Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O πρόεδρος Μπούς ζητά απ' τον Αριέλ Σαρόν να σεβαστεί τον οδικό χάρτη
  • [02] Ιράκ: Νέο κύμα ανταρτικών επιθέσεων
  • [03] Στην Αμερικανική Γερουσία οι ακροάσεις για τον επίμαχο διορισμό του Τζον Μπόλτον
  • [04] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μιλά για τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβο
  • [05] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν
  • [06] Φάρμακα κατά του AIDS σε 60 χιλιάδες παιδιά από το ίδρυμα Κλίντον
  • [07] Υποχώρησαν και άλλο οι τιμές πετρελαίου
  • [08] ΕΕ: Αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Ελλάδας για δημοσιονομική προσαρμογή

  • [01] O πρόεδρος Μπούς ζητά απ' τον Αριέλ Σαρόν να σεβαστεί τον οδικό χάρτη

    12-04-2005

    Σε συνομιλίες στο ράντσο του αμερικανού προέδρου στο Τέξας, ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε απ' τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν, να τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι του οδικού χάρτη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να μην επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Η κυβέρνηση Μπούς έχει αντιταχθεί σε σχέδιο των ισραηλινών να προσθέσουν πάνω από 3,500 νέες κατοικίες στον μεγαλύτερο εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Οχθης, τον Μααλέ Αντουμίμ, επειδή το σχέδιο αυτό παραβιάζει προβλέψεις του οδικού χάρτη. Από την πλευρά του, ο κ. Σαρόν επανέλαβε δέσμευση του να αποσύρει παράνομους οικισμούς απ' τα κατεχόμενα εδάφη, ενώ υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τον οδικό χάρτη. Ο κ. Μπούς εξήρε επίσης τον ισραηλινό ηγέτη, για το γενναίο σχέδιό του, όπως είπε χαρακτηριστικά, απόσυρσης των ισραηλινών εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας. Η απόσυρση, που αντιμετωπίζει σκληρή αντίθεση από εποίκους και τους ακροδεξιούς υποστηρικτές τους, πρόκειται να αρχίσει τον Ιούλιο.

    [02] Ιράκ: Νέο κύμα ανταρτικών επιθέσεων

    12-04-2005

    Στο Ιράκ, οι αντάρτες εξαπέλυσαν κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας κατά των αμερικανικών δυνάμεων τη Δευτέρα, ενώ απήγαγαν έναν αμερικανό που εργαζόταν με σύμβαση στο Ιράκ. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε ότι ο συμβασιούχος έπεσε θύμα απαγωγέων στην περιοχή της Βαγδάτης. Νωρίτερα, βομβιστές αυτοκτονίας ανατίναξαν τρία αυτοκίνητα στην είσοδο αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο δυτικό Ιράκ. Τρεις πεζοναύτες και τρεις ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν. Αντάρτες που επέβαιναν σε άλλο αυτοκίνητο άνοιξαν πύρ κατά της βάσης, αλλά το αυτοκίνητό τους επλήγη από πυρά αμερικανικού ελικοπτέρου. Στη Σαμάρα, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε 20, όταν το αυτοκίνητό του εξερράγη κοντά σε φάλαγγα του αμερικανικού στρατού. Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας μπορεί να αποσύρει δεκάδες χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες από το Ιράκ στις αρχές του επόμενου χρόνου. Όμως, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, καθώς και τις συνθήκες ασφαλείας στη χώρα.

    [03] Στην Αμερικανική Γερουσία οι ακροάσεις για τον επίμαχο διορισμό του Τζον Μπόλτον

    12-04-2005

    Συνεχίζονται και πάλι σήμερα στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Αμερικανικής

    γερουσίας οι ακροάσεις για την επικύρωση του διορισμού του επιλεγμένου απ' τον πρόεδρο Μπούς υποψήφιου για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ, υφυπουργού εξωτερικών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, Τζον Μπόλτον. Στη διάρκεια των χθεσινών ακροάσεων ο κ. Μπόλτον δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την μεγιστοποίηση της δύναμης και αποτελεσματικότητας των ΗΕ. Αλλά οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές επέκριναν δηλώσεις του κ. Μπόλτον στο παρελθόν με τις οποίες είχε απορρίψει τη σκοπιμότητα του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντας τον διεθνή οργανισμό παράνομο και άσχετο. Επίσης πολλοί γερουσιαστές αναφέρθηκαν σε περιστατικό κατά το οποίο ο κ. Μπόλτον φέρεται να άσκησε πιέσεις σε αναλυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι διαφώνησαν με ισχυρισμούς του ότι η Κούβα διέθετε απαγορευμένα όπλα. Ο κ. Μπόλτον παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να απομακρύνει τα εν λόγω πρόσωπα απ' τις θέσεις τους. Πάντως οι ρεπουμπλικανοί που πλειοψηφούν στη γερουσία δηλώνουν ότι ο κ. Μπόλτον θα αποτελέσει ισχυρό υπέρμαχο της δρομολόγησης μεταρρυθμίσεων στους κόλπους του ΟΗΕ.

