Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Δολοφονία του γενικού διευθυντή ...
  • [02] Ουάσιγκτον: Το Ιράν προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των Ιρακινών εκλογών.
  • [03] Ο Αριέλ Σαρόν αναφέρεται σε μοναδική ...
  • [04] Συνομιλίες Πάουελ-Αννάν στην Ουάσιγκτον. ...
  • [05] Νέο μήνυμα του Μπιν Λάντεν
  • [06] Τζίμυ Κάρτερ: Παρατηρητής στις Παλαιστινιακές εκλογές
  • [07] Σαουδική Αραβία: Έτοιμη για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων
  • [08] Στη Βαγδάτη, μάλλον, ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι
  • [09] «Μωάμεθ: Ο Τελευταίος Προφήτης» ...

  • [01] Ιράκ: Δολοφονία του γενικού διευθυντή ...

    17 Dec 2004, 02:58 UTC

    Στο Ιράκ, οι αντάρτες δολοφόνησαν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Βαγδάτη. Η αστυνομία δήλωσε ότι άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν τον διευθυντή του υπουργείου Επικοινωνιών, καθώς αυτός πήγαινε στην εργασία του την Πέμπτη το πρωί. Στο μεταξύ, η Ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες ότι ένας ιταλός υπήκοος απήχθη και σκοτώθηκε στο Ιράκ, μετά την μετάδοση σχετικής βιντεοταινίας από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, αλ Τζαζίρα, που έδειχνε ένοπλους να κρατούν έναν άνδρα, που πιστεύεται ότι ήταν Ιταλός. Σε ξεχωριστή εξέλιξη, οι δικηγόροι του Σαντάμ Χουσείν είπαν ότι, για πρώτη φορά μετά την σύλληψή του πέρυσι, συναντήθηκε χθες με συνήγορο υπεράσπισης. Οι προκαταρτικές ακροάσεις των ανώτερων στελεχών της πρώην κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα. Αλλά ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσσεΐν θα είναι από τους τελευταίους που θα δικαστούν.

    [02] Ουάσιγκτον: Το Ιράν προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των Ιρακινών εκλογών.

    17 Dec 2004, 03:00 UTC

    Άνταμ Ερελί

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι το Ιράν καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες επηρεασμού του αποτελέσματος των Ιρακινών εκλογών. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το Ιράκ πιστεύουν πως η Τεχεράνη υποστηρίζει ομάδες που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τις εκλογές. Τα σχόλια του κ. Ερελι ακολουθούν τις προειδοποιήσεις του προέδρου Μπούς προς το Ιράν και τη Συρία, να αποφύγουν να αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ. Χθες, ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέιση, δήλωσε ότι πρώην μέλη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν ζουν στη Συρία και βοηθούν τους αντάρτες στο Ιράκ. Αλλά τόνισε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν έχει δει άμεση ανάμειξη της κυβέρνησης της Συρίας με το ανταρτικό κίνημα στο Ιράκ. Πρόσθεσε όμως ότι αν η Δαμασκός ήθελε να δώσει τέλος στο θέμα θα μπορούσε να το είχε κάνει.

    [03] Ο Αριέλ Σαρόν αναφέρεται σε μοναδική ...

    17 Dec 2004, 03:05 UTC

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι τώρα παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή και πρότεινε τον συντονισμό της απoχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, με τη μελλοντική Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Ο κ. Σαρόν είπε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη για τον Αύγουστο αποχώρηση, μπορεί να αποτελέσει μία ιστορικής σημασίας εξέλιξη. Αλλά τόνισε, ότι η νέα Παλαιστινιακή ηγεσία πρέπει να ανταποκριθεί, δίνοντας οριστικό τέλος στις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών στόχων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αντέδρασαν ψυχρά στην πρόταση Σαρόν, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Στο μεταξύ, ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πυραύλους κατά κτιρίου στη Γάζα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού είπαν ότι στο κτίριο στεγαζόταν εργαστήριο, στο οποίο μέλη της Χαμάς αποθήκευαν όπλα. Όμως, Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι επρόκειτο μόνο για ένα απλό ξυλουργείο.

    [04] Συνομιλίες Πάουελ-Αννάν στην Ουάσιγκτον. ...

