Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πέτρος Μολυβιάτης στο Λευκό Οίκο
  • [02] Δεν εξετάζεται ο αφοπλισμός της Χεζμπολά, δηλώνει η αντιπολίτευση στο Λίβανο
  • [03] Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στο Κιργιστάν, για την αποκλιμάκωση της έντασης
  • [04] Αμπάς: Όχι στην παραμονή Εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη
  • [05] ΠΓΔΜ: Νέες εκλογικές παρατυπίες στον δεύτερο γύρο δημοτικών εκλογών
  • [06] Ιράκ: Βίντεο της Αλ Κάιντα με εκτέλεση Ιρακινού
  • [07] Γούλφοβιτς: Δεν θα προωθήσει αποκλειστικά αμερικανική ατζέντα στην Παγκόσμια Τράπεζα
  • [08] Βουβή η φετινή Πασχαλινή ευλογία του Πάπα
  • [09] Νέα βουλή, νέος πρόεδρος και πρωθυπουργός στο Κιργιστάν
  • [10] Ισχυρός σεισμός στη Σουμάτρα
  • [11] Πλησιάζει το τέλος η Τέρη Σκιάβο
  • [12] Και άλλα στρατεύματα απέσυρε η Συρία από το Λίβανο
  • [13] Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Σουμάτρα
  • [14] Δεν θα βγει σε δημοψήφισμα, στο Ισραήλ, το σχέδιο απόσυρσης
  • [15] Διαδηλώσεις στο Πακιστάν
  • [16] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Πέτρου Μολυβιάτη στις ΗΠΑ

  • [01] Ο Πέτρος Μολυβιάτης στο Λευκό Οίκο

    28-03-2005

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, είναι προσκεκλημένος σήμερα στο Λευκό Οίκο, όπου μαζί με τον πρόεδρο Μπούς θα παραστεί σε ειδική τελετή εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας μετά από αιώνες Τουρκικού ζυγού. Ο κ. Μολυβιάτης επιστρέφει στην Ουάσιγκτον από τη Νέα Υόρκη όπου είχε συνομιλίες στα ΗΕ. Την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών είχε επίσης συνομιλίες στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με την Αμερικανίδα ομόλογο του Κοντολίζα Ράις. Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν την επίσκεψη αυτή του κ. Μολυβιάτη στις ΗΠΑ ήταν το Κυπριακό, το Κοσσυφοπέδιο και η κατάσταση στο Ιράκ.

    [02] Δεν εξετάζεται ο αφοπλισμός της Χεζμπολά, δηλώνει η αντιπολίτευση στο Λίβανο

    28-03-2005

    Στο Λίβανο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γουαλίντ Τζουμπλάτ, δήλωσε ότι ο αφοπλισμός της Χεζμπολά δεν αποτελεί πρωταρχικό στόχο του και πρόσθεσε ότι η Χεζμπολά θα πρέπει να διατηρήσει τα όπλα της, έως ότου το Ισραήλ αποσυρθεί απ' την διαφιλονικούμενη μεθοριακή περιοχή Σεμπάα. Επίσης ο κ. Τζουμπλάτ κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφάλειας του Λιβάνου, που υποστηρίζονται απ' τη Συρία, ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα τοποθετώντας βόμβες σε Χριστιανικές συνοικίες στα περίχωρα της Βηρυτού. Απ' την τελευταία βομβιστική επίθεση το Σάββατο τραυματίστηκαν 6 άτομα. Στο μεταξύ, Σύροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διέλυσαν και τις τελευταίες εγκαταστάσεις αεράμυνας στα πλαίσια της πρώτης φάσης της απομάκρυνσης των Συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο και πρόσθεσαν ότι οι υπόλοιπες δυνάμεις της Συρίας θα αποσυρθούν μετά την συνάντηση του Απριλίου μεταξύ Λιβανέζων και Σύρων στρατιωτικών αξιωματούχων.

