Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έπεσε η αυλαία για την κυρία Ρόνμπινσον
  • [02] Ταξίδι Γούλφοβιτς στην Αφρική
  • [03] Ο πρώτος χάρτης με την αμερικανική ήπειρο σε δημοπρασία
  • [04] Κάρτερ: Πρέπει να κλείσει η φυλακή στο Γκουαντάναμο της Κούβας
  • [05] ΕΕ: Νέο 'ευρωπαϊκό διοικητικό πεδίο'
  • [06] Η Ουάσιγκτον αποσύρει αντιρρήσεις της για την ανανέωση της θητείας του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
  • [07] Συνομιλίες Αμπάς στη Γάζα για διάσωση της εκεχειρίας
  • [08] O πρόεδρος του Ιράκ συνεχάρη επίμαχη οργάνωση Σιιτών
  • [09] Μπέρνς: "Χρονιά αποφάσεων" το 2005 για το Κοσυφοπέδιο
  • [10] Συνομιλίες Ράις-Φίσερ για το Ιράν
  • [11] Μπούς: Στόχος της Ουάσιγκτον η αύξηση και βελτίωση της οικονομικής βοήθειας στην Αφρική
  • [12] Καραμανλής: Πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης του ευρωσυντάγματος
  • [13] Tην ανανέωση του 'Πάτριοτ Ακτ' ζητά ο Πρόεδρος Μπους
  • [14] Η Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής
  • [15] Γκρήνσπαν: Σταθερές οι βάσεις της αμερικανική οικονομίας
  • [16] Απογραφή: Αυξάνονται οι Ισπανόφωνοι στις ΗΠΑ

  • [01] Έπεσε η αυλαία για την κυρία Ρόνμπινσον

    09-06-2005

    Θαυμαστές και φίλοι θυμούνται την ηθοποιό Αν Μπάνκροφτ η οποία έχασε την μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 73 ετών τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Η Μπάνκροφτ θα μείνει γνωστή για τον περίφημο ρόλο της Κας Ρόμπινσον στην ταινία 'Ο Πρωτάρης'.

    Η Αν Μπάνκροφτ με πενήντα χρόνια καριέρας έπαιξε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ καθώς και σε ταινίες του Χόλυγουντ.

    Το 1963 κέρδισε το Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία 'Ο Θαυματοποιός', ρόλος ο οποίος της χάρισε και ένα βραβείο Τόνι στο Μπρόντγουεϊ.

    Το 1967 εξέπληξε το ακροατήριο με τον ρόλο της στην ταινία 'Ο Πρωτάρης', υποδυόμενη μία μεσήλικα σύζυγο στο πλευρό του νεαρού τότε Ντάστιν Χόφμαν.

    H Αν Μπάνκροφτ γεννημένη ως Άννα Μαρία Ιταλιάνο το 1931, στη Νέα Υόρκη, από Ιταλούς μετανάστες γονείς, ξεκίνησε μαθήματα στη Δραματική Σχολή της Νέας Υόρκης σε ηλικία 17 ετών. Πρώτα ασχολήθηκε με την τηλεόραση και στη συνέχεια με το Χόλυγουντ όπου και άλλαξε το όνομα της για τις ανάγκες της παραγωγής.

    Θαυμαστές της συγκεντρώθηκαν στην διάσημη Λεωφόρο του Χόλυγουντ για να τοποθετήσουν λουλούδια στη μνήμη της ηθοποιού.

    'Την αγαπούσα, ήταν μία από τις αγαπημένες μου ηθοποιούς', είπε ένας από του θαυμαστές της. 'Ήταν δυναμική, τόσο επί σκηνής όσο και στον κινηματογράφο. Ήταν καταπληκτική'.

    Η Αν Μπάνκροφτ ήταν παντρεμένη επί 41 χρόνια με το παραγωγό και κωμικό ηθοποιό Μέλ Μπρούκς, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο.

