Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Ο Ζαρκάουι δικαιολογεί τους θανάτους μουσουλμάνων αμάχων
  • [02] Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να &quot;εξοπλίσουν το διάστημα&quot;
  • [03] Μπέρνς: Απαράδεκτο το σημερινό καθεστώς στο Κοσυφοπέδιο
  • [04] Η Ουάσιγκτον ζητά διεθνή διερεύνηση των αιματηρών επεισοδίων στο Ουζμπεκιστάν
  • [05] Ο Λευκός Οίκος εξήρε προτάσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο
  • [06] Επικύρωση του Ευρωσυντάγματος από Ισπανία

  • [01] Ιράκ: Ο Ζαρκάουι δικαιολογεί τους θανάτους μουσουλμάνων αμάχων

    19-05-2005

    Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι

    Ηγετικά στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δηλώνουν ότι το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ προσπαθεί να διαστρεβλώσει το νόημα του Ισλάμ για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες αθώων Ιρακινών πολιτών. Αναφέρονταν σε ηχογραφημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε Ισλαμική ιστοσελίδα και που αποδίδεται στον καταζητούμενο αρχιτρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η δολοφονία μουσουλμάνων προς όφελος του ιερού πολέμου. Το μήνυμα, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αναφέρει επίσης ότι ο αγώνας κατά των εχθρών του Ισλάμ καθιστά ορισμένες φορές αναπόφευκτο το θάνατο και άλλων μουσουλμάνων. Στο μεταξύ χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η πρόσφατη έξαρση των βιαιοτήτων στο Ιράκ οφείλεται σε συνάντηση μεταξύ του Ζαρκάουι και συνεργατών του στη Συρία. Τον τελευταίο μόνο μήνα πάνω από 300 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από ανταρτικές επιθέσεις στο Ιράκ.

    [02] Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να &quot;εξοπλίσουν το διάστημα&quot;

    19-05-2005

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επιδιώξει αλλαγές στην αμερικανική πολιτική για την τοποθέτηση όπλων στο διάστημα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκωτ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς εξετάζει αυτή τη περίοδο την πολιτική της σε θέματα διαστήματος και τόνισε ότι μιας και έχουν προκύψει διάφορες εξελίξεις απ' την προηγούμενη εξέταση της εν λόγω πολιτικής πριν 8 χρόνια, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τις αλλαγές στα επίπεδα απειλών προς τις Αμερικανικές διαστημικές ικανότητες. Αλλά επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να 'εξοπλίσουν το διάστημα', όπως είπε χαρακτηριστικά. Αφορμή των δηλώσεων αυτών του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αποτέλεσε άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης που ανέφερε ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία ζητά απ' τον πρόεδρο Μπούς να εγκρίνει σχέδια για ανάπτυξη όπλων του διαστήματος.

    [03] Μπέρνς: Απαράδεκτο το σημερινό καθεστώς στο Κοσυφοπέδιο

    19-05-2005

    Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπέρνς, χαρακτήρισε απαράδεκτο το σημερινό καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο και τόνισε ότι θα μπορούσε να αντιστρέψει 10 χρόνια προόδου στα Βαλκάνια. Ο κ. Μπέρνς δήλωσε ότι η διοίκηση της επαρχίας απ' τα ΗΕ δεν ικανοποιεί το λαό του Κοσσυφοπεδίου και επεσήμανε ότι η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει και νέες βιαιότητες. Ο κ. Μπέρνς τόνισε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το σχέδιο του ΟΗΕ για τον διορισμό Νορβηγού διπλωμάτη ο οποίος θα αξιολογήσει την ετοιμότητα του Κοσσυφοπεδίου για τελικές συνομιλίες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από Αμερικανούς και Ευρωπαίους διαπραγματευτές.

    [04] Η Ουάσιγκτον ζητά διεθνή διερεύνηση των αιματηρών επεισοδίων στο Ουζμπεκιστάν

    19-05-2005

    Πλάνο απ' την περιήγηση των διπλωματών

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ζητά την πραγματοποίηση διεθνούς διερεύνησης των αιματηρών επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας στο Αντιτζάν του Ουζμπεκιστάν. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον αναφορικά με την 'αδιάκριτη' χρήση βίας σε βάρος διαδηλωτών από τις Ουζμπεκικές αρχές. Ουζμπέκοι αξιωματούχοι συνόδευσαν χθες ξένους διπλωμάτες σε επίσκεψη στην Αντιτζάν, αλλά πολλοί διπλωμάτες διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους επετράπη να περιηγηθούν ελεύθερα στη πόλη και να μιλήσουν με όποιον κάτοικο ήθελαν.

    [05] Ο Λευκός Οίκος εξήρε προτάσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο

    19-05-2005

    Αχμέντ Ναζιέφ

    Ο Λευκός Οίκος εξήρε την 'ιστορική πρωτοβουλία της Αιγύπτου', όπως είπε χαρακτηριστικά, να διενεργήσει πολυκομματικές προεδρικές εκλογές αργότερα φέτος. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Μπούς συζήτησε την Τετάρτη το θέμα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο με τον πρωθυπουργό της χώρας Αχμέντ Ναζιέφ, που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον. Ο κ. Ναζιέφ δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπούς στον Λευκό Οίκο, ότι οι εκλογές θα προωθήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες στην χώρα του. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη εβδομάδα, σε σχέση με τροπολογία του συντάγματος που να επιτρέπει την διεξαγωγή πολυκομματικών εκλογών. Στο παρελθόν, οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο έφεραν στο ψηφοδέλτιο έναν μόνο υποψήφιο. Πάντως, επικριτές της Αιγυπτιακής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι είναι τόσο αυστηροί οι όροι για την υποβολή υποψηφιότητας στις εκλογές, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφάλιζαν την επανεκλογή του κ. Μουμπάρακ.

    [06] Επικύρωση του Ευρωσυντάγματος από Ισπανία

    19-05-2005

    Η άνω Βουλή της Ισπανίας επικύρωσε χθες το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η κάτω Βουλή της χώρας είχε ψηφίσει ανάλογα το περασμένο μήνα. Μαζί με την Ισπανία άλλες 6 χώρες έχουν ήδη επικυρώσει το Ευρωσύνταγμα, ενώ στις 29 Μαΐου αναμένεται το κρίσιμης σημασίας δημοψήφισμα για το θέμα στη Γαλλία. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν την γαλλική κοινή γνώμη διχασμένη ως προς το θέμα. Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη Γαλλική απόρριψη του Ευρωσυντάγματος θα υποσκάψει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Οι αντίπαλοι του Ευρωπαϊκού συντάγματος δηλώνουν ότι θα κοστίσει στη Γαλλία πολλές θέσεις εργασίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 20 May 2005 - 1:18:17 UTC