Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] CIA: Το Ιράκ έχει γίνει πεδίο εκπαίδευσης εξτρεμιστών
  • [02] Πρέντεργκαστ: Δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό αν και οι δύο πλευρές δεν επιδείξουν σεβασμό και κατανόηση
  • [03] Συνετρίβη αμερικανικό U-2 στη νοτιοδυτική Ασία
  • [04] Αφγανιστάν: Αιματηρές μάχες σε κρησφύγετα ανταρτών
  • [05] Ισραήλ: Σε εφαρμογή ξανά η πολιτική στόχευσης Παλαιστίνιων εξτρεμιστών
  • [06] Ιράκ: Σειρά βομβιστικών επιθέσεων
  • [07] Η Ρωσία παραδίδει πυρηνικό υλικό σε αντιδραστήρα της Τεχεράνης
  • [08] Ιράν: Εκλογές την Παρασκευή
  • [09] Περιορισμένη διεύρυνση του ΣΑ του ΟΗΕ, ζητά η Ουάσιγκτον

  • [01] CIA: Το Ιράκ έχει γίνει πεδίο εκπαίδευσης εξτρεμιστών

    23-06-2005

    Πρόσφατη απόρρητη έκθεση της CIA αναφέρει ότι το Ιράκ έχει γίνει πεδίο εκπαίδευσης εξτρεμιστών, και μάλιστα ακόμη καλύτερο από τα τέως στρατόπεδα τρομοκρατών της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών δημοσιογραφικών οργανισμών, μία νέα γενιά εξτρεμιστών αποκτά εμπειρία σε τεχνικές αστικού πολέμου, όπως δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, τεχνικές ριζικά διαφορετικές, από εκείνες που η αλ Κάιντα δίδασκε στους μέλλοντες τρομοκράτες στα στρατόπεδα εκπαίδευσης σε απομακρυσμένα σημεία του Αφγανιστάν, πριν από λίγα χρόνια.

    Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι το ανταρτικό κίνημα στο Ιράκ θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες, καθώς όσοι αντάρτες εγκαταλείψουν τελικά τη χώρα, θα έχουν αποκτήσει μεγάλη πολεμική πείρα και γνώσεις.

    [02] Πρέντεργκαστ: Δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό αν και οι δύο πλευρές δεν επιδείξουν σεβασμό και κατανόηση

    23-06-2005

    Ο αναπληρωτής γ.γ. των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Κιέραν Πρέντεργκαστ, δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την πολιτική θέληση για την επίτευξη διακανονισμού στο Κυπριακό. Ο κ. Πρέντεργκαστ δήλωσε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφάλειας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του προβλήματος αν και οι δύο πλευρές δεν επιδείξουν σεβασμό και κατανόηση στις ανησυχίες της άλλης πλευράς. Ενώ επεσήμανε ότι δεν θα συνιστούσε αυτή τη στιγμή την έναρξη μια νέας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

    [03] Συνετρίβη αμερικανικό U-2 στη νοτιοδυτική Ασία

    23-06-2005

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πιλότος αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους, τύπου U2, σκοτώθηκε όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη αργά χθες το βράδυ στη νοτιοδυτική Ασία. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία συντριβής, λέγοντας ότι 'πρόκειται για θέμα ευαισθησιών της χώρας όπου συνετρίβη το αεροπλάνο'. Αξιωματούχοι επίσης δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο U2 επέστρεφε στη αεροπορική βάση Αλ Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αμερικανική κεντρική διοίκηση ανακοίνωσε ότι το κατασκοπευτικό αεροπλάνο επέστρεφε από επιχείρηση στο Αφγανιστάν, ενώ αξιωματούχοι είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά.

    [04] Αφγανιστάν: Αιματηρές μάχες σε κρησφύγετα ανταρτών

    23-06-2005

    Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 76 ύποπτοι μαχητές των Ταλεμπάν σκοτώθηκαν και περίπου 30 συνελήφθησαν κατά την διάρκεια κοινής επιχείρησης των Αφγανικών και Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε κρησφύγετα ανταρτών, στις επαρχίες Κανταχάρ και Ζαμπόλ, στο νότιο Αφγανιστάν.

    Αφγανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις μάχες από τις εντονότερες, μετά τη πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπαν, πριν από 3 χρόνια. Επεσήμαναν επίσης ότι οι μάχες άρχισαν αργά την Τρίτη το βράδυ και διήρκεσαν μέχρι τη Τετάρτη, όταν οι Αφγανικές και Αμερικανικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επετέθησαν σε θέσεις των Ταλεμπάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Σύμφωνα με αξιωματούχους κατά τις μάχες σκοτώθηκαν 7 Αφγανοί στρατιώτες και 5 Αφγανοί αστυνομικοί, ενώ 5 αμερικανοί στρατιώτες και 2 Αφγανοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

    [05] Ισραήλ: Σε εφαρμογή ξανά η πολιτική στόχευσης Παλαιστίνιων εξτρεμιστών

    23-06-2005

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Τελ Αβίβ αργά την Τετάρτη το βράδυ και συζήτησαν τον συντονισμό της προγραμματισμένης, για τον Αύγουστο, αποχώρησης των Ισραηλινών δυνάμεων απ' την Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την ατμόσφαιρα των συνομιλιών θετική.

