Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 1.502 ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών
  • [02] Τελεσίγραφο Σαουδικής Αραβίας προς Συρία.
  • [03] Ράις: Το Ιράν δεν ενδιαφέρεται ...
  • [04] Σύνοδος ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού στο ...
  • [05] Την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, υποστηρίζει ο Αλαν Γκρήνσπαν
  • [06] O Στήβ Φόσετ κάνει το γύρο της γής σόλο και χωρίς ανεφοδιασμό.
  • [07] Βουλευτικό δημοψήφισμα, ζητά το κόμμα Λικούντ
  • [08] H Ουάσιγκτον εκφράζει δυσαρέσκεια για επιεική ποινή προς κατηγορούμενο για την βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.
  • [09] Ιράκ: 11 Ιρακινοί στρατιώτες νεκροί από νέες ανταρτικές επιθέσεις
  • [10] Λίβανος: Η αντιπολίτευση ζητά απ' τον Άσσαντ να αναγγείλει ημερομηνία αποχώρησης των Συριακών δυνάμεων.
  • [11] ΗΠΑ: Το Ιράν συνεχίζει να παραπλανεί την ΔΥΑΕ και να προωθεί προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
  • [12] Οι ΗΠΑ ζητούν και πάλι απ' την Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  • [13] Η Μόσχα επικρίνει την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  • [01] 1.502 ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών

    04 Mar 2005, 01:46 UTC

    Στους 1.502 έφτασε ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ, από τότε που οι Αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα, πριν δύο περίπου χρόνια. Πάντως χθες το Πεντάγωνο δήλωσε ότι το Φεβρουάριο ο αριθμός των νεκρών στο Ιράκ ήταν ο χαμηλότερος εδώ και μήνες, ενώ ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου άμυνας απέδωσε την μείωση των θανάτων αμερικανών στρατιωτών στην βελτίωση των απόρρητων πληροφοριών που ρέουν στο Ιράκ, την βελτίωση των ικανοτήτων των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας, την εντατικοποίηση της αντίστασης των Ιρακινών στο ανταρτικό κίνημα και την αλλαγή της πολιτικής των ανταρτών οι οποίοι επιτίθενται τώρα περισσότερο εναντίον Ιρακινών και λιγότερο εναντίον αμερικανών στρατιωτών. Στο μεταξύ χθες η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ παρέτεινε έως το τέλος του μήνα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ από επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί αστυνομικοί έξω απ το υπουργείο εσωτερικών στη Βαγδάτη.

    [02] Τελεσίγραφο Σαουδικής Αραβίας προς Συρία.

    04 Mar 2005, 01:57 UTC

    πρίγκιπας Αμπντουλάχ

    Σε συνάντηση που είχε χθες στη Ριάντ με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασσάντ, ο διάδοχος του Σαουδαραβικού θρόνου, Πρίγκιπας Αμπντουλάχ, προειδοποίησε τη Συρία ότι οι διμερείς τους σχέσεις θα υποφέρουν, αν οι Συριακές δυνάμεις δεν αποσυρθούν απ το Λίβανο. Στο μεταξύ, ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του, Τεριέ Ρέντ Λάρσεν, θα μεταβεί στη Δαμασκό και τη Βηρυτό για να συζητήσει το θέμα της αποχώρησης των 14 χιλιάδων Σύρων στρατιωτών απ το Λίβανο. Ο κ. Αννάν εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την σύνοδο του Συμβουλίου Ασφάλειας τον Απρίλιο, θα μπορέσει να αναφέρει πρόοδο στο θέμα. Εξάλλου την Πέμπτη σε δηλώσεις του εδώ στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος Μπούς τόνισε ότι θέλει την αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων «τώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Ράις: Το Ιράν δεν ενδιαφέρεται ...

    04 Mar 2005, 02:04 UTC

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε χθες ότι μέχρι στιγμής το Ιράν δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την συμφωνία που του πρότειναν Ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Κα Ράις τόνισε ότι το Ιράν δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι είναι διατεθειμένο να δεχθεί την προσφορά εμπορικών κινήτρων, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό των πυρηνικών του φιλοδοξιών και επανέλαβε ότι η διεθνής κοινότητα συμφωνεί πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Επίσης χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς μελετά τρόπους για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών προσπαθειών που αποσκοπούν στο να πείσουν το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

    [04] Σύνοδος ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού στο ...

