Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπουκάλι-γαργαντούας σε δημοπρασία
  • [02] ΗΠΑ και Ισραήλ υπόσχονται ότι θα υποστηρίξουν τις Παλαιστινιακές εκλογές.
  • [03] Ελ Μπαραντέι: Το Ιράν φαίνεται πως συμμορφώνεται με κύριο αίτημα της ΔΥΑΕ.
  • [04] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βραζιλία.
  • [05] Βιντεοπαιχνίδι με τη δολοφονία Κέννεντυ
  • [06] Αφγανιστάν: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις υπάλληλοι του ΟΗΕ.
  • [07] Συνομιλίες Μπους - Ουρίμπε
  • [08] Ο ιατρικός φάκελος του Αραφάτ παραδόθηκε στον ανιψιό του
  • [09] Αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ
  • [10] Χώροι βασανιστηρίων βρέθηκαν στη Φαλλούτζα.
  • [11] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής Ασίας-Ειρηνικού.

  • [01] Μπουκάλι-γαργαντούας σε δημοπρασία

    23 Nov 2004, 23:38 UTC

    Το μεγαλύτερο ποτέ μπουκάλι κρασί στον κόσμο εκτίθεται σε ένα κατάστημα που πουλάει κρασιά και σοκολάτες στο Νιου Τζέρζεϋ. Οι ιδιοκτήτες του καταστήματος πλήρωσαν 56.000 δολάρια για το μπουκάλι και το περιεχόμενό του. Το μπουκάλι, που έχει ύψος κοντά ενάμισι μέτρο, περιέχει 1.200 ποτήρια κρασί Cabernet Saugignon από την Καλιφόρνια και ονομάζεται «Μάξιμος», από το όνομα του προέδρου του Συλλόγου Αμερικανών Σομελιέ.

    Το οινοπωλείο αγόρασε το κρασί σε δημοπρασία το περασμένο Σάββατο. Στο σφυρί το είχε βγάλει μια αλυσίδα εστιατορίων, η οποία είχε παραγγείλει το μπουκάλι πέρσι στην Τσεχία για να γιορτάσει την 25η επέτειο της ίδρυσής της.

    Η αλυσίδα λέει πως θα δωρίσει το ποσό που πήρε στη δημοπρασία σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για λιμοκτονούντες.

    [02] ΗΠΑ και Ισραήλ υπόσχονται ότι θα υποστηρίξουν τις Παλαιστινιακές εκλογές.

    23 Nov 2004, 02:01 UTC

    Κατά την ολοκλήρωση του διήμερου ταξιδιού του στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις Παλαιστινιακές εκλογές το 2005, που, όπως είπε, δίνουν μία νέα ευκαιρία για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Πάουελ συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα μειώσουν τα περιοριστικά μέτρα διακίνησης των Παλαιστινίων για να μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες. Επίσης ο κ. Πάουελ συναντήθηκε με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επελέγη προεδρικός υποψήφιος της Φατάχ, ενόψει των εκλογών της 9ης Ιανουαρίου. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να σταματήσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ επαίνεσε την Παλαιστινιακή ηγεσία για το ότι παροτρύνει εξτρεμιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία.

    [03] Ελ Μπαραντέι: Το Ιράν φαίνεται πως συμμορφώνεται με κύριο αίτημα της ΔΥΑΕ.

    23 Nov 2004, 01:41 UTC

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι το Ιράν φαίνεται να έχει σταματήσει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μερικές μέρες για να επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση της Τεχεράνης με το αίτημα της διεθνούς κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κολομβία, ο πρόεδρος Μπούς είπε σε δημοσιογράφους πως ελπίζει ότι η δήλωση του κ. Ελ Μπαραντέι αληθεύει, προσθέτοντας ότι ο τερματισμός του εμπλουτισμού ουρανίου θα αποτελούσε βήμα προς τα εμπρός, αλλά θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι προσπαθεί να αναπτύξει μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και τόσο ο πρόεδρος Μπούς, όσο και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, προέβησαν σε συγκεκριμένες καταγγελίες σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, οι οποίες όμως διαψεύδονται απ το Ιράν. Μιλώντας στην Αίγυπτο στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου για το Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, απέρριψε τις αμερικανικές κατηγορίες και αναφέρθηκε στις λανθασμένες μυστικές πληροφορίες των ΗΠΑ για τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσαν ότι ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, βρέθηκε να κάθεται δίπλα στον Ιρανό ομόλογο του, Καμάλ Χαραζί, στο δείπνο για τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ. Πάντως οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κ. Χαραζί και Πάουελ δεν συζήτησαν το θέμα του Ιράκ ούτε τις αμερικανικές καταγγελίες ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Εδώ να τονιστεί ότι το Ιράν είχε αποκλείσει την πιθανότητα συνομιλιών με τον κ. Πάουελ στο περιθώριο της συνόδου για το Ιράκ στην Αίγυπτο.

