Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδικαστικές προτάσεις για την Ελλάδα
  • [02] Δίκη Μάϊκλ Τζάκσον: Άρχισε η επιλογή ενόρκων
  • [03] Φέηθ: Είναι προς όφελος του Ιράν να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [04] Επίσκεψη Αμπάς και Γιαλόν στην Τουρκία
  • [05] Ερντογάν: Οι ΗΠΑ αγνοούν ορισμένες εξελίξεις

  • [01] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδικαστικές προτάσεις για την Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    01 Feb 2005, 22:07 UTC

    Καταδικαστικές για την Ελλάδα είναι οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ανακοινώθηκαν στο Λουξεμβούργο ,σχετικά με την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία και οι οποίες κρίθηκαν ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας κ.Λεντερτ Γκέλχεντ στην εισήγησή του θεωρεί ότι η Ελλάδα παραβίασε την κοινοτική νομοθεσία, γιατί δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την επιστροφή των ενισχύσεων που δόθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία και κυρίως την δεύτερη ενίσχυση ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ, και με το ότι με τον νόμο μεταφοράς όλων των στοιχείων και το παθητικό της εταιρίας στον νέο φορέα Ολυμπιακές Αερογραμμές, παρεμπόδισε την εκτέλεση των αποφάσεων της επιτροπής καθώς και η νέα εταιρία παρουσιάζει ολική, ή μερική αδυναμία εκτελέσεως των διακανονισμών λόγω ελλείψεως επαρκών περιουσιακών στοιχείων.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα δεν δεσμεύει την απόφαση που θα εκδώσει προσεχώς το δικαστήριο, αλλά είναι γνωστό ότι είναι κοινοτική πρακτική το Ευρωδικαστήριο να αποφασίζει σύμφωνα με την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, που προτείνει ακριβώς στο Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το κοινοτικό δίκαιο.

    Αλλά και στις Βρυξέλλες δόθηκε μάχη από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρ, Φώλια με αρμόδιους αξιωματούχους σχετικά με το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με βάση τα πορίσματα ελέγχων για την περίοδο 2001-2003. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 3 και 4 Φεβρουαρίου καθώς αντιπροσωπεία της Επιτροπής από την Διεύθυνση Περιφερειών κατεβαίνει στην Αθήνα.

    Ταυτόχρονα σχεδόν ο Υφυπουργός εξωτερικών κ. Βαληνάκης, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ,συζήτησε το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με την κατανομή των κονδυλίων του Τέταρτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν εντός του 2005 ,τότε οι απώλειες για τις περιφέρειες της χώρας μας θα είναι σημαντικές καθώς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κοινοτικών ενισχύσεων εννέα από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και η Αττική

    [02] Δίκη Μάϊκλ Τζάκσον: Άρχισε η επιλογή ενόρκων

    01 Feb 2005, 23:56 UTC

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιλογής των ενόρκων για τη δίκη του σούπερσταρ της ροκ Μάϊκλ Τζάκσον, που κατηγορείται για κακοποίηση ανηλίκου. Ο δικαστής Ρόντνεϋ Μέλβιλ ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση των 250 υποψήφιων ενόρκων, οι οποίοι όταν θα επιστρέψουν στο δικαστήριο την ερχόμενη Δευτέρα θα συμπληρώσουν ένα 7σέλιδο ερωτηματολόγιο, που θα βοηθήσει το δικαστή Μέλβιλ και τους δικηγόρους του Τζάκσον να επιλέξουν την τελική δωδεκαμελή ομάδα ενόρκων και τα 8 εναλλακτικά μέλη της.

    Ο Τζάκσον κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ενός αγοριού, ηλικίας 13 χρονών τότε, 15 τώρα, στο ράντσο του «Νέβερλαντ» στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Ο τραγουδιστής αρνείται πως είναι ένοχος και έχει προβλέψει πως θα αθωωθεί. Το 1993 ο Μάϊκλ Τζάκσον πλήρωσε 23,3 εκατομμύρια δολάρια για εξωδικαστική διευθέτηση μιας άλλης υπόθεσης που επίσης είχε να κάνει με την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου.

    [03] Φέηθ: Είναι προς όφελος του Ιράν να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα

    01 Feb 2005, 21:23 UTC

    Ντάγκλας Φέηθ

    Ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Ντάγκλας Φέηθ, που είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, λέει ότι ελπίζει πως οι διπλωματικές προσπάθειες θα βοηθήσουν στο να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, που υπάρχουν υπόνοιες ότι αναπτύσσει.

    Μιλώντας σήμερα στην Τουρκία, όπου βρίσκεται για επίσκεψη, ο κ. Φέηθ επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον της Τεχεράνης να τερματίσει το πρόγραμμά της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και παρότρυνε το Ιράν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης, της οποίας η ηγεσία συμφώνησε το 2003 να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της ανάπτυξης προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής. Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, όμως ο πρόεδρος Μπους κατέταξε το Ιράν στις χώρες που, όπως είπε, αποτελούν τον άξονα του Κακού, ενώ τον περασμένο μήνα είπε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει την χρήση στρατιωτικών μέσων για να τερματιστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

    [04] Επίσκεψη Αμπάς και Γιαλόν στην Τουρκία

    01 Feb 2005, 21:40 UTC

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς και ο ανώτερος ισραηλινός στρατηγός Μοσέ Γιαλόν, βρίσκονται στην Τουρκία για ξεχωριστές αποστολές, που και οι δύο στοχεύουν στην ενίσχυση των σχέσεων με την κυβέρνηση της Άγκυρας. Ο κ. Αμπάς συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέντ Νεζντέτ Σεζέρ, με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Άγκυρας προς το διεθνώς υποστηριζόμενο οδικό χάρτη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Μοσέ Γιαλόν

    Το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, που να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Από την πλευρά του ο στρατηγός Γιαλόν ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή με συζητήσεις, κεκλεισμένων των θυρών, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χιλμί Οζκιόκ. Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ γράφει στο σημερινό της φύλλο ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες αφορούν στην υπογραφή συμβολαίου ύψους 1 κόμμα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την αναβάθμιση της τουρκικής αεροπορίας και του Όπλου των τεθωρακισμένων. Η τουρκική κυβέρνηση συνήψε το 1996 με το Ισραήλ συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

    [05] Ερντογάν: Οι ΗΠΑ αγνοούν ορισμένες εξελίξεις

    01 Feb 2005, 21:47 UTC

    Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την ανησυχία του αναφορικά με το ότι οι Κούρδοι του Ιράκ μπορεί να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους επιρροή για να αναλάβουν τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας του Κιρκούκ, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι αυτονομιστικές φιλοδοξίες στην περιοχή. Μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σήμερα, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αγνοούν ορισμένες εξελίξεις στο Ιράκ, που έχουν δημιουργήσει βαθιά ανησυχία στη χώρα του. Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «αυτοί που ήρθαν στην περιοχή, με την πρόθεση να φέρουν τη δημοκρατία, προτίμησαν δυστυχώς να παραμείνουν αδιάφοροι στους αντιδημοκρατικούς αυτούς στόχους.» Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα παρασυρθεί σε μία αναστάτωση που μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια.

    Ο αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Ντάγκλας Φέηθ βρίσκεται στην Αγκυρα και την Δευτέρα διαβεβαίωσε Τούρκους αξιωματούχους ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην διαφύλαξη της ακεραιότητας του Ιράκ , προσθέτοντας ότι το θέμα του Κιρκούκ δεν μπορεί να αποφασιστεί από μία ομάδα ατόμων, αλλά γενικά από τον ιρακινό λαό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 3 February 2005 - 2:18:09 UTC