Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλο πλήγμα κατάφεραν οι αμερικανικές δυνάμεις κατά του ανταρτικού κινήματος στο Ιράκ
  • [02] Πάουελ: ίσως να είναι έτοιμη η Βόρεια Κορέα για διαπραγματεύσεις
  • [03] Εγκρίθηκε η νέα Κομισιόν
  • [04] Σουδάν: σήμερα το ψηφίζει το Συμβούλιο Ασφάλειας
  • [05] Το Ιράκ είναι το μόνο θέμα στο οποίο διαφωνούν, δηλώνουν Σιράκ και Μπλέαρ
  • [06] Επιστολή Μπους προς Καραμανλή
  • [07] Iσραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρείς Αιγύπτιους αστυνομικούς
  • [08] Επίσημες κατηγορίες κατά Κεντέρη και Θάνου

  • [01] Μεγάλο πλήγμα κατάφεραν οι αμερικανικές δυνάμεις κατά του ανταρτικού κινήματος στο Ιράκ

    18 Nov 2004, 23:48 UTC

    Ο ανώτατος διοικητής του σώματος των αμερικανών πεζοναυτών στο Ιράκ, υποστράτηγος Τζών Σάτλερ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν μεγάλο πλήγμα κατά του ανταρτικού κινήματος στη χώρα, αφού τώρα ελέγχουν το πρώην προπύργιό τους, τη Φαλούτζα.

    Ο υποστράτηγος Σάτλερ δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ότι η ενδεκαήμερη συμμαχική επιχείρηση, δυσκόλεψε πολύ την λειτουργία των ανταρτών και πρόσθεσε ότι η Φαλούτζα δεν είναι ακόμα απολύτως ασφαλής. Ο υποστράτηγος είπε επίσης ότι ένας αμερικανός πεζοναύτης και ένας ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκαν.

     

    Αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα μπαίνουν σε κτίρια παντού στη Φαλούτζα, ψάχνοντας για όπλα και εκρηκτικά. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί, τα στρατεύματα βρήκαν σε ένα κτίριο φωτογραφίες, σημειώσεις, επιστολές και πυρομαχικά, που πιστεύεται οτι ανήκουν στον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι.

    Στο μεταξύ, οπλοφόροι διενέργησαν βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και το Κιρκούκ, σκοτώνοντας 4 άτομα.

    Τέλος, η εξτρεμιστική οργάνωση Στρατός του Ανσάρ αλ Σούνα απείλησε ότι θα διενεργήσει επιθέσεις και προειδοποίησε εκλογείς και υποψηφίους να μη συμμετάσχουν στις εκλογές του Ιανουαρίου στο Ιράκ, επειδή υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

    [02] Πάουελ: ίσως να είναι έτοιμη η Βόρεια Κορέα για διαπραγματεύσεις

    18 Nov 2004, 17:16 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ λέει οτι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις πολυεθνικές διαπραγματεύσεις, με θέμα τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Ο κ. Πάουελ είπε οτι η Βόρεια Κορέα έχει πρόσφατα δώσει ενδείξεις οτι μπορεί να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της για συνομιλίες μόνο με τις ΗΠΑ για θέματα πυρηνικών εξοπλισμών και ασφάλειας.

    Νωρίτερα, αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν οτι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την διάσκεψη κορυφής του ΑΠΕΚ στη Χιλή, που αρχίζει το Σάββατο, για να συζητήσει με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία τρόπους προσέλκυσης της Πιονγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι έξι χώρες έχουν ήδη ολοκληρώσει τρείς γύρους συνομιλιών σχετικά με τα πυρηνικά σχέδια της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγιάνγκ είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στον τέταρτο γύρο συνομιλιών που είχαν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς, περίμενε να δεί ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

    [03] Εγκρίθηκε η νέα Κομισιόν

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Στρασβούργο

    18 Nov 2004, 23:44 UTC

    Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

    Με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη στο Στρασβούργο τη νέα σύνθεση της Επιτροπής του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Συγκεκριμένα, 449 ευρωβουλευτές από το κεντροδεξιό λαϊκό κόμμα ,τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους ψήφισαν υπέρ, ενώ 149 από τους Πράσινους τους Κομμουνιστές και τους ευρωσκεπτικιστές την καταψήφισαν. Από την διαδικασία απείχαν ακόμη 82 βουλευτές.