    [03] Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στο Κιργιστάν, για την αποκλιμάκωση της έντασης

    28-03-2005

    Ο γ.γ. του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, Γιαν Κουμπίς, βρίσκεται στο Κιργιστάν για να συναντηθεί με την νέα ηγεσία της χώρας με κύριο θέμα την κλιμακούμενη πολιτική κρίση. Το νέο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κιργιστάν εστιάζεται στο γεγονός ότι το απερχόμενο κοινοβούλιο, αλλά και το νέο νομοθετικό σώμα που προέκυψε απ' τις τελευταίες επίμαχες εκλογές, διατείνονται ότι αποτελούν το νόμιμο κοινοβούλιο της χώρας. Χθες ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Φελίξ Κουλώφ, συντάχθηκε με την άποψη της κεντρικής επιτροπής εκλογών του Κιργιστάν και υποστήριξε την σύνθεση της νέας Βουλής, ενώ παράλληλα προειδοποίησε τα μέλη του απερχόμενου Κοινοβουλίου ότι θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος αν δεν γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα των εκλογών.

    [04] Αμπάς: Όχι στην παραμονή Εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

    28-03-2005

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, απέρριψε την πιθανότητα να διατηρήσει το Ισραήλ μεγάλους οικισμούς στη Δυτική Όχθη στα πλαίσια μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή. Σε δηλώσεις του τη Κυριακή στη πόλη της Γάζας, ο κ. Αμπάς τόνισε ότι 'είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε συζήτηση για τους οικισμούς που δεν αναφέρει την πλήρη διάλυση τους'. Εδώ στην Ουάσιγκτον η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν Ισραηλινά σχέδια για διατήρηση των οικισμών στη Δυτική Όχθη. Σε δηλώσεις της προς το Ισραηλινό ραδιόφωνο η κ. Ράις επεσήμανε ότι παρόλο που οι ΗΠΑ 'δεν θέλουν να προδικάσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για μια τελική ειρηνευτική συμφωνία, το θέμα των υπαρχόντων μεγάλων Εβραϊκών οικισμών θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν'. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η παράδοση στους Παλαιστίνιους και τρίτης πόλης στη Δυτική Όχθη. Ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, διέταξε να αναβληθεί η παράδοση λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πήραν μέτρα κατά των εξτρεμιστών στις άλλες δύο πόλεις που τέθηκαν υπό τον έλεγχο τους.

    [05] ΠΓΔΜ: Νέες εκλογικές παρατυπίες στον δεύτερο γύρο δημοτικών εκλογών

    28-03-2005

    Και νέες εκλογικές παρατυπίες διαπιστώθηκαν στις χθεσινές επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα εκλογικό τμήμα στα Σκόπια έκλεισε όταν δέχτηκε επίθεση από άγνωστη οργάνωση που έκλεψε τα ψηφοδέλτια και τους εκλογικούς καταλόγους. Το κυβερνών Σοσιαλ-Δημοκρατικό κόμμα υποβάθμισε τα προβλήματα λέγοντας ότι οι συνθήκες ήταν καλύτερες απ' ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιευτεί εκλογικά αποτελέσματα.

    [06] Ιράκ: Βίντεο της Αλ Κάιντα με εκτέλεση Ιρακινού

    28-03-2005

    Βιντεοταινία που δημοσιεύτηκε σε Ισλαμική ιστοσελίδα δείχνει την εκτέλεση άνδρα ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται Ιρακινός αξιωματικός και δηλώνει ότι συνεργάστηκε με τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Η εκτέλεση γίνεται με φόντο πανώ της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ, της οργάνωσης του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Πάντως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα της βιντεοταινίας.

    [07] Γούλφοβιτς: Δεν θα προωθήσει αποκλειστικά αμερικανική ατζέντα στην Παγκόσμια Τράπεζα

    28-03-2005

    Σε συνέντευξη του προς την εφημερίδα Washington Post, ο αμερικανός υποψήφιος για το αξίωμα του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρώην αναπληρωτής υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Πωλ Γούλφοβιτς, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προωθήσει μια αποκλειστικά αμερικανική ατζέντα. Η Ουάσιγκτον διατηρεί σημαντική άποψη στην 184ων μελών Παγκόσμια Τράπεζα, τόνισε ο κ. Γούλφοβιτς, αλλά σημείωσε ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των μελών. Και έδωσε σαν παράδειγμα τις Ευρωπαϊκές ανησυχίες ότι το ανώτατο διοικητικό προσωπικό θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πολυμορφία του διεθνούς οργανισμού, καθώς και την σπουδαιότητα των προσπαθειών της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αφρική. Ο κ. Γούλφοβιτς τόνισε επίσης ότι η αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας για περιορισμό της φτώχιας και προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης βοηθά στην προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον κόσμο. Αναμένεται πως το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας θα ψηφίσει αναφορικά με την υποψηφιότητα Γούλφοβιτς αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    [08] Βουβή η φετινή Πασχαλινή ευλογία του Πάπα

