Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη έκπληξη της Κ. Ράις στο Ιράκ
  • [02] Ουζμπεκιστάν: Ασταθής ηρεμία μετά τους θανάτους εκατοντάδων σε βιαιότητες
  • [03] Newsweek: Παραδοχή λάθους για άρθρο περί βεβήλωσης του Κορανίου στο Γκουαντάναμο
  • [04] Iράν: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την επανεπεξεργασία ουρανίου
  • [05] ΗΠΑ και Ιαπωνία προειδοποιούν για μέτρα κατά της Πιονγιάνγκ
  • [06] Κροατία: Κέρδη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές
  • [07] To Νιούσγουηκ ζητά συγνώμη
  • [08] Βρετανός βουλευτής αναμένεται να καταθέσει σήμερα για το πρόγραμμα Πετρέλαιο για Τρόφιμα
  • [09] Και άλλες απώλειες στο Ιράκ

  • [01] Επίσκεψη έκπληξη της Κ. Ράις στο Ιράκ

    16-05-2005

    Κ. Ράις, Μ. Μπαρζανί

    Επίσκεψη έκπληξη πραγματοποίησε η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στο Ιράκ, όπου μέχρι στιγμής αυτό το μήνα πάνω 400 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από ανταρτικές επιθέσεις. Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας η κ. Ράις πραγματοποίησε πρώτα επίσκεψη στο Βόρειο Ιράκ για συνομιλίες με τον Κούρδο ηγέτη Μασσούντ Μπαρζανί και στη συνέχεια μετέβη στη Βαγδάτη όπου συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι και τον πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Η κ. Ράις συνεχάρη το Ιράκ για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και συζήτησε τις προσπάθειες που δρομολογούνται για την κατάρτιση του νέου συντάγματος. Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του προέδρου Μπούς για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι ο αρχιτρομοκράτης, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, τραυματίστηκε σοβαρά δυτικά της Βαγδάτης. Οι Τάιμς του Λονδίνου φέρουν Ιρακινό γιατρό να δηλώνει ότι κουράρισε τον Ζαρκάουι σε νοσοκομείο της Ραμάντι.

    Εξάλλου, οι Ιρακινές αρχές ανακάλυψαν τα πτώματα 34ων ανδρών που πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από αντάρτες. 13 απ' τα πτώματα βρέθηκαν σε αβαθή τάφο ανατολικά της Βαγδάτης δεμένα και με τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι. Επίσης άλλα 11 πτώματα βρέθηκαν απ' την Ιρακινή αστυνομία σε εγκαταλελειμμένο αγρόκτημα 40 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Τέλος στη Ραμάντι βρέθηκαν τα πτώματα 11 Ιρακινών στρατιωτών. Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και τη Κυριακή οι ανταρτικές επιθέσεις. Στη δυτική Βαγδάτη ένοπλοι σκότωσαν αξιωματούχο του υπουργείου εσωτερικών και τον οδηγό του. Επίσης δολοφονήθηκε ανώτερος Σιίτης κληρικός και ο ανιψιός του.

    [02] Ουζμπεκιστάν: Ασταθής ηρεμία μετά τους θανάτους εκατοντάδων σε βιαιότητες

    16-05-2005

    Στο Ουζμπεκιστάν, πραγματοποιούνται οι κηδείες των εκατοντάδων θυμάτων των βιαιοτήτων της Παρασκευής. Πληροφορίες απ' το Αντιτζόν του ανατολικού Ουζμπεκιστάν, αναφέρουν ότι περίπου 500 άτομα σκοτώθηκαν όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Ισλάμ Καρίμωφ, δήλωσε ότι μερικά μόνο άτομα σκοτώθηκαν και ότι οι στρατιώτες δεν είχαν εντολή να ανοίξουν πυρ, ενώ επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές σε Ισλαμιστές εξτρεμιστές που θέλουν την ανατροπή της κυβέρνησης. Χθες επικράτησε ηρεμία κατά μεγάλο μέρος στο Αντιτζόν, αλλά υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων και κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με το Κιργιστάν. Στο μεταξύ, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο Ουζμπεκιστάν για να αποτραπούν περαιτέρω βιαιότητες. Πάντως ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρώ, χαρακτήρισε τα επεισόδια στο Αντιτζόν, ξεκάθαρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [03] Newsweek: Παραδοχή λάθους για άρθρο περί βεβήλωσης του Κορανίου στο Γκουαντάναμο

