Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντισυνταγματικά τα στρατοδικεία ...
  • [02] Επιστήμη: Το αλκοόλ μπορεί να ...
  • [03] Συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστινίων για μεταβίβαση εξουσίας σε πόλεις της Δυτικής Όχθης.
  • [04] ΕΕ: «Ενισχύστε την ασφάλεια»
  • [05] ΑΤΛΑΣ: Νέα αθλητική οργάνωση, ...
  • [06] Νίκη της δημοκρατίας απετέλεσαν ...
  • [07] Στρατηγική εξόδου από το Ιράκ ζητούν οι Δημοκρατικοί από τον Πρόεδρο Μπους
  • [08] Ιρακινές εκλογές και η εξάπλωση της δημοκρατίας σε άλλες αραβικές χώρες
  • [09] Εκδήλωση υπέρ των Ελλήνων θυμάτων ...
  • [10] Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ικανοποίηση ...
  • [11] Η Νότια Κορέα ευελπιστεί για πρόοδο στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

  • [01] Αντισυνταγματικά τα στρατοδικεία ...

    01 Feb 2005, 02:52 UTC

    Αντισυνταγματικά χαρακτήρισε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο τα στρατοδικεία που εκδικάζουν υποθέσεις κρατουμένων στις φυλακές στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στη Κούβα. Απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον αναφέρει ότι πρόνοιες του αμερικανικού συντάγματος καλύπτουν και τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο. Τα στρατοδικεία στο Γκουαντάναμο έχουν επανειλημμένα επικριθεί από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «διαφωνεί» με την απόφαση του δικαστηρίου και τόνισε ότι το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης θα προβεί στο «αρμόζων επόμενο βήμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Επιστήμη: Το αλκοόλ μπορεί να ...

    01 Feb 2005, 00:46 UTC

    Πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας οινοπνευματωδών ποτών, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες της γεροντικής άνοιας στις γυναίκες.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ηλικιωμένες γυναίκες που κατανάλωναν μικρές ποσότητες αλκοόλ κάθε μέρα, δηλαδή περίπου ένα ποτηράκι, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν μείωση των νοητικών τους δυνατοτήτων από γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου. Η μελέτη των Μάγιερ, Στάμπφερ και των συνεργατών τους, δημοσιεύτηκε στο Ιατρικό περιοδικό της Νέας Αγγλίας.

    Ο καθηγητής Ντένις Εβανς διευθυντής του Ινστιτούτου Ράς για « Υγιείς Υπερήλικες» του Σικάγο, λέει ότι η μελέτη του Χάρβαρντ είναι μια καλή αρχή παρόλο που είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα ότι τα οινοπνευματώδη ποτά ωφελούν στα γερατειά

    «Πιστεύω ότι η πρόληψη της γεροντικής άνοιας είναι κάτι που θα πρέπει ν αρχίσουμε να σκεπτόμαστε σοβαρά ως κοινωνία. Και χαίρομαι πάρα πολύ που κάποιος με το επιστημονικό κύρος του Δρα Στάμπφερ και των συνεργατών του, αναλαμβάνει το θέμα.»

    Η μελέτη εξέτασε τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνευματωδών σε μια ομάδα 12 και πλέον χιλιάδων γυναικών ηλικίας μεταξύ 70 και 81 ετών συγκρίνοντας τη μνήμη τους και τις ικανότητες μάθησής τους. Αν τα πορίσματα της μελέτης επιβεβαιωθούν τότε προστίθεται ένα ακόμα όφελος που έχει για την υγεία η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοολικών ποτών. Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι τα οινοπνευματώδη ποτά σε μικρές ποσότητες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

    [03] Συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστινίων για μεταβίβαση εξουσίας σε πόλεις της Δυτικής Όχθης.

    01 Feb 2005, 03:02 UTC

    Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ ανώτερων Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων με θέμα τους όρους της παράδοσης στην Παλαιστινιακή Αρχή του ελέγχου ορισμένων πόλεων της Δυτικής Όχθης.