    17 Dec 2004, 03:13 UTC

    Μετά από συνομιλίες που είχε χθες, εδώ στην Ουάσιγκτον, με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι βρίσκονται σε σωστό δρόμο οι προσπάθειες του ΟΗΕ για την προετοιμασία των εκλογών στο Ιράκ. Και τόνισε ότι οι ΗΠΑ και τα ΗΕ συμφωνούν στην αναγκαιότητα πλήρους διερεύνησης του σκανδάλου με το πρόγραμμα Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα του διεθνούς οργανισμού. Από τη πλευρά του ο κ. Αννάν δήλωσε ότι τα ΗΕ θα παραμείνουν στο Ιράκ όσο χρειαστεί και θα βοηθήσουν τις Ιρακινές αρχές στην διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης χθες ο κ. Αννάν συναντήθηκε με την σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, που θα αντικαταστήσει τον κ. Πάουελ στο πηδάλιο του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    [05] Νέο μήνυμα του Μπιν Λάντεν

    16 Dec 2004, 21:39 UTC

    Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέληξαν με βεβαιότητα, όπως είπαν, στο συμπέρασμα ότι ηχογραφημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα περιέχει τη φωνή του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το μήνυμα, μοιάζει σε τόνο και περιεχόμενο με παλαιότερα μηνύματα του Μπιν Λάντεν.

    Το μήνυμα επαινεί τους ένοπλους δράστες που επετέθησαν στο Αμερικανικό προξενείο στη Τζέντα, στις αρχές αυτού του μήνα. Επίσης ενθαρρύνει επιθέσεις κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Ιράκ και τον Περσικό κόλπο, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας για τις αναταραχές στη χώρα τους

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η φωνή του μηνύματος μοιάζει με αυτή του Οσάμα Μπιν Λάντεν και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τον φυγάδα τρομοκράτη μέχρι να τον συλλάβουν και τον φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    [06] Τζίμυ Κάρτερ: Παρατηρητής στις Παλαιστινιακές εκλογές

    16 Dec 2004, 22:01 UTC

    Τζίμυ Κάρτερ

    Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμυ Κάρτερ, δήλωσε πως θα παρευρεθεί σαν παρατηρητής στις επερχόμενες Παλαιστινιακές εκλογές, όχι όμως και στις εκλογές στο Ιράκ που προγραμματίζονται για τις 30 Ιανουαρίου.

    Σε συνέντευξη προς το πρακτορείο Ρώϋτερ ο κ. Κάρτερ, ο οποίος έχει πάρει μέρος σαν παρατηρητής σε πάνω από 50 εκλογές σε όλο τον κόσμο, είπε πως η κατάσταση στο Ιράκ είναι «μπερδεμένη και πολύ δαπανηρή», και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αρκετή ασφάλεια για να διεξαχθεί η ψηφοφορία με δίκαιο και ασφαλή τρόπο.

    Ο κ. Κάρτερ είπε επίσης πως η παλαιστινιακή ηγεσία τον προσκάλεσε να παρευρεθεί σαν παρατηρητής στις παλαιστινιακές εκλογές που θα γίνουν για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του Γιασέρ Αραφάτ, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος για τη διεξαγωγή τους και πως θα πάρει μαζί του και 80 με 90 παρατηρητές από το Κέντρο Κάρτερ, που έχει την έδρα του στην Ατλάντα.

    Ο Τζίμυ Κάρτερ μεσολάβησε για τη σύναψη της ιστορικής συνθήκης ειρήνης το 1979 μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.

    [07] Σαουδική Αραβία: Έτοιμη για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων

    16 Dec 2004, 21:54 UTC

    Τζέντα

    Στη Σαουδική Αραβία εκατοντάδες στελέχη της Μονάδας Αντιμετώπισης Ταραχών αναπτύχθηκαν στις πόλεις Ριγιάντ και Τζέντα, σε μια επίδειξη ισχύος, μετά από την έκκληση ενός εξόριστου αντικαθεστωτικού για την πραγματοποίηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έγιναν συλλήψεις και στις δυο πόλεις, αλλά οι αρχές δεν έχουν προβεί σε κανένα σχόλιο. Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύονται οι διαδηλώσεις. Δυτικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως δεν έγιναν διαδηλώσεις ούτε στη Ριγιάντ, ούτε στη Τζέντα.

    Οι αστυνομικές ενέργειες συνέπεσαν με τη μετάδοση κασέτας, στην οποία μια ανδρική φωνή, που φέρεται πως είναι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ζητάει από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας να εγκαταλείψει το θρόνο διαφορετικά θα αντιμετωπίσει λαϊκή εξέγερση.

    Στις αρχές της εβδομάδας ο αντικαθεστωτικός ηγέτης Σαάντ αλ Φαγκί απηύθυνε έκκληση στους Σαουδάραβες να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας, μετά από τις σημερινές προσευχές.

