Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπούς: Η Γεωργία παράδειγμα δημοκρατίας για το κόσμο
  • [02] Πούτιν: Ιστορικής σημασίας η συμφωνία Ρωσίας-ΕΕ
  • [03] Ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στο δυτικό Ιράκ
  • [04] Γερουσία: Εγκρίθηκαν άλλα 82 δις κυρίως για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [05] Eυρωπαίοι προειδοποιούν το Ιράν να μην ξαναρχίσει απαγορευμένες πυρηνικές δραστηριότητες
  • [06] Δεσμεύσεις για διεύρυνση εμπορικών σχέσεων Νότιας Αμερικής-Αραβικού κόσμου
  • [07] To αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης διερευνά καταγγελίες για κακοποιήσεις κρατουμένων στο Γκουαντάναμο
  • [08] Η Ιορδανία υπέρ της απομάκρυνσης Ειρηναίου
  • [09] Καραμανλής: Η Ελλάδα θα εργαστεί για την ανάπτυξη των χωρών της Ν.A. Ευρώπης
  • [10] Νέες πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  • [11] EE: Μέτρα προσέλκυσης νέων αγροτών
  • [12] Εκκενώθηκε Λευκός Οίκος και Καπιτώλιο
  • [13] Ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδος χωρών της Ν. Αμερικής και του Αραβικού κόσμου

  • [01] Μπούς: Η Γεωργία παράδειγμα δημοκρατίας για το κόσμο

    11-05-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής τετραεθνούς περιοδείας του στην Ευρώπη με τελευταίο σταθμό την Γεωργία. Στην Τιφλίδα χθες ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε ενώπιον πλήθους δεκάδων χιλιάδων Γεωργιανών στους οποίους τόνισε ότι η επανάσταση του 2003 που έφερε στην εξουσία τον πρόεδρο, Μιχαήλ Σαακασβίλι, αποτέλεσε παράδειγμα για άλλα δημοκρατικά κινήματα στο Λίβανο, την Ουκρανία, το Ιράκ και το Κιργιστάν. Πάντως λίγες ώρες μετά την ομιλία του κ. Μπούς αξιωματούχοι της υπηρεσίας ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου δήλωσαν ότι οι Γεωργιανές αρχές τους πληροφόρησαν πως εκρηκτικός μηχανισμός που χαρακτηρίστηκε ως χειροβομβίδα, έπεσε σε απόσταση 30 μέτρων απ' την εξέδρα όπου μιλούσε ο κ. Μπούς. Οι Γεωργιανές αρχές δήλωσαν ότι ο μηχανισμός δεν εξεράγη και ότι το επεισόδιο διερευνάται.

    [02] Πούτιν: Ιστορικής σημασίας η συμφωνία Ρωσίας-ΕΕ

    11-05-2005

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς την δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης χωρίς τείχη, την ιστορικής σημασίας συμφωνία της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση που στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η συμφωνία αναφέρεται σε τομείς όπως το εμπόριο και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η συμφωνία υπεγράφη χθες στη Μόσχα μετά από μονοήμερη σύνοδο μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύπτει επίσης συνεργασία στον οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα. Αξιωματούχοι δήλωσαν πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση διαφορών σε δύο τομείς. Η Ρωσία ζητά την χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν για την απόκτηση από τους πολίτες της άδειας εισόδου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Ευρώπη ζητά απ' τη Ρωσία να αποδεχτεί την επιστροφή υπηκόων της και άλλων που μπαίνουν παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ρωσικό έδαφος.

    [03] Ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στο δυτικό Ιράκ

    11-05-2005

    Στο Ιράκ, εκατοντάδες αμερικανοί πεζοναύτες συνεχίζουν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου αντάρτες έχουν απαγάγει τον κυβερνήτη της επαρχίας Αλ Ανμπάρ ζητώντας τον τερματισμό των μαχών. Οι πεζοναύτες διέσχισαν χθες τον ποταμό Ευφράτη καταδιώκοντας αντάρτες και συνεργάτες του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει απ' την Κυριακή κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αντάρτες που καταδιώκονται στις εν λόγω επιχειρήσεις είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι και μάχονται σκληρότερα σε σύγκριση με τους περισσότερους αντάρτες που έχουν αντιμετωπίσει οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ. Στο μεταξύ από εκρήξεις δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων χθες στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άτομα και τραυματίστηκαν 19.