    16-05-2005

    Απ' τις αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

    Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek παραδέχτηκε τυχόν 'ανακρίβειες' σε άρθρο του που ανέφερε ότι αμερικανοί ανακριτές στις φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας προέβησαν σε ενέργειες βεβήλωσης του Κορανίου. Το άρθρο αυτό προκάλεσε μαζικές βίαιες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις του Αφγανιστάν. Το Newsweek ζήτησε τη Κυριακή συγνώμη για το θέμα και εξέφρασε συλλυπητήρια για τα θύματα των βιαιοτήτων, ενώ ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τις καταγγελίες για βεβήλωση του Κορανίου. Τώρα το Newsweek δηλώνει ότι η πηγή στην οποία στηρίχθηκε το άρθρο και που χαρακτηρίζεται μόνο ως 'αμερικανός αξιωματούχος', υπαναχώρησε των αρχικών του καταγγελιών λέγοντας ότι 'δεν είναι πλέον σίγουρος' που είδε τις καταγγελθείσες ενέργειες.

    [04] Iράν: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την επανεπεξεργασία ουρανίου

    16-05-2005

    Το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε την επανέναρξη των δραστηριοτήτων επεξεργασίας ουρανίου της χώρας, αλλά Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα καθυστερήσει η εφαρμογή της απόφασης αυτής για να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στις συνομιλίες με τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Ιράν αναμένεται πως θα συναντηθούν μέσα στις ερχόμενες μέρες.

    [05] ΗΠΑ και Ιαπωνία προειδοποιούν για μέτρα κατά της Πιονγιάνγκ

    16-05-2005

    Στήβεν Χάντλυ

    Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία δηλώνουν ότι θα λάβουν μέτρα για την τιμωρία της Βόρειας Κορέας, αν η Πιονγιάνγκ προβεί σε πυρηνική δοκιμή. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε ότι η πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής θα αποτελέσει λόγο για 'την λήψη μέτρων'. Προηγουμένως ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας είχε δηλώσει ότι το Τόκιο θα ζητήσει απ' τα ΗΕ την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

    [06] Κροατία: Κέρδη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές

    16-05-2005

    Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής στη Κροατία δείχνουν σημαντικά κέρδη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διατηρεί τον έλεγχο του Ζάγκρεμπ και κερδίζει τις πόλεις Σπλίτ και Ριγιέκα. Πάντως ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σαναντέρ, διακήρυξε το κόμμα του την Δημοκρατική Ένωση της Κροατίας, νικητή των εκλογών γιατί απ' ότι φαίνεται το κόμμα συνεχίζει να ελέγχει την πλειοψηφία των δήμων. Αξιωματούχοι ανέφεραν μειωμένη προσέλευση των ψηφοφόρων.

    [07] To Νιούσγουηκ ζητά συγνώμη

    16-05-2005

    Διαδηλωτές στη Βομβάη

    Το περιοδικό Νιούσγουηκ ζήτησε συγγνώμη για την πιθανότητα λάθους, αναφορικά με άρθρο του που έλεγε ότι αμερικανοί ανακριτές στην ναυτική βάση του Γκουαντανάμο της Κούβας, προσέβαλαν την ιερή βίβλο των μουσουλμάνων, το Κοράνιο. Όμως το περιοδικό δεν ανακάλεσε το άρθρο του.

    Η κυβέρνηση Μπους είπε σήμερα ότι αυτό το δημοσίευμα είχε σοβαρές συνέπειες και ότι έβλαψε το γόητρο των ΗΠΑ, διεθνώς. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκότ Μακλέλλάν εξέφρασε απορία γιατί το περιοδικό δεν ανακάλεσε το επίμαχο άρθρο. Στο τεύχος της 9ης Μαίου, δημοσιεύτηκε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο αμερικανοί φρουροί στο Γκουαντανάμο έριξαν μέσα σε τουαλέτα ένα κοράνι, για να ασκήσουν πίεση σε μουσουλμάνους κρατουμένους, που περνούσαν από ανάκριση. Το άρθρο αυτό στάθηκε αφορμή για το ξέσπασμα βίαιων διαδηλώσεων σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες, όπως το Πακιστάν, την Ινδία και το Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άτομα.

