Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαρόν: Κατάλληλες οι συνθήκες για αλλαγή πορείας στη Μέση Ανατολή.
  • [02] Ο ΟΗΕ τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος
  • [03] Περιοδεία Ράις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή στις αρχές Φεβρουαρίου.
  • [04] Σνόου: Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεισφέρουν στην συρρίκνωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.
  • [05] Μπλαίρ: Σκανδαλώδης η παγκόσμια αδιαφορία για την φτώχεια στην Αφρική
  • [06] Συνομιλίες Χαταμί-Καρζάι στη Τεχεράνη.
  • [07] Παραιτήθηκε ο υφυπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντάγκλας Φέιθ.
  • [08] Ο πρόεδρος Μπους προτρέπει τους Ιρακινούς να προσέλθουν στις κάλπες

  • [01] Σαρόν: Κατάλληλες οι συνθήκες για αλλαγή πορείας στη Μέση Ανατολή.

    28 Jan 2005, 02:02 UTC

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μία ιστορική αλλαγή πορείας στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, κυρίως μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Παλαιστινιακής ηγεσίας. Ο κ. Σαρόν επεσήμανε ότι αν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, μπορέσει να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τότε το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει στην ειρηνευτική διαδικασία. Στο μεταξύ, ο κ. Αμπάς ζήτησε απ το Ισραήλ να συμφωνήσει σε επίσημη εκεχειρία, μετά την απόφαση των Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων να προβούν σε κατάπαυση του πυρός. Επίσης χθες πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας οι πρώτες δημοτικές εκλογικές εδώ και τρεις δεκαετίες.

    [02] Ο ΟΗΕ τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    27 Jan 2005, 21:08 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για την τελετή των ΗΕ προς τιμή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

    (RealVideo)

    Με ειδική σύνοδο, που συγκάλεσε στην έδρα της, στην Νέα Υόρκη, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων που έγιναν την εβδομάδα αυτή, σε διάφορα μέρη της γης, για να τηρηθεί η εξακοσιοστή επέτειος της απελευθέρωσης των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

    Η ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων εβραίων και των πολλών άλλων ανθρώπων που βάναυσα εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου στην Πολωνία και τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

    Κόφι Ανάν

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τόνισε πως όλοι πρέπει να κάνουν κάθε τι το δυνατό για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων φαινομένων, που στιγματίζουν την ιστορία της ανθρωπότητας. Κατά την έκφρασή του: «Εκτός από τα θύματα των φοβερών εγκλημάτων του παρελθόντος ας θυμηθούμε σήμερα και τους ανθρώπους εκείνους που θα μπορούσαν να γίνουν θύματα του παρόντος ή του μέλλοντος. Ας τους υποσχεθούμε πως δεν θα τους αφήσουμε να χαθούν.»

    Ελι Βιζέλ

    Στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πήραν μέρος και μερικοί από εκείνους που γλίτωσαν από τα βασανιστήρια των Ναζιστών. Ένας από τους ομιλητές ήταν ο τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Ελι Βιζέλ, ο οποίος ρίχθηκε στο στρατόπεδο του ’ουσβιτς όταν ήταν 15 χρονών. Oι γονείς του και η νεώτερη αδελφή του βρήκαν τον θάνατο στο στρατόπεδο αυτό, λίγο πριν την απελευθέρωσή του. Ο κ. Βιζέλ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να στείλει το ακόλουθο μύνημα: «Η αδιαφορία δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ως επιλογή. Η αδιαφορία βοηθά τον εισβολέα και ουδέποτε τα θύματά του. Η σημερινή επέτειος απαιτεί να αντιταχθούμε στην αδιαφορία.»

    Σιλβάν Σαλόμ

    Η ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης έγινε με πρωτοβουλία του Ισραηλινού υπουργού εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ και με την υποστήριξη δεκάδων άλλων κρατών-μελών του ΟΗΕ. Όπως είπε ο ίδιος, στόχος ήταν να υπενθυμίσει στην ανθρωπότητα το φαινόμενου του Ολοκαυτώματος και να επισύρει την προσοχή στον συνεχιζόμενο αγώνα εναντίον του αντι-Σημιτισμού. Σύμφωνα με τον κ. Σαλόμ: «Λιγοστεύουν συνεχώς αυτοί που επέζησαν του Ολοκαυτώματος και το φοβερό φαινόμενο περνά από την ανάμνηση στην ιστορία. Ας υποσχεθούμε να μη ξεχάσουμε ποτέ τα θύματα και όσους επέζησαν και να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία.»

    Από τα Αραβικά κράτη μόνο η Ιορδανία ζήτησε να μιλήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης κατά την ειδική σύνοδο.

    Η Ελλάδα απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην σύνοδο για την εξακοσιοστή επέτειο της απελευθέρωσης των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Ελλάδα παρότρυνε τον ΟΗΕ να εργαστεί όχι μόνο για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων αλλά και «για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα αίτια που θα μπορούσαν να τα προκαλέσουν.»

    [03] Περιοδεία Ράις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή στις αρχές Φεβρουαρίου.

    28 Jan 2005, 02:18 UTC

    Περιοδεία σε 9 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής θα αρχίσει στις 3 Φεβρουαρίου η νέα υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. Πρόκειται για την πρώτη περιοδεία της κ. Ράις στο εξωτερικό. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι στόχος της κ. Ράις θα είναι η προώθηση των ιδεών του προέδρου Μπούς για εξάπλωση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας σαν προϋποθέσεις για την ειρήνη και την ευημερία. Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του Στέητ Ντηπάρτμεντ η κ. Ράις θα προσπαθήσει επίσης να δώσει νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με συμμάχους των ΗΠΑ που ψυχράθηκαν λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Θα προετοιμάσει επίσης την Ευρωπαϊκή περιοδεία του προέδρου Μπούς το Φεβρουάριο.

