Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και νέος υπουργός υγείας στην κυβέρνηση Μπούς.
  • [02] Επίσκεψη Πετραλιά στη Nέα Υόρκη
  • [03] Αντίθετες πολλές χώρες της ΕΕ στην ένταξη της Τουρκίας
  • [04] Καραμανλής: Με την υποψηφιότητα του κ. Παπούλια «έχουμε υπερβεί τα κομματικά στεγανά»
  • [05] Ο Μαρουάν Μπαργκούτι απέσυρε την υποψηφιότητα του.
  • [06] Λευκός Οίκος: Ουδέν σχόλιο για την υπόθεση υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
  • [07] Ο Κάρολος Παπούλιας υποψήφιος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • [08] Ερντογάν: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συντελέσει στην "αρμονία μεταξύ πολιτισμών".

  • [01] Και νέος υπουργός υγείας στην κυβέρνηση Μπούς.

    14 Dec 2004, 03:13 UTC

    Μάικλ Λήβιτ

    Ο πρόεδρος Μπους διόρισε επικεφαλής του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας τον νυν διευθυντής της Υπηρεσίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Μάϊκλ Λήβιτ. Ο ρεπουμπλικανός κ. Λήβιτ, πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Γιούτα θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Τόμμυ Τόμσον, που παραιτήθηκε. Ο κ. Μπους είπε πως Μάϊκλ Λήβιτ αφής στιγμής ο διορισμός του επικυρωθεί από τη γερουσία θα είναι επιφορτισμένος με την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των Αμερικανών. Το Σάββατο ο πρώην διευθυντής της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Μπερναρντ Κέρικ, απέσυρε την υποψήφιότητά του για τη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας κι έτσι τώρα ο πρόεδρος Μπους ψάχνει για νέο υποψήφιο. Από το Νοέμβριο που ο κ. Μπους εξελέγη για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο έχουν παραιτηθεί τα 9 από τα 15 μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

    [02] Επίσκεψη Πετραλιά στη Nέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    14 Dec 2004, 00:57 UTC

    Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

    Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα Ελληνοαμερικανικά ΜΜΕ, η αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά την περασμένη Πέμπτη κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Νέα Υόρκη.

    Η κ Πετραλιά συναντήθηκε με διευθυντικά μέλη του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης , με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και με εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Στα πλάισια της παραμονής της η αναπληρωτής υπουργός ανέπτυξε σε ομιλία της τον άθλο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το πρόγραμμα Ελληνικών σπουδών, και ο σύλλογος Ελλήνων φοιτητών του πανεπιστημίου Κολούμπια. Παράλληλα παρευρέθει στα εγκαίνια της έκθεσης «Μέγας Αλέξανδρος: Θησαυροί μιάς επικής περιόδου του Ελληνισμού» που διοργάνωσε το Ωνάσειο Κέντρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι αφιερωμένη στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων.

    Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, η κα Πετραλιά αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα της Νέας Υόρκης για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, ευχόμενη, αν τελικά τους κερδίσει, να είναι τόσο πετυχημένοι όσο και αυτοί της Αθήνας. « Κερδίσαμε το χρυσό μετάλλιο στην ασφάλεια δεν υπήρχε μέρος στον κόσμο πιο ασφαλές από την Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά

    Αναφερόμενη στην έκθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου τόνισε την σημαντικότητα της μια και αποδεικνύει περίτρανα την ελληνικότητα του στέλντοντας πολλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. «Αποτελεί τον μόνο άνθρωπο που αποκαλείται Μέγας, στα 30 χιλιάδες βιβλία που έχουν γραφτεί για αυτόν,» τόνισε η κυρία Πάλλη-Πετραλιά. «Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ιδιαίτερο στην έκθεση είναι η δυνατότητα που δίνεται να γνωρίσουν οι επισκέπτες περισσότερα για τον τρόπο ζωής της ελληνίδας γυναίκας εκείνης της εποχής. Η έκθεση σαφώς θα αποτελεσει σημείο αναφοράς στα πολιτστικά δρώμενα της Νέας Υόρκης. Οραμά μας είναι η Ελλάδα να αποτελεί ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο. Ο πολιτισμός για μάς είναι στόχος και προτεραιότητα.» κατέληξε η Ελληνίδα αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλη Πετραλιά..

    [03] Αντίθετες πολλές χώρες της ΕΕ στην ένταξη της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη, Eλληνική Yπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    13 Dec 2004, 18:45 UTC

    Ποτέ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν τέτοιες αντιθέσεις και διχογνωμίες για υποψήφια προς ένταξη χώρα ,ανάμεσα σε ηγεσίες κρατών-μελών, αλλά και των λαών τους. Πότε δεν είχαν ενδιαφερθεί τόσο οι ευρωπαίοι πολίτες, για μια μελλοντική διεύρυνση της κοινότητας, όσο γι αυτή της Τουρκίας.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν

    Δημοσκόπηση που δόθηκε μόλις την Παρασκευή στην δημοσιότητα έδειξε πώς η πλειοψηφία των πολιτών στην Αυστρία, την Γαλλία, την Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Φινλανδία, είναι κατά της διεύρυνσης και της ένταξης της Τουρκίας, σε αντίθεση με τους Ισπανούς που είναι ένθερμοι υποστηρικτές με 65% ,τους Ιταλούς και τους Βρετανούς που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της.

    Στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25, προετοιμάζοντας την ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής της Πέμπτης, είχαν πάλι στο τραπέζι τους το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας , του οποίου η διατύπωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ελληνικές θέσεις, και τις κυπριακές απαιτήσεις και φυσικά ,για τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες και τους όρους που θα κληθεί να αποδεχθεί η Τουρκία προκειμένου να της δοθεί η πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

    Όσο όμως το διπλωματικό παράλογο εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν, ότι δηλαδή, δεν προτίθεται η κυβέρνηση του να αναγνωρίσει το ένα μέλος της Ένωσης, δηλαδή την Κύπρο, πριν πάρει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τόσο δυσκολεύουν οι προσπάθειες που πρέπει να κάνει η ολλανδική προεδρεία για να επιτύχει στο Συμβούλιο την συναίνεση των ηγετών. Μάλιστα ο Γερμανός Υπουργός εξωτερικών καλεί την Ε,Ε, να παίξει το «χαρτί της ένταξης» της Άγκυρας, ενώ ο συντηρητικός Αυστριακός Καγκελάριος αναρωτιέται και επιφυλάσσεται σε συνέντευξή του, «ποιος πρέπει να πληρώνει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως, που θα κοστίσει η ένταξη της Τουρκίας;»

    Την Δευτέρα, πάντως ο προεδρεύων υπουργός εξωτερικών κ. Μπερνάντ Μπότ, δήλωνε πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, ότι πιστεύει πως θα πετύχουν την συναίνεση, στο τέλος της εβδομάδας, και ότι ως προς την ημερομηνία θα συγκέντρωνε τις απόψεις των ομολόγων του για να κάνει τις προτάσεις του.

    Ο έλληνας υπουργός εξωτερικών κ. Μολυβιάτης που συμμετείχε στο Συμβούλιο, δήλωσε αργά το απόγευμα ότι παραμένουν τρία σημεία ανοιχτά στο σχέδιο των συμπερασμάτων, που θα αποφασισθούν από τους ηγέτες. Κι αυτά είναι, η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων , η κατάληξή τους και η αναγνώριση της Κύπρου.

    [04] Καραμανλής: Με την υποψηφιότητα του κ. Παπούλια «έχουμε υπερβεί τα κομματικά στεγανά»

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Αθήνα

    13 Dec 2004, 20:09 UTC

    Κάρολος Παπούλιας

    Πολύ υψηλή είναι η αποδοχή της ελληνικής κοινής γνώμης και του πολιτικού κόσμου για την πρόταση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του κ. Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της KΑΠΑ-Research, το 80% των ερωτηθέντων εκφράζεται θετικά για τον πρώην υπουργό εξωτερικών, ενώ και οι πρώτες αντιδράσεις πολιτικών στελεχών από κόμματα είναι ευνοϊκές. Ωστόσο, το πλέον σημαντικό στοιχείο της απόφασης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι απομακρύνεται πλέον οριστικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη.

    «Πιστεύω πως επιλέγοντας και προτείνοντας τον κ. Παπούλια, κάνουμε μια σωστή και γενναία επιλογή. Έχουμε υπερβεί τα κομματικά στεγανά. Στόχος μας είναι μόνο να υπηρετήσουμε τον τόπο. Είμαστε βέβαιοι πως η επιλογή αυτή θα έχει την ευρύτατη αποδοχή της κοινωνίας. Της κοινωνίας, την οποία όλοι οι πολιτικοί καλούμαστε, πάντα, να υπηρετούμε με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, τόλμη και τη μέγιστη δυνατή ενότητα», είπε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Κάρολος Παπούλιας, είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η στήριξη της υποψηφιότητάς του από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε εξαιρετική την επιλογή.

    «Είναι πρόσωπο που μπορεί να ενώσει τους έλληνες και να τους εκπροσωπήσει επάξια στο εξωτερικό,» είπε η Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ η κ. Τηλέμαχος Χυτήρης από το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο κ. Παπούλιας θα συμβάλλει περαιτέρω στην ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

    Ο ηλικίας 75 ετών κ. Παπούλιας θα αντικαταστήσει τον Κωστή Στεφανόπουλο, 78 ετών, συντηρητικό πολιτικό καθώς αποσύρεται από την προεδρία τον ερχόμενο Μάρτιο, μετά από δύο πενταετείς θητείες.