    [04] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βραζιλία.

    23 Nov 2004, 02:52 UTC

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει την προσπάθεια της χώρας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ. Σε δηλώσεις του χθες στην Μπραζίλια ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε τη Βραζιλία «περιφερειακή δύναμη με επιρροή, που συνεισφέρει με αξιοπρέπεια στην διεθνή σταθερότητα». Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα υποσχέθηκε πως θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Ρωσίας για ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Επίσης οι κ. Πούτιν και Ντα Σίλβα υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει πως η Μόσχα θα βοηθήσει την Βραζιλία να αναπτύξει νέο διαστημικό πύραυλο.

    [05] Βιντεοπαιχνίδι με τη δολοφονία Κέννεντυ

    22 Nov 2004, 21:58 UTC

    Τεντ Κέννεντυ

    Η οικογένεια του Τζον Κέννεντυ καταδίκασε σε ένα νέο βιντεοπαιγνίδι, που έχει για θέμα τη δολοφονία το 1963 του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Στο παιγνίδι ο παίκτης πρέπει να σημαδέψει στην οθόνη και να κτυπήσει το αυτοκίνητο του Τζον Κέννεντυ, καθώς αυτό κινείται στην πλατεία Ντήλυ, στο Ντάλλας του Τέξας . Εκπρόσωπος του αδελφού του δολοφονηθέντα προέδρου, γερουσιαστή Τεντ Κέννεντυ χαρακτήρισε το παιγνίδι «αηδές».

    Παραγωγός του παιγνιδιού είναι η Σκωτσέζικη εταιρεία Τράφικ, η οποία λέει πως θέλει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων για την αμερικανική ιστορία και να αποδείξει πως δεν ισχύει η θεωρία σύμφωνα με την οποία ο Κέννεντυ δε δολοφονήθηκε από το Λή Χάρβυ Οσγουωλντ, αλλά έπεσε θύμα συνομωσίας, δεδομένου πως δέχτηκε πολλαπλές σφαίρες. Το βιντεοπαιγνίδι κυκλοφόρησε χθες , τεσσαρακοστή πρώτη επέτειο της δολοφονίας Κέννεντυ.

    [06] Αφγανιστάν: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις υπάλληλοι του ΟΗΕ.

    23 Nov 2004, 03:48 UTC

    Στο Αφγανιστάν, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αφέθηκαν ελεύθεροι απ τους απαγωγείς τους οι τρεις υπάλληλοι των ΗΕ που κρατούνταν όμηροι εδώ και τρεις εβδομάδες. Δεν υπάρχουν όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. Κύριο αίτημα των απαγωγέων ήταν η απελευθέρωση κρατούμενων μαχητών των Ταλεμπάν.

    [07] Συνομιλίες Μπους - Ουρίμπε

    22 Nov 2004, 17:51 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς, επιστρέφοντας σήμερα στις ΗΠΑ απο την διάσκεψη των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Χιλή, πρόκειται να κάνει σταθμό στη Κολομβία, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε, σε σχέση με τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει η χώρα αυτή. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στην παραλιακή πόλη Καρταχένα και αναμένεται οτι θα εστιαστεί στο μέλλον του Σχεδίου για την Κολομβία, δηλαδή του πακέττου οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την χώρα αυτή, για την καταπολέμηση των εμπόρων ναρκωτικών και της παραγωγής κοκαϊνης. Το πενταετές πακέττο, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα εκπνεύσει του χρόνου.

    Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό το Σάββατο, ο πρόεδρος Μπούς είπε οτι η Ουάσινγκτον συμπαρίσταται στην κολομβιανή κυβέρνηση ώστε να αντιταχθεί κατά της διακίνησης ναρκωτικών, που όπως είπε, απειλεί την σταθερότητα στο δυτικό ημισφαίριο. Περίπου 15,000 Κολομβιανοί αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια των μέτρων ασφαλείας που ισχύουν για την 4άωρη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου.