    [04] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μιλά για τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβο

    Αθηνά Κρικέλη, Νέα Υόρκη

    12-04-2005

    Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, με αφορμή τoν θάνατο του πρώην Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιακώβου

    O Αρχιεπίσκοπος κατ΄ ιδίαν προέβη σε λεπτομερή περιγραφή της ιατρικής κατάστασης των τελευταίων ημερών του εκλιπόντος. 'Αν και είχε δυσκολία αναπνοής ήταν σε πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον β ανέφερε β Μιλούσα μαζί του κάθε μέρα ακόμα και το Σάββατο όπου δεν υπήρχαν ανεπτυγμένες προτάσεις, αλλά ήταν σαφής στο λόγο του', είπε χαρακτηριστικά.

    Την Παρασκευή και ενώ έπρεπε να ακολουθήσει και δεύτερη επέμβαση για την αφαίρεση σχηματιζόμενου υγρού των πνευμόνων, ο ίδιος το αρνήθηκε λέγοντας πως 'Ο Θεός με καλεί είμαι έτοιμος να φύγω'.

    Την Κυριακή το πρωί ξύπνησε με αυξημένες αναπνευστικές δυσκολίες ενώ η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μεταξύ 1:30 και 2:00 το μεσημέρι, όπου άρχισε πλέον να εξασθενεί με αποτέλεσμα να χάνεται η αίσθηση επαφής με το περιβάλλον.

    'Ηταν σαν ένα καντήλι που φτάνει στις τελευταίες σταγόνες λαδιού, ή σαν ένα κεράκι που λιώνοντας έχει φτάσει στην τελευταία του φλόγα β είπε συγκινημένος ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος- προσθέτοντας πως ήταν ένα απολύτως γαλήνιο τέλος. Βρισκόταν σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τον θάνατο ή όπως έλεγε και ο ίδιος 'Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον Δημιουργό'

    Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος ήταν καθ οδόν προς το νοσοκομείο μετά την λήξη της παρέλασης, όταν τον ειδοποίησαν πως ο γέροντας κοιμήθηκε. 'Με ένα τρισάγιο τον αποχαιρετήσαμε στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Εκεί έκλεισε το μεγάλο κεφάλαιο του Ιακώβου με βαθύτατα συγκινητικό τρόπο', είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Η σορός του πρώην Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιακώβου θα εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα από την Τρίτη το απόγευμα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Την Πέμπτη το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κηδεία. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στην Βοστόνη σύμφωνα με την επιθυμία του ιδίου και η ταφή του θα γίνει στον χώρο της Θεολογικής Σχολής πίσω από το Ιερό του Παρεκκλησίου στον λόφο της ελπίδας, εκεί όπου βρίσκονται θαμμένοι ο μητροπολίτης Σίλας και ο Επίσκοπος Αβίδου, Γεράσιμος.

    Πρόκειται για μια οδυνηρή ώρα του αποχαιρετισμού ενός ανθρώπου τέτοιου μεγέθους, πολυσύνθετου, με ισχυρή διαλεκτική δύναμη, εντονότατη προσωπικότητα και οραματισμό, ενός ανθρώπου που μπορούσε με την ίδια άνεση να συνομιλήσει με μικρά παιδιά, αλλά και προέδρους της Αμερικής και λοιπών κρατών. Πρόκειται για τον άνθρωπο που διαμόρφωσε την φυσιογνωμία της ομογένειας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

    Η Ιερά αρχιεπισκοπή Αμερικής θα τηρήσει πένθος εννέα ημερών ενώ θα ζητηθεί από όλες τις κοινότητες κατά την διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες των Ιερών Ναών.

    Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος είπε πως'άν ήθελα να αναφέρω στατιστικά την κυριαρχούσα λέξη του ήταν η λέξη Ευχαριστώ και Σας αγαπώ Ολους'.

    Δηλώσεις έχουν αρχίσει να καταφθάνουν από παντού, ενώ για την κηδεία θα παρευρεθεί από την Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, το Πατριαρχείο θα εκπροσωπήσουν οι Μητροπολίτες Μ. Βρεττανίας και Ιμβρου και Τενέδου, ενώ την Ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Τσιαρτσιώνης.

    Με επιστολή του ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κ. Πατάκι αναφέρει:

    'Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της Ορθοδοξίας όπου επί 37 έτη και με ακλόνητη δέσμευση προώθησε την χριστιανική ενότητα και υποστήριξε τα ανθρώπινα δικαιώματα βαδίζοντας μάλιστα μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στην Αλαμπάμα το 1965. Θα θυμόμαστε τον ηγέτη αυτό, την δύναμη και το κουράγιο του, αλλά και την αφοσίωσή του στον Θεό.'

