Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η σορός του Πάπα σε δημόσιο προσκύνημα
  • [02] Συλλυπητήρια απ' όλο το κόσμο για το θάνατο του Πάπα
  • [03] Ιράκ: Η Εθνοσυνέλευση επέλεξε πρόεδρο και αντιπροέδρους της
  • [04] ΗΕ: Η Συρία θα αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις της απ' το Λίβανο μέχρι το τέλος του μήνα
  • [05] Ο Βίκτωρ Γιούσενκο στις ΗΠΑ
  • [06] Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'
  • [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανοδικός ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας
  • [08] Βαλτιμόρη, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη τιμούν την 25η Μαρτίου

  • [01] Η σορός του Πάπα σε δημόσιο προσκύνημα

    04-04-2005

    Η σωρός του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου τίθεται σήμερα σε δημόσιο προσκύνημα, καθώς οι Ρωμαιοκαθολικοί Καρδινάλιοι συνεδριάζουν για να προετοιμάσουν την κηδεία του Ποντίφικα. Η σωρός του Πάπα θα μεταφερθεί σήμερα απ' το ανάκτορο του Βατικανού στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα, ενώ η κηδεία του Ποντίφικα θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Καρδιναλίων θα συγκεκριμενοποιήσει τα σχέδια για την κηδεία και θα προετοιμάσει την διαδικασία για την επιλογή του αντικαταστάτη του Πάπα Ιωάννη Παύλου. Χθες πάνω από 100 χιλιάδες κόσμος συμμετείχε σε ειδική επιμνημόσυνη Θεία Λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη, για τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, ενώ η τηλεόραση του Βατικανού έδειξε την σωρό του που έχει ήδη τεθεί σε προσκύνημα από εκκλησιαστικούς αξιωματούχους σε μια απ' τις αίθουσες των Παπικών ανακτόρων. Επίσης τη Κυριακή το Βατικανό επιβεβαίωσε και επίσημα την αιτία του θανάτου του Πάπα, λέγοντας ότι πέθανε από σηψαιμία και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια. Η 26ετής θητεία του Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου στον Παπικό Θρόνο ήταν η τρίτη μακροσκελέστερη στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    [02] Συλλυπητήρια απ' όλο το κόσμο για το θάνατο του Πάπα

    04-04-2005

    Ηγέτες απ' όλο το κόσμο συνεχίζουν να εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους για το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα Ποντίφικα ξεχωριστή φυσιογνωμία της οποίας η πνευματική και πολιτική κληρονομιά θα διατηρηθεί σε περίοπτη θέση στην παγκόσμια ιστορία. Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, χαρακτήρισε τον Πάπα τον σπουδαιότερο ανθρωπιστή του πλανήτη. Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα, δήλωσε ότι ο Πάπας ευθύνεται για την πτώση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη, ενώ η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, τόνισε τον ρόλο του Ποντίφικα στην προώθηση της ενότητας μεταξύ των διαφόρων δογμάτων της Χριστιανοσύνης.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, αναφέρθηκε στο ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος υπεραμύνθηκε της ιδέας της ελευθερίας και ανεξαρτησίας των Παλαιστινίων, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, τόνισε το ρόλο του Ποντίφικα στον διαδογματικό διάλογο. Στη Κούβα, ο πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο, κήρυξε επίσημη περίοδο πένθους και εδώ στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η ανθρωπότητα έχασε έναν προασπιστή της ελευθερίας και έναν απ' τους σημαντικότερους ηγέτες στην ιστορία. Σε ένδειξη πένθους οι σημαίες στις ΗΠΑ κυματίζουν μεσίστιες. Επίσης οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, Τζωρτζ Μπούς και Τζίμμυ Κάρτερ, καθώς και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των ΗΠΑ, γερουσιαστής Τζον Κέρρυ, που είναι καθολικός, δήλωσαν ότι η ανθρωπότητα έχασε μια σημαντική ηγετική προσωπικότητα.

    [03] Ιράκ: Η Εθνοσυνέλευση επέλεξε πρόεδρο και αντιπροέδρους της

    04-04-2005

    Στο Ιράκ, μετά από δύο μήνες αδιεξόδου το Ιρακινό κοινοβούλιο επέλεξε τελικά τον Σουνίτη υπουργό βιομηχανίας, Χατζίμ Αλ Χασσανί, στο αξίωμα του προέδρου του σώματος. Επίσης ο Σιίτης πυρηνικός επιστήμονας Χουσαΐν Αλ Σαχριστανί και ο Κούρδος βουλευτής, Αρέφ Ταϊφούρ, επελέγησαν αναπληρωτές πρόεδροι του Ιρακινού κοινοβουλίου. Οι Ιρακινές αρχές εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι ο νέος πρόεδρος, οι δύο αντιπρόεδροι και ο πρωθυπουργός της χώρας θα εκλεγούν κατά την επόμενη συνεδρίαση της Ιρακινής Εθνοσυνέλευσης την Τετάρτη. Στο μεταξύ, εξτρεμιστές με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ της Βαγδάτης, που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν 44 αμερικανοί στρατιώτες και 12 κρατούμενοι. Επίσης ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε τη Κυριακή από επίθεση ανταρτών κοντά στην πόλη Μπαϊτζί.