    28-03-2005

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος γιόρτασε το φετινό Πάσχα των Καθολικών ευλογώντας βουβά τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Κάποια στιγμή προσπάθησε ανεπιτυχώς να μιλήσει, αλλά τελικά κατέληξε να νεύσει μόνο το σημείο του Σταυρού. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 26 χρόνια που ο Πάπας δεν προσφώνησε τo Πασχαλινό του κήρυγμα προς του πιστούς. Το Πασχαλινό μήνυμα του Ποντίφικα διάβασε ανώτερος σύμβουλος του. Ο Πάπας συνεχίζει να ανακάμπτει απ' την τραχειοτομή στην οποία επεβλήθη το περασμένο μήνα.

    [09] Νέα βουλή, νέος πρόεδρος και πρωθυπουργός στο Κιργιστάν

    28-03-2005

    Κουρμανμπεκ Μπακίγιεβ

    Η νεοεκλεγείσα βουλή στο Κιργιστάν επικύρωσε το διορισμό του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κουρμανμπεκ Μπακίγιεβ στο αξίωμα του Πρωθυπουργού και επίσης στη θέση του προσωρινού Προέδρου της χώρας. Ο κύριος Μπακίγιεβ κήρυξε νόμιμη την νεοεκλεγείσα βουλή, αντιστρέφοντας έτσι τη θέση του, σε μία προσπάθεια να δώσει τέλος στη διαμάχη μεταξύ της νέας και της παλαιάς βουλής.

    Τα μέλη της νέας βουλής αναδείχτηκαν στις εκλογές που διενεργήθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα, οι οποίες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση ήταν νοθευμένες. Η ψηφοφορία προκάλεσε λαϊκή εξέγερση που είχε σαν αποτέλεσμα την εκδίωξη του Προέδρου Ασκαρ Ακάγιεφ από την εξουσία.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Μπισκέκ. η αναγνώριση της βουλής από τον κύριο Μπακιγιεβ μπορεί να επιφέρει πολιτική σταθερότητα, αλλά έχει εξαγριώσει διαδηλωτές που βοήθησαν κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως αυτό του κυρίου Μπακίγιεβ, να ρίξουν τον Ακάγιεφ.

    [10] Ισχυρός σεισμός στη Σουμάτρα

    28-03-2005

    Ισχυρότατος σεισμός έπληξε το βόρειο τμήμα του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας. Επιστήμονες λένε πως ο σεισμός, μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν αρκετά ισχυρός για να προκαλέσει τσουνάμι. Εμπειρογνώμονες προτρέπουν τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 1.000 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αξιωματούχοι στην Ινδονησία, την Ταϋλάνδη, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία προειδοποίησαν τους κατοίκους παράκτιων περιοχών, ότι μπορεί να εκδηλωθεί τσουνάμι. Ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 200 χλμ βορειοδυτικά της Σιμπόλγκα στο νησί Σουμάτρα.

    [11] Πλησιάζει το τέλος η Τέρη Σκιάβο

    28-03-2005

    Τέρη Σκιάβο

    Ο ιερέας που επισκέφτηκε την Κυριακή την Τέρη Σκιάβο, λέει ότι η άτυχη γυναίκα κοντεύει να πεθάνει. Ο ιερέας Θαδέος Μαλακόβσκι μίλησε σε δημοσιογράφους αφού επισκέφτηκε την Τέρη Σκιάβο και της έδωσε την τελευταία μετάληψη. Σήμερα είναι η δέκατη μέρα χωρίς νερό και τροφή που διάγει η κυρία Σκιάβο , μετά την αφαίρεση του σωλήνα σίτισης, κατόπιν δικαστικής απόφασης. Οι γονείς της εγκατέλειψαν τον αγώνα σε ομοσπονδιακά δικαστήρια , αλλά έχουν ασκήσει εφέσεις, που εκκρεμούν, σε πολιτειακά δικαστήρια. Επίσης απηύθυναν έκκληση στον κυβερνήτη της Φλοριδας Τζεμπ Μπους να παρέμβει. Όμως ο κ. Μπους δήλωσε στο CNN ότι δεν μπορεί να παραβιάσει την δικαστική απόφαση. Η κυρία Σκιάβο βρίσκεται σε κατάσταση φυτού επί 15 χρόνια.