    [02] Ταξίδι Γούλφοβιτς στην Αφρική

    09-06-2005

    Στην πρώτη του συνέντευξη τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την πρώτη Ιουνίου, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πωλ Γούλφοβιτς, τόνισε την ανάγκη για οικονομική βοήθεια προς χώρες της Αφρικής.

    Ο κ. Γούλφοβιτς θα φθάσει στην Αφρική την Κυριακή μετά από συνάντηση του στο Λονδίνο με υπουργούς οικονομικών από χώρες της ομάδας των οκτώ. Οι υπουργοί οικονομικών θα προετοιμάσουν επίσης τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ, από τις έξι μέχρι τις οκτώ Ιουλίου, και η οποία θα εστιαστεί σε θέματα που αφορούν την Αφρική. Σύμφωνα με τον κ. Γούλφοβιτς θα ακολουθήσουν και άλλα ταξίδια του προς την Αφρική.

    'Θα επισκεφθώ τέσσερις χώρες: τη Νιγηρία, την Μπουρκίνα Φάσο, την Ρουάντα και την Νότιο Αφρική', είπε ο κύριος Γούλφοβιτς. 'Πιστεύω πως αυτές οι χώρες είναι ενδεικτικές της ποικιλομορφίας της Αφρικής αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι οι μόνες. Ελπίζω να επιστρέψω σύντομα στην Αφρική για μια ακόμη επίσκεψη. Υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των Αφρικανικών χωρών'.

    Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α για τέσσερα χρόνια, συμφώνησε επίσης με τις απόψεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλαίρ, για την ανάγκη παροχής βοήθειας στην Αφρική με σκοπό την ανάπτυξη της.

    [03] Ο πρώτος χάρτης με την αμερικανική ήπειρο σε δημοπρασία

    09-06-2005

    Χάρτης 500 ετών, που θεωρείται ο πρώτος που προσδιόρισε την γεωγραφική περιοχή 'Αμερική', πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασίας Κρίστις του Λονδίνου έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για ένα από τα τέσσερα μοναδικά αντίτυπα του χάρτη που έχουν βρεθεί παγκοσμίως.

    Ήταν ο πρώτος χάρτης που αναγνώρισε γεωγραφικά την Βόρειο και Νότιο Αμερική, τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ πρόκειται και για την πρώτη χαρτογραφική απεικόνιση του κόσμου με την μορφή της υδρογείου σφαίρας. Ο χάρτης δημιουργήθηκε το 1507 από τον Μάρτιν Γουάλντσιμούλερ. Ο οίκος Κρίστις ανακοίνωσε ότι προμηθεύτηκε τον χάρτη από έναν Ευρωπαίο ο οποίος αντιλήφθηκε την ύπαρξη του μετά από ανάγνωση σχετικού άρθρου σε εφημερίδα πριν από δύο χρόνια.

    [04] Κάρτερ: Πρέπει να κλείσει η φυλακή στο Γκουαντάναμο της Κούβας

    09-06-2005

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμμυ Κάρτερ λέει ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να καταργήσει την φυλακή στο Γκουαντάναμο της Κούβας, μετά τις καταγγελίες για κακοποιήσεις κρατουμένων. Ο κ. Κάρτερ είπε ενώπιον ακροατηρίου στην Ατλάντα της Τζώρτζια την Τετάρτη, ότι το κλείσιμο της φυλακής στο Γκουαντάναμο, καθώς και άλλων μυστικών κέντρων κράτησης σε πολλά μέρη του κόσμου, θα αποδείξει ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζό Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Μπούς να κλείσει την στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο και να αρχίσει έρευνα σε βάθος σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις κρατουμένων εκεί. Έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία επέκρινε τον αμερικανικό στρατό, επειδή κρατά φυλακισμένους υπόπτους τρομοκράτες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες.

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και πρόσθεσε ότι οι αμερικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να κλείσει την φυλακή στο Γκουαντάναμο.