    04 Mar 2005, 02:09 UTC

    Ο Λευκός Οίκος ανήγγειλε ότι ο πρόεδρος Μπούς, και οι ομόλογοί του από τον Καναδά και το Μεξικό, κ.κ. Πώλ Μάρτιν και Βινσέντε Φόξ, θα έχουν συνομιλίες στο προεδρικό ράντσο στο Τέξας, στις 23 Μαρτίου, με κύρια θέματα την βελτίωση της ασφάλειας και την ενίσχυση της οικονομίας στην Βόρεια Αμερική. Η ατζέντα της συνόδου προβλέπει συνομιλίες στο πανεπιστήμιο Μπέηλορ, στο Γουέικο του Τέξας και πρόγευμα εργασίας, που θα παραθέσει ο κ. Μπούς στο ράντσο του, στο Κρώφορντ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε κοινές προτεραιότητες σε θέματα ασφάλειας, παρά την δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για την άρνηση του Καναδά να συμμετάσχει σε κοινό αμυντικό αντι-πυραυλικό πρόγραμμα. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά ψυχράνθηκαν λόγω της αντίθεσης της Οτάβας στον πόλεμο στο Ιράκ.

    [05] Την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, υποστηρίζει ο Αλαν Γκρήνσπαν

    03 Mar 2005, 21:48 UTC

    Ο κ. Γκρήνσπαν

    O διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρήνσπαν, είπε ότι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος της χώρας, θα μπορούσε να αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη. Ο κ. Γκρήνσπαν μίλησε την Πέμπτη ενώπιον επιτροπής ειδικών, που προσπαθούν να επιφέρουν μεταρρυθμίσεις στο παρόν περιπεπλεγμένο φορολογικό σύστημα. Ο επικεφαλής της Φέντ υποστήριξε ότι η επιβολή ενός «φόρου κατανάλωσης», όπως για παράδειγμα η επιβολή ενός εθνικού φόρου επί των λιανικών πωλήσεων, θα ενθάρρυνε την αποταμίευση, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν περίσσευμα χρημάτων που ενδεχομένως να τοποθετήσουν σε επενδύσεις. Ο φόρος κατανάλωσης ενθαρρύνει την αποταμίευση, επειδή όσο λιγότερα ξοδεύουν οι καταναλωτές, τόσο λιγότερους φόρους πληρώνουν. Ομως, οι επικριτές της ιδέας λένε ότι θα επιβαρύνει κατά άδικο ποσοστό τις φτωχότερες τάξεις. Πάντως, ο κ. Γκρήνσπαν είπε ότι άν εξαιρεθούν απο την φορολογία ορισμένα βασικά καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης, τότε θα πρόβλημα θα αποσωβηθεί.

    [06] O Στήβ Φόσετ κάνει το γύρο της γής σόλο και χωρίς ανεφοδιασμό.

    04 Mar 2005, 02:25 UTC

    Ένας περιπετειώδης Αμερικανός έκανε το γύρο του κόσμου σόλο, χωρίς σταθμό και χωρίς ανεφοδιασμό. Ο τολμηρός πιλότος ονομάζεται Στηβ Φόσετ και προσγείωσε χθες το αεροσκάφος του, το Global Flyer, όπως το ονομάζει, στο αεροδρόμιο Σαλίνας, της πολιτείας Κάνσας. Ο 60χρονος Φόσετ είχε ξεκινήσει από το ίδιο αεροδρόμιο και στη διάρκεια της τριήμερης πτήσης του κάλυψε 37.000 χλμ. Ο κ. Φόσετ και οι συνεργάτες του στην αποστολή σκέφθηκαν προς στιγμήν την Τετάρτη να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια, όταν διαπιστώθηκε πως τα καύσιμα του αεροσκάφους ήταν κατά 1.200 κιλά λιγότερα απ ό,τι έπρεπε. Επειδή όμως οι ούριοι άνεμοι ήταν αρκετά δυνατοί και βοηθούσαν στην εξοικονόμηση καυσίμων αποφασίστηκε να συνεχιστεί το ταξίδι, το οποίο και ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Ο πρώτος γύρος της γης χωρίς ανεφοδιασμό είχε γίνει γίνει το 1986, αλλά με τη συμμετοχή δύο πιλότων. Ο ένας από τους πιλότους αυτούς ήταν ο Ντικ Ράταν, αδελφός του σχεδιαστή του Global Flyer, Μπερτ Ράταν.

