Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποιημένος ο Καραμανλής από τη συνάντησή του με το Μπαρόζο
  • [02] Tην απαγόρευση βασανιστηρίων ζητά η Διεθνής Αμνηστία
  • [03] Αμερικανική Βουλή: Nέα κονδύλια για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, μαζί με περιοριστικές τροπολογίες.
  • [04] Λίβανος: Η Χεζμπολά απορρίπτει την πιθανότητα αφοπλισμού της.
  • [05] Η Ιεριχώ παραδόθηκε στους Παλαιστίνιους.
  • [06] Ανησυχίες Ράις για εμπορική συνεργασία Ινδίας-Ιράν.
  • [07] O Πώλ Γούλφοβιτς προτείνεται για την προεδρεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
  • [08] Ουάσιγκτον: H Βόρεια Κορέα καταφεύγει σε δικαιολογίες για να αποφύγει συνομιλίες.
  • [09] Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων οι τιμές πετρελαίου.
  • [10] Συνάντηση Ράις με τον πρόεδρο του Πακιστάν και του Αφγανιστάν
  • [11] Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της Συριακής απόσυρσης από το Λίβανο
  • [12] Υπό όρους ανακωχή ανήγγειλαν Παλαιστινιακές οργανώσεις
  • [13] Εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, ο Ρόμπ Πόρτμαν
  • [14] Παπαδόπουλος: Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

  • [01] Ικανοποιημένος ο Καραμανλής από τη συνάντησή του με το Μπαρόζο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλες

    17-03-2005

    Ικανοποιημένος από την συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Εμμανουέλ Μπαρόζο, έφθασε χθες βράδυ στο Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Ρουσόπουλο και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ .Αλογοσκούφη.

    Η συνάντηση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης και τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά που θα απασχολήσουν και την Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, δηλαδή οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2007 έως το 2013, η Στρατηγική της Λισσαβόνας και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής για τους πόρους που θα διατεθούν στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης να αντιστοιχούν στο 1,24% του κοινοτικού ΑΕΠ και όχι στο περιορισμό της χρηματοδότησης στο 1% που έχουν προτείνει οι 6 μεγάλες χώρες της Ένωσης.

    Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο για τις απόψεις του στο θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα ,αλλά και για τα μέτρα που έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

    Όσο για το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα του 'βασικού μετόχου' για το οποίο η συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων μεταφέρθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, ο κ Καραμανλής δεν πήρε θέση, αλλά είπε στον κ. Μπαρόζο 'ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι στην διάθεση της Επιτροπής για κάθε περαιτέρω συζήτηση'.

    Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Πύργο Σέννιγκεν με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα του Συμβουλίου κ. Ζάν Κλώντ Γιούνκερ ,όπου θα συζητηθεί ακριβώς η ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής , θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει στις 3.30 το μεσημέρι για την Αθήνα

    [02] Tην απαγόρευση βασανιστηρίων ζητά η Διεθνής Αμνηστία

    17-03-2005

    Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση για την απόλυτη απαγόρευση της χρήσης βασανιστηρίων ή κακοποίησης σε οποιεσδήποτε περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Εν όψει της ετήσιας διάσκεψης της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία προετοιμάζεται για να δώσει μάχη.

    Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία εξαίρεση για την χρήση βασανισμών. Η οργάνωση τονίζει ότι οι κακοποιήσεις και οι εξευτελιστικές τιμωρίες απαγορεύονται σε όλες τις περιπτώσεις. Όμως, ο Πήτερ Σπλίντερ, που είναι εκπρόσωπος της οργάνωσης στα ΗΕ στη Γενεύη, λέει ότι περιστατικά στο Αφγανιστάν, στη φυλακή Αμπού Γκραϊμπ στο Ιράκ και στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στη Κούβα, αποδεικνύουν ότι η ισχύουσα εδώ και πολλά χρόνια απαγόρευση της χρήσης βασανιστηρίων, έχει αρχίσει να εξασθενεί.

    ' Η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλες τις περιπτώσεις', τονίζει ο κύριος Σπλίντερ. 'Αναζητούμε μέλη της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ και κυβερνήσεις πού έχουν ρόλο παρατηρητού, να υψώσουν τη φωνή τους ώστε να ισχύσει και πάλι η απόλυτη αυτή απαγόρευση'.

    Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι ο κατάλογος των χωρών που παραβαίνουν την απαγόρευση κατά των βασανιστηρίων, είναι μεγαλος. Η οργάνωση πιστεύει ότι οι χώρες αυτές πρέπει να καταδικαστούν από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ για το μητρώο τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρώτη χώρα στον κατάλογο είναι τώρα το Νεπάλ, για το οποίο ο κ. Σπλίντερ λέει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μίας καταστροφής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    'Η κατάσταση εκεί είναι πολύ σοβαρή εκεί τώρα', λεει ο κύριος Σπλίντερ. 'Έχουμε εξαφανίσεις, βασανισμούς, εκτελέσεις χωρίς δικαστική διαδικασία, ενώ δεν ισχύουν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Βέβαια, τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα και φοβούμαστε ότι αν η διεθνής κοινότητα δεν κάνει κάτι, τότε σίγουρα θα γίνουν χειρότερα'.

    Ο κ. Σπλίντερ λέει επίσης ότι η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κλείνει τα μάτια της σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένες χώρες, ενώ καταδικάζει άλλες για παραβιάσεις του ίδιου τύπου και επισημαίνει ότι ορισμένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν αυτά τα διπλά μέτρα και σταθμά για ίδιο όφελός τους.

    'Ένα καλό παράδειγμα είναι η Ζιμπάμπουε', εξηγεί ο κύριος Σπλίντερ, 'όπου η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολύ κακή, αλλά καταφέρνει κάθε χρόνο να αποφύγει καταδικαστικά ψηφίσματα εκ μέρους της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μόνο και μόνο επειδή επικεντρώνει την διεθνή προσοχή στο πώς εφαρμόζονται δύο μέτρα και σταθμά'.

    Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τα μέλη της επιτροπής να δώσουν τέλος σε αυτό που αποκαλεί αισχρή αποτυχία της όσον αφορά στην ανάληψη δράσης κατά χωρών όπως τη Ζιμπάμπουε, το Ιράκ, την Τσετσενία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, για το Γκουαντάναμο. Κάνει έκκληση επίσης για την επιβολή μέτρων κατά του Σουδάν για τις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες στο Νταρφούρ, καθώς και την Δημοκρατία του Κονγκό, την Κολομβία, το Τουρκμενιστάν, αλλά και κατά του Ισραήλ για το διαχωριστικό τείχος που κατασκευάζει στη Δυτική Όχθη.

    [03] Αμερικανική Βουλή: Nέα κονδύλια για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, μαζί με περιοριστικές τροπολογίες.

    17-03-2005

    Με 388 ψήφους υπέρ, έναντι 43 κατά, η αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε επιπλέον ποσό 81 κόμμα τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πρόκειται για την έκτη φορά, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ του 2001, που ο πρόεδρος Μπούς ζητά από το κογκρέσο έκτακτα κονδύλια για την χρηματοδότηση των πολεμικών επιχειρήσεων. Στο τελευταίο αυτό κονδύλι, περιλαμβάνεται επίσης οικονομική βοήθεια για το Αφγανιστάν και χώρες που υπέστησαν ζημίες από το τσουνάμι του Δεκεμβρίου.

    To εν λόγω νομοσχέδιο περιελάμβανε επίσης τροπολογία, η οποία ενεκρίθη σχεδόν ομόφωνα απ' τους αμερικανούς βουλευτές και η οποία απαγορεύει την χρήση κονδυλίων για την απέλαση κατηγορουμένων για τρομοκρατία σε χώρες οι οποίες αποδέχονται την χρήση βασανιστηρίων σε ανακρίσεις υπόπτων.

    Επίσης τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων ψήφισαν υπέρ τροπολογίας που απαγορεύει την χρήση κονδυλίων του νομοσχεδίου αυτού για την κατασκευή της νέας αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη. Όπως αναμένεται, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη γερουσία τον Απρίλιο.

    [04] Λίβανος: Η Χεζμπολά απορρίπτει την πιθανότητα αφοπλισμού της.

    17-03-2005

    Στο Λίβανο, ο ηγέτης της Χεζμπολά, σείχης Χασάν Νασραλά, απέρριψε την έκκληση του προέδρου Μπούς για τον αφοπλισμό της οργάνωσης, τονίζοντας ότι η οργάνωση του χρειάζεται να είναι οπλισμένη για να προστατεύει το Λίβανο και να αποτρέπει την Iσραηλινή βία. Ο πρόεδρος Μπούς, είχε δηλώσει ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να παίξει πολιτικό ρόλο στο Λίβανο εφόσον δεχόταν να αφοπλιστεί και να υποστηρίξει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι η Χεζμπολλάχ θα παραμείνει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Την Τετάρτη ο πρόεδρος Μπούς συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον πατριάρχη των Μαρωνιτών του Λιβάνου, ο οποίος δήλωσε ότι περιμένει με λαχτάρα τον τερματισμό 'των αποπνικτικών πολιτικών συνθηκών', όπως είπε χαρακτηριστικά, στη συρο-κρατούμενη χώρα. Στο μεταξύ, Σύροι μυστικοί πράκτορες αποχώρησαν από τη Βηρυτό, μετά από εκκλήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της λιβανικής αντιπολίτευσης.

