Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 22 νεκροί από κύμα επιθέσεων
  • [02] Λίβανος: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων
  • [03] Ο Βενέδικτος ο 16ος και επίσημα πλέον στο πηδάλιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
  • [04] Πέθανε ο Εζέρ Βάιτζμαν
  • [05] Συνομιλίες Μπούς με Πρίγκιπα Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας
  • [06] Υπογράφεται στο Λουξεμβούργο η συμφωνία ένταξης Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ
  • [07] H ΕΕ διερευνά τα μεγέθη των Κινεζικών εξαγωγών στον τομέα της ένδυσης
  • [08] H Βόρεια Κορέα δηλώνει ότι θα διευρύνει τον πυρηνικό της αποτρεπτικό παράγοντα
  • [09] ΕΕ: Υπεγράφη η συμφωνία ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας
  • [10] Ένα νέο εμπορικό κέντρο στην Αθήνα

  • [01] Ιράκ: 22 νεκροί από κύμα επιθέσεων

    25-04-2005

    Τουλάχιστον 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους τη Κυριακή στο Ιράκ από κύμα βομβιστικών επιθέσεων. Στη Βαγδάτη από συνεχόμενες βομβιστικές επιθέσεις κοντά σε τέμενος Σιιτών, σκοτώθηκαν 15 άτομα και τραυματίστηκαν 60. Η αστυνομία δήλωσε ότι η δεύτερη έκρηξη προήλθε από πυροδότηση παγιδευμένου αυτοκινήτου μέσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να βοηθήσει τα θύματα της πρώτης έκρηξης. Επίσης στην ανατολική Βαγδάτη από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης. Στο βορά, στην Τικρίτ, δύο βομβιστές αυτοκτονίας κόστισαν τη ζωή σε 6 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και 4 αστυνομικών έξω από ακαδημία της αστυνομίας. Τέλος, Πακιστανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αφέθηκε ελεύθερος υπάλληλος της Πακιστανικής πρεσβείας στο Ιράκ, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής στη Βαγδάτη στις αρχές του μήνα.

    [02] Λίβανος: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων

    25-04-2005

    Στο Λίβανο, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων απ' τη χώρα. Λιβανέζοι και Σύροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μόνο μια μικρή δύναμη Σύρων στρατιωτών θα παραμείνει μέχρι τη Τρίτη για την τελετή αποχώρησης, ενώ χθες οι Συριακές δυνάμεις διέλυσαν και τις τελευταίες βάσεις τους ενόψει της αποχώρησης τους απ' το Λίβανο. Αναμένεται ότι ειδική ομάδα των ΗΕ θα μεταβεί στο Λίβανο σύντομα για να επιβεβαιώσει την αποχώρηση όλων και των 14 χιλιάδων Σύρων στρατιωτών. Στο μεταξύ, ο γιος του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, ανακοίνωσε ότι θα βάλει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του άλλου μήνα.

    [03] Ο Βενέδικτος ο 16ος και επίσημα πλέον στο πηδάλιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

    25-04-2005

    Ο νέος Πάπας, Βενέδικτος ο 16ος, ανέλαβε και επίσημα πλέον τα καθήκοντα του την Κυριακή κατά τη διάρκεια ειδικής θείας λειτουργίας και ενώπιον 350 χιλιάδων πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Στην θεία λειτουργία παρέστησαν επίσης ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος της Γερμανίας, Χόρστ Κέλλερ. Κατά το πρώτο του κήρυγμα στο πηδάλιο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ο Πάπας ζήτησε τις προσευχές των πιστών για να βοηθηθεί στην εκπλήρωση του τεράστιου έργου που του έχει ανατεθεί. Επίσης ο Ποντίφικας απέστειλε ιδιαίτερο χαιρετισμό προς τα μέλη όλων των Χριστιανικών δογμάτων καθώς και τους πιστούς του Ιουδαϊσμού και τόνισε ότι οι προσευχές του απευθύνονται τόσο στους πιστούς όσο και στους απίστους. Μετά την δίωρη θεία λειτουργία για την ενθρόνιση του, ο Βενέδικτος ο 16ος επιβιβάστηκε σε ειδικό ανοιχτό όχημα και διέσχισε την Πλατεία του Αγίου Πέτρου χαιρετώντας το συγκεντρωμένο πλήθος.

    [04] Πέθανε ο Εζέρ Βάιτζμαν

    25-04-2005

    Πέθανε σε ηλικία 80 ετών και μετά από μακροσκελή ασθένεια, ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ, Εζέρ Βάιτζμαν. Επρόκειτο και έμπειρο πολιτικό με μακροσκελή καριέρα που ξεκίνησε την υπηρεσία του στην πατρίδα του σαν αξιωματικός της αεροπορίας. Επίσης υπήρξε ένας απ' τους αρχιτέκτονες της πρώτης ειρηνευτικής συμφωνίας του Ισραήλ με Αραβική χώρα, της συμφωνίας του 1979 με την Αίγυπτο. Ο Εζέρ Βάιτζμαν διετέλεσε πρόεδρος του Ισραήλ απ' το 1993 μέχρι το 2000 οπότε και παραιτήθηκε μετά από σκάνδαλο χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας.

