Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκίστηκε ο Πρόεδρος Μπους για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο
  • [02] Συγχαρητήρια από Ευρώπη επ' ευκαιρία της ορκωμοσίας του προέδρου Μπούς.
  • [03] Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας φρουρούν τα σύνορα της Γάζας.
  • [04] Σε 200.000 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι
  • [05] Η εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως διαγράφεται κατά την δεύτερη τετραετία του Προέδρου Μπους
  • [06] Αποχωρεί ο Κόλιν Πάουελ

  • [01] Ορκίστηκε ο Πρόεδρος Μπους για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο

    Γιώργος Μπίστης, ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    20 Jan 2005, 17:35 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για την τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Μπους

    (RealVideo)

    Μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα και κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας ο Τζωρτζ Μπους ορκίστηκε την Πέμπτη για μια ακόμη φορά Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και άρχισε τη δεύτερη τετραετή θητεία του στο Λευκό Οίκο.

    Η Ουάσιγκτον είχε ντυθεί στα γιορτινά της για την τελετή της ορκωμοσίας και για τη λαμπρή παρέλαση που ακολούθησε. Τα Αμερικανικά χρώματα, κόκκινο, γαλάζιο και άσπρο, κυριαρχούσαν παντού, ιδιαίτερα το άσπρο λόγω του χιονιού που είχε πέσει την προηγούμενη μέρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Dick Cheney

    Τον Πρόεδρο Μπους όρκισε ο Αρχιδικαστής William Renquist και τον αντιπρόεδρο Dick Cheney όρκισε ο Πρόεδρος της Βουλής Dennis Hastert, παρουσία των τριών εν ζωή τέως προέδρων της Αμερικής και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που αψήφησαν το δριμύτατο κρύο και ήρθαν στη Ουάσιγκτον για να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς.

    Στην ομιλία που έκανε στο Κογγρέσσο αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο Πρόεδρος Μπούς υποστήριξε πως η επιβίωση της ελευθερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την επιτυχία που έχει το κίνημα της ελευθερίας σε άλλα μέρη της Γης. Και πρόσθεσε πως η εξάπλωση της ελευθερίας στον κόσμο αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα για την παγκόσμια ειρήνη.

    Το μήνυμα του Προέδρου Μπους προς τους συμμάχους της Αμερικής ήταν: «Εκτιμάμε τη φιλία σας, στηριζόμαστε στις συμβουλές σας και εξαρτόμαστε από τη βοήθειά σας». Όπως παρατήρησε η διαίρεση των ελεύθερων κρατών είναι ο στόχος των εχθρών της ελευθερίας και η συντονισμένη προσπάθεια των ελεύθερων κρατών να προωθήσουν τη δημοκρατία αποτελεί προοίμιο για την ήττα των εχθρών μας.

    Τα μέτρα ασφάλειας που λήφθηκαν για τις εκδηλώσεις της Πέμπτης ήταν τα πιο αυστηρά που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε τελετή ορκωμοσίας Αμερικανού Προέδρου. Κάπου έξι χιλιάδες αστυνομικοί περιπολούσαν την περιοχή του Καπιτωλίου και τους δρόμους γύρω από αυτήν για την τήρηση της τάξης αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου κάποιας τρομοκρατικής επίθεσης στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

    Το πατρόν έδωσαν και διαδηλωτές

    Ομάδες που αντιτίθενται στην πολιτική του προέδρου Μπους είχαν το δικαίωμα να διαδηλώσουν τις απόψεις τους, αλλά οι διαδηλώσεις αυτές ήταν ειρηνικές.

    [02] Συγχαρητήρια από Ευρώπη επ' ευκαιρία της ορκωμοσίας του προέδρου Μπούς.

    21 Jan 2005, 03:14 UTC

    Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συνεχάρησαν τον πρόεδρο Μπούς επ ευκαιρία της ορκωμοσίας του για άλλη μια θητεία στο Λευκό Οίκο, εκφράζοντας την ελπίδα για καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ στα επόμενα 4 χρόνια. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε στην εφημερίδα Γκάρντιαν ότι πιστεύει πως ο κ. Μπούς θα επιδιώξει ευρύτερη διεθνή συναίνεση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, αναφέρθηκε στην ανάγκη νέας αρχής στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, όπου η κάθε μια πλευρά θα ακούει τις απόψεις της άλλης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά απ την Ουάσιγκτον να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και να υιοθετήσει το πρωτόκολλο του Κιότο.

    [03] Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας φρουρούν τα σύνορα της Γάζας.

    21 Jan 2005, 04:01 UTC

    Εκατοντάδες Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας αποστέλλονται σήμερα κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, με στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων εξτρεμιστών με ρουκέτες και βλήματα όλμων εναντίον Ισραηλινών. Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες μετά από συνομιλίες μεταξύ ανώτερων Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων. Η επανέναρξη αυτών των διμερών συνομιλιών είχε επίσης σαν αποτέλεσμα να αποφευχθεί νέα Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Από τη πλευρά του το Ισραήλ δήλωσε ότι θα ξανανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, το οποίο έκλεισε το περασμένο μήνα, μετά από επίθεση Παλαιστίνιων εξτρεμιστών που κόστισε τη ζωή σε 5 Ισραηλινούς στρατιώτες.