    [04] ΗΕ: Η Συρία θα αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις της απ' το Λίβανο μέχρι το τέλος του μήνα

    04-04-2005

    Μετά από συνομιλίες που είχε χθες με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ, Τεριέ Ρέντ Λάρσεν, δήλωσε ότι η Συρία υποσχέθηκε πως θα αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τους πράκτορες της απ' το Λίβανο μέχρι το τέλος του μήνα. Επίσης ο κ. Ρέντ Λάρσεν δήλωσε ότι ειδική ομάδα των ΗΕ θα επιβεβαιώσει την αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων, αν η Βηρυτός δεχτεί την συγκεκριμένη πρόταση. Η απόσυρση των Συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο έχει ήδη αρχίσει απ' τον περασμένο μήνα, μετά από μέρες μαζικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στη Βηρυτό. Όλες οι Συριακές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει απ' τον δυτικό Λίβανο, αλλά ορισμένες παραμένουν κοντά στα σύνορα περιμένοντας νέες εντολές.

    [05] Ο Βίκτωρ Γιούσενκο στις ΗΠΑ

    04-04-2005

    Δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπούς και θα μιλήσει στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Επίσης ο κ. Γιούσενκο θα επισκεφτεί το Σικάγο, όπου ζουν πάνω από 100 χιλιάδες αμερικανοί Ουκρανικής καταγωγής και απ' όπου κατάγεται και η σύζυγος του Κάθρην Τσουμασένκο, η οποία πριν γνωρίσει τον Βίκτωρ Γιούσενκο είχε εργαστεί στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, το Λευκό Οίκο και το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών.

    [06] Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'

    05-04-2005

    Η σορός του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ μεταφέρεται στη βασιλική του Αγίου Πέτρου

    Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατακλύζει την Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό όπου η σορός του Πάπα Ιωάννου Παύλου του Δεύτερου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Αναμένεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια πιστοί θα περάσουν μπροστά απ' την σορό του Πάπα. Σε μεγαλοπρεπή και συγκινητική τελετή χθες η σορός του Ποντίφικα μεταφέρθηκε στον Άγιο Πέτρο από το Ανάκτορο του Βατικανού όπου βρισκόταν τις τελευταίες δύο μέρες. Η κηδεία του Πάπα θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή και η ταφή του θα γίνει στην κρύπτη κάτω απ' την Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Στην κηδεία θα παρευρεθούν εκατοντάδες ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι απ' όλο το κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Μπους και της συζύγου του. Εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι οι καρδινάλιοι δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία για την επιλογή του νέου Πάπα. Πάντως η συνεδρίαση του Κολεγίου των Καρδιναλίων για το θέμα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 22 Απριλίου.

    [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανοδικός ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    04-04-2005

    Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η αύξηση της ανεργίας, αναμενότανε να επηρεάσει τις εκτιμήσεις και τις καθιερωμένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά της Ευρώπης και των κρατών μελών χωριστά.

    Όμως στην εαρινή της έκθεση ,που δόθηκε στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα υπάρξει βελτίωση στο επίπεδο της Ευρωζώνης, με το έλλειμμα να μειώνεται στο 2,6 του ΑΕΠ, ότι με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρηματιών και θα σημειωθεί αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η απασχόληση, ώστε να υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2005-2006.

    Για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την δέσμη των νέων φορολογικών μέτρων, που ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου, η ελληνική κυβέρνηση, η Επιτροπή εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φθάσει το 2005 στο 4,5% και το 2006 στο 4,.4% του ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ανοδικός στο 2,9% το 2005 και στο 3,1% το 2006.. Το δημόσιο χρέος θα κλείσει το 2005 στο 110.5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί στο 108,9% το 2006 και ο πληθωρισμός να κυμαίνεται γύρω στο 3,2% και τα δύο χρόνια.

