Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάγγελμα Προέδρου Μπους για την κατάσταση της συμπολιτείας
  • [02] Ράις: Απεχθές το μητρώο του Ιράν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • [03] ΕΕ: Επί τάπητος το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας
  • [04] H Αίγυπτος θα φιλοξενήσει Ισραηλο-Παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής.
  • [05] Αννάν: Θα συμμορφωθεί με τα πορίσματα της επιτροπής για το πρόγραμμα Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα.
  • [06] Ακροάσεις για το διορισμό του Μάϊκλ Τσέρτοφ
  • [07] Βελτίωση σημείωσε η κατάσταση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου

  • [01] Διάγγελμα Προέδρου Μπους για την κατάσταση της συμπολιτείας

    03 Feb 2005, 21:25 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το διάγγελμα του Προέδρου Μπους

    (RealVideo)

    Επαίνους αλλά και επικρίσεις επέσυρε το νέο διάγγελμα του προέδρου Μπους για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας. Το ακόλουθο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, που επιμελήθηκε ο συνεργάτης μας Γιώργος Μπίστης, συνοψίζει τα κύρια σημεία του διαγγέλματος και προβάλει παράλληλα τις απόψεις ενός από τους επικριτές του. Κείμενο ρεπορτάζ:

    Στο ετήσιο μήνυμα του την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας, το οποίο απηύθυνε σε κοινή σύνοδο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, και μέσω της τηλεόρασης στον Αμερικανικό λαό, την Τετάρτη το Βράδυ, ο Πρόεδρος Μπους μίλησε για τα σχέδια και την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει στο επόμενο δωδεκάμηνο, προκειμένου να πετύχει τους στόχους που ανέπτυξε πριν δύο περίπου εβδομάδες στην τελετή της ορκωμοσίας του, με την οποία και άρχισε δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο.

    Ο Πρόεδρος Μπους εξήρε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στο Ιράκ καθώς επίσης και τις πρόσφατες εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη και το Αφγανιστάν.

    Όπως είπε: «Επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Θα εργαστούμε με φίλους μας στην περιοχή ενάντια στην κοινή απειλή της τρομοκρατίας και θα ενθαρρύνουμε την ελευθερία.»

    Ο πρόεδρος Μπους παρατήρησε ότι η προσήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στον στόχο της προώθησης της ελευθερίας στον κόσμο, δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες στο Ιράκ, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αμερικανική προσπάθεια εκεί τελικά θα στεφθεί από επιτυχία.

    Κατά την έκφρασή του «θα πετύχουμε γιατί οι Ιρακινοί μας έδειξαν την περασμένη Κυριακή ότι εκτιμούν την ελευθερία.»

    Ο Πρόεδρος Μπους πιστεύει πως με ένα ελεύθερο Ιράκ θα κατοχυρωθεί η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Και πρόσθεσε πως η ειρήνη για την οποία αγωνίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτευχθεί μόνο όταν θα έχουν εξουδετερωθεί οι συνθήκες που υποθάλπουν τον εξτρεμισμό και την ιδεολογία του φόνου. Στη συνέχεια ο κύριος Μπους ανέπτυξε τη φιλοσοφία του για την υπόθεση του Ισραήλ και των παλαιστινίων.

    Συγκεκριμένα τόνισε: «Είναι εφικτό να δημιουργηθούν δύο δημοκρατικά κράτη, ένα Ισραηλινό και ένα Παλαιστινιακό, που να ζουν ειρηνικά το ένα δίπλα στο άλλο. Η Αμερική θα βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.»

    Αλλά διάφοροι πολιτικοί αναλυτές λένε πως υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στα λόγια του Προέδρου Μπους για την διάδοση της ελευθερίας και της δημοκρατίας από τη μία πλευρά και στην πραγματικότητα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την άλλη. Ένας από αυτούς είναι ο Τόμας Καρόδερς, συγγραφέας που σχετίζεται με το Ίδρυμα Κάρνεγκι για την Ειρήνη, το οποίο εδρεύει εδώ στη Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρόδερς: «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας επιβάλει να επιδιώκουμε συνεργασία με ορισμένα αηδή πολικά καθεστώτα σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Τυνησία, η Μαλαισία και άλλες.

