Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι δυνάμεις της Συρίας εκτός Λιβάνου μέχρι το Μάιο
  • [02] Νέα προειδοποίηση Στέητ Ντηπάρτμεντ προς Αμερικανούς πολίτες.
  • [03] Μοφάζ-Αμπάς απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία.
  • [04] Πεντάγωνο: Η διερεύνηση του θανάτου Ιταλού αξιωματούχου στο Ιράκ θα διαρκέσει εβδομάδες.
  • [05] Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο πρωθυπουργός του Κοσυφοπεδίου.
  • [06] Σε νέα εγχείρηση θα υποβληθεί ο Μπιλ Κλίντον.
  • [07] Στα ύψη οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ.
  • [08] Αγεφύρωτες οι διαφορές για Σύμφωνο Σταθερότητας

  • [01] Οι δυνάμεις της Συρίας εκτός Λιβάνου μέχρι το Μάιο

    09-03-2005

    Διαδήλωση υπέρ της Συρίας στη Βηρυτό.

    Ο πρέσβης της Συρίας στις ΗΠΑ, Ιμάντ Μουσταφά, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα έχουν αποχωρήσει απ' το Λίβανο 'πολύ πριν τον Μάιο', που θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές και τόνισε ότι η Συρία θέλει την αποχώρηση των δυνάμεων της απ' το Λίβανο το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Μουσταφά πρόσθεσε ότι οι πρώτοι απ' τους 14 χιλιάδες Σύρους στρατιώτες κινούνται ήδη από θέσεις κοντά στην Βηρυτό, προς την μεθόριο Συρίας-Λιβάνου. Στο μεταξύ ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε και πάλι χθες απ' τη Συρία να απομακρύνει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τους πράκτορες των μυστικών της υπηρεσιών απ' το Λίβανο πριν τις εκλογές, ενώ χαρακτήρισε τακτική καθυστέρησης την δέσμευση της Συρίας να μετακινήσει τις δυνάμεις της προς την μεθόριο. Επίσης χθες στο Λίβανο εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στη Βηρυτό σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Συρία. Το συλλαλητήριο, που διοργανώθηκε απ' την υποστηριζόμενη απ' τη Συρία εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολά, ήταν πολύ μεγαλύτερο απ' τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της Συρίας που είχε διοργανώσει η αντιπολίτευση.

    Εξάλλου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι ο απεσταλμένος του στη Μέση Ανατολή, Τεριέ Ρέντ Λάρσεν, θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με Σύρους και Λιβανέζους αξιωματούχους και θα συζητήσει μαζί τους την απόσυρση των Συριακών δυνάμεων.

    [02] Νέα προειδοποίηση Στέητ Ντηπάρτμεντ προς Αμερικανούς πολίτες.

    09-03-2005

    Την προσοχή των Αμερικανών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό εφιστά και πάλι το Στέητ Ντηπάρτμεντ κυρίως λόγω κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών και αντι-Αμερικανικών βιαιοτήτων. Σε 'Διεθνή Προειδοποίηση', όπως χαρακτηρίζεται, που εκδόθηκε χθες το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ότι συνεχίζει να ανησυχεί για τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές απειλές και άλλες βιαιότητες κατά αμερικανών πολιτών και τονίζει ότι η Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν να ετοιμάζουν επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, ενώ υπογραμμίζεται πως ενδεχόμενες επιθέσεις στο μέλλον θα μπορούσαν να εμπεριέχουν χημικά ή βιολογικά όπλα.

    [03] Μοφάζ-Αμπάς απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

    09-03-2005

    Σαούλ Μοφάζ

    Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, απέτυχαν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία αναφορικά με την πρώτη από πολλές προγραμματισμένες αναδιπλώσεις Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων απ' τη Δυτική Όχθη. Εξέφρασαν όμως την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σύντομα. Ο κ. Μοφάζ δήλωσε ότι πιστεύει πως οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας θα αναλάβουν και πάλι τον έλεγχο της Ιεριχούς και της Τουλκαρέμ μέσα στις ερχόμενες μέρες. Στο μεταξύ χθες αποσπάσματα κυβερνητικής έκθεσης που διέρρευσε πριν κυκλοφορήσει και δημοσιεύτηκε σε Ισραηλινή εφημερίδα, δείχνει ευρύτατη συνέργια της Ισραηλινής κυβέρνησης στην χρηματοδότηση και κατασκευή παράνομων Εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη, παρά τις δημόσιες δηλώσεις της για το αντίθετο.

