Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Newsweek ανακάλεσε το άρθρο του
  • [02] Ενώπιον ειδικής επιτροπής της Γερουσίας Βρετανός βουλευτής για το σκάνδαλο Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα
  • [03] Oι ΗΠΑ καταδικάζουν την χρήση βίας στο Ουζμπεκιστάν
  • [04] Iράκ: Συνάντηση Τζααφάρι-Σιστανί ενώ εντείνεται η βία
  • [05] Πρωτοβουλία της Νότιας Κορέας για το θέμα των πυρηνικών της Πιονγιάνγκ
  • [06] Διεθνής έρευνα για τις μισθολογικές ανισότητες ανδρών-γυναικών
  • [07] Δωρεά Γκέιτς στον ΠΟΥ
  • [08] Πόλεμοι δίχως ανθρώπους
  • [09] Βρετανός βουλευτής διαψεύδει κατηγορίες

  • [01] Το Newsweek ανακάλεσε το άρθρο του

    17-05-2005

    Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek προέβη σε επίσημη ανάκληση του άρθρου του περί βεβήλωσης του Κορανίου στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Μαρκ Γουίτακερ, εξέδωσε την ανάκληση μετά τις δηλώσεις Λευκού Οίκου και Πενταγώνου ότι οι ισχυρισμοί του άρθρου δεν ευσταθούν. Συγκεκριμένα το Newsweek αναφέρει ότι 'Με βάση αυτά που γνωρίζουμε τώρα ανακαλούμε το αρχικό άρθρο που ανέφερε ότι εσωτερική διερεύνηση του στρατού έφερε στην επιφάνεια επεισόδια βεβήλωσης του Κορανίου στο Γκουαντάναμο'.

    Σε δηλώσεις του προς τη ΦτΑ ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των φυλακών στο Γκουαντάναμο έχουν ξεκάθαρες εντολές να σέβονται το Κοράνι και το θρήσκευμα των κρατουμένων. Και πρόσθεσε ότι παρόμοιες καταγγελίες για βεβήλωση του Κορανίου είχαν και κατά το παρελθόν αποδειχτεί αβάσιμες.

    Την Κυριακή το Newsweek παραδέχτηκε για πρώτη φορά ενδεχόμενα προβλήματα με το άρθρο του και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα των βίαιων διαδηλώσεων στο Αφγανιστάν που προκλήθηκαν απ' το δημοσίευμα.

    [02] Ενώπιον ειδικής επιτροπής της Γερουσίας Βρετανός βουλευτής για το σκάνδαλο Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα

    17-05-2005

    Τζώρτζ Γκάλλογουεη

    Ο Bρετανός βουλευτής, Τζώρτζ Γκάλλογουεη, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον όπου σήμερα καλείται να απολογηθεί ενώπιον ειδικής επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας σχετικά με κατηγορίες ότι αποκόμισε οικονομικά οφέλη απ' τις πωλήσεις Ιρακινού πετρελαίου στα πλαίσια του προγράμματος του ΟΗΕ, Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα. Ο κ. Γκάλλογουεη, που αρνείται τις κατηγορίες, δήλωσε την Δευτέρα σε δημοσιογράφους ότι ήρθε στην Ουάσινγκτον όχι ως κατηγορούμενος, αλλά ως κατήγορος και τόνισε ότι δεν περιμένει να αποδοθεί δικαιοσύνη από τους αμερικανούς αξιωματούχους. Η επιτροπή της γερουσίας που διερευνά το θέμα του σκανδάλου με το πρόγραμμα του ΟΗΕ, Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα, δηλώνει ότι το πρώην Ιρακινό καθεστώς παραχωρούσε δικαιώματα πώλησης πετρελαίου σε χαμηλές τιμές σε ιδιώτες όπως ο κ. Γκάλλογουεη, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Σάρλ Πασκουά, καθώς ο Ρώσος βουλευτής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούσαν το πετρέλαιο σε υψηλότερες τιμές.