    [07] Βουλευτικό δημοψήφισμα, ζητά το κόμμα Λικούντ

    03 Mar 2005, 21:51 UTC

    Στο Ισραήλ, το κυβερνών κόμμα Λικούντ ζητά την διεξαγωγή βουλευτικού δημοψηφίσματος, σε σχέση με το επίμαχο σχέδιο του πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν, που προβλέπει την απόσυρση των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας και τμήματα της Δυτικής Οχθης. Η κεντρική επιτροπή του Λικούντ ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας μη δεσμευτικού δημοψηφίσματος, αναφορικά με το σχέδιο Σαρόν. Κομματικά στελέχη που αντιτίθενται στην απόσυρση, είπαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με εκείνες των ακροδεξιών βουλευτών, αργότερα αυτό το μήνα, όταν θα τεθεί σε ψηφοφορία το νέο σχέδιο προϋπολογισμού. Αν καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να γίνουν αμέσως νέες εκλογές, με πιθανή συνέπεια το σχέδιο Σαρόν να αναβληθεί επαόριστον.

    [08] H Ουάσιγκτον εκφράζει δυσαρέσκεια για επιεική ποινή προς κατηγορούμενο για την βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

    04 Mar 2005, 02:56 UTC

    Oι ΗΠΑ εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την σχετικά επιεική ποινή που δόθηκε σε εξτρεμιστή μουσουλμάνο κληρικό στην Ινδονησία, ο οποίος φέρεται ότι είχε ανάμειξη στην βομβιστική επίθεση εναντίον κέντρου διασκέδασης στο Μπαλί, το 2002, που κόστισε τη ζωή σε 202 άτομα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ποινή φυλάκισης 30 μηνών που δόθηκε στον Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, είναι ιδιαίτερα επιεικής. Δικαστήριο στη Τζακάρτα την Πέμπτη, βρήκε τον Μπασίρ ένοχο για συμμετοχή σε συνομωσία, αλλά αθώο σχετικά με την κατηγορία ότι διέταξε την επίθεση. Ο Μπασίρ απαλλάχθηκε επίσης από τις κατηγορίες για τρομοκρατία και για συμμετοχή στην βομβιστική επίθεση εναντίον ξενοδοχείου στη Τζακάρτα το 2003, από την οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα. Οι δικηγόροι του Αμπού Μπακάρ Μπασίρ λένε ότι η καταδίκη του είχε πολιτικά κίνητρα και ότι θα εφεσιβάλλουν την απόφαση.

    [09] Ιράκ: 11 Ιρακινοί στρατιώτες νεκροί από νέες ανταρτικές επιθέσεις

    03 Mar 2005, 02:11 UTC

    Στη Βαγδάτη, ανταρτικές επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα χθες κόστισαν τη ζωή σε 11 Ιρακινούς στρατιώτες. Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε βάση του Ιρακινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 στρατιώτες και η δεύτερη πραγματοποιήθηκε σε φυλάκιο ελέγχου κοστίζοντας τη ζωή σε 4 στρατιώτες. Με μήνυμα της σε Ισλαμική ιστοσελίδα, η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση. Των επιθέσεων αυτών είχε προηγηθεί η δολοφονία Κούρδου δικαστή και του δικηγόρου γιού του που εργάζονταν για το Ιρακινό ειδικό δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [10] Λίβανος: Η αντιπολίτευση ζητά απ' τον Άσσαντ να αναγγείλει ημερομηνία αποχώρησης των Συριακών δυνάμεων.