    Οι συνομιλίες του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ και του Παλαιστίνιου, Μοχαμάντ Νταχλάν, ολοκληρώθηκαν αλλά δεν ανακοινώθηκε επίτευξη συμφωνίας. Λίγες ώρες νωρίτερα δεκάχρονο κορίτσι έπεσε νεκρό από Ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας. Ανταποκρινόμενοι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έριξαν βλήματα όλμων σε γειτονικό Εβραϊκό οικισμό, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

    Αργότερα, η Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις δήλωσαν ότι θα τηρήσουν την υπόσχεση τους να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών, αν και ο ισραηλινός στρατός δεν προβεί σε επιθετικές επιχειρήσεις.

    Στο μεταξύ, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολιζα Ραίς συναντήθηκε με Ισραηλινούς διπλωμάτες στη Ουάσιγκτον ενόψει της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα.

    [04] ΕΕ: «Ενισχύστε την ασφάλεια»

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    31 Jan 2005, 21:12 UTC

    Πρωτοβουλίες και στα θέματα της ασφάλειας προωθεί η Προεδρία του Λουξεμβούργου. Στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που έγινε στο Μεγάλο Δουκάτο, δόθηκε το σύνθημα στους 25 «Ενισχύστε την ασφάλεια», ενώ άναψε και και το πράσινο φως για την καθιέρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου, που θα δίνει την δυνατότητα στις αρχές των κρατών μελών να ενημερώνονται αυτόματα για την ΄ύπαρξη ποινικού μητρώου κάθε ευρωπαίου πολίτη, όταν κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο.

    Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια της Προεδρίας κατευθύνεται προς την θέσπιση αρχών που θα δώσουν ευρωπαϊκή διάσταση στις ποινικές κυρώσεις. Συζητήθηκε έτσι μεταξύ άλλων η εφαρμογή της αμοιβαίας αναγνώρισης των διασυνοριακών ποινικών καταδικών με την προϋπόθεση να εξασφαλίζεται η συμβατότητα των ουσιαστικών κανόνων ποινικού δικαίου που ισχύουν στα κράτη μέλη.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως κ. Ευαγγελίδης, που παραβρέθηκε στο Συμβούλιο, τόνισε σχετικά στην παρέμβασή του, ότι αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα ασφάλειας δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν μια απόφαση που εκδίδεται σε ένα κράτος μέλος ,δεν αμφισβητείται από ένα άλλο.

    Αναπτύσσοντας και τις ελληνικές θέσεις ο κ. Ευαγγελλίδης υποστήριξε ότι με την ελεύθερη κυκλοφορία της προσώπων εντός της Ένωσης είναι επιτακτική η ανάγκη για την καθιέρωση συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών και κυρίως στο θέμα των δικαιωμάτων, αν δηλαδή ευρωπαίος πολίτης έχει στέρηση κάποιων από τα δικαιώματα του λόγω καταδικαστικής απόφασης, τονίζοντας ότι οι υπάρχοντες μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας δικαστικής συνεργασίας σε ένα χώρο χωρίς σύνορα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Λουκ Φρίντεν τόνισε ότι το Συμβούλιο απεφάσισε να γίνει επεξεργασία επειγόντως ενός μέτρου , που θα οδηγήσει στην βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Εθνικών Ποινικών Μητρώων, που εφ όσον επιτύχει θα οδηγήσει στην δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ποινικού Χώρου.

    Ο κ. Ευαγελλίδης, σημείωσε για το θέμα , ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την ιδέα καταλόγου καταδίκων και απαγορεύσεων που προτείνει η Επιτροπή ενώ είναι κατ αρχήν έτοιμη να δεχτεί και το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Ποινικό Μητρώο. .

    [05] ΑΤΛΑΣ: Νέα αθλητική οργάνωση, ...

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ Αθήνα

    01 Feb 2005, 00:05 UTC

    Πυγμάχος με διεθνείς διακρίσεις, Έλληνες γονείς, και σπουδές στις πολιτικές επιστήμες ο Νεοϋορκέζος Νίκος Καγκελάρης μέλος της Αμερικανικής Ολυμπιακής ομάδας πυγμαχίας μιλά στη Φωνή της Αμερικής για τον νέο διεθνή αθλητικό οργανισμό Άτλαντα και τους σκοπούς του.