    [05] Συνομιλίες Μπούς με Πρίγκιπα Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας

    25-04-2005

    Ο διάδοχος του Σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκιπας Αμπντουλάχ, μεταβαίνει σήμερα στο ράντσο του προέδρου Μπούς στο Τέξας, για συνομιλίες που θα περιστραφούν στο θέμα των υψηλών τιμών πετρελαίου και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αναμένεται ότι ο κ. Μπούς θα πιέσει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα να καταβάλλει εντονότερες προσπάθειες για την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού. Επίσης θα συζητηθεί το θέμα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, η προώθηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής, καθώς και η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για την επιτάχυνση της ένταξης της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    [06] Υπογράφεται στο Λουξεμβούργο η συμφωνία ένταξης Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ

    25-04-2005

    Οι ηγέτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και οι υπουργοί εξωτερικών των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπογράψουν σήμερα στο Λουξεμβούργο την συμφωνία ένταξης των δύο αυτών χωρών στην ενωμένη Ευρώπη. Η συμφωνία προβλέπει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου του 2007, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν θέσει σε εφαρμογή τα απαιτούμενα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς, ενίσχυσης του δικαστικού και διοικητικού τομέα και προστασίας της μειονότητας των Ρόμα. Αν οι δύο αυτές χώρες δεν εφαρμόσουν τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις μέσα σε τακτά χρονικά διαστήματα, τότε η ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2008.

    [07] H ΕΕ διερευνά τα μεγέθη των Κινεζικών εξαγωγών στον τομέα της ένδυσης

    25-04-2005

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει την γεωμετρική αύξηση των Κινεζικών εξαγωγών στον τομέα της ένδυσης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα εμπορίου, Πήτερ Μάντελσον, δήλωσε ότι θα διερευνηθούν 9 κατηγορίες Κινεζικών εισαγωγών για να καθοριστεί η επίδραση τους σε κατασκευαστές της εσωτερικής Ευρωπαϊκής αγοράς. Ο κ. Μάντελσον δήλωσε ότι οι εισαγωγές απ' την Κίνα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ένδυσης έχουν αυξηθεί μέχρι και 500%, μετά την εκπνοή των εμπορικών ποσοστώσεων, στα τέλη του 2004. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως να θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων απ' την Κίνα, αν διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά την Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Εδώ να τονιστεί ότι και οι ΗΠΑ διερευνούν το θέμα της συρροής φθηνών Κινεζικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά μετά την εκπνοή των εμπορικών ποσοστώσεων.

    [08] H Βόρεια Κορέα δηλώνει ότι θα διευρύνει τον πυρηνικό της αποτρεπτικό παράγοντα

    25-04-2005

    Kιμ Γιόνγκ Τσάν

    Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, αντιστρατάρχης Κιμ Γιόνγκ Τσαν, απέστειλε χθες προειδοποιητικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι η χώρα του θα διευρύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τις εχθρικές, όπως τις χαρακτήρισε, κινήσεις από μέρους των ΗΠΑ. Ο κ. Κιμ προειδοποίησε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής στις ενέργειες της Ουάσιγκτον να καταπνίξει και να απομονώσει, όπως είπε, την Πιονγιάνγκ. Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χίλ, βρίσκεται στη Νότια Κορέα με στόχο την αναθέρμανση των εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Ο κ. Χιλ θα επισκεφτεί επίσης την Ιαπωνία και την Κίνα.

    [09] ΕΕ: Υπεγράφη η συμφωνία ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    25-04-2005

    Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2007 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία υπεγράφη στο Λουξεμβούργο από τους ηγέτες της Βουλγαρίας και Ρουμανίας και από τους Υπουργούς Εξωτερικών των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τίθεται όμως η προϋπόθεση και για τις δύο χώρες να έχουν εφαρμόσει, ως τότε, τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς, ενισχύοντας το δικαστικό και διοικητικό τομέα, αλλιώς η ένταξή τους θα μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2008.

    Ο υφυπουργός εξωτερικών κος Βαληνάκης

    Για την Ελλάδα, η ένταξη των δύο πρώτων Βαλκανικών χωρών στην ενωμένη Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας και χαρακτηρίστηκε ιστορική από τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Βαληνάκη. 'Είναι ιδιαίτερα σημαντική η εξέλιξη αυτή για την χώρα μας', είπε ο κύριος Βαληνακης. 'Γνωρίζετε τον στρατηγικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης που είναι να μετατρέψει την περιοχή των Βαλκανίων από αυτό, που ήταν παλιά, η πυριτιδαποθήκη, όπως λέγαμε, της Ευρώπης, σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά, να βοηθήσει δηλαδή στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής μας φτάνοντας στο πρώτο στάδιο με την υπογραφή της Συμφωνίας με την Ρουμανία και Βουλγαρία'.

