Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λίβανος: Θα συνεργαστούν οι αρχές με την έρευνα του ΟΗΕ για την δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.
  • [02] Τζον Νεγρεπόντε: Επιταχύνεται η επικύρωση του διορισμού του
  • [03] Eπίσκεψη στην Ουάσινγκτον του υφυπουργού Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη
  • [04] Αφιέρωμα στον Άρθουρ Μίλερ
  • [05] Ευρωπαϊκή Eπιτροπή: Παράταση ενός χρόνου για την Ελλάδα

  • [01] Λίβανος: Θα συνεργαστούν οι αρχές με την έρευνα του ΟΗΕ για την δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.

    21 Feb 2005, 02:40 UTC

    Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις έρευνες που διεξάγουν τα ΗΕ για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι. Ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρρι, δήλωσε χθες ότι θα πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την δολοφονία. Πρόσθεσε όμως ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να σεβαστούν την αυτεξουσιότητα του Λιβάνου. Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ ζήτησε έκθεση με τα αίτια και τις συνέπειες τις βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας της περασμένης Δευτέρας που κόστισε τη ζωή στον Ραφίκ Χαρίρι και άλλα 14 άτομα.

    [02] Τζον Νεγρεπόντε: Επιταχύνεται η επικύρωση του διορισμού του

    18 Feb 2005, 19:50 UTC

    Ο κ. Νεγκρεπόντε

    Ηγετικά στελέχη της αμερικανικής γερουσίας, υποσχέθηκαν πως θα επιταχύνουν τη διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του Τζον Νεγρεπόντε, ως επικεφαλής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών.

    Ο πρόεδρος της αρμόδιας για την επίβλεψη των μυστικών υπηρεσιών επιτροπής της Γερουσίας, γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς, εξέφρασε ικανοποίηση για το διορισμό του Τζον Νεγρεπόντε. Όπως είπε: «Ο Τζον Νεγρεπόντε έχει διακριθεί ως διπλωμάτης. Θα χρειαστεί την πείρα που απέκτησε στη διάρκεια της διπλωματικής του καρριέρας, για την επίβλεψη και το συντονισμό των δεκαπέντε μυστικών υπηρεσιών και του Πενταγώνου.»

    Ο γερουσιαστής Ρόμπερτς είπε επίσης πως οι ακροάσεις για το διορισμό του κ. Νεγρεπόντε θ αρχίσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν τα καθήκοντά του στο Ιράκ. Επίσης, είπε πως προσβλέπει στη συνεργασία του με τον κ. Νεγρεπόντε, πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη μείωση της απειλής της τρομοκρατίας, μέχρι τη βελτίωση της συγκέντρωσης του τρόπου συγκέντρωσης μυστικών πληροφοριών.

    Ένας άλλος ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο Τσακ Χέηγκελ δήλωσε πως έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σιτς ικανότητες του Τζον Νεγρεπόντε, ο οποίς διετέλεσε επίσης πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Είπε συγκεκριμένα: «Καταλαβαίνει τον κόσμο. Καταλαβαίνει τα θέματα ασφάλειας και τα διπλωματικά θέματα. Είναι έξυπνος και ταυτόχρονα σκληρός.»

    Αλλά και δημοκρατικά στελέχη της γερουσίας εξέφρασαν υποστήριξη προς την επιλογή του κ. Νεγρεπόντε. Όπως είπε ο γερουσιαστής Τζακ Ρήηντ, «Έχει διακριθεί σα διπλωμάτης. Στη διάρκεια της καρριέρας του έχει αντιμετωπίσει πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Είναι εξαιρετικός επαγγελματίας και, εάν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα αναλάβει τεράστιες ευθύνες».

    Η θέση του διευθυντή των εθνικών μυστικών υπηρεσιών δημιουργήθηκε από το κογκρέσσο, κατόπιν σύστασης της διακομματικής επιτροπής που διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 εναντίον των ΗΠΑ./ Όταν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, ο πρέσβης Νεγρεπόντε θα συντονίζει το έργο όλων και των 15 μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής.