    [08] Ο ιατρικός φάκελος του Αραφάτ παραδόθηκε στον ανιψιό του

    22 Nov 2004, 21:50 UTC

    Γιάσερ Αραφάτ

    Ο ανιψιός του Γιάσερ Αραφάτ λέει ότι ο ιατρικός φάκελος του εκλιπόντος ηγέτη της παλαιστινιακής αρχής δεν αναφέρει ξεκάθαρα τα αίτια του θανάτου του, προσθέτει όμως πως δεν βρέθηκαν στον οργανισμό του ίχνη δηλητηρίου.

    Ο Νάσεερ αλ Κίντουα μίλησε σε δημοσιογράφους σήμερα αφού έλαβε αντίγραφο του ιατρικού φακέλλου του Αραφάτ από το Γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, στο οποίο πέθανε στις 11 Νοεμβρίου.

    Ο κύριος αλ Κίντουα είπε ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν έδειξαν την ύπαρξη δηλητηριώδους ουσίας.

    Ο κύριος αλ Κίντουα , που είναι επίσης ο αντιπρόσωπος των παλαιστίνιων στα ΗΕ , αναμένεται να παραδώσει την ιατρική έκθεση σε Παλαιστινιακή επιτροπή που εξετάζει τα αιτία του θανάτου του Γιασέρ Αραφατ.

    [09] Αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ

    22 Nov 2004, 17:53 UTC

    Τα 25 μέλη της νέας εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέλαβαν σήμερα καθήκοντα μετά από καθυστέρηση τριών εβδομάδων. Η επιτροπή επρόκειτο να αρχίσει τις εργασίες της τον περασμένο μήνα, αλλά οι βουλευτές είχαν αντιταχθεί σε ορισμένα νέα μέλη που είχε προτείνει ο επικεφαλής της επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οπότε αναγκάστηκε να επιλέξει άλλα.

    [10] Χώροι βασανιστηρίων βρέθηκαν στη Φαλλούτζα.

    22 Nov 2004, 02:11 UTC

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν σχεδόν 20 χώροι βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνταν από αντάρτες στη Φαλλούτζα. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένοι απ τους 30 και πλέον δυτικούς ομήρους που σκοτώθηκαν απ τους απαγωγείς τους στο Ιράκ, ενδέχεται να είχαν διαμείνει σε ορισμένους απ αυτούς τους χώρους. Επίσης χθες ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι πεζοναύτες σκότωσαν αντάρτη που αρχικά προσποιούταν τον νεκρό και στη συνέχεια άνοιξε πυρ εναντίον πεζοναυτών. Το επεισόδιο πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά την δημοσιοποίηση της γνωστής βιντεοταινίας που έδειχνε αμερικανό πεζοναύτη να σκοτώνει τραυματισμένο Ιρακινό στη Φαλλούτζα. Επίσης χθες σε ενέδρα στη Ραμάντι ένοπλοι σκότωσαν 8 μέλη της Ιρακινής Εθνοφρουράς. Στο μεταξύ, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, συναντήθηκε με ηγέτες των Σουνιτών μουσουλμάνων και συζήτησε μαζί τους τις επερχόμενες εκλογές στο Ιράκ που ορίστηκαν για τις 30 Ιανουαρίου. Οι Σουνίτες ζητούν μποϋκοτάζ των εκλογών λόγω της Αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

    [11] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής Ασίας-Ειρηνικού.

    22 Nov 2004, 02:14 UTC

    Ολοκληρώθηκε στο Σαντιάγκο της Χιλής η διήμερη σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, με διακήρυξη για συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διαφθοράς και δέσμευση για προσπάθεια δημιουργίας παγκόσμιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Στην τελική τους διακήρυξη οι 21ας ηγέτες δεσμεύονται επίσης ότι θα λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία των αποθεμάτων τροφίμων και την βελτίωση της ασφάλειας στις αερομεταφορές με τον περιορισμό της εξάπλωσης μικρών πυραύλων με φορητούς εκτοξευτές. Επίσης οι ηγέτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να εντάξουν τη Ρωσία και το Βιετνάμ στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τόνισαν ότι ένας απ τους κύριους στόχους τους παραμένει η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου μεταξύ των χωρών μελών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 24 November 2004 - 2:18:11 UTC