Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και δεύτερη έρευνα ζητούν τα ΗΕ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου
  • [02] Εν μέσω αναταραχών ετοιμάζεται η σύνθεση της νέας Ιρακινής κυβέρνησης
  • [03] Ράις: Αντίθετη με την πολιτική των ΗΠΑ η επέκταση εβραϊκού οικισμού
  • [04] F-16 θα πουλήσουν οι ΗΠΑ στο Πακιστάν
  • [05] EE: Να γυρίσει σελίδα η Κούβα

  • [01] Και δεύτερη έρευνα ζητούν τα ΗΕ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου

    26-03-2005

    Πανό με τη φωτογραφία του Χαρίρι στη Βηρυτό

    Έκθεση των ΗΕ σε σχέση με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι τον περασμένο μήνα, κατηγορεί τη Συρία ότι δημιούργησε τις συνθήκες για το θάνατό του, χωρίς όμως να επιρρίπτει στη Δαμασκό άμεσες ευθύνες για τη δολοφονία. Η έκθεση αυτή, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Συρία είχε την ευθύνη για την έλλειψη ασφάλειας στο Λίβανο. Επίσης, αναφέρει μαρτυρίες ατόμων που γνώριζαν τον Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος τους είχε πεί οτι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασσαντ είχε απειλήσει την σωματική του ακεραιότητα, αν συνέχιζε να διαχωρίζει τη θέση του από εκείνη της Δαμασκού. Η έκθεση των ΗΕ ζητά την διεξαγωγή και νέας διεθνούς έρευνας της δολοφονίας, λέγοντας ότι οι έρευνες στο Λίβανο ήταν ελλείπεις. Ο πρέσβης της Συρίας στα ΗΕ απέρριψε την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την μονόπλευρη. Όμως, ο πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ είπε ότι ζήτησε από τα ΗΕ να κάνουν τα πάντα για να διαπιστωθεί ποιοί κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού.

    [02] Εν μέσω αναταραχών ετοιμάζεται η σύνθεση της νέας Ιρακινής κυβέρνησης

    26-03-2005

    Ανώτερος αξιωματούχος της ιρακινής εθνοφρουράς, δολοφονήθηκε καθώς αποχωρούσε από κηδεία στη Βαγδάτη. Οι αρχές είπαν ότι ο διοικητής δολοφονήθηκε από οπλοφόρους, έξω από τέμενος της πρωτεύουσας και ότι τουλάχιστον δύο από τους γιους του τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε σημείο ελέγχου στη Ραμάντι το βράδυ της Πέμπτης, σκοτώθηκαν 11 ιρακινοί κομάντος της αστυνομίας, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 14. Εννέα ιρακινοί αστυνομικοί, δύο αμερικανοί στρατιώτες και 3 άμαχοι, τραυματίστηκαν επίσης. Εξ άλλου, ο μεταβατικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπαρχάμ Σαλέχ είπε ότι η συνεδρίαση της ιρακινής εθνοσυνέλευσης κατά την οποία θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, προγραμματίζεται τώρα για τη Δευτέρα.

    [03] Ράις: Αντίθετη με την πολιτική των ΗΠΑ η επέκταση εβραϊκού οικισμού

    26-03-2005

    H υπουργός Εξωτερικών tvn HPA Κοντολήζα Ράις

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις είπε ότι τα σχέδια του Ισραήλ για την επέκταση του επίμαχου εβραϊκού οικισμού Μάαλε Αντουμίμ στη Δυτική Οχθη, είναι αντίθετα με την αμερικανική πολιτική. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στην εφημερίδα Λος Αντζελες Τάιμς, η κα Ράις είπε ότι η αναγγελία του Ισραήλ για την διατήρηση και επέκταση του οικισμού Μααλέ Αντουμίμ θα μπορούσε να απειλήσει την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστινίους.

    Τα σχόλιά της έρχονται όμως σε αντίθεση με αυτά που έκανε επίσης την Παρασκευή ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντάν Κούρτζερ, ο οποίος είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να διατηρήσει κύριους οικισμούς του στη Δυτική Οχθη.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ενέκρινε την τελική κατασκευή τείχους γύρω από την Ιερουσαλήμ, το οποίο να περικλείει και τον Μααλέ Αντουμίμ. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι το τείχος θα χωρίσει τις αραβικές περιοχές από την πόλη, ενώ κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί το τείχος για να σφετεριστεί παλαιστινιακά εδάφη.

    [04] F-16 θα πουλήσουν οι ΗΠΑ στο Πακιστάν

    26-03-2005

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σίνγκ

    Ο πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Ινδίας Μανμοχάν Σίνγκ, για να τον ενημερώσει ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, στο Πακιστάν, που θεωρείται αντίπαλος της Ινδίας. Εκπρόσωπος του κ. Σίνγκ επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία, προσθέτοντας ότι ο Ινδός πρωθυπουργός εξέφρασε 'μεγάλη απογοήτευση' για την πώληση αυτή, επειδή όπως είπε, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της χώρας του.

    Οι σχέσεις μεταξύ Νέου Δελχί και Ισλαμαμπάντ είχαν αναθερμανθεί τους τελευταίους μήνες, όμως οι δύο γειτονικές χώρες παραμένουν βαθιά διαιρεμένες για ορισμένα θέματα, κυρίως το θέμα του Κασμίρ. Η Ουάσινγκτον είχε απαγορεύσει την πώληση αεροσκαφών F-16 στο Πακιστάν το 1990, εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. Όμως οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν ενισχύθηκαν πρόσφατα λόγω της συνεργασίας τους στον κάτω από αμερικανική ηγεσία πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [05] EE: Να γυρίσει σελίδα η Κούβα

    26-03-2005

    Αβάνα

    Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ προτρέπει την Κούβα να 'γυρίσει σελίδα,' μετά από δύο χρόνια ρήξης με την κοινότητα. Ο επίτροπος για θέματα ανάπτυξης της ΕΕ Λουί Μισέλ έκανε το σχόλιο αυτό την Παρασκευή, μετά από συνομιλίες που είχε στην Αβάνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Περέζ Ρόκε.

    Η διπλωματική αυτή επίσκεψη αποτελεί μέρος διήμερων συναντήσεων με Κουβανούς αξιωματούχους και αντικαθεστωτικούς. Ο κ. Μισέλ είπε ότι στόχος του ταξιδιού του είναι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αβάνας και ΕΕ. Πάντως, η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, παρότρυνε τον κ. Μισέλ να προτρέψει τους κουβανούς αρμόδιους να αφήσουν ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, στους οποίους περιλαμβάνονται και 21 δημοσιογράφοι, που η οργάνωση λέει ότι βρίσκονται στη φυλακή άδικα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:01:35 UTC