Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η φονικότερη μέρα για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.
  • [02] Προετοιμασίες για Ισραηλο-Παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής.
  • [03] Νταβός: Το AIDS, η φτώχια και το περιβάλλον στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.
  • [04] Διακήρυξη του Προέδρου Μπους για την 60η επέτειο της απελευθέρωσης του ’ουσβιτς
  • [05] Λος ’ντζελες: Πολύνεκρο ατύχημα απο σύγκρουση τρένων
  • [06] Nέα Υόρκη: 298 εκατ. δολάρια για προστασία κατά της τρομοκρατίας
  • [07] ΕΕ: Αυξήθηκε ο πληθωρισμός
  • [08] Κατάθεση Αννάν για το πρόγραμμα Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα.

  • [01] Η φονικότερη μέρα για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    27 Jan 2005, 02:25 UTC

    31 αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ σε πτώση ελικοπτέρου, ενώ 6 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες. Η χθεσινή ήταν η φονικότερη μέρα για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Το ελικόπτερο κατέπεσε και συνετρίβει ενώ εκτελούσε αποστολή ρουτίνας στο δυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και την Ιορδανία. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από ομάδα εμπειρογνωμόνων του στρατού.

    Επίσης στο δυτικό Ιράκ, 4 πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην επαρχία αλ Ανμπάρ, ενώ βορειότερα, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από επίθεση με οπλοβομβίδα. Στη Βαγδάτη, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση. Τέλος 15 άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν κοντά στη Μοσούλη και κοντά στο Κιρκούκ 9 άτομα σκοτώθηκαν από πολλαπλές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων.

    [02] Προετοιμασίες για Ισραηλο-Παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής.

    27 Jan 2005, 03:42 UTC

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι άρχισαν να προετοιμάζουν την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριελ Σαρόν και του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.

    Αξιωματούχοι των δύο πλευρών θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να προγραμματίσουν τις λεπτομέρειες της συνόδου που, σύμφωνα με το Ισραήλ, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

    Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Αμπάς διέταξε τους διοικητές των σωμάτων ασφαλείας να ετοιμαστούν για να αναλάβουν από τους Ισραηλινούς την ευθύνη της τήρησης της τάξης και της ασφάλειας σε τμήματα της Δυτικής Όχθης, μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

    Το πρακτορείο Ασσοσιέτεντ Πρες μεταδίδει ότι οι Παλαιστίνιοι θα αναλάβουν την ασφάλεια στις πόλεις Ραμάλλα, Τουλκαρέμ, Καλκίλια και Ιεριχώ.

    Πάντως το Ισραήλ δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

    [03] Νταβός: Το AIDS, η φτώχια και το περιβάλλον στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

    27 Jan 2005, 03:50 UTC

    Συνεχίζεται στο Νταβός της Ελβετίας το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, όπου οι σημερινές ομιλίες των ηγετών θα περιστραφούν σε διεθνή προβλήματα, όπως το AIDS, η φτώχια και οι κλιματολογικές αλλαγές στο πλανήτη μας. Επίσης ομάδα ομιλητών, συμπεριλαμβανομένου και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλέαρ, θα αναφερθούν συγκεκριμένα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αφρικανική ήπειρος. Χθες ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι κατά την Βρετανική προεδρεία της ομάδας των 8 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αργότερα φέτος, θα δοθεί προτεραιότητα στα θέματα της φτώχια και της προστασία του περιβάλλοντος στο πλανήτη. Επίσης ο κ. Μπλέαρ ζήτησε απ τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την διεθνή κοινότητα.

    [04] Διακήρυξη του Προέδρου Μπους για την 60η επέτειο της απελευθέρωσης του ’ουσβιτς

    26 Jan 2005, 20:47 UTC

    O Πρόεδρος Μπους κήρυξε την 27η Ιανουαρίου ως 60η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατούμενων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’ουσβιτς. Ακολουθεί το κείμενο της διακήρυξης:

    «Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’ουσβιτς, το Κακό βρήκε πρόθυμους υπηρέτες και αθώα θύματα. Για περίπου 5 χρόνια, το ’ουσβιτς υπήρξε εργοστάσιο του θανάτου, όπου χάθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές. Πρόκειται για μία θλιβερή υπενθύμιση για όλους μας της δύναμης του Κακού και της ανάγκης εναντίωσης σ αυτό, όπου και αν υπάρχει. Πρόκειται για υπενθύμιση του ότι οπουδήποτε συναντάμε τον αντισημιτισμό, πρέπει ενωμένοι να τον καταπολεμούμε.