    [03] Oι ΗΠΑ καταδικάζουν την χρήση βίας στο Ουζμπεκιστάν

    17-05-2005

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία αναφορικά με τις βιαιότητες στο Ουζμπεκιστάν που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 500 άτομα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν την χρήση βίας κατά άοπλων πολιτών στο Αντιτζόν. Όμως, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν επίσης την βία εκ μέρους των διαδηλωτών, οι οποίοι εφόρμησαν μέσα σε φυλακή και απελευθέρωσαν περίπου 2,000 κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και πολλούς μουσουλμάνους εξτρεμιστές που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, να προβεί σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

    [04] Iράκ: Συνάντηση Τζααφάρι-Σιστανί ενώ εντείνεται η βία

    17-05-2005

    Στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι επισκέφθηκε την Δευτέρα τον σημαίνοντα Σιίτη κληρικό Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί, καθώς η κυβέρνηση παραμένει αντιμέτωπη με σημαντική έξαρση των βιαιοτήτων. Αργότερα ο κ. αλ Τζααφάρι δήλωσε ότι ο Αγιατολλάχ αλ Σιστανί συνέστησε σε Σουνίτες και Σιίτες να παραμείνουν ενωμένοι. Στο μεταξύ, οι αρχές εντόπισαν τα πτώματα τουλάχιστον 13 ατόμων, μεταξύ των οποίων και εκείνα δύο ιρακινών δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε ενέδρα νότια της Βαγδάτης. Δύο άλλοι δημοσιογράφοι είχαν σκοτωθεί εκεί κοντά την Κυριακή. Στο βορά, 4 ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν η περίπολός τους επλήγη από βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν από βόμβα και στη Βαγδάτη, ενώ οι αρχές είπαν ότι 4 αντάρτες σκοτώθηκαν από τους σωματοφύλακες ιρακινού στρατηγού, τον οποίο σχεδίαζαν να δολοφονήσουν. Ο στρατηγός δεν έπαθε τίποτε. Νωρίτερα την Δευτέρα, βρέθηκαν τα πτώματα 12 Iρακινών που είχαν εκτελεστεί στη βορειοανατολική Βαγδάτη.

    [05] Πρωτοβουλία της Νότιας Κορέας για το θέμα των πυρηνικών της Πιονγιάνγκ

    17-05-2005

    Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών δήλωσε ότι υποστηρίζει τις πρόσφατες προσπάθειες της Σεούλ για επαναφορά της Βόρειας Κορέας στο τραπέζι των εξαεθνών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σε επαφή με νοτιο-κορεάτες αξιωματούχους σχετικά με τις νέες προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Πιονγιάνγκ. Κατά την πρώτη τους μετά από 10 μήνες συνάντηση χθες, αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα υποσχέθηκαν στην Βόρεια Κορέα μία νέα, ουσιαστική πρόταση σε περίπτωση που επιστρέψει στις συνομιλίες αφοπλισμού της. Η Πιονγιάνγκ δεν σχολίασε το θέμα των πυρηνικών της εξοπλισμών, αλλά δήλωσε ότι χρειάζεται γεωργικά λιπάσματα και επισιτιστική βοήθεια από τη Νότια Κορέα.

    [06] Διεθνής έρευνα για τις μισθολογικές ανισότητες ανδρών-γυναικών

    17-05-2005

    Nέα έρευνα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει αρχίσει να μειώνεται σε ορισμένες χώρες, σε άλλες όμως έχει διευρυνθεί.

    Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ 58 χωρών, η Σουηδία έρχεται πρώτη στις προσπάθειες εξουδετέρωσης αυτής της ανισότητας. Το δημοσίευμα όμως σημειώνει ότι ακόμη και η Σουηδία μαζί με γειτονικές χώρες δεν έχουν καταφέρει να την αποφύγουν τελείως.

    Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν απ' τους ερευνητές για την ταξινόμηση των χωρών ήταν οι οικονομικές ευκαιρίες που δίνονται στις γυναίκες, η πολιτική τους δύναμη, καθώς και η μόρφωση τους.

    ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την 17η θέση στο κατάλογο κυρίως λόγω ανεπάρκειας βρεφονηπιακών σταθμών, ποιο περιορισμένης άδειας μητρότητας, καθώς και των οικονομικών ευκαιριών που δίνονται στις γυναίκες.

    Το Πακιστάν, η Τουρκία και η Αίγυπτος κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις.

    [07] Δωρεά Γκέιτς στον ΠΟΥ

    17-05-2005

    Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Μπιλ Γκειτς δωρίζει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ποσό των 250 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την καταπολέμηση των πιο θανατηφόρων ασθενειών του πλανήτη.