    [12] Και άλλα στρατεύματα απέσυρε η Συρία από το Λίβανο

    28-03-2005

    Συριακά στρατεύματα

    Στο Λίβανο, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι η Συρία απέσυρε 2.000 παραπάνω στρατεύματα από την πεδιάδα Μπεκαά του Λιβάνου. Αξιωματούχοι σήμερα στη Βηρυτό λένε ότι με την πρόσφατη απόσυρση τα συριακά στρατευμάτων τώρα ανέχονται σε 8.000, που αντιστοιχεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων χρόνων, που τα συριακά στρατεύματα εισήλθαν στο Λίβανο. Αξιωματούχοι του Λιβάνου λένε ότι η Στρατιωτική επιτροπή Συρίας Λιβάνου θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα για την δημιουργία χρονοδιαγράμματος απόσυρσης και των υπολοίπων συριακών δυνάμεων. Επίσης σήμερα ο ανώτερος Λιβανός αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται καθοδόν για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ. Μέλη του συμβουλίου αναμένεται να ζητήσουν την διενέργεια έρευνας από της διεθνή κοινότητα για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λίβανου Ραφικ Χαρίρι , τον περασμένο μήνα.

    [13] Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Σουμάτρα

    28-03-2005

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ανταμ Έρελι

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ λέει πως αμερικανοί αξιωματούχοι στη νότια και νοτιοανατολική Ασία εκτιμούν το αποτέλεσμα του σεισμού έξω από τις ακτές της Ινδονησίας. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ανταμ Ερελι είπε πως δεν έχει καμία πληροφορία για απώλειες από την πληγείσα περιοχή. Ο κ. Ερελί είπε επίσης πως ένας αμερικανός αξιωματούχος στη Σουμάτρα ανέφερε πως δεν είδε καμία σημαντική ζημιά και πρόσθεσε πως αμερικανοί διπλωμάτες στην περιοχή έλαβαν εντολή να έρθουν σε επαφή με τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες βρίσκονται και να πληροφορήσουν την κυβέρνηση Μπους για να μπορέσει να αντιδράσει ανάλογα. Ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αργή, όπως είπαν, αντίδρασή τους στο σεισμό και το τσουνάμι του Δεκεμβρίου, που κατέστρεψαν τμήματα της Ασίας.

    [14] Δεν θα βγει σε δημοψήφισμα, στο Ισραήλ, το σχέδιο απόσυρσης

    28-03-2005

    O Σαρόν παρακολουθεί τη συζήτηση στη βουλή για το σχεδιο απόσυρσης

    Με 72 ψήφους κατά, έναντι 39 υπέρ η Ισραηλινή βουλή απέρριψε νομοσχέδιο που ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το σχέδιο απόσυρση του Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, εποίκων και στρατευμάτων, από τη Λωρίδα της Γάζας και 4 μικρούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, πριν το τέλος αυτού του χρόνου.

    Με βάση το σχέδιο απόσυρσης, θα εκκενωθούν και οι 21 εβραϊκοί οικισμοί από τη Γάζα, και 4 από τους 120 οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης. Η διενέργεια δημοψηφίσματος θα καθυστερούσε την απόσυρση για μήνες, από το Ιούλιο που αναμένεται να αρχίσει.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινά στρατεύματα λεηλάτησαν την παλαιστινιακή πόλη Τζενίν της Δυτική Όχθης, συλλαμβάνοντας 8 μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο Ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι ύποπτοι έφτιαχναν ρουκέτες και χειροβομβίδες.

    [15] Διαδηλώσεις στο Πακιστάν

    28-03-2005

    Μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου του Πακιστάν Περβεζ Μουσαράφ έγινε στην Πεσαβάρ. Χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν ' θάνατος στη δικτατορία και μερικοί έκαιγαν ομοίωμα του στρατηγού Μουσαραφ, που ανέλαβε τη εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα το 1999. Την διαδήλωση παρακίνησε συνασπισμός 6 σκληροπυρηνικών μουσουλμανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, γνωστός σαν Φόρουμ Ενωμένης Δράσης.

    [16] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Πέτρου Μολυβιάτη στις ΗΠΑ

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    28-03-2005

    Πέτρος Μολυβιάτης

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες με μια σειρά επαφών που άρχισαν τη Δευτέρα το πρωί στη Νέα Υόρκη και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Ουάσιγκτον. Ο κύριος Μολυβιάτης ξεκίνησε την ημέρα του στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και την έκλεισε στο Λευκό Οίκο, όπου πήρε μέρος σε ειδική τελετή που διοργάνωσε ο Πρόεδρος Μπους για να τιμήσει την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, η οποία γιορτάστηκε την Παρασκευή.