    Το Νιούσγουηκ εξέφρασε τη λύπη του και είπε ότι πληροφορήθηκε το φημολογούμενο περιστατικό από άτομο που γνωρίζει καλά τις κυβερνητικές υποθέσεις και πρόσθεσε ότι το άτομο αυτό διάβασε το περιστατικό της εξύβρισης του κορανίου σε αναφορά του αμερικανικού στρατού, σε σχέση με την κακοποίηση κρατουμένων στη βάση. Το Νιούσγουηκ τώρα λέει ότι το άτομο αυτό δεν είναι σίγουρο ότι εντόπισε το περιστατικό αυτό στην συγκεκριμένη αναφορά. Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι δεν έχει βρει σοβαρές αξιόπιστες ενδείξεις ότι εξυβρίστηκε το Κοράνι στη βάση του Γκουαντανάμο.

    [08] Βρετανός βουλευτής αναμένεται να καταθέσει σήμερα για το πρόγραμμα Πετρέλαιο για Τρόφιμα

    16-05-2005

    Τζωρτζ Γκάλλογουεη

    Ο βρετανός βουλευτής Τζωρτζ Γκάλλογουεη αναχώρησε για την Ουάσινγκτον, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι επωφελήθηκε από το πρόγραμμα Πετρέλαιο για Τρόφιμα, που είχε επιβληθεί στο Ιράκ κατά την εποχή του Σαντάμ Χουσείν. Ο κ. Γκάλλογουεη θα καταθέσει την Τρίτη ενώπιον της ειδικής επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας που διερευνά τις περιπτώσεις ατόμων που κατηγορούνται ότι βοήθησαν το καθεστώς του Χουσεΐν να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του προγράμματος Πετρέλαιο για Τρόφιμα.

    Η επιτροπή λέει ότι η ιρακινή ηγεσία παραχώρησε δικαιώματα πώλησης πετρελαίου αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στον κ. Γκάλλογουεη, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Σάρλ Πασκουά, καθώς και σε Ρώσους αξιωματούχους. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι άνδρες αυτοί κέρδισαν μεγάλα ποσά, πουλώντας το πετρέλαιο σε υψηλότερες τιμές. Ο κ. Πασκουά αρνείται τις καταγγελίες, λέγοντας ότι αποτελεί στόχο της δυσφημιστικής καμπάνιας των ΗΠΑ εναντίον της Γαλλίας. Ο ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, αρνήθηκε και εκείνος ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Πάντως, οι έρευνες της επιτροπής της γερουσίας δείχνουν ότι πάνω από το 30% των κερδών από το ιρακινό πετρέλαιο έφθανε στα χέρια Ρώσων αξιωματούχων, πολιτικών κομμάτων και επιχειρηματιών.

    [09] Και άλλες απώλειες στο Ιράκ

    16-05-2005

    Τουλάχιστον 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στο Ιράκ, καθώς οι αντάρτες ξανάρχισαν τις επιθέσεις τους εντός και εκτός της Βαγδάτης. Οι δύο ιρακινοί δημοσιογράφοι και ο οδηγός τους σκοτώθηκαν σε ενέδρα νότια της πρωτεύουσας. Δύο ακόμα δημοσιογράφοι είχαν σκοτωθεί στην ίδια περιοχή την Κυριακή.

    Στα βόρεια, 4 ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν η περίπολος στην οποία συμμετείχαν, επλήγη από έκρηξη βόμβας, καθώς καταδίωκε αντάρτες κοντά στην πόλη Κάν Μπάνι Σάαντ. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη.

    Εξάλλου, οι αρχές είπαν ότι 4 αντάρτες που προσπαθούσαν να στήσουν ενέδρα σε ιρακινό στρατηγό, σκοτώθηκαν από τους σωματοφύλακές του. Ο στρατηγός δεν έπαθε τίποτε.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα, εντοπίστηκαν τα πτώματα 12 ιρακινών που είχαν εκτελεστεί, στη βορειοανατολική Βαγδάτη. Συνολικά, εντοπίστηκαν 46 δεμένα και διάτρητα με σφαίρες πτώματα εντοπίστηκαν σε 4 σημεία της χώρας από το Σάββατο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 17 May 2005 - 1:18:11 UTC