    Ο Άτλας θα αποτελεί από το 2007 ένα καινούργιο παγκόσμιο αθλητικό θεσμό στον οποίο θα συμμετέχουν ερασιτέχνες αθλητές και παιδιά από κάθε γωνιά του πλανήτη. Θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Αθήνα « το κέντρο του κόσμου» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καγκελάρης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής. Αθλητές από όλο τον κόσμο, προπονητές, πολιτικοί και διπλωμάτες συμμετέχουν στην ίδρυση ενός ακόμα ελληνικού θεσμού που θα καθιερωθεί με την ελπίδα να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια στους αιώνες που έρχονται, και πάντα στην Αθήνα. Ο Σταύρος Δαιλάκης Βουλευτής Δράμας, και τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού, παίχτες του Αμερικανικού Μπάσκετ, ο Αρνολντ Σβατσενέγκερ και άλλοι αθλητές και πολιτικοί από όλο τον κόσμο είναι τα ιδρυτικά στελέχη.

    Το όνομα Άτλασ επιλέχθηκε για την συμβολική του μορφή, ένα όνομα αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο που από μόνο του υποδηλώνει την παγκοσμιοποίηση την δύναμη το θάρρος και την ισότητα. Στον Άτλαντα της γης εκμηδενίζονται σύνορα πολεμικές διαφορές, και κοινωνικές αδικίες. Όλοι ανήκουν στην ίδια κατηγορία και όλοι οι πολίτες του πλανήτη έχουν τα ίδια δικαιώματα στον αθλητισμό.

    «Δεν θέλουμε να αποτελούμε ακόμα έναν απρόσωπο οργανισμό, θέλουμε να αγγίξουμε ατομικά τον κάθε ένα αθλητή μικρό η μεγάλο, από το χωριό ή την πόλη από την Ρωσία μέχρι την Αυστραλία, να έχει την ίδια ευκαιρία να συμμετέχει και να προκριθεί αν το αξίζει» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καγκελάρης.

    «Ο αθλητισμός νομίζω ότι αποτελεί μια από τις πιο φωτεινές πλευρές της ανθρωπότητας. Για ένα παιδί που έρχεται από το πουθενά, και του δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχει, με κριτήρια απλά, με τις ικανότητές του και όχι το ποιος είναι ο χορηγός του, ή αν προωθείται από κάποια συγκεκριμένη ομοσπονδία, αυτό για μας είναι το υψηλότερο επίπεδο που μπορεί να φτάσει μια αθλητική παγκόσμια διοργάνωση. Το 2007, 196 χώρες θα συμμετέχουν στην πρώτη διοργάνωση του Άτλαντα στην Αθήνα και σε 32 μέχρι στιγμής αθλήματα.»

    Την πρώτη του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη εκδήλωση αφιερωμένη στον Άτλαντα, στην οποία θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Αννάν, ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Τζουλιάνι, εκπρόσωποι από Ελλάδα και Αμερική καθώς και ο γνωστός ηθοποιός Σιλβέστερ Σταλόνε.

    [06] Νίκη της δημοκρατίας απετέλεσαν ...

    31 Jan 2005, 19:51 UTC

    Πωλ Μπρέμερ

    Ο πρώην διοικητής του Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ, δήλωσε πως οι εκλογές στο Ιράκ απετέλεσαν νίκη της δημοκρατίας και έδειξαν σε όσους διατηρούσαν αμφιβολίες ότι έκαναν λάθος.

    Μιλώντας στα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, σήμερα, ο κύριος Μπρέμερ είπε ότι οι εκλογές ήταν μεγάλη νίκη για τον Ιρακινό λαό , για τη δημοκρατία και για το μήνυμα της ελευθερίας του Προέδρου Μπους.