    [04] Γερουσία: Εγκρίθηκαν άλλα 82 δις κυρίως για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν

    11-05-2005

    Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε ομόφωνα νέο πακέτο δαπανών ύψους 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση κυρίως των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί την περασμένη εβδομάδα απ' τη Βουλή και για να εφαρμοστεί χρειάζεται τώρα μόνο την υπογραφή του προέδρου Μπούς. Περίπου 76 απ' τα 82 δισεκατομμύρια δολάρια του πακέτου θα διατεθούν στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ στο πακέτο περιλαμβάνεται επίσης και η χρηματοδότηση άλλων αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων, η κατασκευή αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη καθώς και βοήθεια για τα θύματα του τσουνάμι στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού.

    [05] Eυρωπαίοι προειδοποιούν το Ιράν να μην ξαναρχίσει απαγορευμένες πυρηνικές δραστηριότητες

    11-05-2005

    Δορυφορική φωτογραφία πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν

    Διπλωμάτες από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία προειδοποιούν το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει διεθνείς κυρώσεις αν υλοποιήσει σχέδιά του για επανεργοποίηση του πυρηνικού του προγράμματος. Την Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της ιρανικής οργάνωσης πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ότι θα επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν. Βρετανός διπλωμάτης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες πυρηνικές συνομιλίες με την Τεχεράνη θα καταρρεύσουν, αν το Ιράν πραγματοποιήσει την απειλή του και πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί υπόψη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Γερμανοί και Γάλλοι διαπραγματευτές εξέδωσαν παρόμοιες προειδοποιήσεις.

    [06] Δεσμεύσεις για διεύρυνση εμπορικών σχέσεων Νότιας Αμερικής-Αραβικού κόσμου

    11-05-2005

    Kατά την έναρξη της πρώτης ποτέ συνοδού κορυφής των χωρών της νότιας Αμερικής και του Αραβικού κόσμου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ζήτησε απ' τους ηγέτες των δύο αυτών περιοχών να εγκαινιάσουν μία νέα εποχή στις εμπορικές τους σχέσεις.

    Κατά τη διάρκεια της συνοδού κορυφής, η εμπορική οργάνωση της Νότιας Αμερικής Μερκοσούρ, που αποτελείται από τη Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, υπέγραψε συμφωνία ενίσχυσης εμπορικών δεσμών με το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Περσικού Κόλπου.

    Η διήμερη σύνοδος κορυφής, στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από 34 χώρες, αναμένεται να εξετάσει επίσης το μεσανατολικό. Αναλυτές δηλώνουν ότι οι εν λόγω χώρες προσπαθούν να αντισταθμίσουν την αμερικανική κυριαρχία στο παγκόσμιο πολιτικό χώρο.

    [07] To αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης διερευνά καταγγελίες για κακοποιήσεις κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

    11-05-2005

    O γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης, Γκλέν Φάιν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση διερευνά καταγγελίες για κακοποιήσεις υπόπτων τρομοκρατών, που κρατούνται στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, στη Κούβα. Ο κ. Φάιν δήλωσε στο κογκρέσο την Τρίτη ότι η υπηρεσία του επανεξετάζει αναφορές υπαλλήλων του FBI, σχετικά με τις ανακριτικές μεθόδους που εφαρμόζονται σε κρατουμένους του Γκουαντάναμο και άλλων παρόμοιων φυλακών. Ο κ. Φάιν πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του εξετάζει αν υπάλληλοι του FBI συμμετείχαν σε βίαιες ανακρίσεις ή αν κατήγγειλαν την διάπραξη κακοποιήσεων. Εξάλλου, πρόσφατη έκθεση προς την επιτροπή των ΗΕ κατά της χρήσης βασανιστηρίων, οι ΗΠΑ ανέφεραν 10 εξακριβωμένες περιπτώσεις κακοποιήσεων στη βάση του Γκουαντάναμο, εναντίον 22 Αφγανών κρατουμένων.

    [08] Η Ιορδανία υπέρ της απομάκρυνσης Ειρηναίου

    11-05-2005

    Η Ιορδανία ενέκρινε την απομάκρυνση του Eλληνο-ορθόδοξου πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, λόγω του ρόλου του στην εκμίσθωση ακινήτων του πατριαρχείου σε Ισραηλινούς επενδυτές στην αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ. Ιορδανοί αξιωματούχοι είπαν την Τρίτη ότι υποστηρίζουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν την Τρίτη ότι δεν θα πάρουν θέση σχετικά με την απόφαση απομάκρυνσης του Ειρηναίου, ο οποίος αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε το αξιόμεμπτο. Η είδηση της παραχώρησης των εκκλησιαστικών ακινήτων σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες εξόργισε τους Παλαιστινίους που θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή βοηθά τους Εβραίους να επεκτείνουν την παρουσία τους στην αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ, που θεωρείται πρωτεύουσα του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.