    [05] Η Ιεριχώ παραδόθηκε στους Παλαιστίνιους.

    17-03-2005

    To Iσραήλ παρέδωσε στις Παλαιστινιακές δυνάμεις την Ιεριχώ, στη Δυτική Όχθη. Τα ισραηλινά στρατεύματα υπέστειλαν την σημαία τους και διέλυσαν σημαντικά φυλάκια τους, καθώς οι Παλαιστινιακές δυνάμεις αναπτύσσονταν μέσα στην πόλη. Ανώτεροι διοικητές και των δύο πλευρών επέλυσαν γραφειοκρατική διένεξη της τελευταίας στιγμής και τελικά υπέγραψαν συμφωνία που επισημοποιεί την μεταβίβαση της εξουσίας. Το Ισραήλ συνεχίζει να διατηρεί δύο φυλάκια ελέγχου έξω από την Ιεριχώ, όμως οι στρατιώτες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ασφάλειας για να διευκολύνουν την διακίνηση του κόσμου. Η Ιεριχώ είναι η πρώτη, 5 πόλεων πού το Ισραήλ σχεδιάζει να παραδόσει στους Παλαιστίνιους. Στο μεταξύ, η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι Εβραίοι εξτρεμιστές σχεδιάζουν να καταλάβουν κάποιο ιερό στην Ιερουσαλήμ, σε μία προσπάθεια εκβιασμού της Ισραηλινής κυβέρνησης ώστε να μην προβεί στην σχεδιαζόμενη απόσυρση από τη Γάζα. Την Τετάρτη επίσης, Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, καθώς και Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές συζήτησαν και πάλι την προτεινόμενη 12άμηνη εκεχειρία σε επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

    [06] Ανησυχίες Ράις για εμπορική συνεργασία Ινδίας-Ιράν.

    17-03-2005

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, που επισκέφτηκε το Νέο Δελχί, δήλωσε ότι η Ινδία θα πρέπει να αναθεωρήσει την συνεργασία της με το Ιράν στην κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ιράν στην Ινδία, μέσω Πακιστάν. Η κύρια Ράις πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ινδία για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων. Οι ΗΠΑ επιθυμούν την διακοπή επιχειρηματικών δοσοληψιών τρίτων χωρών με το Ιράν, μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Μετά την Ινδία, η κυρία Ράις μετέβη στην Ισλαμαμπάντ, όπου συναντήθηκε με το πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, και συζήτησε την πορεία της χώρας προς την διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Η κυρία Ράις τόνισε την ανάγκη πραγματοποίησης εκλογών στο Πακιστάν το 2007. Επίσης η κυρία Ράις επαίνεσε τη προσήλωση του κυρίου Μουσαράφ στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [07] O Πώλ Γούλφοβιτς προτείνεται για την προεδρεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    17-03-2005

    Ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι θα προτείνει το διορισμό του αναπληρωτή υπουργού άμυνας Πωλ Ουλφοβιτς, στην θέση του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ως γνωστόν ο κύριος Ουλφοβιτς έχει παίξει ρόλο κλειδί στο σχεδιασμό του πολέμου στο Ιράκ.

    Ο κύριος Ουλφοβιτς είναι καθηγητής πανεπιστημίου, έμπειρος δημόσιος λειτουργός και παλαιότερα διατέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ινδονησία.

    Ο κύριος Ουλφοβιτς θα αντικαταστήσει τον Τζέιμς Ουλφενσον στη Παγκόσμια Τράπεζα του οποίου η θητεία λήγει την πρώτη Ιουνίου.

    [08] Ουάσιγκτον: H Βόρεια Κορέα καταφεύγει σε δικαιολογίες για να αποφύγει συνομιλίες.

    17-03-2005

    Oι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να χρησιμοποιεί δικαιολογίες για να μην επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πρόγραμμά της πυρηνικών όπλων. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όρους. Νωρίτερα, η Πιονγιάνγκ είχε δηλώσει ότι δεν θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, μέχρις ότου η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζητήσει συγγνώμη, για το ότι αποκάλεσε την Βόρεια Κορέα 'προπύργιο της τυραννίας'. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε σχόλιο αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, που ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ αρνείται να έχει δοσοληψίες με την Κα Ράις.

    [09] Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων οι τιμές πετρελαίου.