    [03] Eπίσκεψη στην Ουάσινγκτον του υφυπουργού Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη

    Βιργινία Βουτσινά, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσινγκτον

    18 Feb 2005, 00:44 UTC

    Ε. Στυλιανίδης

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, που είναι αρμόδιος για θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας και διεθνών οικονομικών σχέσεων, επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον στις 17 Φεβρουαρίου, επευκαιρία της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Ο οργανισμός αυτός ιδρύθηκε το 1992 και απαριθμεί 12 μέλη που είναι η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊζάν, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία και Μαυροβούνιο, η Τουρκία, η Ουκρανία και η Ελλάδα.

    Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στην Ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον, ρωτήσαμε τον κ. Στυλιανίδη για τον σκοπό της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα:

    Ο κύριος Στυλιανίδης είπε: «Hταν ενδιαφέρον ταξίδι. Ο στόχος ήταν να υπάρξει μία ενημέρωση της αμερικανικής διοίκησης για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας. Παρουσιάσαμε και την πλατφόρμα και τον προγραμματισμό μας, τις διυπουργικές συναντήσεις τις οποίες κάνουμε, τις ομάδες εργασίας που έχουμε συστήσει. Το κεντρικό σύνθημα της ελληνικής προεδρίας σαυτές τις 12 χώρες, είναι να έρθουν οι χώρες πιό κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία αναπτυσσόμεθα επάνω. Ενα από τα πιό σημαντικά πεδία είναι αυτό των μεταφορών, καθώς επίσης και της ενεργειακής συνεργασίας, με προσανατολισμό κυρίως την ενίσχυση της ιδέας της δημιουργίας του αγωγού Μπουγάζ-Αλεξανδρούπολης. Ενημέρωσα, λοιπόν, τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους εδώ για να ξέρουν οτι η Ελλάδα παρουσιάζει δημιουργική κινητικότητα στην περιοχή και πιστεύω ότι μέσα από αυτή την ενημέρωση, προέκυψαν δημιουργικά και θετικά συμπεράσματα και για τη χώρα μας.

    Η χώρα μας εκπροσωπεί την Ευρω-ατλαντική συμμαχία σε όλη εκείνη την περιοχή. Αποκτά λοιπόν ένα ειδικό βάρος, λόγω της γεωστρατηγικής της τοποθέτησης και αυτό εμείς έχουμε χρέος να το τονίζουμε και να το υπογραμμίζουμε κάθε φορά, ώστε να μπορούμε να το κεφαλοποιούμε υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

    Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνησε ότι συναντήθηκε με τον πρέσβη Στήβεν Μάν στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, που είναι αρμόδιος για την περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας.

    Οσον αφορά στις διυπουργικές συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί μέσα στο πλαίσια των εργασιών του ΟΣΕΠ, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε την συνάντηση υπουργών Δημόσιας Τάξης, που ήδη πραγματοποιήθηκε, από την οποία προέκυψαν δύο συμφωνίες, μία για την πάταξη της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων και μία άλλη, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπουργών Μεταφορών, που κατέληξε σε συμφωνίες, οι οποίες ευνοούν την σύνδεση των λιμανιών της Ελλάδας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

    Προβλέπεται επίσης για την Δευτέρα, διυπουργική συνάντηση στην Αθήνα για το θέμα της χρηστής διακυβέρνησης, ενώ ετοιμάζεται σύσκεψη υπουργών Ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα γίνει παρουσίαση των ελληνικών πετρελαίων και της ΔΕΠΑ.

    Κορυφαία συνάντηση υπουργών Εξωτερικών θα γίνει τον Απρίλιο στην Κομοτηνή, όπου θα δοθούν ευκαιρίες για την επίτευξη συμφωνιών για την περαιτέρω συνεργασία των χωρών μελών του ΟΣΕΠ, στα πλαίσια της πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής γειτονίας, για την διαμόρφωση της οποίας η Ελλάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Τέλος, ο Ελληνας αξιωματούχος, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την συμμετοχή του στο άτυπο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, αρμόδιων για θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Λουξεμβούργο, καθώς και την γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα στα θύματα του τσουνάμι, στη νότια Ασία.

    [04] Αφιέρωμα στον Άρθουρ Μίλερ

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    18 Feb 2005, 21:31 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το αφιέρωμα της ΦτΑ για τον Άρθουρ Μίλερ

    (RealVideo)

    Το Παγκόσμιο θέατρο έχασε πριν λίγες μέρες μια από τις πιο μεγάλες μορφές του, τον Αμερικανό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, πολλά έργα του οποίου έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία στα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια και στην Ελλάδα. Στη ζωή και το έργο του Άρθουρ Μίλερ είναι αφιερωμένο το ακόλουθο τηλεοπτικό ρεπορτάζ που επιμελήθηκε ο Γιώργος Μπίστης για τους σταθμούς που συνεργάζονται με την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Κείμενο Ρεπορτάζ.