    [09] Καραμανλής: Η Ελλάδα θα εργαστεί για την ανάπτυξη των χωρών της Ν.A. Ευρώπης

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    11-05-2005

    Τη δέσμευση ότι θα εργαστεί για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ενσωμάτωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με την ευκαιρία την ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στη διάρκεια ομιλίας του στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, την Τετάρτη, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ύστερα από διαδοχικές επίπονες συγκρούσεις και κρίσεις η περιοχή των Βαλκανίων βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη πολιτικής και κοινωνικής προόδου και απαιτείται ακόμα σκληρή δουλειά για να επωφεληθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από αυτά τα επιτεύγματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά τα προβλήματα σε εκλογικές διαδικασίες, την έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των μειονοτήτων, τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Για όλα αυτά η προοπτική ένταξης των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στην Ε.Ε. λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, είπε ο κύριος Καραμανλής και υποσχέθηκε να προωθήσει την στενότερη δυνατή συνεργασία της περιοχής με την Ε.Ε.

    Από το βήμα της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και την κάλεσε να αξιοποιήσει το πλαίσιο που δημιουργήθηκε με τις ιδέες του εκπροσώπου του ΟΗΕ, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

    Για το θέμα του Κοσόβου ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την θέση της Αθήνας ότι το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διαλόγου και απόλυτα συμβατό με τον Χάρτη των Η.Ε., την Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τον Χάρτη των Παρισίων του 1990 για μια Νέα Ευρώπη. 'Τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα θα πρέπει να εμπλακούν στην διαδικασία αυτή. Ο απευθείας διάλογος μεταξύ τους είναι σημαντικός. Η ευρωπαϊκή προοπτική τους, όπως αυτή προωθήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο 2003, μπορεί και θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης' τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Τέλος, ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης για την υποστήριξή τους στην εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Σ.Α. του ΟΗΕ. 'Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί ένα αίσθημα ακόμα μεγαλύτερης ευθύνης έναντι της περιοχής μας', κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός.

    [10] Νέες πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

    11-05-2005

    Στο Ιράκ, αντάρτες διενέργησαν νέες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε τρεις ιρακινές πόλεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 60 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα, ενώ συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η επιχείρηση του αμερικανικού στρατού κατά ανταρτών, σε απομακρυσμένη περιοχή του δυτικού Ιράκ.

    Την Τετάρτη, στην πόλη Χαουίτζα, βόρεια της Βαγδάτης, άνδρας που έφερε στο σώμα του εκρηκτικά, αυτοανατινάχθηκε έξω από κέντρο νεοσύλλεκτων της αστυνομίας και του στρατού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 32 άτομα.

    Στην Τικρίτ, η εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα ανέλαβε την ευθύνη βομβιστικής επίθεσης, από την οποία σκοτώθηκαν 33 άτομα. Και στη Βαγδάτη, τρεις διαφορετικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που είχαν για στόχο την αστυνομία, σκότωσαν τουλάχιστον 4 άτομα.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχισαν την επιχείρησή τους στο δυτικό Ιράκ, εναντίον ανταρτών και οπαδών του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις πεζοναύτες και ένας σημαντικός αριθμός ανταρτών και ξένων μαχητών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών.

    [11] EE: Μέτρα προσέλκυσης νέων αγροτών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    11-05-2005

    Οι νέοι αγρότες και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να ενθαρρυνθούν, να ενισχυθούν και να διευκολυνθούν στην εγκατάστασή τους, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο άτυπο συμβούλιο Γεωργίας Αλιείας που οργάνωσε στο Λουξεμβούργο η Λουξεμβουργιανή Προεδρία, για πρώτη φορά με την συμμετοχή και των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νέων Αγροτών, Το Κέντρο επίσης ανέλαβε και την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της 9ης Μαΐου εκτός από Hμέρα της Ευρώπης , σαν Ευρωπαϊκή Ημέρα της Γεωργίας.