    Όμως υπάρχουν και δύο θετικές επισημάνσεις στην έκθεση της Επιτροπής. Ότι αναμένεται αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων μετά την φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις που έγινε στην Ελλάδα, ενώ προβλέπεται και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2005 και 2006 που θα είναι ισχυρότερη από το μέσο κοινοτικό όρο και θα συνοδεύεται και από αύξηση της απασχόλησης. Η ανεργία μετριέται στο 10,5% το 2005 και θα σημειώσει μικρή πτώση το 2006 στο 10.3%...παρ όλο ότι η ανεργία έχει αυξητικές τάσεις λόγω των ρυθμίσεων που έγιναν προς όφελος των μεταναστών στην Ελλάδα.

    Τέλος η Επιτροπή σημειώνει ότι με τις 'γενναιόδωρες'- όπως τις χαρακτηρίζει- συμφωνίες για τους μισθούς στην περίοδο 2004-2005 κυρίως στο δημόσιο τομέα , το μέσο κατά κεφαλή μισθός θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό άνω του 5% το 2005 και το 2006.

    [08] Βαλτιμόρη, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη τιμούν την 25η Μαρτίου

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσινκγτον

    04-04-2005

    Μέσα σε μια ενθουσιώδη και γιορταστική ατμόσφαιρα ο Ελληνισμός της Βαλτιμόρης, τήρησε για μια ακόμη φορά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, με μια μεγάλη παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, που έγινε την Κυριακή 3 Απριλίου.

    Στην παρέλαση παραβρέθηκαν ο ομογενής Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μαίρυλαντ Ρόμπερτ Έρλιχ, ο Δήμαρχος της Βαλτιμόρης Μπέντζαμιν Κάρντιν, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ουάσιγκτον Ελευθέριος Αγγελόπουλος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Ευριπίδης Ευρυβιάδης και ο Μητροπολίτης Νέας Υερσέης Ευάγγελος.

    Επίκεντρο της προσοχής ήταν οι δεκάδες ομογενειακές οργανώσεις που παρηλάσανε παρά τη συννεφιά και το κρύο που επικρατούσε. Μαζί με τα Ελληνικά σχολεία της πόλης και τις οργανώσεις προώθησης της Ελληνικής κληρονομιάς στην Αμερική, τα μέλη των οποίων φορούσαν παραδοσιακές στολές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πήρανε μέρος και ποικίλοι άλλοι σύλλογοι, όπως ο Σύνδεσμος Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον οποίο ανήκουν οι Μακεδονικής καταγωγής πολίτες του Μαίρυλαντ, και η Λέσχη Ελλήνων Μοτοσικλετιστών της ίδιας πολιτείας. Παρηλάσανε επίσης, σε ένδειξη συμπαράστασης και μερικά μη ομογενειακά συγκροτήματα από τα οποία ξεχώρισε η Δημοτική Ορχήστρα με Ιρλανδικές Γκάϊντες.

    Οι Ελληνοαμερικανοί στα πεζοδρόμια υποδέχονταν το κάθε συγκρότημα με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. Οι πάντες ήταν ντυμένοι με χειμερινά χοντρά παλτά και φορούσαν καπέλα και κασκόλ που τους προστάτευαν από το κρύο. Πολλοί κρατούσαν στα χέρια μικρές Ελληνικές και Αμερικανικές σημαίες αλλά και κούπες ζεστού καφέ. Άλλοι πάλι απολάμβαναν το θέαμα τρώγοντας παράλληλα γευστικότατα σουβλάκια που έφτιαχναν πλανόδιοι ομογενείς. Όλοι πάντως εκδήλωναν, με ξέχωρο ο καθένας τους τρόπο, την υπερηφάνεια που έχουν για την εθνική τους καταγωγή αλλά και τη μεγάλη αγάπη που εξακολουθούν να διατηρούν για τη χώρα από την οποία ξεκίνησαν οι ρίζες τους. Όπως επισημαίνει στο σημερινό της φύλο η έγκυρη εφημερίδα Baltimore Sun η παρέλαση των Ελληνομερικανών της Βαλτιμόρης είναι ένας θεσμός μέσω του οποίου τιμώνται οι διαχρονικοί αγώνες και οι θυσίες του Ελληνικού έθνους για την ελευθερία και διατρανώνεται η αγάπη των ομογενών στην ιστορία και τις παραδόσεις της Ελλάδας.

    Οι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου θα συνεχισθούν την Τετάρτη στη Ουάσιγκτον, όπου παράγοντες του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με τους Βουλευτές Μιχάλη Μπιλιράκη, Ρεπουμπλικάνο από τη Φλώριδα και Κάρολιν Μαλόνι, Δημοκρατική από την Αστόρια της Νέας Υόρκης, διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για να τονίσουν τη σημασία της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν στις 10 Απριλίου με την καθιερωμένη παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:03:40 UTC