    [05] ΕΕ: Νέο 'ευρωπαϊκό διοικητικό πεδίο'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    09-06-2005

    Αν και άτυπο, το Συμβούλιο των Υπουργών αρμοδίων για την Δημόσια Διοίκηση που έγινε στο Λουξεμβούργο παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς επικεντρώθηκε στην διαμόρφωση αυτού που λέγεται 'ευρωπαϊκό διοικητικό πεδίο'. Δηλαδή, αφ' ενός για τους κοινούς κανόνες και τις κοινές διαδικασίες που πρέπει να υπάρχουν στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης, αλλά κυρίως για το θέμα της διαμόρφωσης της νοοτροπίας του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά και σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου.

    Σημαντική ακόμη κρίθηκε στις συζητήσεις η χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών ώστε η διοίκηση να ενεργεί αποτελεσματικότερα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ακριβώς πάνω σ αυτό το θέμα εντόπισε και το ελληνικό ενδιαφέρον ο Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος που συμμετείχε και ιδιαιτέρως μας είπε: 'Το ελληνικό ενδιαφέρον εντοπίζεται ότι μέσα από τις διαδικασίες που αποφασίζουμε και βεβαίως εφ' όσον αυτές οι διαδικασίες μεταφερθούν και στην Ελλάδα, ήδη εξ άλλου έχουμε αρχίσει να το κάνουμε, πριν καν αποφασιστούν εδώ, πολλές από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορούν να καταργηθούν έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί συναλλάσσεται με την διοίκηση χωρίς προβλήματα

    Επίσης, μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον υπάρχει από το γεγονός ότι οι κοινοί κανόνες που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων τους από τους δημοσίους υπαλλήλους, αφορούν και την Ελλάδα και θα μας είναι χρήσιμοι κυρίως εν όψει του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων τον οποίον ετοιμάζουμε. Βεβαίως ,ένα είναι γεγονός . Ότι πρόκειται για θέματα που ανάγονται στην κυριαρχία των κρατών μελών και ότι ότι αποφασίζεται εδώ είναι αρχές τις οποίες κάθε κράτος μεταφέρει στο εσωτερικό της έννομης τάξης του.

    Πάντως αυτή η προσπάθεια έχει ένα σημαντικό καλό. Ότι κάποτε πρέπει να φτάσουμε, στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μια δημόσια διοίκηση που θα έχει τουλάχιστον κοινά πεδία ώστε να υπάρχει ενότητα, ομοιογένεια και συνοχή σε ότι αφορά στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου. Αλλά έχει σημασία επίσης για την καλλιέργεια μιας κοινής νοοτροπίας σε κοινούς στόχους'.

    Σε ερώτηση μας για τις επιπτώσεις της καταψήφισης της Συνταγματικής Συνθήκης στο χώρο της δημόσιας διοίκησης ,ο κ. Παυλόπουλος είπε, ότι αυτή περιέχει ορισμένους στοιχειώδεις κανόνες για την διαμόρφωση του κοινού διοικητικού πεδίου και θα είναι κρίμα να μείνουν στο κενό. Αν όμως δεν ολοκληρωθεί η διαδικασίας ψήφισής της, τα κράτη μέλη μπορούν, έχουν τα μέσα να διαμορφώσουν το κοινό εκείνο νομικό υπόστρωμα , που βασίζεται στην αρχή της κοινοτικής νομιμότητας ώστε να δημιουργηθεί το 'κοινό διοικητικό πεδίο' για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [06] Η Ουάσιγκτον αποσύρει αντιρρήσεις της για την ανανέωση της θητείας του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    09-06-2005

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συναντάται σήμερα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μετά από πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον αποσύρει αντιρρήσεις της για την ανανέωση για τρίτη φορά της θητείας του στο πηδάλιο της Υπηρεσίας. Η κ. Ράις δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να πιστεύει πως οι επικεφαλείς των διεθνών οργανισμών δεν πρέπει να υπηρετούν για πάνω από δύο θητείες, αλλά επεσήμανε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον κ. Ελ Μπαραντέι το όραμα του για την Διεθνή Υπηρεσία τα επόμενα χρόνια. Στο μεταξύ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπούς θα ζητήσει απ' τον κ. Ελ Μπαραντέι μεγαλύτερη ευαισθησία στις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [07] Συνομιλίες Αμπάς στη Γάζα για διάσωση της εκεχειρίας