    Σε ομιλία του την Δευτέρα, κατά την διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του παγκόσμιου Οργανισμού, ο κ. Γκειτς κάλεσε τις ανεπτυγμένες χώρες να αυξήσουν την οικονομική συνεισφορά τους και τόνισε ότι η προσπάθεια των πλουσίων κρατών για την καταπολέμηση ασθενειών στις πτωχές χώρες δεν είναι αρκετή.

    Ο κ. Γκειτς δήλωσε ότι 'εάν ο ανεπτυγμένος κόσμος αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα, οι εύποροι πολίτες θα προσπαθούσαν να το επιλύσουν.'

    Οι δωρεές για θέματα υγείας του ιδρυτή της Μικροσόφτ έχουν διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 450 εκατομμύρια δολάρια.

    [08] Πόλεμοι δίχως ανθρώπους

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    17-05-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ «Πόλεμοι δίχως ανθρώπους» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Πόλεμοι δίχως ανθρώπους»

    Μηχανοκίνητα ρομπότ ελπίζεται ότι θα αντικαταστήσουν στο μέλλον στρατιώτες που υπηρετούν σε επικίνδυνες περιοχές. Στην προοπτική να γίνουν τούτες οι ελπίδες πραγματικότητα στο μέλλον είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ξεκίνησε από πέρσι ένα πρόγραμμα που αποβλέπει στο να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλει στην τελειοποίηση της ρομποτικής τεχνολογίας. Απώτερος στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αυτή για την ανάπτυξη αυτοκατευθυνόμενων οχημάτων, τα οποία θα μπορούν να αναλαμβάνουν μη επανδρωμένες αποστολές σε ομαλά και ανώμαλα εδάφη.

    Ο φετινός σχετικός διαγωνισμός προσέλκυσε ερευνητές και ειδήμονες σε τεχνολογικά θέματα από όλα τα μέρη της Αμερικής. Η πρόκληση που αντιμετώπισαν ήταν να κατασκευάσουν οχήματα ικανά να διανύσουν απόσταση 280 χιλιομέτρων σε έρημο δίχως ανθρώπινη επέμβαση.

    Μεταξύ εκείνων που αποπειράθηκαν να φτιάξουν ένα τέτοιο όχημα, με την ελπίδα να κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο των δύο εκατομμυρίων δολαρίων, είναι ο Σαντού Ντεβρέη, μαθητής του Τεχνολογικού Λυκείου Θωμά Τζέφερσον, στην Πολιτεία Βιρτζίνια, που φημίζεται για τις επιστημονικές επιδόσεις των μαθητών του. Ο Σαντού ήδη εργάζονταν πάνω σε ένα άλλο σχολικό εγχείρημα, που περιέγραψε με τούτα τα λόγια: 'Στο σχολείο αναπτύσσουμε ένα ρομπότ που με μια κάμερα και έναν ανιχνευτή θα μπορεί να εντοπίζει και να μαζεύει από το γήπεδο τις μπάλες του τένις.'

    Ο Σαντού είναι ένας από τους προχωρημένους μαθητές Φυσικής στο Λύκειό του. Έχει όμως παράλληλα εγγραφεί σε ένα πειραματικό μαθητικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται με τη βοήθεια της ιδιωτικής εταιρίας ερευνών και ανάπτυξης ΕΝΣΚΟ για την κατασκευή ενός προτύπου αυτοκατευθυνόμενου οχήματος. Μαζί με τέσσαρες άλλους μαθητές του ίδιου Λυκείου ο Σαντού σχεδιάζει τώρα το λογισμικό που θα ελέγχει τη λειτουργία του οχήματος χρησιμοποιώντας μια σειρά από συσκευές ακτινών λέηζερ. Το υπό ανάπτυξη λογισμικό θα επιτρέπει στο όχημα να εντοπίζει κάθε εμπόδιο στην πορεία του και να το παρακάμπτει αποφεύγοντας τη σύγκρουση.

    Ο Σαντού είναι δικαιολογημένα υπερήφανος που του ανατέθηκε ένα τόσο σπουδαίο έργο. Όπως λέει: 'Μεγαλώνει η αυτοπεποίθησή σου όταν επαγγελματίες σε αναγνωρίζουν και σου συμπεριφέρονται σαν να είσαι ίσος με αυτούς.'