    [08] Στη Βαγδάτη, μάλλον, ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι

    16 Dec 2004, 21:57 UTC

    Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι

    Ο αμερικανός αντιστράτηγος Λάνς Σμίθ λέει ότι ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στο Ιράκ, ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στη Βαγδάτη, αφού οι αμερικανικές δυνάμεις τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την δυτική πόλη Φαλούτζα.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, ο στρατηγός Σμίθ είπε ότι οι στρατιωτικές αρχές πιστεύουν πως ο αλ Ζαρκάουι μπορεί να αναπτύσσει με ασφάλεια δράση από την ιρακινή πρωτεύουσα, οργανώνοντας ακόμα επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων. Ο στρατηγός Σμίθ είπε επίσης ότι οι αντάρτες γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικοί στην χρήση βομβών που τοποθετούνται στο οδόστρωμα, για να εμποδιστούν οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι το Πεντάγωνο θα ξοδέψει 4 κόμμα 1 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στους επόμενους μήνες, για να θωρακίσει σχεδόν όλα τα ειδικά οχήματα και φορτηγά του στρατού στο Ιράκ. Ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δέχτηκε πρόσφατα επικρίσεις, αφού μερικοί αμερικανοί στρατιώτες παραπονέθηκαν ότι τα οχήματά τους δεν είναι επαρκώς θωρακισμένα.

    [09] «Μωάμεθ: Ο Τελευταίος Προφήτης» ...

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    16 Dec 2004, 00:34 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για την ταινία «Μωάμεθ: Ο Τελευταίος Προφήτης»

    (RealVideo)

    Χιλιάδες μουσουλμάνοι στην Αμερική απόλαυσαν πρόσφατα μια κινηματογραφική ταινία που είχε ιδιαίτερη σημασία γι αυτούς. Μοιάζει σαν ψυχαγωγική παραγωγή κινουμένων σχεδίων του Hollywood. Όμως ο σκοπός της είναι σοβαρός. Αποβλέπει στο να διηγηθεί με απλό τρόπο την ιστορία του Ισλάμ. Τίτλος της ταινίας είναι «Μωάμεθ: Ο Τελευταίος Προφήτης» αλλά σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση ο Μωάμεθ δεν εμφανίζεται σε καμιά σκηνή της.

    Η ταινία γυρίστηκε το 2000 από τη Σαουδική εταιρεία Badr. Είναι μια δημιουργία του άλλοτε σκηνοθέτη των στούντιο Disney, Richard Rich. Έχει παιχτεί σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά μέχρι πρόσφατα, δεν μπορούσε να βρει εταιρεία διανομής στη Βόρεια Αμερική. Πριν λίγες ημέρες μια εταιρεία του Σικάγου, η Fine Media, αποφάσισε και την έφερε δοκιμαστικά σε 93 κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Τα εισιτήρια για τις προβολές αυτές είχαν προπωληθεί μέσω του Ίντερνετ και διάφορων κοινοτικών ισλαμικών κέντρων.

    Σε ένα κινηματογράφο στο Arlington, της Virginia, πολλοί είχαν φέρει τα παιδιά τους να δουν την ταινία. Ένας γονέας που συνοδεύεται τα παιδιά του μας είπε : «Ήθελα να τους δείξω την ιστορία του Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ για να κατανοήσουν καλύτερα το μουσουλμανισμό.»

    Σύμβουλοι στο γύρισμα της ταινίας ήταν καθηγητές του Πανεπιστημίου Georgetown της Ουάσιγκτον και πνευματικοί ηγέτες από το Τζαμί Αλ-Αζάρ του Καΐρου.

    Είναι η μόνη ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει εγκριθεί για προβολή από Ισλαμικό συμβούλιο. Τα σχόλια όσων είδαν το έργο στο Arlington της Virginia ήταν θετικά. «Ήταν σαν Ισλαμικό κατηχητικό αλλά πολύ πιο ενδιαφέρον. Μου άρεσε.» είπε η δωδεκάχρονη Αΐσα.

    Η εταιρεία Fine Media που διοργάνωσε τις ειδικές αυτές προβολές διαπραγματεύεται τώρα την επίσημη παρουσίαση της ταινίας «Μωάμεθ: Ο Τελευταίος Προφήτης» σε κινηματογράφους από άκρου της Βόρειας Αμερικής πιθανότατα τον Ιανουάριο. Kαι αυτό γιατί πιστεύει πως η ταινία αν και είναι φτιαγμένη για μουσουλμάνος θα προσελκύσει και το ευρύτερο κινηματογραφόφιλο κοινό στο δυτικό ημισφαίριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 18 December 2004 - 2:18:11 UTC