    09-06-2005

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, για συνομιλίες που στοχεύουν στην διάσωση της τετράμηνης ανακωχής μεταξύ Iσραηλινών και Παλαιστινίων, μετά από δύο μέρες βίαιων επεισοδίων. Ο κ. Αμπάς έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας λίγες ώρες μετά την επίθεση ισραηλινού πολεμικού αεροσκάφους, εναντίον εξτρεμιστών της Χαμάς, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα ετοίμαζαν επίθεση με πυραύλους κατά ισραηλινών στόχων. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα από την Ισραηλινή επίθεση, στον προσφυγικό καταυλισμό Χάν Γιουνίς. Την Τετάρτη επίσης, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Νάσερ Γιούσεφ, και συζήτησε μαζί του τρόπους διατήρησης της ανακωχής και προετοιμασίας της αποχώρησης των Ισραηλινών απ' τη Λωρίδα της Γάζας.

    [08] O πρόεδρος του Ιράκ συνεχάρη επίμαχη οργάνωση Σιιτών

    09-06-2005

    Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, συνεχάρη οργάνωση μουσουλμάνων Σιιτών, που πολλοί Σουνίτες θεωρούν υπεύθυνη για τις τελευταίες εθνικιστικές βιαιότητες, λέγοντας ότι δρα προς το συμφέρον του Ιράκ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ανώτερος ηγέτης των Σουνιτών επέκρινε αμέσως τα σχόλια του κ. Ταλαμπανί κατηγορώντας τον ότι κλιμακώνει την ένταση μεταξύ των εθνικών μειονοτήτων στο Ιράκ. Στο μεταξύ, ηγέτες των Σουνιτών απειλούν ότι αν δεν τους δοθεί μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην επιτροπή που θα καταρτίσει το νέο σύνταγμα του Ιράκ, θα μποϋκοτάρουν την διαδικασία. Εξάλλου, τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και 3 αμερικανών στρατιωτών, από ανταρτικές επιθέσεις στο Ιράκ.

    [09] Μπέρνς: "Χρονιά αποφάσεων" το 2005 για το Κοσυφοπέδιο

    09-06-2005

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι η Αμερική είναι έτοιμη να αναλάβει ενεργό ρόλο στις συνομιλίες για το πολιτικό μέλλον της Σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Μιλώντας στη Πρίστινα, ο κύριος Μπερνς τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να διορίσει ανώτερο διπλωμάτη που θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

    Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ημερομηνία για την διεξαγωγή τέτοιων συνομιλιών, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το 2005 'σαν την χρονιά των αποφάσεων' για το Κοσσυφοπέδιο.

    Στις δηλώσεις του ο κύριος Μπερνς ζήτησε εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και άλλων μειονοτήτων. Και είπε χαρακτηριστικά ότι οι Σέρβοι έχουν το δικαίωμα να κοιμούνται τη νύκτα χωρίς το φόβο επιθέσεων.

    [10] Συνομιλίες Ράις-Φίσερ για το Ιράν

    09-06-2005

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολιζα Ράις, είχε συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογο της, Γιόσκα Φίσερ, πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανόμενου και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Η κ. Ράις εξέφρασε υποστήριξη για τις προσπάθειες της ΕΕ να πείσει τη Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας.

    Ο κύριος Φίσερ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν θα συνεχιστούν εφόσον οι πυρηνικές του δραστηριότητες έχουν ανασταλεί.

    Οι δυο αξιωματούχοι επίσης συζήτησαν τις προσπάθειες για διεθνή υποστήριξη προς την νέα Ιρακινή κυβέρνηση και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στα ΗΕ.