    Ο πρώην διοικητής του Ιράκ είπε ότι οι εκλογές αποτελούν ένδειξη της αντοχής και του σθένους του Ιρανού λαού. Αλλά, πρόσθεσε, ότι παρά την προφανή επιτυχία της ψηφοφορίας, ο ίδιος πιστεύει ότι θα υπάρξουν περισσότερα επεισόδια βίας στο μέλλον.

    Ο κύριος Μπρέμερ επίσης εξέφρασε αισιοδοξία ότι το Ιράκ δεν θα διασπαστεί βάσει εθνοτήτων ή θρησκειών και ότι οι Σουνίτες, που αποτελούν την μειοψηφία θα έχουν εκπροσώπηση στη νέα κυβέρνηση παρόλο που απ ό,τι φαίνεται μια μεγάλη μερίδα απ αυτούς μποϋκοτάρισε την ψηφοφορία.

    [07] Στρατηγική εξόδου από το Ιράκ ζητούν οι Δημοκρατικοί από τον Πρόεδρο Μπους

    31 Jan 2005, 20:04 UTC

    Ρήντ και Πελόσι επι του βήματος

    Ηγέτες των δημοκρατικών στο Κογκρέσο ζήτησαν από τον Πρόεδρο Μπους να αναφερθεί στα κυρία σημεία μίας ξεκάθαρης στρατηγικής εξόδου από τον Ιράκ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Συμπολιτείας, την Τετάρτη.

    Ο ηγέτης της μειοψηφίας των δημοκρατικών στη Γερουσία , γερουσιαστής Χάρρυ Ρηντ από τη Νεβάδα, δήλωσε σήμερα ότι οι εκλογές στο Ιράκ αποτελούν δίνουν μια θαυμάσια ευκαιρία στον Πρόεδρο Μπους να αλλάξει πορεία.

    Η ηγέτης της μειοψηφίας των δημοκρατικών στη Βουλή, βουλευτής από την Καλιφόρνια, Νάνσυ Πελόσι, λέει ότι αντιτίθεται έντονα στις αλλαγές που προτείνει ο κύριος Μπους στο πρόγραμμα συνταξιοδότησης. Η κύρια Πελόσι τονίζει ότι οι δημοκρατικοί θα αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια μείωσης των παροχών συνταξιοδότησης , ή αύξησης του ομοσπονδιακού ελλείμματος.

    Ο κύριος Μπους; θέλει να δώσει την εναλλακτική λύση στους εργαζόμενους να μπορούν να τοποθετήσουν τα χρήματα που προορίζονται για την σύνταξη τους σε επενδυτικούς λογαριασμούς.

    Οι δυο ηγέτες των δημοκρατικών θα απαντήσουν στο ετήσιο διάγγελμα του Προέδρου για την κατάσταση της Συμπολιτείας.

    [08] Ιρακινές εκλογές και η εξάπλωση της δημοκρατίας σε άλλες αραβικές χώρες

    31 Jan 2005, 21:02 UTC

    Τα μαζικά μέσα ενημέρωσης αραβικών χωρών εξήραν τις εθνικές εκλογές στο Ιράκ λέγοντας πως απετέλεσαν επιτυχία για τον ιρακινό λαό. Εκατομμύρια Ιρακινοί αψηφώντας τις τρομοκρατικές απειλές προσήλθαν στις κάλπες στα πλαίσια των πρώτων τα τελευταία πενήντα χρόνια ελεύθερων εκλογών στη χώρα. Όμως οι γνώμες διίστανται σχετικά με το κατά πόσο οι εκλογές αυτές θα οδηγήσουν στην εξάπλωση της δημοκρατίας σε άλλες αραβικές χώρες.

    Η αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, που εδρεύει στο Λονδίνο, αφιερώνει στο σημερινό φύλο της πρωτοσέλιδο άρθρο για τις εκλογές στο Ιράκ με τίτλο «Οι Ιρακινοί ψηφίζουν αψηφώντας τις απειλές για επιθέσεις αυτοκτονίας», ενώ ο αραβικός δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Αραμπίγια μετέδωσε πως οι εκλογές απετέλεσαν ηθική νίκη για την προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ.