    Σε δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης ο κύριος Μολυβιάτης χαρακτήρισε ως 'χρήσιμη και εποικοδομητική' την ημίωρη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα και είπε ότι σε αυτήν εξετάσθηκε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, περιλαμβανομένων του Κυπριακού, των προβλημάτων αλλά και των προοπτικών που διαγράφονται στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, του Μεσοανατολικού γενικά και του θέματος της Παλαιστίνης και του Ισραήλ ειδικότερα καθώς επίσης και διαφόρων Αφρικανικών υποθέσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην κρίση στο Νταρφούρ. Ο κύριος Μολυβιάτης επεξήγησε ότι επειδή η Ελλάδα είναι τώρα μή μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, 'έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά και μεγαλύτερο ρόλο να παίξει στην αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων'.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μετέφερε στο Γενικό Γραμματέα την διαπίστωσή του ότι 'υπάρχει αυτή τη στιγμή μια σύγκλιση απόψεων όλων των ενδιαφερομένων πλευρών να ξαναρχίσει η διαδικασία της εξευρέσεως μιας λύσεως που να καταλήξει στην επανένωση του νησιού'. Ο στόχος αυτός, συνέχισε, θα επιδιωχθεί με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα. Όμως, τόνισε, 'αυτή τη φορά είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει μια νέα αποτυχία και ότι η διαδικασία θα καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα'.

    Ο κύριος Μολυβιάτης επιβεβαίωσε επίσης ότι εξέτασε με τον κύριο Ανάν και το θέμα των Σκοπίων. Όπως είπε, εξέφρασε στο συνομιλητή του 'τη θέση της Ελλάδας ότι πρέπει στο θέμα αυτό να βρεθεί επιτέλους μια λύση αμοιβαίως αποδεκτή ούτως ώστε να μπορέσουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην αντιμετώπιση των πολλών άλλων προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή'.

    Αργά τη Δευτέρα το απόγευμα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύουν παρέστησαν μαζί με ηγετικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε ειδική τελετή που έγινε στο Λευκό Οίκο και κατά την οποία τους επιδόθηκε η Διακήρυξη του Προέδρου Μπους για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Στη διακήρυξη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι ιδρυτές του Αμερικανικού Έθνους εμπνεύστηκαν από τις δημοκρατικές αρχές της αρχαίας Ελλάδας και αγάπη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ελευθερία έχει και αυτή τις ρίζες της στο Ελληνικό πνεύμα.

    Κατά τον Πρόεδρο Μπους, η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας παρέχει την εξαίρετη ευκαιρία να γιορτάσουμε τους ιδιαίτερους δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν με την Ελλάδα καθώς και τις κοινές αξίες που έχουμε με τη χώρα αυτή.

    Η Διακήρυξη κάνει επίσης αναφορά στις γενηές Ελλήνων μεταναστών που καλωσόρισε η Αμερική στο έδαφός της. Κατά την έκφραση του Προέδρου Μπούς 'είμαστε ευγνώμονες στους μετανάστες αυτούς για το ταλέντο, τη σύνεση και τη δημιουργικότητά τους και τιμάμε το Ελληνικό πνεύμα που στηρίζεται στην οικογένεια, την εκπαίδευση και την συνεισφορά στα κοινά'.

    Στη συνέχεια η Διακήρυξη τονίζει: 'Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους σε κάθε τομέα, ενισχύοντας την κουλτούρα μας, εμπλουτίζοντας το εμπόριό μας και υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας. Οι υπηρεσίες που προσέφεραν στην κοινωνία μας ενίσχυσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς στους οποίους στηριζόμαστε και οι προσφορές τους βελτίωσαν την Αμερική ακόμη περισσότερο'.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Μπους υπογραμμίζει ότι 'εν όψει των προκλήσεων του 21ου αιώνα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα παραμένουν στενοί εταίροι στο ζωτικό έργο της προώθησης της ελευθερίας και της δημοκρατίας'. Κάλεσε τέλος όλους τους Αμερικανούς να τηρήσουν την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας με αρμόζουσες τελετές και εκδηλώσεις από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:02:01 UTC