    Ο κυρίας Ράις είπε ότι προσβλέπει σε μελλοντικές συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των ΗΕ, καθώς και μεταρρυθμίσεις σε διοικητικό επίπεδο και στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

    [11] Μπούς: Στόχος της Ουάσιγκτον η αύξηση και βελτίωση της οικονομικής βοήθειας στην Αφρική

    09-06-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την αύξηση και την βελτίωση της οικονομικής βοήθειας προς τις Αφρικανικές χώρες. Σε ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε αποκλειστικά από τη ΦτΑ, ο κ. Μπούς είπε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν προγράμματα οικονομικής βοήθειας για να ενδυναμώσουν δημοκρατικούς θεσμούς στις εν λόγω χώρες, να καταπολεμήσουν την διαφθορά και να προστατεύσουν τους Αφρικανούς εργαζόμενους. Των δηλώσεων αυτών του κ. Μπούς είχε προηγηθεί η συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαίρ στο Λευκό Οίκο, με θέμα την ενίσχυση των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας προς την Αφρική. Ορισμένοι οργανισμοί εξήραν το σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο, αλλά τόνισαν ότι θα πρέπει να ισχύσει για όλες τις πτωχές χώρες. Από τη πλευρά του ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, χαιρέτησε τα σχέδια για περισσότερη έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην Αφρική, με την προϋπόθεση ότι οι δωρητές θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Αφρικανούς να βελτιώσουν τις οικονομίες τους.

    [12] Καραμανλής: Πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης του ευρωσυντάγματος

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    09-06-2005

    Τρία ιδιαίτερα δύσκολα θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, στην συνάντηση που έγινε με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελών την ερχόμενη εβδομάδα, 16 και 17 Ιουνίου.

    Οι εξελίξεις, μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη στην Γαλλία και την Ολλανδία που θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, οι περίφημες δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης για το 2007-2013, όπου διαπιστώνονται καθημερινά σχεδόν αγεφύρωτες αποστάσεις μεταξύ των κρατών-μελών και τέλος η μελλοντική διεύρυνση που περιλαμβάνει και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και που σύμφωνα με τις ενδείξεις απετέλεσε σοβαρό αρνητικό παράγοντα για το 'όχι' του γαλλικού λαού στο ευρωσύνταγμα.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής μετά το τέλος της συνάντησης, που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, συνόψισε σε δήλωση του την συνάντηση ως εξής 'Συμφωνήσαμε. με τον κ. Γιούνκερ ότι η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης θα πρέπει να συνεχιστεί.. Βεβαίως κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ακούσουμε αυτά που θα μας μεταφέρουν ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Σιράκ και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός κ. Μπαλκενέντε για τις σχετικές εξελίξεις στις χώρες τους. Θα εξετάσουμε την κατάσταση και θα πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

    Το άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τη συζήτησή μας ήταν αυτό των νέων δημοσιονομικών προοπτικών για το διάστημα 2007-2013 Γνωρίζετε ότι υποστηρίξαμε από την αρχή τις προσπάθειες της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας για να επιτευχθεί συμφωνία εγκαίρως στο θέμα αυτό. Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Συμφωνήσαμε με τον κ. Γιούνκερ ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων , η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

    Συζητήσαμε τέλος σχετικά με την διαδικασία της διεύρυνσης . Η ΕΕ. θα πρέπει να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έλαβε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, αλλά και όλες οι υποψήφιες χώρες από την πλευρά τους , θα πρέπει να εκπληρώσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει'.

    Τα ίδια θέματα απασχόλησαν την ίδια μέρα τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και μετά τον κ. Καραμανλή ο. κ. Γιούνκερ δέχθηκε τον ιταλό Πρωθυπουργό κ. Σύλβιο Μπερλουσκόνι.