    Όμως παρόλο που εξήραν το θάρρος του ιρακινού λαού, πολλοί Άραβες σχολιαστές είπαν σήμερα πως οι εκλογές στο Ιράκ ελάχιστα θα βοηθήσουν στη διάδοση της δημοκρατίας στην περιοχή γιατί η ψηφοφορία έγινε υπό την κατοχή ξένων δυνάμεων.

    Πάντως ο επικεφαλής της σχολής Πολιτικών Επιστημών του Λιβανοαμερικανικού πανεπιστημίου της Βηρυτού, Σάμι Μπαρουντί διαφωνεί γιατί, όπως λέει η μεγαλύτερη απ ό,τι ανεμένετο προσέλευση στις κάλπες αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για πραγματική δημοκρατία στο Ιράκ. Οι πολίτες σε όλο τον αραβικό κόσμο, λέει ο κ. Μπαρουντί, θ αρχίσουν τώρα να διερωτώνται πότε θα γίνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες τους, αφού διενεργήθηκαν επιτυχώς εκλογές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπου ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στο Ιράκ, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται οι δυνάμεις του συνασπισμού. Παράλληλα όμως ο κ. Μπαρουντί λέει πως η νέα κυβέρνηση του Ιράκ πρέπει να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας για να μπορέσουν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές σε άλλες περιοχές του αραβικού κόσμου.

    Της ίδιας γνώμης είναι και ο Ουραίμπ ελ Ραντάουϊ, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Μελετών αλ Κούντς στην Ιορδανία. Κατά την έκφρασή του: «Κατά τη γνώμη μου, άν εξακολουθήσει να επικρατεί στο Ιράκ το χάος και η βία, κι εάν ο ιρακινός λαός παραμείνει διχασμένος τότε οι ενδείξεις για την επικράτηση της δημοκρατίας σε όλη τη Μέση Ανατολή κάθε άλλο παρά καλές θα είναι. Αν όμως το Ιράκ εξελιχθεί σε δημοκρατική χώρα και ευημερήσει τότε θα αποτελέσει ένα θαυμάσιο παράδειγμα για τις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής. Επί πλέον οι αραβικές κοινωνίες θα ενθαρρυνθούν και θα ξεκινήσουν οι ίδιες τη διαδικασία εκδημοκρατικοποίησης με την υποστήριξη της Δύσης, υποστήριξης που είναι απαραίτητη σε μια τέτοια διαδικασία.»

    Και οι δυο αναλυτές λένε πως άσχετα με το τί θα συμβεί στο μέλλον, οι Ιρακινοί ψηφοφόροι μίλησαν ξεκάθαρα και με μια φωνή κατά της τρομοκρατίας. Επίσης συμφωνούν σχετικά με το ότι με τις εκλογές η νέα ιρακινή κυβέρνηση εξουσιοδοτείται να θέσει τέλος στο κλιμακούμενο ανταρτικό κίνημα, παρόλο που και οι δυο πιστεύουν ότι η βία δεν θα τερματιστεί σύντομα στο Ιράκ.

    [09] Εκδήλωση υπέρ των Ελλήνων θυμάτων ...

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    01 Feb 2005, 00:31 UTC

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Εκδήλωση μνήμης υπέρ των Ελλήνων θυμάτων του Ολοκαυτώματος πραγματοποίησε το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, με πρωτοβουλία της Γενικής Προξένου κ. Αικατερίνης Μπούρα.

    Αφορμή αποτέλεσε η αναγνωρισμένη επέτειος σύμφωνα με την Βουλή των Ελλήνων, ημέρα της 27ης Ιανουαρίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης μια και αποτελεί την επέτειο απελευθέρωσης των στρατόπεδα συγκεντρώσεως του Αουσβιτς το 1945.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη της Ελληνικής Εβραϊκής Διασποράς, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο πρόεδρος της Εβραϊκής Συναγωγής Kehila Kedosha Janina, κ.Hy Genee, και η Γενική πρόξενος της Κύπρου κ. Μαυρομάτη.