    [05] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν

    12-04-2005

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ διέψευσε ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι πρόγραμμα ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση της ιδέας της Δημοκρατίας στο Ιράν αποτελεί ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Μάλιστα ο πρέσβης του Ιράν στα ΗΕ, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι το πρόγραμμα παραβιάζει τις συνθήκες του Αλγερίου του 1981, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η κρίση ΗΠΑ-Ιράν με τους ομήρους. Αλλά ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν διαφέρει σε τίποτα από παρόμοιες προσπάθειες των ΗΠΑ για την προώθηση των ιδανικών της Δημοκρατίας, σε άλλα μέρη του κόσμου. Και τόνισε ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές οργανώσεις, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και ιδιώτες στο Ιράν που εργάζονται για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [06] Φάρμακα κατά του AIDS σε 60 χιλιάδες παιδιά από το ίδρυμα Κλίντον

    12-04-2005

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα του οποίου προεδρεύει θα χορηγήσει 10 εκατομμύρια δολάρια για την θεραπεία 60 χιλιάδων παιδιών που πάσχουν από AIDS σε διάφορες χώρες του κόσμου. Με το ποσό αυτό θα αγοραστούν φάρμακα κατά του AIDS που θα διανεμηθούν σε παιδιά 10 χωρών, όπως η Κίνα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία και η Ρουάντα. Το ίδιο πρόγραμμα προσφέρει ήδη θεραπεία κατά τους AIDS σε 15 με 25 χιλιάδες παιδιά κυρίως στην Βραζιλία και την Ταϊλάνδη.

    [07] Υποχώρησαν και άλλο οι τιμές πετρελαίου

    12-04-2005

    Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την πτωτική τους πορεία την Δευτέρα, σε διεθνές επίπεδο, καθώς μέλη του ΟΠΕΚ είπαν ότι θα μελετήσουν το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής τους, για να συνεχιστεί η μείωση των τιμών. Η τιμή του αργού πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης υποχώρησε τη Δευτέρα, στα 52,10 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Αυτή η τιμή είναι σημαντικά μικρότερη εκείνης της περασμένης εβδομάδας, όταν οι τιμές του αργού έφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 58,28 δολαρίων το βαρέλι. Η μείωση ακολουθεί την έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, η οποία δείχνει αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, καθώς και αυξημένη παραγωγή βενζίνης στα αμερικανικά διυλιστήρια. Στο μεταξύ, οι τιμές λιανικής πώλησης της βενζίνης έφθασαν στο πρωτοφανές, για τις ΗΠΑ, επίπεδο των 2,29 δολαρίων το γαλόνι ή περίπου 60 λεπτά το λίτρο.

    [08] ΕΕ: Αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Ελλάδας για δημοσιονομική προσαρμογή

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    12-04-2005

    Η αναγνώριση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την σημαντική δημοσιονομική της προσαρμογή με στόχο την μείωση του υπερβολικού ελλείμματος, μέχρι το τέλος του 2006, ήρθε από τα πιο επίσημα χείλη στο Λουξεμβούργο, από τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου πρωθυπουργό κ. Ζάν Κλώντ Γιούνκερ και τον επίτροπο κ Χοακίμ Αλμούνια, μετά την έγκριση του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2004-2007, από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 'Διαπιστώσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει πολύ σοβαρές προσπάθειες για να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και ως εκ τούτου ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις που είχαμε διατυπώσει', δήλωσαν.

    Στο επίσημο, μάλιστα, ανακοινωθέν, το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την ακριβή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005, από την Κυβέρνηση και την δέσμευσή της για την λήψη πρόσθετων μέτρων, μέσα στο τρέχον έτος αλλά και στο 2006 ,αν κριθεί αναγκαίο ,προκειμένου να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ,ενώ χαιρετίζει την καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών με την Γιουροστάτ προκειμένου να επιλυθούν κάποια εκκρεμή ζητήματα στατιστικών καταγραφών . κυρίως για τις εισροές των κοινοτικών πόρων.

    Ο κ. Αλμούνια σημείωσε ότι προς το παρόν η Επιτροπή δεν βλέπει την ανάγκη λήψης κάποιων ιδιαίτερων για την Ελλάδα μέτρων.. Το Οκτώβριο σύμφωνα με το πρόγραμμα θα παρουσιαστούν από την Ελλάδα τόσο τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων όσο και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2006.

    Την ικανοποίηση του όπως είναι φυσικό εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης για το γενικό πνεύμα αναγνώρισης των δράσεων της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο. Στην παρέμβασή του, όπως δήλωσε ο ίδιος ,αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που σκέπτεται να κάνει η κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου της. 'Τα περαιτέρω βήματα για την μείωση του ελλείμματος', είπε ο κ. Αλογοσκούφης , 'είναι να επιτευχθούν με διαρθρωτικά μέτρα στην πλευρά των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου. Η άλλη μεγάλη πρωτοβουλία και στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την λειτουργία των μηχανισμών αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της συλλογής των φόρων δηλαδή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του λαθρεμπορίου, που είναι σημαντικό και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής με ιδιαίτερη έμφαση στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 13 April 2005 - 1:18:11 UTC