    Πάντως το Ισραήλ επιβεβαίωσε χθες ότι θέτει και πάλι σε εφαρμογή την πολιτική του στόχευσης Παλαιστίνιων εξτρεμιστών, λόγω των τελευταίων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στόχων μέσα και γύρω απ' τη Γάζα. Η Ισραηλινή αυτή πολιτική είχε σταματήσει να εφαρμόζεται από το Φεβρουάριο στα πλαίσια της εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    Τις τελευταίες δύο μέρες Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δύο αποτυχημένες επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στη Γάζα.

    [06] Ιράκ: Σειρά βομβιστικών επιθέσεων

    23-06-2005

    Στο Ιράκ, από σειρά βομβιστικών επιθέσεων και ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άτομα και τουλάχιστον 57 άλλα τραυματίστηκαν. Στην πλέον πολύνεκρη απ' αυτές τις επιθέσεις τρεις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στην συνοικία Σιιτών της Βαγδάτης κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 18 άτομα και τραυμάτισαν 48 άλλα.

    Στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που στόχευε περίπολο του αμερικανικού στρατού, σκοτώθηκαν τρείς Ιρακινοί και τραυματίστηκαν άλλοι επτά.

    Επίσης στη Βαγδάτη άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν νομικό εμπειρογνώμονα που συμμετείχε στην διαδικασία της κατάρτισης του νέου Ιρακινού συντάγματος. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος ένας απ' τους πολίτες της που είχε πέσει θύμα απαγωγέων στο Ιράκ πριν 8 μήνες.

    [07] Η Ρωσία παραδίδει πυρηνικό υλικό σε αντιδραστήρα της Τεχεράνης

    23-06-2005

    Οι εγκαταστάσεις στο Μπουσέρ

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα παραδώσει πυρηνικό υλικό για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης μέσα σε λίγους μήνες. Μιλώντας την Τετάρτη σε ξένους δημοσιογράφους, Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα πυρηνικά αυτά καύσιμα είναι έτοιμα για παράδοση από τη Ρωσία και επιβεβαίωσε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ, στο νοτιοδυτικό Ιράν, θα είναι έτοιμο έως το 2006.

    Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, φοβούμενες ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιεί το πυρηνικό της πρόγραμμα σαν προπέτασμα για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, πράγμα που η Τεχεράνη αρνείται.

    Συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας που υπεγράφη φέτος, προβλέπει ότι η Μόσχα θα παράσχει εμπλουτισμένο ουράνιο για τον αντιδραστήρα του Μπουσέρ. Πάντως, η Μόσχα απαίτησε την επιστροφή των πυρηνικών αποβλήτων του εργοστασίου για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανεμπλουτισμού του από την Τεχεράνη, με στόχο την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές, πάντως, συνεχίζουν τις επαφές τους με το Ιράν με στόχο την κατάργηση του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου.

    [08] Ιράν: Εκλογές την Παρασκευή

    23-06-2005

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Στο Ιράν, με τις τελευταίες συγκεντρώσεις των 2 υποψηφίων ολοκληρώθηκε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για τις επαναληπτικές εκλογές της Παρασκευής. Ο πρώην πρόεδρος, Αλί Ακμπαρ Χασεμί Ραφσατζανί, θα αντιμετωπίσει το συντηρητικό δήμαρχο της Τεχεράνης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο νικητής θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Μωχάμεντ Χαταμί. Ο κύριος Ραφσαντζανί είχε διατελέσει πρόεδρος του Ιράν από το 1989 με το 1997 και ο κύριος Αχμαντινετζάντ που δεν ήταν γνωστός σε εθνικό επίπεδο, εξέπληξε τους Ιρανούς καταλήγοντας στη δεύτερη θέση κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη εβδομάδα.

    [09] Περιορισμένη διεύρυνση του ΣΑ του ΟΗΕ, ζητά η Ουάσιγκτον

    23-06-2005

    Αν Πάτερσον

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν περιορισμένη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ στα πλαίσια πρότασης της Ουάσιγκτον που παρουσιάστηκε στην Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού. Η προσωρινή πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Άν Πάτερσον, δήλωσε στην Γενική Συνέλευση ότι η Ουάσιγκτον θα εμμείνει στην προσθήκη 'δύο περίπου' νέων μόνιμων μελών στο Συμβούλιο Ασφάλειας και μέχρι και τριών μη μόνιμων μελών. Η κ. Πάτερσον τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Ιαπωνίας για θέση μόνιμου μέλους, αλλά δεν αναφέρθηκε στην Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ινδία, που και αυτές ζητούν ανάλογες θέσεις. Επίσης η κ. Πάτερσον υπογράμμισε την σπουδαιότητα δρομολόγησης δραστικών μεταρρυθμίσεων στον διοικητικό τομέα του ΟΗΕ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 24 June 2005 - 1:18:21 UTC