    HΓενική Πρόξενος της Ελλάδας κ. Μπούρα

    Μιλώντας στην Ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας κ. Μπούρα, αναφέρθηκε στην 27η Ιανουαρίου λέγοντας πως αποτελεί « όχι μόνο την επέτειο της απελευθέρωσης από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων, αλλά και ημέρα μνήμης για την φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.» Η κ. Μπούρα τόνισε πως η γνώση και υπενθύμιση όλων όσων συνέβησαν στον Β Παγκόσμιο πόλεμο, θα πρέπει να αποτελούν σημείο αναφοράς για αποφυγή παρόμοιων πολέμων στο μέλλον. « Η ανθρωπότητα θα πρέπει να λειτουργεί με μεγαλύτερη σοφία όταν μπορεί να αποφύγει λάθη του παρελθόντος. Τιμώντας την ημέρα Μνήμης δεν τιμούμε μόνο τους Εβραίους αλλά όλους τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα της τυραννίας και των πολέμων, εξαιτίας των πιστεύω τους, της θρησκείας ή των πολιτικών τους θέσεων.»

    Με την σειρά της η Γενική Πρόξενος της Κύπρου, κ Μάρθα Μαυρομάτη, εξέφρασε τα συγχαρητήρια της για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης υπό την αιγίδα της κ. Μπούρα, για να τιμηθεί η ημέρα μνήμης της 27ης Ιανουαρίου. «Σαν Ελληνίδα της Κύπρου, που έχω ζήσει τον πόλεμο, συγκινήθηκα πολύ από την σύντομη προβολή των ντοκουμέντων. Μου θύμισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, για αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, πάντα να θυμόμαστε αλλά παράλληλα να μάθουμε και να συγχωρούμε».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα τέτοιων γεγονότων, «διότι η μνήμη πηγαίνει πίσω σε γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την ιστορία του 20ου αιώνας λόγω του μεγέθους και της καταστροφής που έγινε στις ανθρώπινες ζωές. Ειδικά των ανθρώπων εβραϊκής καταγωγής. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην ξεχνιούνται αυτά τα πράγματα, για να μην επαναλαμβάνονται, και δεύτερον για να είμαστε πάντοτε εν γνώση των τεραστίων δυνατοτήτων που έχει ο άνθρωπος να κάνει το καλό αλλά να πράξει και το κακό.»

    [10] Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ικανοποίηση ...

    31 Jan 2005, 02:16 UTC

    Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτηρίζουν τις Ιρακινές εκλογές θρίαμβο της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του Ιρακινού λαού. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, χαρακτήρισε τις ιστορικές εκλογές της Κυριακής στο Ιράκ «πλήγμα στην καρδιά της τρομοκρατίας σ ολόκληρο το κόσμο», ενώ η Γερμανία δήλωσε ότι οι εκλογές αποτελούν ένδειξη της αποφασιστικότητας του Ιρακινού λαού να χαράξει το δικό του μέλλον. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε ότι οι εκλογές επιβεβαίωσαν πως οι Ιρακινοί θέλουν να κατατροπώσουν την τρομοκρατία και να εδραιώσουν την δημοκρατία στη χώρα τους.

    Όμως ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν οι εκλογές θα αποδειχτούν πλήρως αντιπροσωπευτικές. Και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως οι εκλογές αυτές θέτουν χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων απ το Ιράκ.

    [11] Η Νότια Κορέα ευελπιστεί για πρόοδο στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

    31 Jan 2005, 03:14 UTC

    Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός, Τσάνγκ Ντόνγκ Γιάνγκ, εξέφρασε την ελπίδα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ότι φέτος θα υπάρξει πρόοδος στο αδιέξοδο αναφορικά με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Ο κ. Τσάνγκ δήλωσε ότι η Σεούλ είναι έτοιμη να χορηγήσει μεγάλη οικονομική βοήθεια στην Πιονγιάνγκ αν αυτή συμφωνήσει να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο κ. Τσάνγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση θα σημειωθεί μέχρι τον Νοέμβριο, που η νότια Κορέα θα φιλοξενήσει την σύνοδο οικονομικής συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 2 February 2005 - 2:18:11 UTC