    [13] Tην ανανέωση του 'Πάτριοτ Ακτ' ζητά ο Πρόεδρος Μπους

    09-06-2005

    O Πρόεδρος Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο να ανανεώσει ορισμένες διατάξεις του κύριου αντιτρομοκρατικού νόμου, γνωστού ως 'Πάτριοτ Ακτ', ο οποίος ψηφίστηκε μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι συγκεκριμένες διατάξεις, μεταξύ άλλων, βοηθούν και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ στρατιωτικών και νομοθετικών υπηρεσιών καθώς επίσης επιτρέπουν σε πραγματογνώμονες την καταγραφή συνομιλιών μεταξύ πιθανών τρομοκρατών.

    Ομάδες προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη διαμαρτύρονται ότι ο σχετικός νόμος παραβιάζει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των πολιτών καθώς και τις προσωπικές τους ελευθερίες.

    Σε ομιλία του την Πέμπτη στο Κολόμπους του Οχάϊο ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι 16 διατάξεις του νόμου λήγουν στο τέλος του έτους. Οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι 'πρακτικές, σημαντικές και συνταγματικές', τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος. Και πρόσθεσε ότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής καταχρήσεις των δυνατοτήτων που παρέχει η σχετική νομοθεσία, ενώ ζήτησε απ' το Κογκρέσο να μονιμοποιήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις.

    [14] Η Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής

    09-06-2005

    Μαντλίν Ολμπράϊτ

    Σύμφωνα με ομάδα εργασίας, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εκδημοκρατικοποίηση του Αραβικού κόσμου είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με σχετική αναφορά η Μέση Ανατολή θα είναι η βασική εστίαση της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών για τις επόμενες δεκαετίες.

    Η αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας και πρώην Υπουργός εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ, δήλωσε ότι η υποστήριξη της δημοκρατίας θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή. Επίσης πρόσθεσε ότι η ομάδα εργασίας στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Μπους να πείσει τις Αραβικές κυβερνήσεις να δεχτούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    [15] Γκρήνσπαν: Σταθερές οι βάσεις της αμερικανική οικονομίας

    09-06-2005

    Σε 'σταθερές βάσεις' φαίνεται πως στηρίζεται η Αμερικανική οικονομία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλαν Γκρήνσπαν. Σε σχόλια του ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, ο κ. Γκρήνσπαν τόνισε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά και ελεγχόμενα επίπεδα, αλλά επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα η οικονομία έχει δώσει αλληλοσυγκρουόμενες ενδείξεις αναφορικά με την ταχύτητα ανάπτυξης και την ευρωστία της. Ο κ. Γκρήνσπαν άφησε να εννοηθεί ότι η Φέντ θα συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά το κόστος δανεισμού και πρόσθεσε ότι το θέμα των επιτοκίων θα τεθεί σε τρεις εβδομάδες στη συνεδρίαση στελεχών της τράπεζας.

    [16] Απογραφή: Αυξάνονται οι Ισπανόφωνοι στις ΗΠΑ

    09-06-2005

    Η αμερικανική υπηρεσία απογραφής πληθυσμού ανακοίνωσε ότι οι Ισπανόφωνοι αποτελούν την ταχύτερα αυξανόμενη μειονότητα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, το 50% της συνολικής αύξησης του πληθυσμού στις ΗΠΑ, που κυμαίνεται για την περίοδο Ιουλίου 2004-Ιουλίου 2005 στα δύο κόμμα εννέα εκατομμύρια, αποδίδεται σε γεννήσεις ισπανόφωνων παιδιών. Υπολογίζεται ότι ο ισπανόφωνος πληθυσμός των ΗΠΑ ανέρχεται σε 41 εκατομμύρια. Επίσης το ποσοστό αύξησης του ισπανόφωνου πληθυσμού ήταν τριπλάσιο, από εκείνο του συνολικού πληθυσμού. Οι γεννήσεις παιδιών από Ασιάτες γονείς, ακολουθούν στη δεύτερη θέση.

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Απογραφής Πληθυσμού αναφέρει ότι η σημαντική αυτή αύξηση του πληθυσμού των ισπανόφωνων οφείλεται κυρίως στο ότι μόλις οι μετανάστες εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, γεννούν τα παιδιά τους εδώ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 10 June 2005 - 1:18:28 UTC