    Ο Άρθουρ Μίλερ, ένας από τους πιο διαπρεπείς Αμερικανούς δραματογράφους του 20ου αιώνα έχασε τη μάχη με τον καρκίνο κι έκλεισε για πάντα τα μάτια στο Κονέκτικατ, όπου είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια. Μια από τις πιο γνωστές θεατρικές προσφορές του Μίλερ είναι το κλασσικό πια έργο «Ο Θάνατος του Εμποράκου», που πρωτοανέβηκε στο Μπρόνγουαιη το 1949 και του χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ δραματολογίας την ίδια χρονιά.

    Το έργο αυτό όχι μόνο πρόσφερε στον τριαντατριάχρονο τότε Μίλερ παγκόσμια αναγνώριση αλλά αποτέλεσε επίσης και τον ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου Αμερικανικού θεάτρου. Μέσα από τη ζωή του Γουίλι Λόμαν, του φανταστικού κεντρικού ήρωα στο «Ο Θάνατος του Εμποράκου», ο Μίλερ εξετάζει το μύθο του Αμερικανικού ονείρου τις ελπίδες και τους φόβους της μέσης τάξης στην Αμερικανική κοινωνία. Στο μισό αιώνα που μεσολάβησε η δραματική αυτή προσφορά ξανανέβηκε δύο ακόμα φορές στο Μπρόντγουαη. Την τελευταία φορά, το 1999,«Ο Θάνατος του Εμποράκου» απέσπασε το βραβείο Τόνι καλύτερης αναβίωσης έργου πρόζα. Το έργο είναι επίσης προγραμματισμένο να αρχίσει νέο κύκλο παραστάσεων στο Λονδίνο τον Μάιο.

    Το 1956 ο Άρθουρ Μίλερ παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαίρυλιν Μονρό, ίνδαλμα του Αμερικανικού κινηματογράφου. Αλλά ο γάμος τους κράτησε μόνο 5 χρόνια. Δεκαετίες αργότερα ο Μίλερ αποκάλυψε ότι σε εκείνα τα 5 χρόνια αφιέρωσε όλη την ενεργητικότητά του και την προσοχή του σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Μαίρυλιν να λύσει τα προβλήματά της. Η Μαίρυλιν Μονρό αυτοκτόνησε λίγους μήνες μετά το διαζύγιό τους.

    Τα έργα του Μίλερ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην οικογένεια, την ηθική και την ατομική υπευθυνότητα.

    Το 1996, στην πρεμιέρα της ταινίας «Οι Μάγισσες του Σάλεμ», που στηρίζονταν στο ομώνυμο και βραβευμένο με Τόνι θεατρικό έργου που μας πρόσφερε το 1953, ο Μίλερ είπε πως η υστερία που είχε κυριεύσει την κωμόπολη Σάλεμ της Μασαχουσέτης με τις δίκες των μαγισσών ήταν παρόμοια με την υστερία που προκάλεσε το κυνηγητό των κομμουνιστών από τον Γερουσιαστή Τζό Μακάρθυ στα μέσα του 20ου αιώνα στην Αμερική. Κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους στους οποίους αποδίδει την αρχική απροθυμία των θεατρικών παραγωγών της εποχής εκείνης να ασχοληθούν με ένα έργο που είχε θέμα τις μάγισσες του Σάλεμ.

    Κατά την έκφρασή του: «Εν μέρει ήταν πολιτικό θέμα και πολύς κόσμος το φοβόταν. Επίσης το κόστος του ανεβάσματος ήταν υψηλό γιατί είναι μεγάλη παραγωγή. Υπήρχαν και μερικοί που έλεγαν ότι η γλώσσα του έργου δεν θα γίνονταν κατανοητή από όλους. Δεν υπήρξε όμως τέτοιο πρόβλημα. Όλοι κατάλαβαν τη γλώσσα που χρησιμοποίησα.»