    [04] Πεντάγωνο: Η διερεύνηση του θανάτου Ιταλού αξιωματούχου στο Ιράκ θα διαρκέσει εβδομάδες.

    09-03-2005

    Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέισυ, δήλωσε ότι η διερεύνηση του θανάτου από αμερικανικά πυρά, πράκτορα των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, θα διαρκέσει μέχρι και 4 εβδομάδες και τόνισε ότι στη διερεύνηση θα συμμετάσχουν και Ιταλοί αξιωματούχοι. Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Τζιανφράνκο Φίνι, δήλωσε ότι η χώρα του αμφισβητεί την αμερικανική εξήγηση για το επεισόδιο και ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων. Επίσης ο στρατηγός Κέισυ δήλωσε ότι κύριος στόχος του κατά τους επόμενους μήνες είναι η εκπαίδευση των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας για να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας τους.

    [05] Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο πρωθυπουργός του Κοσυφοπεδίου.

    09-03-2005

    Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, μετά το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο κύριος Χαραντινάϊ πρόκειται να αποχωρήσει σήμερα από το Κοσσυφοπέδιο για να παραδοθεί στο διεθνές δικαστήριο. Το δικαστήριο δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, αλλά διερευνά το ρόλο του ως ηγέτη αλβανόφωνων ανταρτών στο Κοσσυφοπέδιο, κατά την διάρκεια των συγκρούσεων με τις σερβικές δυνάμεις στα τέλη της δεκαετίας του 90. Οι σερβικές αρχές κατηγόρησαν τον κύριο Χαραντινάϊ για φρικαλεότητες κατά των Σέρβων. Το Στέητ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ικανοποίηση με την απόφαση του κυρίου Χαραντινάϊ να παραιτηθεί και προειδοποίησε τον λαό του Κοσσυφοπεδίου να μην καταφύγει στη βία.

    [06] Σε νέα εγχείρηση θα υποβληθεί ο Μπιλ Κλίντον.

    09-03-2005

    Στο νοσοκομείο επιστρέφει από αύριο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, για νέα εγχείρηση για την αφαίρεση υγρού και επουλωτικού ιστού από την αριστερή πλευρά του στέρνου του. Οι γιατροί του κ. Κλίντον δήλωσαν τη Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι αυτή η συγκέντρωση υγρού αποτελεί αρκετά σπάνια επιπλοκή, μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία ο κ. Κλίντον είχε υποβληθεί το Σεπτέμβριο. Πάντως οι γιατροί τονίζουν ότι πρόκειται για επέμβαση χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο και ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα μείνει στο νοσοκομείο 3 με 10 μέρες. Ο ίδιος ο κ. Κλίντον δήλωσε στη ΦτΑ ότι 'αισθάνεται θαυμάσια'. Σε ειδική συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο μαζί με τον πρώην πρόεδρο Μπούς αναφορικά με το πρόσφατο ταξίδι τους στις πληγείσες απ' το τσουνάμι περιοχές της Ασίας, ο κ. Κλίντον χαρακτήρισε την επέμβαση 'ρουτίνας' και μάλιστα τόνισε ότι σκοπεύει σήμερα να παίξει γκόλφ με τον πρόεδρο Μπούς.

    [07] Στα ύψη οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ.

    09-03-2005

    Σε ύψη ρεκόρ έφτασαν χθες οι τιμές πετρελαίου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και πλησίασαν το ρεκόρ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η τιμή του πετρελαίου Μπρέντ άγγιξε τα 53,15 δολάρια, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού πετρελαίου έκλεισε στα 54,60 δολάρια το βαρέλι. Αναλυτές δηλώνουν ότι η άνοδος αυτή των τιμών του μαύρου χρυσού οφείλεται κυρίως σε εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή του για να εξουδετερώσει ανησυχίες περί μειωμένης προσφοράς του προϊόντος.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανική υπηρεσία πληροφόρησης σε θέματα ενέργειας ανακοίνωσε ότι η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ θα φτάσει σε ύψη ρεκόρ μέσα στους ερχόμενους μήνες. Συγκεκριμένα η υπηρεσία προβλέπει πως η μέση τιμή της βενζίνης θα φτάσει τα 58 λεπτά το λίτρο, κόστος ρεκόρ για αμερικανικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή η μέση τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ είναι 54 λεπτά το λίτρο, ενώ πέρυσι αυτή τη περίοδο κυμαινόταν στα 44 λεπτά το λίτρο.