    'Θα ακολουθήσουν,' συνέχισε ο κ. Βαληνάκης 'και οι άλλες χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης, η κάθε μια με διαφορετική ταχύτητα και βάσει διαφορετικού χρονοδιαγράμματος στα πλαίσια των αποφάσεων, προϋποθέσεων και κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την σταδιακή μετεξέλιξη τους με βαθιές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό τους και στην εξωτερική τους πολιτική, που θα τις οδηγήσουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση'.

    Την τιμητική τους είχαν γενικά στο Λουξεμβούργο τα Βαλκάνια , όπου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων συζήτησε και υιοθέτησε θέσεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για την Ελλάδα σε σχέση με την Σερβία Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται ολόκληρη παράγραφος που αφορά στις παρατυπίες που σημειώθηκαν στις εκλογές στην χώρα αυτή και τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των Σκοπίων, εν όψει της γνωμοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φθινόπωρο. Όπως αναμενότανε, γιατί θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη αρχίσει, υπάρχει και αναφορά στο θέμα του ονόματος ,όπου το Συμβούλιο, ενθαρρύνει την Ελλάδα και την ΦΥΡΟΜ ,να εντείνουν τις προσπάθειες με στόχο να βρουν, μετά από διαπραγματεύσεις, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    [10] Ένα νέο εμπορικό κέντρο στην Αθήνα

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Aθήνα

    25-04-2005

    Έναν διαφορετικό, κοσμοπολίτικο αέρα, αναμένεται να προσδώσει στην Αθηναϊκή πρωτεύουσα, η λειτουργία του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου που έγινε ποτέ.

    Το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, είναι αυτό που επιλέχθηκε για να στεγάσει στα 65.000 τετραγωνικά μέτρα του, εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, θέατρα, γυμναστήριο και όχι μόνο. Στους 6 ορόφους του και τα τρία υπόγεια του κτηρίου, του μοναδικού που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, θα επαναλειτουργήσουν τα θρυλικά πλέον 'Ζοναρς' και 'Μπραζίλιαν'. Τόποι συνάντησης, κάποτε, διανοουμένων, καλλιτεχνών, πολιτικών αλλά και παραγόντων της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής της Αθήνας.

    Το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, είναι έντονα συνδεδεμένο με την Ιστορία της πόλης αλλά και με τα ονόματα δύο σπουδαίων αρχιτεκτόνων του Μεσοπολέμου, του Λεωνίδα Μπόνη και Βασίλη Κασσάνδρα. Σήμερα ο συνεχιστής αυτής της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κατασκευής του Μεσοπολέμου ακούει στο όνομα Στέλιος Αγιοστρατήτης. Ανέλαβε όχι μόνο την αρχιτεκτονική ανακατασκευή του κτηρίου αλλά και την 'ηθική υποχρέωση' να διασώσει και να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία του παρελθόντος που το έκαναν διάσημο.

    Η ανακατασκευή του κτιρίου που συνεχίζεται πυρετωδώς, βασίζεται σε εξειδικευμένες μελέτες οι οποίες όλες έχουν ένα σημείο αναφοράς, 'ο αέρας της μποέμικης μεσοπολεμικής ατμόσφαιρας να διαχυθεί και να διαπεράσει όσους το επισκέπτονται σήμερα αλλά και όσους θα το επισκεφθούν στο μέλλον'. Το πρώτο πολυκατάστημα που φιλοξενείται στο κτήριο ήδη δέχτηκε τους πρώτους πελάτες του, ενώ σταδιακά αναμένονται και τα εγκαίνια των υπολοίπων.

    Το μεγαλύτερο εμπορικό κτήριο της Αθήνας θα έχει ανακαινιστεί πλήρων μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως αναφέρεται σε ανάλογο ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή. Την ίδια χρονική περίοδο θα ανοίξει τις πόρτες του και το Παλλάς. Το κινηματοθέατρο που στο παρελθόν γνώρισε ανεπανάληπτες στιγμές λάμψης αλλά και περιόδους πλήρης απαξίωσης. Τώρα μένει να δούμε αν η εκ βάθρων ανακαίνισή του θα ανταποκριθεί στη φιλοδοξία όλων, να ξαναζήσουν σαν θεατές του, τη μαγεία που κάποτε ήξερε να προβάλλει με μοναδικό τρόπο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 26 April 2005 - 1:18:16 UTC