    Η αλλαγή του Ιταλού Ρόκο Μπουτιλιόνε για το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης με τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, χαιρετίστηκε ιδιαίτερα καθώς και η απομάκρυνση της Λετονής υποψήφιας επιτρόπου Ινγκρίτα Ούντρε που εμπλεκόταν σε οικονομικό σκάνδαλο.

    Ο έλληνας επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας αναλαμβάνει νέο χαρτοφυλάκιο ,αυτό του Περιβάλλοντος. Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι αυτό θα έχει σαν συνέπεια την ανάληψη μεγάλης ευθύνης από την καινούργια επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντα της από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου με τρεις εβδομάδες καθυστέρηση.

    Οι στόχοι του κ. Μπαρόζο είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για αύξηση των θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της ζωής των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, η υποστήριξη της εκπαίδευσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης.

    Πάντως έγινε γνωστό ότι θα υιοθετηθεί ψήφισμα που θα ζητά και ίσως υποχρεώνει το πρόεδρο της Κομισιόν να απομακρύνει αμέσως οποιονδήποτε επίτροπο χάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου.

    Τη Πέμπτη, εξ άλλου, με ισχυρή πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ολομέλεια και έκθεση για τις δραστηριότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, που όπως είναι γνωστό, είναι ο έλληνας κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος. Ο εισηγητής της έκθεσης μάλιστα τόνισε ότι ο κ. Διαμαντούρος δικαιολόγησε απολύτως την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου και ανέπτυξε σημαντικότατη δραστηριότητα οργανώνοντας ένα γραφείο που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και των 25 μελών της Ένωσης.

    Ο κ. Διαμαντούρος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ,τόνισε ότι ο αριθμός των καταγγελιών αυξήθηκε κατά 54% το 2004, αλλά ο Ευρωπαϊκός Κώδικας δεν εφαρμόζεται πλήρως από τα κοινοτικά όργανα, ειδικά στο τομέα της ορθής διοικητικής συμπεριφοράς και πρέπει να γίνει προσπάθεια γι να μπορέσουν οι πολίτες να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους.

    [04] Σουδάν: σήμερα το ψηφίζει το Συμβούλιο Ασφάλειας

    19 Nov 2004, 00:30 UTC

     

    To Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα ψήφισμα, που θα ζητά από τη κυβέρνηση του Σουδάν και του επαναστάτες στο νότο να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία για την λήξη του πολέμου που έχει κρατήσει 21 χρόνια.

    Το συμβούλιο πραγματοποιεί από χθες ειδική διήμερη σύνοδο στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου συνήθως διαπραγματεύονται η σουδανική κυβέρνηση και οι επαναστάτες, τα τελευταία 2 χρόνια.

    Κόφι Ανάν

    Ο Πρόεδρος της Κένυας Μουάϊ Κιμπάκι και ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν μίλησαν κατά τη έναρξη και εξέφρασαν την ελπίδα για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο αντιπρόεδρος του Σουδάν Αλί Οσμάν Τάχα και ο ηγέτης του Κινήματος Απελευθέρωσης του Σουδανικού Λαού , που εδρεύει στο νότιο Σουδάν, Τζων Γκαράνγκ δήλωσαν ότι θα ολοκληρώσουν σύντομα τη συμφωνία.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας επίσης αναμένεται να συζητήσει τις κατάσταση στην περιοχή του Νταρφούρ, από τη οποία έχουν εκτοπιστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα.