    Το 1984 ο Άρθουρ Μίλερ τιμήθηκε με το βραβείο του Κέντρου Παραστασιακών Τεχνών Τζών Κέννεντυ, εδώ στη Ουάσιγκτον, για την ανεκτίμητη προσφορά του στο Αμερικανικό και το παγκόσμιο θέατρο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή που αποδίδεται σε προσωπικότητα των γραμμάτων ή των τεχνών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι το αντίστοιχο της απονομής κάποιου τίτλου ευγενείας στην Αγγλία ή της επίδοσης του Μεταλλίου της Γαλλικής Λεγεώνας.

    Τα τελευταία του χρόνια ο Άρθουρ Μίλερ τα πέρασε με την επίγνωση ότι ήταν ο σπουδαιότερος εν ζωή Αμερικανός δραματουργός. Πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 89 ετών. Ήταν περιστοιχισμένος από ολόκληρη την οικογένειά του, όταν άφησε την τελευταία του πνοή.

    [05] Ευρωπαϊκή Eπιτροπή: Παράταση ενός χρόνου για την Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    18 Feb 2005, 21:02 UTC

    «Πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε πρόσθετα προβλήματα στις ελληνικές αρχές γι αυτό και η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο να δοθεί η παράταση ενός έτους στην Ελλάδα ώστε η δημοσιονομική της προσαρμογή να γίνει μέχρι το τέλος του 2006 για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%, βασιζόμενη σε μια νέα νομική βάση που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αυτή του άρθρου 104, παράγραφος 9».

    Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος για νομισματικές υποθέσεις επίτροπος κ. Χοακίμ Αλμούνια στις Βρυξέλλες , μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική, γιατί υπάρχουν δύο ποσοστιαίες μονάδες που πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα, όταν μάλιστα υπολογίζεται ότι φέτος κινείται στο 5,5% του ΑΕΠ και με πιθανότητα να αναθεωρηθεί το ποσοστό αυτό προς τα επάνω. Η σύσταση της επιτροπής, εγκρίθηκε όπως αναμενότανε, από το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, το οποίο ,στο κείμενο της απόφασης του, χαιρετίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εντείνει την προσπάθεια για δημοσιονομική σταθεροποίηση ,εφαρμόζοντας αυστηρά τον προϋπολογισμό του 2005, με στόχο τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος ώστε μεσοπρόθεσμα να φθάσει να καταγράφει πλεόνασμα .Ακόμη, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής η Ελλάδα καλείται να καταθέσει τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρόκειται να πάρει, για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την μέθοδο της ήπιας προσαρμογής, μέχρι τις 21 Μαρτίου. Στην απόφαση αναφέρεται ότι, τόσο η Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο θα αξιολογήσουν αυτό το πρόγραμμα μέτρων ,για να διαπιστώσουν την συμβατότητα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο όμως τελεί υπό αναθεώρηση.

    Μια αναθεώρηση που προωθεί η Λουξεμβουργιανή Προεδρεία η οποία θα προσπαθήσει να διατηρήσει το αυστηρό όριο του ελλείμματος κάτω από το 3% τουλάχιστον για την είσοδο των νέων χωρών στην ΟΝΕ, αλλά να χαλαρώσει λίγο τους κανόνες και να δώσει κάποια ελαστικότερα περιθώρια σύγκλισης σε ορισμένες υπερχρεωμένες χώρες, ή σ΄ αυτές που η οικονομική τους ανάπτυξη δεν είναι θετική και τα ελλείμματα αυξάνονται.

    Η ερώτηση που τίθεται ιδιαίτερα για την Ελλάδα είναι τι θα γίνει, τι συνέπειες θα έχει αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3% στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Θα είναι κάποιο πρόστιμο, ή περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων, όπως προβλέπει το Σύμφωνο που ισχύει τώρα. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ανά εξάμηνο να ενημερώνει με εκθέσεις της για τις δημοσιονομικές εξελίξεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο Υπουργός Εθνικής οικονομίας και οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες συναντήθηκε με τον έλληνα επίτροπο για το Περιβάλλον κ. Δήμα, τον επίτροπο για θέματα Υγείας κ. Κυπριανού και τον κ. Αλμούνια για άλλες εκκρεμότητες.

    Οι σχετικές αποφάσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας αναμένεται να ληφθούν στο ερχόμενο Εκοφίν στις 8 Μαρτίου και η τελική συμφωνία που αποτελεί στόχο του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ, θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης στις 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 22 February 2005 - 2:18:07 UTC