    Ο Γκάρυ Κάρ, ένα από τα διοικητικά στελέχη της ΕΝΣΚΟ, πιστεύει ότι ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει το Πεντάγωνο παρέχει το κίνητρο για πολλών ειδών νέες έρευνες. Μιλώντας για το διαγωνισμό αυτό ο κύριος Κάρ είπε: 'Οι υπεύθυνοι του Πενταγώνου θέλουν να προσελκύσουν όσο γίνεται περισσότερα άτομα στην ανάπτυξη προγραμμάτων ανάπτυξης νέων τεχνολογιών που δεν τις βρίσκεις στα βιβλία σήμερα. Ελπίζουμε ότι θα γίνουμε μία από τις εταιρίες στις οποίες ο κόσμος θα στραφεί για να βρει τις νέες τεχνολογίες στο μέλλον.'

    Ο Γκάρυ Κάρ είναι της γνώμης πως το ψάξιμο που κάνουν μαθητές σε τέτοια πειραματικά προγράμματα για την ανακάλυψη νέων τεχνολογιών πιθανότατα θα οδηγήσει σε σημαντικές εφευρέσεις με χρήσιμη πρακτική εφαρμογή. Για παράδειγμα, μια εταιρία σιδηροδρόμων ζήτησε από την ΕNΣΚΟ να τροποποιήσει κάπως το όχημα που ανέπτυξε για τον περσινό διαγωνισμό του Πενταγώνου με βάσει ορισμένες δικές της προδιαγραφές. Η τροποποίηση έγινε και τώρα το πρότυπο αυτό χρησιμοποιείται από την εταιρία σιδηροδρόμων που το αγόρασε για να εξετάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ράγες ή και να εντοπίζει προβλήματα σε κάποιο σημείο της διαδρομής πριν φθάσει εκεί το τραίνο.

    Όλοι όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στον φετινό διαγωνισμό του Πενταγώνου θα δείξουν τις εφευρέσεις τους τον Οκτώβριο. Η ομάδα της ΕΝΣΚΟ φιλοδοξεί να διακριθεί στο διαγωνισμό γι αυτό και οι ταλαντούχοι μαθητές που την απαρτίζουν βάζουν τώρα τα δυνατά τους να τελειοποιήσουν το αυτοκατευθυνόμενο όχημά τους έτσι που αυτό να μπορεί να ταξιδεύει σε 280 χιλιόμετρα σε ανώμαλο τεραίν δίχως ανθρώπινη επέμβαση. Σε πέντε μήνες θα ξέρουμε εάν θα το πετύχουν.

    [09] Βρετανός βουλευτής διαψεύδει κατηγορίες

    17-05-2005

    Ο βρετανός βουλευτής Τζώρτζ Γκάλλουγεη

    Ο βρετανός βουλευτής Τζώρτζ Γκάλλουγεη διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι κέρδισε παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά από την πώληση ιρακινού πετρελαίου, επί της εποχής του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο βρετανός βουλευτής κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον ειδικής επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας, που πραγματοποιούσε ακρόαση με θέμα τις καταγγελίες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποίησε το πρόγραμμα 'Πετρέλαιο για Τρόφιμα' των ΗΕ για να επιβραβεύσει κόμματα και πολιτικούς που υποστήριζαν την κυβέρνησή του.

    Ο κ. Γκάλλογουεη δήλωσε ότι δεν πήρε 'ούτε δεκάρα' από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της επιτροπής, το ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Νόρμ Κόλμαν, είπε ότι η έρευνα της επιτροπής σε σχέση με το πρόγραμμα 'Πετρέλαιο για Τρόφιμα' αποτελεί προπέτασμα καπνού 'για να αποσπαστεί η προσοχή από την καταστροφική αμερικανική εισβολή στο Ιράκ', στην οποία εκείνος αντιτίθεται.

    Εξ άλλου, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κάρλ Λέβιν, που είναι μέλος της επιτροπής, είπε ότι οι ΗΠΑ αγνόησαν τις παράνομες πωλήσεις πετρελαίου από την πρώην ιρακινή κυβέρνηση προς την Ιορδανία, τη Συρία και την Τουρκία, αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις διευκόλυναν τις παράνομες αυτές συναλλαγές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 18 May 2005 - 1:18:13 UTC