Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Τζακάρτα συγκεντρώνονται ηγέτες απ' όλο το κόσμο για την αυριανή σύνοδο.
  • [02] Ουκρανία: Ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των ψήφων
  • [03] Τζώρτζ Μπούς, ο πρεσβύτερος και Μπιλ Κλίντον, συντονιστές της βοήθειας ιδιωτών και επιχειρήσεων για τους πληγέντες στην
  • [04] ΗΠΑ: Tριμερείς συνομιλίες για τους Κούρδους αυτονομιστές
  • [05] Ουάσιγκτον: Άρχισε η διαδικασία για την εύρεση του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
  • [06] Στα 1,3 δις ο πληθυσμός της Κίνας αυτή την εβδομάδα.

  • [01] Στην Τζακάρτα συγκεντρώνονται ηγέτες απ' όλο το κόσμο για την αυριανή σύνοδο.

    05 Jan 2005, 01:52 UTC

    Hγέτες απ όλο το κόσμο κατευθύνονται προς τη Τζακάρτα, για την διεθνή διάσκεψη της Πέμπτης η οποία στοχεύει στον συντονισμό της παγκόσμιας επιχείρησης αρωγής προς τους πληγέντες, από τα τσουνάμι. Μεταξύ εκείνων που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, θα είναι και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες ότι η ανταπόκριση των Αμερικανών στο κάλεσμα του προέδρου Μπούς για ιδιωτικές συνεισφορές, είναι εντυπωσιακή. Ο εθνικός κόμβος στο διαδίκτυο για την προσφορά βοήθειας στους πληγέντες της Νότιας Ασίας, δέχτηκε πάνω από 100 χιλιάδες νέους επισκέπτες μετά το μήνυμα του κ. Μπούς, ενώ μέχρι τότε δεχόταν γύρω στους 6 χιλιάδες επισκέπτες. Επίσης ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής των ΗΕ, Γιάν Έγκελαντ, δήλωσε ότι οι συνεισφορές της διεθνούς κοινότητας για τα θύματα του τσουνάμι κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τόνισε ότι τώρα οι δωρητές θα πρέπει να παραδώσουν την οικονομική αυτή βοήθεια. Εκτός από τους κ.κ. Πάουελ και Αννάν, περίπου 20 αρχηγοί κρατών και ανώτεροι αξιωματούχοι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, μεταξύ των οποίων, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, ο κινέζος πρόεδρος Γουέν Ζιαμπάο και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζών Χάουαρντ. Επίσης στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή θα συζητηθεί η συνεισφορά της Ευρώπης στους πληγέντες από το τσουνάμι.

    [02] Ουκρανία: Ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των ψήφων

    04 Jan 2005, 20:24 UTC

    Βίκτωρ Γιούσενκο

    Ανώτερος εκλογικός αξιωματούχος στην Ουκρανία είπε ότι η καταμέτρηση ψήφων από τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 26ης Δεκεμβρίου, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής σε ανεξάρτητο κανάλι της ουκρανικής τηλεόρασης, αναμένεται οτι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βίκτωρ Γιούσενκο θα είναι ο νικητής των εκλογών και θα προηγείται με 11 εκατοστιαίες μονάδες του εκλογικού του αντιπάλου, του πρωθυπουργού Βίκτωρα Γιανούκοβιτς.

    Ο κ. Γιανουκοβιτς παραιτήθηκε από το αξίωμά του την Παρασκευή, αλλά υποσχέθηκε οτι θα εφεσιβάλει τα αποτελέσματα των εκλογών, άν αναδειχθεί νικητής ο κ. Γιούσενκο.

    [03] Τζώρτζ Μπούς, ο πρεσβύτερος και Μπιλ Κλίντον, συντονιστές της βοήθειας ιδιωτών και επιχειρήσεων για τους πληγέντες στην Νοτιοανατολική Ασία.

    04 Jan 2005, 02:55 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε έκκληση στον αμερικανικό λαό να προσφέρει απευθείας οικονομική βοήθεια για τα θύματα του τσουνάμι στην Νοτιοανατολική Ασία, ενώ παράλληλα ζήτησε από δύο πρώην προέδρους των ΗΠΑ να βοηθήσουν στον συντονισμό της κινητοποίησης ιδιωτών και επιχειρήσεων.

    Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο πατέρας του, Τζωρτζ Μπους και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλιντον, θα ηγηθούν πανεθνικής εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων για τα θύματα του τσουνάμι.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους οργανισμών αρωγής οι αμερικανοί έχουν ήδη δώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Συνεισφορές από ιδιώτες σε οργανώσεις όπως η Οξφαμ, προέρχονται από επιχειρήσεις, απλούς πολίτες αλλά και διασημότητες. Για παράδειγμα η ηθοποιός Σάντρα Μπούλοκ, προσέφερε 1 εκατομμύριο δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό.

    Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί βοήθεια ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι αυτή την στιγμή, το συγκεκριμένο ποσό επαρκεί. Ο κ. Πάουελ βρίσκεται στη Ταϊλάνδη, ενώ ηγείται αμερικανικής αντιπροσωπείας για την αξιολόγηση των καταστροφών στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού. Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα παραστεί επίσης σε συνέδριο δωρητριών χωρών στη Τζακάρτα της Ινδονησίας.

    [04] ΗΠΑ: Tριμερείς συνομιλίες για τους Κούρδους αυτονομιστές

    04 Jan 2005, 00:13 UTC

    Ρίτσαρντ Αρμιτάζ

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτάζ πρότεινε την διενέργεια τριμερών συνομιλιών μεταξύ της Ουάσινγκτον, της Βαγδάτης και της Άγκυρας, για την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης των Κούρδων ανταρτών από την Τουρκία, που τώρα εδρεύουν στο βόρειο Ιράκ. Περίπου 5,000 μαχητές του κόμματος, που παλαιότερα ονομαζόταν Πεκακά, ή ΚόνγκραΤζέλ, κρύβονται στην ορεινή περιοχή που μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν.

    Η Τουρκία ζητά εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον να αναλάβει δράση κατά των ανταρτών. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα, επειδή οι αμερικανικές δυνάμεις που πολεμούν τους αντάρτες στο Ιράκ, είναι πιεσμένοι στα όριά τους για να μπορέσουν να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο εναντίον του Πεκακά.

    Επειδή η Τουρκία θεωρεί την αμερικανική τοποθετηση σαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση, έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της νατοϊκής συμμάχου της, της Τουρκίας.

    Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τους ιρακινούς αντάρτες «μάρτυρες» και όταν πρόσφατα, Τούρκος βουλευτής χαρακτήρισε την επιχείρηση του αμερικανικού στρατού κατά της Φαλλούτζα ως γενοκτονία.

    Ο κ. Αρμιταζ είναι ο υψηλότερα ιστάμενος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Τουρκία, από τότε που ο πρόεδρος Μπους μετέβη στη χώρα, τον Ιούνιο. Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Αρμιταζ στην Άγκυρα την Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιούλ είπε ότι η Τουρκία βάζει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, πάνω από οτιδήποτε άλλο.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον κ. Γκιούλ, ο αμερικανός αξιωματούχος συζήτησε επίσης μέτρα για την προστασία Τούρκων οδηγών φορτηγού στο Ιράκ. Περίπου 80 από αυτούς σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις έως τώρα.

    Ο κ. Αρμιταζ είχε επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο της τουρκικής βουλής, Μπουλέντ Αρίντς και το αρχηγό του μεικτού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χιλμί Οζκιόκ. Πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Αρμιτάζ είχε συνομιλίες με αξιωματούχους στη Συρία και το Ιράκ.

    [05] Ουάσιγκτον: Άρχισε η διαδικασία για την εύρεση του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    04 Jan 2005, 03:09 UTC

    Τζέημς Γούλφενσον

    Έχουν αρχίσει οι προσπάθειες για την ανεύρεση του αντικαταστάτη του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέημς Γούλφενσον, του οποίου η θητεία λήγει την 1η Ιουνίου. Ο 71ος ετών κ. Γούλφενσον ανακοίνωσε την απόφαση του να αποχωρήσει απ το αξίωμα του κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης προχθές. Να υπενθυμίσουμε ότι υπηρετεί στο αξίωμα του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας απ το 1995. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και παραδοσιακά επιλέγουν και τον πρόεδρο της. Αλλά εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών δήλωσε ότι στην διαδικασία επιλογής του αντικαταστάτη του κ. Γούλφενσον θα συμμετάσχουν και άλλες χώρες μέλη του Διεθνούς Δανειοδοτικού Οργανισμού.

    [06] Στα 1,3 δις ο πληθυσμός της Κίνας αυτή την εβδομάδα.

    04 Jan 2005, 03:14 UTC

    Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα ο πληθυσμός της χώρας θα φτάσει τα 1,3 δισεκατομμύρια. Μάλιστα το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Ζινχουά, μετέδωσε χθες ότι ο αριθμός αυτός θα είχε γίνει πραγματικότητα πριν 4 χρόνια αν δεν είχε εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα η πολιτική αντισύλληψης της Κινεζικής κυβέρνησης. Εδώ να σημειωθεί ότι η πολιτική αυτή έχει επικριθεί έντονα από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάντως εκτός από την αύξηση του πληθυσμού της, η ποιο πολυπληθής αυτή χώρα στο κόσμο θα αντιμετωπίσει επίσης γεωμετρική αύξηση και του αριθμού υπερηλίκων της.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 6 January 2005 - 2:18:10 UTC