    [04] Σνόου: Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεισφέρουν στην συρρίκνωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.

    28 Jan 2005, 03:16 UTC

    Τζον Σνόου

    Ενόψει της συνόδου των υπουργών οικονομικών της ομάδας των 8 την άλλη εβδομάδα στο Λονδίνο, ο αμερικανός υπουργός οικονομικών, Τζον Σνόου, δήλωσε ότι οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους με στόχο την συρρίκνωση του τεράστιου ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ. Ο κ. Σνόου τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπούς προβληματίζεται με το εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ και καταβάλλει προσπάθειες για την μείωση του κατά το ήμισυ μέχρι το 2009. Επεσήμανε όμως ότι θα τονίσει στους εταίρους των ΗΠΑ στην ομάδα των 8 ότι έχουν «κοινή ευθύνη», όπως είπε, για την επιτάχυνση της οικονομικής τους ανάπτυξης έτσι ώστε να μπορούν να αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά αγαθά. Η Ευρώπη ζητά απ τις ΗΠΑ να μειώσουν το εμπορικό και το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και τονίζει ότι το αδύνατο δολάριο δυσχεραίνει τις πωλήσεις Ευρωπαϊκών προϊόντων.

    [05] Μπλαίρ: Σκανδαλώδης η παγκόσμια αδιαφορία για την φτώχεια στην Αφρική

    27 Jan 2005, 22:04 UTC

    Τόνυ Μπλαίρ

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ δήλωσε στα πλαίσια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ότι η παγκόσμια αδιαφορία για την φτώχεια στην Αφρική, είναι σκανδαλώδης. Κατά τη σημερινή, δεύτερη μέρα της διάσκεψης, ο κ. Μπλαίρ είπε ότι, αν άλλα μέρη του κόσμου υπέφεραν από χρόνια φτώχεια, όπως η Αφρική, θα υπήρχε παγκόσμια κατακραυγή. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον δήλωσε ότι ο διπλασιασμός της οικονομικής βοήθειας προς την Αφρική θα κοστίσει σχετικά φθηνά, αν κανείς λάβει υπόψη τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια που οι ΗΠΑ ξόδεψαν μέσα σε ένα χρόνο στο Ιράκ.

    Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο και ο ομόλογός του από τη Νότια Αφρική, Θάμπο Μμπέκι, μίλησαν επίσης, κάνοντας έκκληση για περισσότερη οικονομική βοήθεια προς την Αφρική. Ο ιρλανδός τραγουδιστής ρόκ Μπόνο, καθώς και ο αμερικανός κροίσος Μπίλ Γκέητς, λαμβάνουν επίσης μέρος στην τετραήμερη διάσκεψη.

    [06] Συνομιλίες Χαταμί-Καρζάι στη Τεχεράνη.

    27 Jan 2005, 03:55 UTC

    Μετά από συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Αφγανιστάν. Εκφράζοντας ικανοποίηση για την εκλογή δημοκρατικής κυβέρνησης στην Καμπούλ, ο κ. Χαταμί εξέφρασε σιγουριά ότι θα αποκατασταθεί το κύρος του Αφγανιστάν στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο. Από τη πλευρά του ο κ. Καρζάι, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Ιράν, δήλωσε ότι το Αφγανιστάν δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη που επέδειξε το Ιράν προς τον Αφγανικό λαό τα τελευταία 30 χρόνια και ζήτησε τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Τεχεράνη.

    [07] Παραιτήθηκε ο υφυπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντάγκλας Φέιθ.

    27 Jan 2005, 03:15 UTC

    Ντάγκλας Φέιθ

    Παραίτηση υπέβαλε ο υφυπουργός άμυνας των ΗΠΑ για θέματα χάραξης πολιτικής του Πενταγώνου, Ντάγκλας Φέιθ, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Ένα απ τα επίμαχα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου άμυνας, ο κ. Φέιθ, ήταν και ένας απ τους αρχιτέκτονες του πολέμου στο Ιράκ. Πριν το πόλεμο ο κ. Φέιθ ήταν επικεφαλής της ομάδας αξιωματούχων που αργότερα κατηγορήθηκαν για διαστρέβλωση των απόρρητων πληροφοριών, έτσι ώστε να γίνει πειστικότερη η ανάγκη εισβολής στο Ιράκ.

    [08] Ο πρόεδρος Μπους προτρέπει τους Ιρακινούς να προσέλθουν στις κάλπες

    26 Jan 2005, 18:15 UTC

    Kατά την πρώτη του συνέντευξη τύπου μετά την ορκωμοσία του για άλλη μια τετραετία στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπους παρότρυνε τους ιρακινούς να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αψηφήσουν τους τρομοκράτες, που όπως είπε, φοβούνται τις ελεύθερες κοινωνίες. Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις εκλογές στο Ιράκ σταθμό στην ιστορία της χώρας και πρόσθεσε ότι η ελευθερία που απολαμβάνουν οι Αμερικανοί ενισχύεται με την εξάπλωση των ιδανικών της ελευθερίας και σε άλλα μέρη του κόσμου.

    Ο κ. Μπούς δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να υπενθυμίσει στην Κίνα ότι πρέπει να βελτιώσει το μητρώο της στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τόνισε ότι θα προτρέψει τη Ρωσία να προβεί σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    Επίσης σε συνέντευξή του χθες προς το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι είναι υπερήφανος για το Ιράκ και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι οι Ιρακινοί θα λάβουν μέρος στις εκλογές. Είπε επίσης οτι το Ιράν δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία και ότι η Συρία δεν θα πρέπει να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 29 January 2005 - 2:18:10 UTC