    17-03-2005

    Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν και πάλι χθες οι τιμές πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, μετά από έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας που έδειξε, μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν, μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ.

    Η τιμή του αργού πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης εκτινάχθηκε στα 56,50 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 20 χρόνων.

    Η έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας αναφέρει ότι τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2 κόμμα 9 εκατομμύρια βαρέλια.

    Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν παρόλο που ο ΟΠΕΚ είπε ότι θα αυξήσει τη παραγωγή του.

    [10] Συνάντηση Ράις με τον πρόεδρο του Πακιστάν και του Αφγανιστάν

    17-03-2005

    H Υπ. Εξ. των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράϊς

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράϊς, ζητάει περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις δραστηριότητες του πυρηνικού δικτύου του πακιστανού επιστήμονα Αμπντούλ Καντήρ Καν, που βρίσκεται υπό κράτηση.

    Το θέμα αυτό ήταν μεταξύ πολλών άλλων που η κ. Ράϊς συζήτησε σήμερα στην Ισλαμαμπάντ με τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

    Όπως είπε, δήλωσε στον κ. Μουσάραφ πως η Ουάσινγκτων είναι αποφασισμένη να εξαλείψει οτιδήποτε έχει απομείνει από το δίκτυο μαύρης αγοράς του κ. Κάν.

    'Είναι προς το συμφέρον όλων μας', είπε η κ. Ράϊς, 'να μάθουμε τί ακριβώς συνέβη και να διασφαλίσουμε πως το δίκτυο του Καντήρ Καν θα εξαρθρωθεί παντελώς. Κυρίως όμως πρέπει να μάθουμε πώς δημιουργήθηκε το δίκτυο αυτό για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον'.

    Ο Αμπντούλ Καντήρ Καν, που θεωρείται ο πατέρας της ατομικής βόμβας του Πακιστάν, ομολόγησε πως πουλούσε παράνομα πυρηνική τεχνολογία σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανόμενου του Ιράν. Ο Πακιστανός επιστήμονας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατ οίκον κράτηση και ανακρίνεται από τις αρχές του Πακιστάν. Όμως ελάχιστες λεπτομέρειες της ανάκρισης αυτής έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

    Για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα ένας πακιστανός αξιωματούχος παραδέχτηκε πως ο Καν είχε δώσει στο Ιράν μηχανήματα φυγοκέντρου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή καυσίμων για πυρηνικά όπλα.

    Η κ. Ράϊς είπε πως το δίκτυο του Αμπντούλ Καντήρ Καν αποτελεί απειλή για όλο τον κόσμο, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει κάθε τι δυνατόν για την παντελή εξάρθρωσή του.

    'Θέλουμε να βεβαιωθούμε', είπε η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, 'πως θα κοπούν όλα τα πλοκάμια του. Προς το σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε με διάφορες άλλες χώρες'.

    Η κ. Ράϊς επίσης εξήρε τον πρόεδρο Μουσάραφ για την πρόοδο που έχει σημειώσει ως προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας, μετά από το πραξικόπημα του 1999, και επίσης εξέφρασε υποστήριξη προς το συνεχιζόμενο ειρηνευτικό διάλογο μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, αν και παράλληλα παραδέχτηκε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο αυτών χωρών, συμπεριλαμβανόμενου και του Κασμίρ.

    Η κα. Ράϊς με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάϊ

    Η κα. Ράϊς μετέβη στο Πακιστάν από την Καμπούλ, όπου συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάϊ.

    Μιλώντας στην αφγανική πρωτεύουσα η κ. Ράϊς είπε πως ήταν σφάλμα από μέρους της Ουάσινγκτον να μην παραμείνει δεσμευμένη με το Αφγανιστάν στη δεκαετία του 80, που βοήθησε τους μουτζαχεντίν μαχητές να διώξουν τα σοβιετικά στρατεύματα από τη χώρα τους.

    Σαν αποτέλεσμα, είπε, στο Αφγανιστάν επήλθε αποσύνθεση, που οδήγησε σ ένα χαοτικό πόλεμο δημιουργώντας ένα κλίμα που επέτρεψε στο τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάϊντα να αναπτυχθεί και να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ το 2001.

    Η Αμερική διατηρεί στο Αφγανιστάν περίπου 18.000 στρατιώτες, που βοηθάνε στην κατοχύρωση της ασφάλειας της χώρας. Παράλληλα παρέχει στην Καμπούλ τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα οικονομική βοήθεια.