    Χωρισμένοι σε 4 ομάδες εργασίας αποφάσισαν από κοινού, ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα στο χώρο της γεωργίας ώστε να προσελκυστούν περισσότεροι νέοι καθώς σήμερα υπολογίζεται ότι μόνο το 8% των αγροτών, σε πάρα πολλές χώρες είναι κάτω από 35 ετών. Ακόμη για να αυξηθεί το ποσοστό πρέπει να αλλάξει η στρατηγική ώστε να γίνει η Γεωργία πιο ανταγωνιστική να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο επάγγελμα, να διευκρινισθεί το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων και να βελτιωθούν οι αποδοχές των αγροτών

    Απαραίτητη προϋπόθεση για τις βελτιώσεις είναι η εκπαίδευση αλλά και η συνεχής επιμόρφωση των νέων με εισαγωγή του θέματος στα σχολεία ώστε να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και να αποκτήσει η γεωργία καλύτερη εικόνα σαν επαγγελματικός χώρος , ενισχύοντας ιδιαίτερα την περιφέρεια και τις μειονεκτικές περιοχές.

    Ο έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπασιάκος, που συμμετείχε στο Συμβούλιο, ζήτησε στην παρέμβασή του την λήψη άμεσων μέτρων για την επαρκή χρηματοδοτική στήριξη των νέων αγροτών, την δημιουργία ενός ευέλικτου Κοινοτικού θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει την διευκόλυνση της εγκατάστασης των νέων και την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων ανάπτυξης και για την ελληνική γεωργία.

    Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Φερνάν Μποντέν τον Ιούνιο θα παρθούν οριστικές αποφάσεις για την οικονομική βοήθεια προς τους νέους αγρότες που θα κάνουν επενδύσεις, ενώ το ποσό των 40.000 ευρώ, που είχε ήδη εγκριθεί αλλά δεν το έδιναν όλες οι χώρες, θα αυξηθεί και θα γίνει 55.000 ευρώ.

    [12] Εκκενώθηκε Λευκός Οίκος και Καπιτώλιο

    11-05-2005

    Ενα απο τα μαχητικά αεροπλάνα που αναχαίτισε το αεροπλάνο τύπου Σέσνα

    O Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο και μερικά άλλα κυβερνητικά κτίρια εκκενώθηκαν χθες για λίγη ώρα, όταν ένα μικρό αεροπλάνο μπήκε σε απαγορευμένο εναέριο χώρο της Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λέλλαν, δήλωσε ότι το αεροπλάνο τύπου Σέσνα έφτασε σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Λευκό Οίκο και ότι ο πιλότος δεν είχε επικοινωνήσει με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και δεν αντέδρασε στις προειδοποιήσεις των κυβερνητών 3 μαχητικών αεροσκαφών που εστάλησαν για να τον αναχαιτίσουν.

    Το μικρό επιβατικό αεροσκάφος τελικά απομακρύνθηκε και οδηγήθηκε σε αεροδρόμιο στην πολιτεία του Μαίρυλαντ, βόρεια της Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής των αστυνομικών αρχών του Καπιτωλίου Τέρανς Γκέινερ δήλωσε ότι οι δύο άντρες που επέβαιναν στο αεροπλάνο κρατούνται και ανακρίνονται. Ο πρόεδρος Μπους δεν βρισκόταν στο Λευκό Οίκο την ώρα που σημειώθηκε το επεισόδιο.

    [13] Ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδος χωρών της Ν. Αμερικής και του Αραβικού κόσμου

    11-05-2005

    Αντιπρόσωποι από 34 χώρες της Νότιας Αμερικής και των Αραβικών χωρών ολοκλήρωσαν διήμερη σύνοδο κορυφής χθες στη Βραζιλία με την έκδοση διακήρυξης που υποστηρίζει την νέα Ιρακινή κυβέρνηση και καταδικάζει την τρομοκρατία.

    Για το θέμα του Ιράκ, και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, αυτεξούσια και ανεξάρτητη χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Επίσης στη διακήρυξη αναγνωρίζεται το δικαίωμα ενός λαού να αντισταθεί σε ξένους εισβολείς, το όποιο πιστεύεται ότι αναφέρεται στη Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς και την Χεζμπολά του Λιβάνου.

    Αυτή ήταν και η πρώτη ποτέ σύνοδος των χωρών της Νότιας Αμερικής και του Αραβικού κόσμου και αποσκοπούσε στη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 12 May 2005 - 1:18:15 UTC