    [04] Σε 200.000 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι

    19 Jan 2005, 20:43 UTC

    Ο αριθμός των θυμάτων στην Ινδονησία από τον φονικό υποθαλάσσιο σεισμό και το τσουνάμι, ξεπέρασε τις 166.000, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε περίπου 220.000. Αξιωματούχοι της Ινδονησίας ανέβασαν σήμερα το τον συνολικό αριθμό των θυμάτων κατά 50.000, μετά από τις τελευταίες εκθέσεις που έλαβαν από σοβαρά πληγείσες επαρχίες Ατσε και της Βόρειας Σουμάτρας.

    Aξιωματούχος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης δήλωσε στη ΦτΑ ότι σωστικά συνεργεία στην επαρχία Άτσε συνεχίζουν να εντοπίζουν πτώματα καθώς και φοβερές καταστροφές σε απρόσιτες περιοχές της επαρχίας. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ κυβερνήσεων και τις πολλές υπηρεσίες αρωγής που λειτουργούν στην περιοχή.

    [05] Η εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως διαγράφεται κατά την δεύτερη τετραετία του Προέδρου Μπους

    19 Jan 2005, 21:57 UTC

    Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους έχει περιγράψει μία σειρά τολμηρών πρωτοβουλιών στην εσωτερική πολιτική του για την δεύτερη θητεία του. Όμως ακόμα αν το ρεπουμπλικανικό κόμμα στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος, ελέγχει και τα δύο σώματα του κονγκρέσσου, ο κ. Μπούς αντιμετωπίζει μία δύσκολη μάχη για να προωθήσει το νομοθετικό του πρόγραμμα.

    Πρόσφατα γκάλοπ της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι γενικά αισιόδοξοι για την επόμενη τετραετία κάτω από την ηγεσία του προέδρου Μπους. Μετά την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο, ο κ. Μπους είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να προωθήσει τα νέα μέτρα στην πολιτική του, σύμφωνα με τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

    Ο κύριος Μπους είπε: «Έχω κερδίσει κεφάλαιο στις εκλογές αυτές και σκοπεύω να το ξοδέψω σε πράγματα που υποσχέθηκα στον αμερικανικό λαό ότι θα το ξοδέψω, που όπως ήδη γνωρίζετε, είναι τα θέματα των κρατικών συντάξεων, των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, την προώθηση της οικονομίας, της παιδείας, αλλά και η συνέχιση και κατάκτηση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.»

    Ο πρόεδρος Μπους τώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση του να μετατρέψει τις ιδέες του σε νομοθετική πραγματικότητα. Η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει μία από τις κύριες προτεραιότητές του. Οι περικοπές φόρων υπήρξαν το πρωταρχικό του μέσο για την προώθηση της οικονομίας κατά την πρώτη του τετραετία. Σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια, οι περικοπές αυτές δημιούργησαν μία μικρή ανάκαμψη από την οικονομική δυσπραγία που είχε ακολουθήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Όμως, τα ελλείμματα-ρεκόρ του προϋπολογισμού, καθώς και ο πόλεμος στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αφήνουν λίγα κονδύλια για την εφαρμογή νέων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης, ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο δανεισμός ακόμα περισσότερων χρημάτων από διεθνείς πιστωτές εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους. Όμως πιστεύουν ότι χωρίς την εισροή νέων εσόδων, το έλλειμμα θα μεγαλώνει ανεξέλεγκτα.

    Οι οικονομικοί σύμβουλοι του κ. Μπους όμως αντιλαμβάνονται το θέμα πολύ διαφορετικά και λένε ότι οι φορολογικές περικοπές ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, που συνεπάγεται μεγαλύτερα έσοδα για την κυβέρνηση, με τα οποία θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να χρηματοδοτήσει νέα προγράμματα. Eνα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης, θα εξαρτηθεί από απρόβλεπτους, για την ώρα παράγοντες, όπως τις τιμές του πετρελαίου και τις τρομοκρατικές ενέργειες.

    Ο πρόεδρος Μπους βάσισε την εκστρατεία επανεκλογής του σε αυτά που πιστεύει ότι τον έκαναν καλύτερο υποψήφιο για να προστατεύσει τη χώρα από την τρομοκρατία, μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε: «Το σοβαρότερο καθήκον του προέδρου των ΗΠΑ είναι η προστασία του αμερικανικού λαού. Αν η χώρα μας δείξει αβεβαιότητα ή αδυναμία την παρούσα δεκαετία, ο κόσμος θα αποκλίνει προς την καταστροφή. Αυτό δεν θα επιτρέψω να συμβεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου.»