    Σε μέρη όπως το ’ουσβιτς, οι αποδείξεις της φρίκης του Ολοκαυτώματος έχουν διαφυλαχθεί, για να βοηθηθεί η ανθρωπότητα να θυμάται το παρελθόν. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε την θηριωδία των ενόχων και το θάρρος των θυμάτων στο ’ουσβιτς και σε άλλα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

    Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, το Κακό εφαρμοζόταν συστηματικά και οι καταστροφές που επέφερε ήταν εσκεμμένες. Η 60ή επέτειος της απελευθέρωσης του ’ουσβιτς αποτελεί ευκαιρία για να περάσουμε στις επερχόμενες γενεές τις ιστορίες και τα μαθήματα του Ολοκαυτώματος. Η ιστορία του, αποδεικνύει ότι το Κακό είναι υπαρκτό, όμως η ελπίδα επιζεί.

     

    Έτσι, λοιπόν, εγώ, ο Τζωρτζ Μπους, πρόεδρος των ΗΠΑ, βάσει της δικαιοδοσίας που μου δίνει το Σύνταγμα και οι νόμοι των ΗΠΑ, κηρύσσω την 27η Ιανουαρίου του 2005, ως την 60ή επέτειο της απελευθέρωσης του ’ουσβιτς. Καλώ όλους τους Αμερικανούς να τιμήσουν αυτή την επέτειο με τις αρμόζουσες τελετές και προγράμματα, για να τιμηθούν τα θύματα του ’ουσβιτς και του Ολοκαυτώματος. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους και να προστατεύει τις οικογένειές τους. Πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας για πάντα.

    Υπογράφω αυτό το διάταγμα στις 25 Ιανουαρίου, 2005, που είναι η 229η μέρα από την Αμερικανική ανεξαρτησία.»

    [05] Λος ’ντζελες: Πολύνεκρο ατύχημα απο σύγκρουση τρένων

    26 Jan 2005, 21:28 UTC

    Δύο επιβατηγά τραίνα συγκρούστηκαν βόρεια του Λός ’ντζελες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 9 άτομα και να τραυματιστούν περίπου 200. Το ατύχημα σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, στην πόλη Γκλέντεηλ της Καλιφόρνιας. Ο τοπικός διοικητής της αστυνομίας είπε ότι ένα τραίνο προσέκρουσε σε αυτοκίνητο που ήταν σταματημένο στις ράγες του, εκτροχιάστηκε και κτύπησε ένα δεύτερο τραίνο, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

    [06] Nέα Υόρκη: 298 εκατ. δολάρια για προστασία κατά της τρομοκρατίας

    Αθηνά Κρικέλη, ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    26 Jan 2005, 22:02 UTC

    Σε 298 εκατομμύρια δολάριο ανέρχεται ο προϋπολογισμός που θα χορηγηθεί για την αντιτρομοκρατική προστασία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για το χρονικό έτος 2005. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη της πολιτείας Τζωρτζ Πατάκι , το τμήμα της Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ενέκρινε το παραπάνω ποσό, εκ των οποίων περισσότερα από 203 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν στην πόλη της Νέας Υόρκης.

    "Τα κεφάλαια αυτά θα βοηθήσουν έτσι ώστε οι πρώτες ομάδες κρούσης να έχουν τόσο τα εργαλεία όσο και την κατάρτιση για να προστατεύσουν την πολιτεία μας από πιθανές τρομοκρατικές προσπάθειες. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους για να παρέχουμε στα αστυνομικά, πυροσβεστικά, και έκτακτων περιστατικών σώματα, τα σχέδια, την κατάρτιση, και τον εξοπλισμό που απαιτείται να είναι πανέτοιμοι και στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπισής των πολιτών μας.» δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Πατάκι δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο Μπους και τον επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικής, Τομ Ριτζ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις τόσο τις δικές του όσο και του δημάρχου της Νέας Υόρκης, κ Βλούμπεργκ, για επιχορήγηση στα θέματα ασφαλείας.

    «Η Νέα Υόρκη αντιπροσωπεύει πολλά σύμβολα, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, άρα πρέπει να πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο για να προστατεύσουμε τους Νεοϋορκέζους από τρομοκρατική απειλή,» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης κ. Πατάκι, ενώ ο Δήμαρχος της πόλης κ. Μπλούμπεργκ ευχαρίστησε με την σειρά του τον Τομ Ριτζ για τον διπλασιασμό των κονδυλίων για την ασφάλεια σε σύγκριση με το 2004. «Ως σύμβολο της Αμερικανικής ελευθερίας,» τόνισε ο κ. Μπλούμπεργκ, « η Νέα Υόρκη παραμένει βασικός στόχος τρομοκρατικής απειλής» . Η αύξηση των κονδυλίων θα δώσει την δυνατότητα στην πόλη να προετοιμάσει τις ομάδες πρώτων βοηθειών, αλλά και τις κοινότητες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα και οργανωμένα κάθε μορφή τρομοκρατικής ενέργειας.