    Κατά τον ίδιο αναλυτή, ο Πρόεδρος Μπους άλλοτε ενεργεί ως ρεαλιστής πολιτικός, που παραβλέπει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνουν σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον κοινό αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, και άλλοτε εμφανίζεται ως ιδεαλιστής που διακηρύσσει ότι η διάδοση της δημοκρατίας θα εξαλείψει τα θεμέλια του εξτρεμισμού. Κι αυτό, είπε, φαίνεται καθαρά από τον τρόπο με τον οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες χειρίζονται το Πακιστάν.

    Το μισό περίπου από το διάγγελμα του προέδρου Μπους ήταν αφιερωμένο σε εσωτερικά θέματα και κυρίως στις προτάσεις του για μερική ιδιωτικοποίηση του κρατικού συστήματος συνταξιοδότησης. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι το τελευταίο αυτό θέμα, λόγω του ότι αγγίζει όλους τους Αμερικανούς προσέλκυσε και τη μεγαλύτερη προσοχή όλων όσων παρακολούθησαν το ετήσιο προεδρικό διάγγελμα από την τηλεόραση.

    [02] Ράις: Απεχθές το μητρώο του Ιράν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    04 Feb 2005, 03:56 UTC

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, επανέλαβε τις αμερικανικές επικρίσεις για το Ιράν, χαρακτηρίζοντας «απεχθές» το μητρώο της Τεχεράνης στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 24 ώρες μετά τα σχόλια του προέδρου Μπούς στο διάγγελμα του για την κατάσταση της συμπολιτείας, ότι το Ιράν παραμένει ο κύριος χορηγός της τρομοκρατίας παγκοσμίως, η κ. Ράις, τόνισε, καθ οδόν προς το Λονδίνο, ότι ένα απ τα κύρια θέματα που θα συζητήσει κατά τις επικείμενες επαφές της με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα είναι η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης προς το Ιράν να σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας. Πάντως χθες το υπουργείο εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε τις καταγγελίες του προέδρου Μπούς, αβάσιμες.

    [03] ΕΕ: Επί τάπητος το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη, για την ελληνική υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    03 Feb 2005, 22:12 UTC

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Επίσημη επίσκεψη στο Λουξεμβούργο, που ασκεί την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσει στις 28 Φεβρουαρίου , ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος για να έχει συνομιλίες με τον προεδρεύοντα Πρωθυπουργό του Μεγάλου Δουκάτου κ. Ζάν Κλώντ Γιούνκερ. Από τα βασικά θέματα των συνομιλιών είναι και το περίφημο Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Κοινότητας, μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος. Το Πρωτόκολλο είναι έτοιμο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από τον κ. Ερντογάν και την Κυβέρνησή του, να το υπογράψει , όπως δεσμεύτηκε στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου, για να πάρει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πιέζει να υπογραφεί το Πρωτόκολλο, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, καθώς πρέπει να επικυρωθεί από το Τουρκικό Κοινοβούλιο, για να τεθεί σε ισχύ και να πάρει και τυπικά την σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διαδικασίες που κρίνονται χρονοβόρες έτσι που μπορεί να φθάσει ο Οκτώβριος και το θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα.

    Επί πλέον απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες , ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Μιρέλ χαρακτήρισε το Πρωτόκολλο αυτό σαν ένα νομικό κείμενο το οποίο δέχεται διάφορες ερμηνείες, για το αν η υπογραφή του σημαίνει και την « ντέ φάκτο» αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    Εξ άλλου, εντός των ημερών πηγαίνει στην Κύπρο κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον αυστριακό κ. Λέοπολντ Μάουερ, προκειμένου να συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση των θέμα της διεύρυνσης του κανονισμού της πράσινης γραμμής, που εφαρμόζεται σχετικά ικανοποιητικά, ανάμεσα στις δύο κοινότητες, από το περασμένο καλοκαίρι.

    Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να επεκταθεί ο κανονισμός για να μπορούν να χρησιμοποιούνται για εξαγωγές τα διάφορα λιμάνια, ή αεροδρόμια του νησιού, αλλά και για προϊόντα που απαγορεύονταν μέχρι τώρα, για λόγους υγιεινής, όπως είναι τα ζώα.