    [05] Το Ιράκ είναι το μόνο θέμα στο οποίο διαφωνούν, δηλώνουν Σιράκ και Μπλέαρ

    19 Nov 2004, 00:13 UTC

    Μπλαίρ και Σιράκ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ παραδέχθηκαν τις διαφορές τους σχετικά με το θέμα του Ιράκ, αλλά υποσχέθηκαν να προωθήσουν άλλα παγκόσμια θέματα. Σε δημοσιογραφική συνέντευξη χθες στο Λονδίνο ο κ. Σιράκ, που είναι επικριτής του πολέμου στο Ιράκ είπε πως στο μόνο θέμα στο οποίο οι δύο ηγέτες διαφωνούν είναι αυτό του Ιράκ. Από την πλευρά του ο κ. Μπλέαρ είπε πως τόσο η Γαλλία όσο και η Βρετανία θέλουν να δουν το Ιράκ να εξελίσσεται σε μια σταθερή και δημοκρατική χώρα. Οι δύο ηγέτες επίσης υποσχέθηκαν πως θα συνεργασθούν στενά για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπείου και της φτώχειας στην Αφρική. Ο κ. Σιράκ επισκέπτεται το Λονδίνο με την ευκαιρία της 100ής επετείου της συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε η επί αποικιακής εποχής αντιζηλία μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας.

    [06] Επιστολή Μπους προς Καραμανλή

    18 Nov 2004, 23:58 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, τονίζει ότι η αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είχε ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στη περιοχή.

    Ο κύριος Μπους αναφέρει επίσης πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας .

    [07] Iσραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρείς Αιγύπτιους αστυνομικούς

    18 Nov 2004, 17:06 UTC

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρείς Αιγύπτιους αστυνομικούς κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας.

    To επεισόδιο σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης, κοντά στο δρόμο της Φιλαδέλφειας, που αποτελεί διάδρομο περιπολίας, κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για περιοχή όπου ισραηλινοί στρατιώτες συχνά εμπλέκονται σε μάχες με Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, τους οποίους κατηγορούν ότι προσπαθούν να εισάγουν παράνομα όπλα από την Αίγυπτο.

    Ο ισραηλινός στρατός είπε οτι άνδρες του είχαν δεί τρείς Παλαιστινίους εξτρεμιστές να τοποθετούν βόμβα στην περιοχή και ένα από τα τάνκς του, έλαβε τη διαταγή να ανοίξει πύρ. Ομως, κατά λάθος, το τάνκ πυροβόλησε εναντίον τριών Αιγυπτίων αστυνομικών-φρουρών των συνόρων, που εκτελούσαν περιπολία εκεί κοντά. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι άρχισε σε βάθος έρευνα, ενώ ζήτησε αμέσως συγγνώμη.

    Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται σε μία εποχή, που το Ισραήλ επιθυμεί διακαώς να έχει τη συνεργασία της Αιγύπτου για την επιβολή της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά όταν το Ισραήλ προχωρήσει στην σχεδιαζόμενη απόσυρσή του από τα Παλαιστινιακά εδάφη, του χρόνου.

    [08] Επίσημες κατηγορίες κατά Κεντέρη και Θάνου

    18 Nov 2004, 17:21 UTC

    Οι εισαγγελικές αρχές στην Αθήνα απήγγειλαν επίσημες κατηγορίες εναντίον δύο πρώην ολυμπιονικών δρομέων, επειδή δεν εμφανίστηκαν για να περάσουν ένα τέστ ντόπινγκ, λίγες μέρες πρίν την έναρξη των φετεινών Ολυμπιακών Αγώνων στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο Κώστας Κεντέρης και οι Κατερίνα Θάνου κατηγορούνται επίσης οτι έδωσαν ψευδείς καταθέσεις στις αρχές σχετικά με ατύχημα με μοτοσυκλέττα, που είπαν οτι είχαν. Και οι δύο δεν εμφανίστηκαν για να περάσουν το ντόπινγκ τέστ, ενώ εισήλθαν σε νοσοκομείο για ένα ύποπτο ατύχημα που είπαν οτι είχαν λίγο πρίν τους αγώνες. Το σκάνδαλο που ακολούθησε, εξανάγκασε τους δύο τέως ολυμπιονίκες να αποσυρθούν από τους αγώνες. Ο Κεντέρης πάντως αρνείται ότι προσποιήθηκε ότι είχε το ατύχημα, για να μήν κάνει το τέστ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 20 November 2004 - 2:18:11 UTC