    [07] ΕΕ: Αυξήθηκε ο πληθωρισμός

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    26 Jan 2005, 21:50 UTC

    Αύξηση γενικά του πληθωρισμού σημειώθηκε τον Δεκέμβριο τόσο στον μέσο όρο των χωρών που ανήκουν στην ζώνη του Ευρώ, όσο και στην Ευρώπη των 25. Από 2.2 % και στις δύο περιπτώσεις ανέβηκε στο 2.4% σημειώνοντας αύξηση 0.4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιουροστάτ στο Λουξεμβούργο, ξεπερνώντας και το όριο του 2% που έχει καθορίσει η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.. Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων, των καυσίμων μεταφοράς και του μαζούτ επηρέασαν την άνοδο, παρ όλο ότι οι τιμές των ρούχων, των λαχανικών και των τηλεπικοινωνιών σημείωσαν πτώση.

    Με την Ελλάδα να βρίσκεται γύρω στο 4% και με αναμονή μικρής αύξησης για τον Ιανουάριο, παρατηρούνται τιμές όπως 3,5% για το Λουξεμβούργο και 2,2% για την Γαλλία και την Γερμανία, ενώ από τις νέες χώρες καταγράφονται πληθωρισμοί της τάξεως του 7,8% για την Λετονία, 5,8% για την Σλοβακία, 5,5% για την Ουγγαρία και 4,8% για την Εσθονία. Από την άλλη πλευρά οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στην Φινλανδία στο 0,1%β και την Σουηδία στο 0,9%.

    Αποκλιμάκωση του σχετικά υψηλού πληθωρισμού στην Ελλάδα σε επίπεδα κάτω του 3% προβλέπεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης, για το διάστημα 2005-2007, που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του χρόνου, όπου υπολογίζεται και ρυθμός ανάπτυξης 4%, που θα οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης, που θα έχει σύμφωνα με τις προβλέψεις στην μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 9%.

    Στο πρόγραμμα ΑΣΠΑ προβλέπεται επίσης συγκράτηση δαπανών δημοσίων και καταναλωτικών, ώστε το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3%.

    Η Ελλάδα που βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με υψηλά ελλείμματα, προσβλέπει και στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα ξανασυζητηθεί στο Συμβούλιο Εκοφίν στις 16 Φεβρουαρίου ...Ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Χοακίμ Αλμούνια, που ήρθε στο Λουξεμβούργο για να συνεργασθεί με την Λουξεμβουργιανή Προεδρία δήλωσε «προσεκτικά αισιόδοξος» για τις σχετικές διαπραγματεύσεις και αν αυτές θα οδηγήσουν σε συμφωνία μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής στις 22 Μαρτίου. «Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία και κανόνες για να υπάρξει ανάπτυξη .Τους κανόνες που υπάρχουν πρέπει να τους σεβασθούμε και να μη τους αλλάξουμε.»

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημεία όπου φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι Υπουργοί Οικονομίας σύμφωνα και με τις προτάσεις της Προεδρίας είναι: Να παραμείνει το δημοσιονομικό όριο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και το 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος και όταν αυτό ξεπερνιέται να εξακολουθεί η Επιτροπή να ενεργοποιεί τις διαδικασίες για υπερβολικό έλλειμμα και ακόμη ότι σε περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης να υπάρχει μια ελαστικότητα προβλεπόμενη στο Σύμφωνο, ώστε να δίνεται περιθώριο 2 ετών στις χώρες που το έλλειμμά τους είναι πάνω από το 3%.

    Αυτή την αντιμετώπιση φαίνεται ότι θα έχει η Ελλάδα, η οποία και θα πάρει τον Φεβρουάριο την διετία χάρητος μέχρι το τέλος του 2006 για να μειώσει το έλλειμμα της που βρίσκεται πάνω από το 5,3% που είχε εκτιμήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για το 2004.

    [08] Κατάθεση Αννάν για το πρόγραμμα Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα.

    26 Jan 2005, 02:04 UTC

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, κατέθεσε χθες ενώπιον της επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο με το πρόγραμμα Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα του Διεθνούς Οργανισμού. Εκπρόσωπος του κ. Αννάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ συναντήθηκε με την επιτροπή και το πιθανότερο είναι πως θα ξανακληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως όλοι οι αξιωματούχοι που είχαν κάποια ανάμειξη στο πρόγραμμα. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι τη περασμένη εβδομάδα ο Ιρακινο-Αμερικανός, Σαμίρ Βίνσεντ, δήλωσε ένοχος των κατηγοριών για συνομωσία και άλλα αδικήματα παραδεχόμενος ότι ενεργούσε σαν αδήλωτος εκπρόσωπος του Ιράκ πουλώντας πετρέλαιο με κέρδος, μέσω του προγράμματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 28 January 2005 - 2:18:10 UTC