    Η κ. Ράϊς είπε πως αυτή τη φορά η Ουάσινγκτων θα παραμείνει προσηλωμένη στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν. 'Θα σταθούμε στο πλευρό του Αφγανικού λαού, είπε η κ. Ράϊς, 'καθώς αυτός μπαίνει στην επόμενη φάση της δημοκρατικής του ανάπτυξης με τη διενέργεια εκλογών που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο'.

    [11] Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της Συριακής απόσυρσης από το Λίβανο

    17-03-2005

    Αξιωματούχοι του λιβανικού στρατού είπαν ότι η Συρία ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της απόσυρσης των στρατιωτών της από το Λίβανο. Στρατιωτικές πηγές είπαν ότι τα συριακά στρατεύματα και οι Σύροι μυστικοί πράκτορες αποτραβήχθηκαν είτε στην κοιλάδα Μπεκαά στον ανατολικό Λίβανο, είτε σε παραμεθόριες θέσεις μέσα στη Συρία. Αξιωματούχοι ασφάλειας και των δύο κυβερνήσεων πρόκειται να συναντηθούν στις 7 Απριλίου για να σχεδιάσουν την πλήρη απόσυρση των Σύρων.

    Στο πολιτικό μέτωπο, το πρακτορείο Ρώυτερς μετέδωσε ότι ο αρχηγός της λιβανικής αντιπολίτευσης Ουαλίντ Τζουμπλάτ είπε ότι η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θέλει να σχηματίσει ο πρωθυπουργός Ομάρ Καράμι, εφόσον ο φιλο-σύρος πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ παραμένει στην εξουσία. Ο κ. Τζουμπλάτ κατηγόρησε την κυβέρνηση Λαχούντ και τις δυνάμεις ασφαλείας της για ανάμειξη στην δολοφονία του τέως πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, τον περασμένο μήνα. Οι κυβερνήσεις πάντως του Λιβάνου και της Συρίας, αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξή τους.

    [12] Υπό όρους ανακωχή ανήγγειλαν Παλαιστινιακές οργανώσεις

    18-03-2005

    13 Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις συμφώνησαν στον τερματισμό των επιθέσεων τους εναντίον του Ισραήλ, έως τουλάχιστον το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα σταματήσει και αυτό αντι-Παλαιστινιακές επιχειρήσεις και θα αφήσει ελεύθερους κρατούμενους. Μετά από δύο μέρες διαβουλεύσεων στο Κάιρο, οι Παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι θα παρατείνουν 'την περίοδο ηρεμίας', όπως την χαρακτήρισαν. Από τη πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε την χθεσινή ανακοίνωση 'θετικό πρώτο βήμα', αλλά τόνισε ότι οι Παλαιστινιακές αυτές οργανώσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν με την ιδιότητα των ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Eρελί, δήλωσε ότι η διακήρυξη των οργανώσεων αποτελεί συμβολικό μόνο βήμα που δεν ικανοποιεί το αίτημα της κυβέρνησης Μπούς για πλήρη τερματισμό των βιαιοτήτων.

    [13] Εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, ο Ρόμπ Πόρτμαν

    17-03-2005

    O Ρόμπ Πόρτμαν και ο Πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους επέλεξε το μέλος του κογκρέσου Ρόμπ Πόρτμαν, που είναι ρεπουμπλικανός από το Οχάιο, ως το νέο εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ. Σε ολιγόλεπτη τελετή στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, ο πρόεδρος χαρακτήρισε τον κ. Πόρτμαν ως ακαταπόνητο υπέρμαχο των αμερικανικών επιχειρήσεων που είναι ταγμένος στο ελεύθερο και θεμιτό εμπόριο και πρόσθεσε ότι ο κ. Πόρτμαν θα αναλάβει τώρα το δύσκολο έργο του να πείσει το κογκρέσο να εγκρίνει μία συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με 6 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    Ο κ. Πόρτμαν εκπροσωπεί την πολιτεία του Οχάιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων τα τελευταία 12 χρόνια. Είναι μέλος της επιτροπής Μέσων και Πόρων της βουλής, που είναι υπεύθυνη για εμπορικά θέματα. Αν ο διορισμός του εγκριθεί από τη γερουσία, ο Ρόμπ Πόρτμαν θα αντικαταστήσει τον Ρόμπερτ Ζέλλικ που έγινε πρόσφατα υφυπουργός Εξωτερικών.

    [14] Παπαδόπουλος: Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

    17-03-2005

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από τα ΗΕ να αναλάβουν νέα πρωτοβουλία για την επανέναρξη των συνομιλιών για την διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στη Λευκωσία την Πέμπτη, μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντρ Κβασνιέσφκι, είπε επίσης πως η κυβέρνησή του επιθυμεί μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οποιεσδήποτε συνομιλίες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 13:59:19 UTC