    [08] Αγεφύρωτες οι διαφορές για Σύμφωνο Σταθερότητας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλες

    09-03-2005

    'Δεν αποκλείω ότι μπορεί να μη αναθεωρήσουμε τελικά το Σύμφωνο Σταθερότητας, αν και δεν λειτουργεί πλέον σωστά', δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζάν Κλώντ Γιούνκερ. Ο κύριος Γιουνκερ, αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα συμφωνίας, μετά την δεκάωρη συνεδρίαση, που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλες, χωρίς να καταφέρουν να συμφωνήσουν, συγκάλεσε νέα υπουργική σύνοδο το μεσημέρι της 20ης Μαρτίου αρχικά των 12 του Γιουρογκρούπ και αργότερα των 25, δύο μέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής. Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος κι ότι 'οδεύουν προς μια συμφωνία' που αν επιτευχθεί θα κληθούν να επικυρώσουν οι ηγέτες των χωρών μελών στις 22 Μαρτίου, κατά την εαρινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι αλλαγές που προτείνονται στο σχέδιο της Προεδρίας έχουν στόχο να κάνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας πιο ευέλικτο και τις υποστηρίζουν κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία, που έχουν υψηλά ελλείμματα τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά αρκετά κράτη μέλη αντιστέκονται ακριβώς στις ειδικές εξαιρέσεις, που προβλέπονται για τα υπερβολικά ελλείμματα, ενώ η έμφαση που θα δοθεί στο δημόσιο χρέος δεν θα συμφέρει μικρές χώρες όπως η Ελλάδα.

    Η συζήτηση για την μεταρρύθμιση επεκτάθηκε και στο Συμβούλιο Εκοφίν με τους 25 υπουργούς καθώς στην ημερησία διάταξη ήταν το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ισπανίας και τα προγράμματα σύγκλισης της Κύπρου, Λετονίας, Λιθουανίας, Σλοβενίας και Ουγγαρίας, οι οποίες και ζητούν ειδική μεταχείριση με τις νέες διατάξεις του Συμφώνου Οι διαφορές πάντως διαπιστώθηκε ότι είναι αρκετά μεγάλες μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα ύστερα από τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από τις χώρές που δεν είναι μέλη της Ζώνης του Ευρώ, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μετά το τέλος του συμβουλίου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάληξη των διαβουλεύσεων τονίζοντας, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της αλλαγής του Συμφώνου που θα φέρει μια ευελιξία στο τρόπο εφαρμογής του αρκεί αυτό να μην οδηγήσει .στην κατάργηση των αρχών του που αφορούν την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Το θέμα συζήτησε ιδιαιτέρως ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Αλμούνια, ο οποίος δεν φάνηκε καθόλου ικανοποιημένος από τις συζητήσεις που έγιναν στο Ευρωγκρούπ.

    Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Αλμούνια μετά τη συζήτηση τους για το επίκαιρο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται σε τρία σενάρια και έχει σαν προτεραιότητα την συρρίκνωση του ελλείμματος κάτω από το 3% και προβλέπεται να υποβληθεί εντός των προσεχών ημερών στην Επιτροπή στις Βρυξέλλες, έδειξε ευχαριστημένος μεταφέροντας στην ελληνική κυβέρνηση το μήνυμα ότι 'πολύ καλά κάνατε και ξεκαθαρίσατε την εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα'.

    Από τις Βρυξέλλες ο κ. Αλογοσκούφης αναχώρησε για το Λονδίνο όπου σήμερα Τετάρτη συναντήθηκε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και με άλλους μεγάλους διεθνείς επενδυτές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 13:57:32 UTC