Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 12 κατηγορίες σε βάρος του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [02] Στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα ο Τόνυ Μπλέαρ
  • [03] Νέους όρους θέτει το Ιράν για το πάγωμα πυρηνικών δραστηριοτήτων του
  • [04] Στην Ταϊλάνδη ο Ντόναλντ Ράμσφελντ
  • [05] Χεζμπολά και Αμάλ οι νικητές των εκλογών στο νότιο Λίβανο
  • [06] Νέες συγκρούσεις Τουρκικών δυνάμεων με Κούρδους αυτονομιστές
  • [07] Τον προβληματισμό των Ευρωπαίων για το Ευρωσύνταγμα ζητά η Βρετανία

  • [01] Ιράκ: 12 κατηγορίες σε βάρος του Σαντάμ Χουσεΐν

    06-06-2005

    Η Ιρακινή κυβέρνηση δηλώνει ότι εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν θα απαγγελθούν 12 κατηγορίες από τον κατάλογο 500 κατηγοριών που οι αρχές εξέταζαν για να απαγγείλουν σε βάρος του πρώην Ιρακινού ηγέτη. Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι υπάρχει 'πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων' σε βάρος του Σαντάμ Χουσεΐν. Πάντως δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για την δίκη του, αλλά αξιωματούχοι προβλέπουν ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός βρήκε και κατέστρεψε υπόγειο καταφύγιο των ανταρτών στο δυτικό Ιράκ, που περιείχε τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών. Επίσης οι Ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη και άλλου ανώτερου στελέχους της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

    [02] Στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα ο Τόνυ Μπλέαρ

    06-06-2005

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με το πρόεδρο Μπούς στη διάρκεια των οποίων ο κ. Μπλέαρ θα ζητήσει απ' τον αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίξει Βρετανική πρωτοβουλία για τον περιορισμό της φτώχιας στην Αφρική. Η Βρετανία που αυτή τη περίοδο διατηρεί την εκ περιτροπής προεδρεία της ομάδας των 8 πλέον προηγμένων χωρών, δηλώνει ότι το θέμα της αύξησης της οικονομικής βοήθειας προς την Αφρική θα αποτελέσει προτεραιότητα στην σύνοδο κορυφής της ομάδας των 8 τον άλλο μήνα στη Σκωτία. Πάντως ο κ. Μπούς αντιμετωπίζει το θέμα ψυχρά.

    [03] Νέους όρους θέτει το Ιράν για το πάγωμα πυρηνικών δραστηριοτήτων του

    06-06-2005

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι παρατείνει την διακοπή των δραστηριοτήτων του εμπλουτισμού ουρανίου έως τα τέλη Ιουλίου για να δώσει την ευκαιρία σε Ευρωπαίους διαπραγματευτές να ετοιμάσουν πρόταση για νέο γύρο συνομιλιών που αποσκοπούν στην επίλυση της διαμάχης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Εκπρόσωπος της Ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα πρέπει να προσφέρουν στη Τεχεράνη λεπτομερή κίνητρα, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της εμπλουτισμού ουρανίου.

    [04] Στην Ταϊλάνδη ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

    06-06-2005

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στην Ταϊλάνδη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας, Θακσίν Σιναγουάτρα και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, μετά την Ασιατική σύνοδο για θέματα ασφάλειας στην Σιγκαπούρη όπου ο κ. Ράμσφελντ εξέφρασε ανησυχία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κίνας. Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι η Κίνα διατηρεί τον τρίτο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στο κόσμο και διευρύνει τις πυραυλικές της ικανότητες, παρόλο που κανείς δεν την απειλεί. Ο αμερικανός υπουργός άμυνας αναφέρθηκε επίσης στη Βόρεια Κορέα λέγοντας ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ απειλούν την ασφάλεια της περιοχής και ότι η Κίνα θα μπορούσε να πείσει την Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [05] Χεζμπολά και Αμάλ οι νικητές των εκλογών στο νότιο Λίβανο

    06-06-2005

    Ανώτερα στελέχη των φιλο-Συριακών κινημάτων Χεζμπολά και Αμάλ δηλώνουν ότι κέρδισαν όλες και τις 23 βουλευτικές έδρες κατά την δεύτερη φάση των εκλογών στο νότιο Λίβανο την Κυριακή. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα σήμερα. Πάντως χθες οι υποστηρικτές της Χεζμπολά και της Αμάλ ξεχύθηκαν στους δρόμους πόλεων του Λιβάνου πανηγυρίζοντας την νίκη τους. Την περασμένη Κυριακή το αντι-Συριακό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Σαάντ Χαρίρι, γιό του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, κέρδισε όλες τις βουλευτικές έδρες στη Βηρυτό. Οι βουλευτικές εκλογές στο Λίβανο θα πραγματοποιηθούν σε 4 φάσεις.

    [06] Νέες συγκρούσεις Τουρκικών δυνάμεων με Κούρδους αυτονομιστές

    06-06-2005

    4 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Κυριακή από ενέδρα Κούρδων αυτονομιστών, μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, οι οποίοι οπλισμένοι με φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών επιτέθηκαν εναντίον ομάδας Τούρκων κομάντο στην επαρχία Τουνσελί της ανατολικής Τουρκίας. Η επίθεση προκάλεσε ανθρωποκυνηγητό με αεροπορική υποστήριξη από μέρους του Τουρκικού στρατού σε βάρος των Κούρδων ανταρτών της περιοχής.

    [07] Τον προβληματισμό των Ευρωπαίων για το Ευρωσύνταγμα ζητά η Βρετανία

    06-06-2005

    Η Βρετανία επανέλαβε έκκληση της για 'περίοδο προβληματισμού' αναφορικά με το Ευρωπαϊκό σύνταγμα, μετά την καταψήφιση του σχεδίου σε δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε τη Κυριακή ότι η περίοδος πριν την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Ιουνίου πρέπει να χρησιμοποιηθεί για προβληματισμό αναφορικά με το θέμα. Επίσης αναμένεται πως και ο υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρώ, θα μιλήσει για το θέμα σήμερα στην Βρετανική Βουλή, ενώ τα Βρετανικά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να ζητήσει επ' αόριστον αναβολή του Βρετανικού δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα. Πάντως στη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Βερολίνο το Σάββατο, ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ζήτησαν απ' τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης να συνεχίσουν την διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 7 June 2005 - 1:18:20 UTC