    03 Mar 2005, 02:15 UTC

    Στο Λίβανο, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασσαντ, να αναγγείλει επίσημα την πλήρη αποχώρηση των Συριακών στρατευμάτων και των μυστικών πρακτόρων από τη χώρα τους. Ζήτησαν επίσης την παραίτηση των αρχηγών των σωμάτων ασφαλείας που υποστηρίζονται από τη Συρία, ενώ χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συνέχισαν τα συλλαλητήριά τους στη Βηρυτό. Χθες, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να τερματίσει την πολιτική της κυριαρχία επί του Λιβάνου και να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της. Ο κ. Ασσαντ συναντήθηκε με τον ηγέτη του Κατάρ και δήλωσε ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του από το Λίβανο, αλλά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Στο μεταξύ, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέηβιντ Σάττερφηλντ, προειδοποίησε ότι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο Λίβανο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολλάχ που προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες στο Λίβανο, που δεν παράσχει η κυβέρνηση. Ο κ. Σάττερφηλντ υποστηρίζει ότι προγράμματα οικονομικής βοήθειας από μέρους των ΗΠΑ, θα μειώσουν την αίγλη της Χεζμπολλάχ.

    [11] ΗΠΑ: Το Ιράν συνεχίζει να παραπλανεί την ΔΥΑΕ και να προωθεί προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

    03 Mar 2005, 02:20 UTC

    Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι χειραγωγεί τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, καθώς συνεχίζει να προωθεί τα προγράμματά του ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Στο μεταξύ, η ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Τζάκι Σάντερς, τόνισε και πάλι ότι το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗE και πρόσθεσε ότι η πρόσφατη έκθεση της διεθνούς υπηρεσίας για το Ιράν, φέρνει στο φώς σοκαριστική λίστα προσπαθειών της Τεχεράνης να παραπλανήσει τους επιθεωρητές και να καθυστερήσει το έργο τους. Η κ. Σάντερς επεσήμανε ότι το διοικητικό συμβούλιο της διεθνούς υπηρεσίας έχει την υποχρέωση να παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την πιθανή επιβολή κυρώσεων. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, που πραγματοποιούν διαπραγματεύσεις με το Ιράν με στόχο το τερματισμό του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου, είπαν ότι ανησυχούν σοβαρά για την συνεχιζόμενη δράση της Τεχεράνης σε θέματα πυρηνικών. Ιρανοί αξιωματούχοι εμμένουν ότι το πρόγραμμα έχει καθαρά ειρηνικούς σκοπούς και ότι ο μόνιμος εμπλουτισμός ουρανίου δεν πρόκειται να σταματήσει.

    [12] Οι ΗΠΑ ζητούν και πάλι απ' την Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    03 Mar 2005, 02:45 UTC

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν για άλλη μια φορά απ τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ η Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη για το γεγονός ότι την αποκάλεσε «προκεχωρημένο φυλάκιο της τυραννίας». Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, δεν σχολίασε το αίτημα της Βόρειας Κορέας, είπε μόνο ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες απ όλες τις πλευρές με στόχο την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών. Ανακοινωθέν του υπουργείου εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ζητά επίσης απ την Ουάσιγκτον να αντιστρέψει την πολιτική της που στοχεύει στην αλλαγή καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ.

    [13] Η Μόσχα επικρίνει την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    03 Mar 2005, 02:53 UTC

    H Ρωσία επέκρινε δριμύτατα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι αποτελεί παράδειγμα διπλών μέτρων και σταθμών και μονόπλευρης παραποίησης της πραγματικότητας. Η έκθεση, που δόθηκε την Δευτέρα στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ανησυχίες για τον αυξανόμενο έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρατυπίες στις εθνικές εκλογές και διαφθορά των σωμάτων επιβολής της έννομης τάξης στη Ρωσία. Ανέφερε επίσης παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν κατά των ανταρτών αυτονομιστών. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβήτησε την αντικειμενικότητα της εν λόγω έκθεσης και επισήμανε ότι βασίζεται σε αυθαίρετη ερμηνεία των γεγονότων, ή ότι βασίζεται ακόμα και σε φήμες. Το υπουργείο είπε ότι το έγγραφο είναι πολιτικά προκατειλημμένο και ότι πουθενά δεν αναφέρει τις κακοποιήσεις ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες, ή περιστατικά ρατσιστικών διακρίσεων ή εκλογικές παρατυπίες στις ΗΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 5 March 2005 - 2:18:12 UTC