    Σχετικά με τον άλλο αμφιλεγόμενο κανονισμό που ζητά η τουρκοκυπριακή πλευρά και προτείνει η Αγγλία, για το απευθείας εμπόριο, η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για την πρόταση θεωρώντας ότι δεν είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία

    [04] H Αίγυπτος θα φιλοξενήσει Ισραηλο-Παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής.

    03 Feb 2005, 04:11 UTC

    Αιγύπτιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με ηγέτες Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων με στόχο την ενίσχυση της παλαιστινιακής κατάπαυσης του πυρός, εν όψει της συνόδου κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα για το Mεσανατολικό, στο Σαρμ ελ Σείκ της Ερυθράς Θάλασσας.

    Οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Και οι 2 οργανώσεις συμφώνησαν , πριν από 2 εβδομάδες να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών στόχων. Οι εξτρεμιστές ζητούν όμως από το Ισραήλ να συμφωνήσει και αυτό σε ανακωχή.

    Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, προσκάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, για συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Στην σύνοδο κορυφής της Τρίτης θα παρίσταται επίσης και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλά.

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ικανοποίηση για τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μία μέρα μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζας Ράις, με τον κύριο Σαρόν και τον κύριο Αμπάς.

    [05] Αννάν: Θα συμμορφωθεί με τα πορίσματα της επιτροπής για το πρόγραμμα Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα.

    03 Feb 2005, 04:26 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο με το πρόγραμμα Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα του διεθνούς οργανισμού. Σε δηλώσεις του χθες παραμονή της δημοσιοποίησης της πρώτης έκθεσης συμπερασμάτων της επιτροπής με επικεφαλής των πρώην πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Πωλ Βόλκερ, ο κ. Αννάν τόνισε ότι οι καταγγελίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση έχουν επισκιάσει ένα πρόγραμμα που είχε ανακουφίσει εκατομμύρια Ιρακινούς.

    [06] Ακροάσεις για το διορισμό του Μάϊκλ Τσέρτοφ

    02 Feb 2005, 20:45 UTC

    Μάϊκλ Τσέρτοφ

    Ο ομοσπονδιακός εφέτης Μάϊκλ Τσέρτοφ εμφανίζεται ενώπιον μελών της αμερικανικής γερουσίας στα πλαίσια ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού του από τον πρόεδρο Μπους ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Ο κ. Τσέρτοφ ελέγχεται εξονυχιστικά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε, υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής του εγκληματολογικού τμήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τις έρευνες που διενεργήθηκαν μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Οι Νιου Γιόρκ Τάϊμς έγραψαν ότι ο κ. Τσέρτοφ έδωσε στη Σι ’ϊ Έϊ συμβουλές σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων μεθόδων ανάκρισης. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε χθες ότι ο κ. Τσέρτοφ δεν ενέκρινε καμμιά ανακριτική τεχνική.

    Πάντως παρά τις επικρίσεις αναμένεται ότι ο διορισμός του κ. Τσέρτοφ θα εγκριθεί από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Γερουσίας, οπότε θα αναλάβει τον έλεγχο του υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας, που δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια και έχει 180 χιλιάδες υπαλλήλους.

    [07] Βελτίωση σημείωσε η κατάσταση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου

    02 Feb 2005, 21:04 UTC

    Ο πάπας Ιωάννης Παύλος πέρασε άλλη μια νύχτα στο νοσοκομείο Τζεμέλλι της Ρώμης, αλλά αξιωματούχοι του Βατικανού ανέφεραν ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι ο ποντίφικας συνεχίζει να έχει λίγο πυρετό και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μερικές ακόμη μέρες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε σιγουριά ότι ο Πάπας θα βγεί απ το νοσοκομείο μέσα σε δύο με τρεις μέρες. Ο υπουργός υγείας της Ιταλίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κατάσταση του 84χρονου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας βελτιώνεται και ότι οι γιατροί του είναι αισιόδοξοι πως θα αναρρώσει πλήρως.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 5 February 2005 - 2:18:10 UTC