    Βάσει του συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή και χρειάζεται 200 ψήφους, επί συνόλου 300 του Κοινοβουλίου, στην πρώτη προσπάθεια εκλογής. Εάν δεν επιτευχθεί ο απαραίτητος αριθμός με την πρώτη προσπάθεια υπάρχουν δύο ακόμα ψηφοφορίες με την τελευταία να εκλέγει πρόεδρο με 180 βουλευτές. Εάν δεν συμπληρωθεί και πάλι ο αριθμός των 180 βουλευτών τότε προκηρύσσονται εκλογές.

    Ο Παπούλιας, δικηγόρος και ένας από τους αρχιτέκτονας της πολιτικής της Ελλάδας στα Βαλκάνια αλλά και στην Μέση Ανατολή ήταν στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και εάν εκλεγεί θα είναι ο πρώτος πρόεδρος Δημοκρατίας στην Ελλάδα που προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς.

    [05] Ο Μαρουάν Μπαργκούτι απέσυρε την υποψηφιότητα του.

    13 Dec 2004, 02:05 UTC

    Ο φυλακισμένος Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαρουάν Μπαργκούτι, απέσυρε την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, ενόψει των εκλογών της 9ης Ιανουαρίου. Ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον επίσημο υποψήφιο της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς. Ο κ. Αμπάς βρισκόταν την Κυριακή στο Κουβέιτ, όπου και ζήτησε συγνώμη για την υποστήριξη του Γιασέρ Αραφάτ στην εισβολή του Ιράκ στη χώρα αυτή το 1990. Το Κουβέιτ είχε παγώσει τις σχέσεις του με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης λόγω της στάσης της αυτής στην εισβολή του Ιράκ. Ο κ. Αμπάς πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Λιβάνου με στόχο την αποκατάσταση σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες αυτές καθώς και την οικονομική τους υποστήριξη.

    [06] Λευκός Οίκος: Ουδέν σχόλιο για την υπόθεση υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    13 Dec 2004, 02:13 UTC

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, το οποίο αναφέρει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Πάντως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ χρονικών ορίων στην θητεία των επικεφαλής του συγκεκριμένου οργανισμού. Η θητεία του κ. Ελ Μπαραντέι ολοκληρώνεται του χρόνου. Η Washington Post γράφει ότι η κυβέρνηση Μπούς παρακολουθεί τα τηλεφωνήματα του κ. Ελ Μπαραντέι με Ιρανούς διπλωμάτες ελπίζοντας ότι θα βρει τρόπο να τον απομακρύνει απ την θέση του. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως οι τηλεφωνικές αυτές συνδιαλέξεις θα δείξουν ότι ο κ. Ελ Μπαραντέι δεν ασκεί τις απαιτούμενες πιέσεις στους Ιρανούς και ότι επιδεικνύει επιείκεια προς το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Μάλιστα η Washington Post γράφει ότι η Ουάσιγκτον πιέζει τον υπουργό εξωτερικών της Αυστραλία, Αλεξάντερ Ντάουνερ, να αναλάβει την θέση του κ. Ελ Μπαραντέι. Ο κ. Ντάουνερ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

    Στο μεταξύ, Ιρανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες πραγματοποιούν σήμερα συνομιλίες με θέμα κίνητρα προς την Τεχεράνη έτσι ώστε το Ιράν να σταματήσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Χασσάν Ροχανί, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με διπλωμάτες από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Γερμανία. Το περασμένο μήνα, η Τεχεράνη συμφώνησε με Ευρωπαϊκή πρόταση για διακοπή των δραστηριοτήτων της εμπλουτισμού ουρανίου.

    [07] Ο Κάρολος Παπούλιας υποψήφιος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    13 Dec 2004, 02:18 UTC

    Κάρολος Παπούλιας

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, πρότεινε τον σοσιαλιστή πρώην υπουργό εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια, ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε διάγγελμα του έκπληξη ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η υποψηφιότητα Παπούλια, αντί κάποιου άλλου μέλους της συντηρητικής μερίδας της πολιτικής ζωής της χώρας, αποσκοπεί στο να κερδίσει την υποστήριξη ενός, όσο το δυνατόν μεγαλύτερου, ποσοστού της Ελληνικής κοινής γνώμης, για το νέο πρόεδρο.

    [08] Ερντογάν: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συντελέσει στην "αρμονία μεταξύ πολιτισμών".

    13 Dec 2004, 02:53 UTC

    Σε συνέντευξη του προς την Βρετανική εφημερίδα Independent ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεισφέρει στην «αρμονία μεταξύ πολιτισμών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η είσοδος μιας μουσουλμανικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεισφέρει στην συμφιλίωση μεταξύ του Δυτικού και του Ισλαμικού κόσμου, τόνισε ο κ. Ερντογάν και θα αποδείξει ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί «Χριστιανικό κλάμπ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει αν θα αρχίσει επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 15 December 2004 - 2:18:13 UTC