    Ο κ. Μπους κινήθηκε γρήγορα μετά την νίκη του τον Νοέμβριο για να ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια, με την υπογραφή νομοσχεδίου για την ευρύτερη εδώ και 50 χρόνια μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. «Με τον νέο αυτό νόμο,» τονίζει ο κύριος Μπους, «οι μυστικές μας υπηρεσίες θα γίνουν περισσότερο ενωμένες, περισσότερο συντονισμένες και αποτελεσματικές. Αυτό θα μας επιτρέψει να κάνουμε καλύτερα το καθήκον μας, που είναι η προστασία του αμερικανικού λαού.»

    Οι αποτελεσματικότερες μυστικές υπηρεσίες είναι μόνο μία άποψη της εσωτερικής ασφάλειας. Ο Τόμας Μάν, πολιτικός αναλυτής του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς της Ουάσινγκτον, λέει ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. «Τώρα ανησυχούμε για το περιεχόμενο εισαγόμενων κοντέηντερ, για την ασφάλεια των συνόρων μας, την γεωγραφική θέση της πολιτείας που ζούμε και τέτοια.»

    Πολλοί ρεπουμπλικανοί στο κογκρέσο εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες, κυρίως για το θέμα της ασφάλειας των συνόρων και απαιτούν από τον κ. Μπους την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων των εισόδων και εξόδων αλλοδαπών. Σε μία τελική του προσπάθεια για να εξασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου μεταρρύθμισης των μυστικών υπηρεσιών, ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε ότι θα το πράξει. Όμως, αν έκανε κάτι τέτοιο, θα ερχόταν σε σύγκρουση με το ίδιο του το σχέδιο παροχής προσωρινής άδειας παραμονής στις ΗΠΑ προς παράνομους μετανάστες, οι οποίοι ήδη απασχολούνται σε κάποια εργασία. Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι μία μάχη για το θέμα αυτό, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την έγκριση από τη γερουσία άλλων προτεραιοτήτων του στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής του.

    Η αναδιάρθρωση του συστήματος συντάξεων Σόσιαλ Σεκιούριτυ και η απλούστευση του φορολογικού κώδικα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά νομοθετικά επιτεύγματα. Όμως, ο πολιτικός αναλυτής Τρίπ Μπέρντ του Ιδρύματος Χέριτατζ, λέει ότι επειδή τρία μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ ενδέχεται να συνταξιοδοτηθούν, ο κ. Μπους θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που αναμόρφωσε το ανώτερο δικαστήριο της χώρας. «Πρόκειται για τον τρίτο κλάδο της εξουσίας και για ορισμένους και το πιο ισχυρό, επειδή τα μέλη του δικαστηρίου δεν εκλέγονται, διορίζονται και ο διορισμός τους ισχύει μέχρι το θάνατό τους, ή μέχρι να θελήσουν οι ίδιοι να αποσυρθούν.»

    Ο ανώτατος δικαστής Ουίλλιαμ Ρένκουιστ υποφέρει από καρκίνο, ενώ άλλοι σκέφτονται να αποχωρήσουν. Αν έχει την ευκαιρία να διορίσει νέα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου, ο πρόεδρος Μπους λέει ότι προτιμά υπερσυντηρητικούς υποψήφιους. Φιλελεύθεροι εμπειρογνώμονες λένε ότι μία συντηρητικότερη σύνθεση του δικαστηρίου ενδέχεται να ανατρέψει πολλές πιο φιλελεύθερες αποφάσεις του δικαστηρίου, όπως το δικαίωμα στις εκτρώσεις και νομοθεσία που παρέχει ιδιαίτερα προνόμια στις μειονότητες.

    Αυτά τα δύο στοιχεία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα, μπορεί να αφήσουν τη σφραγίδα του Τζωρτζ Μπους πάνω στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια.

    [06] Αποχωρεί ο Κόλιν Πάουελ

    19 Jan 2005, 21:24 UTC

    Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ πραγματοποίησε αποχαιρετιστήρια ομιλία στο Στέητ Ντηπάρτμεντ σήμερα, κατά την οποία ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για την συμβολή τους στις προσπάθειες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

    Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι είναι ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε να υπηρετήσει το υπουργείο Εξωτερικών και είπε ότι τα χρόνια που πέρασε εκεί είναι γεμάτα με ευχάριστες αναμνήσεις. Ο κ. Πάουελ επισήμανε ότι οι συνεργάτες του μπορούν να υπερηφανεύονται για τις επιτυχίες του Στέητ Ντηπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων προσπαθειών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, καθώς και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

    Ο απερχόμενος αξιωματούχος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, την Κίνα, τις μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ στη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και την προσφορά οικονομικής βοήθειας σε πολλές χώρες του κόσμου. Τέλος ο κ. Πάουελ είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στις ηγετικές ικανότητες της Κοντολήζα Ράις, που αναμένεται ότι θα τον διαδεχθεί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 22 January 2005 - 2:18:10 UTC