Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλασιασμό της Αμερικανικής βοήθειας προς την Αφρική
  • [02] NASA: Θα εκτοξευτεί το Ντισκάβερυ
  • [03] Τετραήμερη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη Μόσχα
  • [04] Στο 3,25% το βασικό επιτόκιο δανεισμού στις ΗΠΑ
  • [05] Πεντάγωνο: Βρέθηκαν τα πτώματα απ' το πλήρωμα του Σινούκ
  • [06] Αγνοείται η τύχη Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν
  • [07] Διπλάσια βοήθεια προς την Αφρική, υπόσχεται ο πρόεδρος Μπούς
  • [08] Αρχίζει η ετήσια διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Ουάσινγκτον
  • [09] Eπίδοξος βομβιστής στην Τουρκία σκοτώθηκε από την αστυνομία
  • [10] Eκρηξη βόμβας κοντά στα γραφεία του Ιρακινού πρωθυπουργού στη Βαγδάτη
  • [11] Παραιτείται η Σάντρα Ντέη Ο'Κόννορ, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
  • [12] Νέα σχέδια για τον 'Πύργο της Ελευθερίας'
  • [13] Η Βρετανία στο πηδάλιο της ΕΕ

  • [01] Διπλασιασμό της Αμερικανικής βοήθειας προς την Αφρική

    01-07-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς προτείνει τον διπλασιασμό της αμερικανικής βοήθειας προς την Αφρική μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Σε δηλώσεις του προς τη ΦτΑ και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, ο κ. Μπούς τόνισε ότι ήδη έχει τριπλασιαστεί η αμερικανική βοήθεια προς την Αφρική από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο κ. Μπούς προτείνει την αύξηση της βοήθειας προς την Αφρική από 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2004, στα 8,6 δισεκατομμύρια μέχρι το έτος 2010. Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ την άλλη εβδομάδα, που θα επικεντρωθεί κυρίως σε θέματα ανάπτυξης στην Αφρικανική Ήπειρο.

    [02] NASA: Θα εκτοξευτεί το Ντισκάβερυ

    01-07-2005

    Ο διευθυντής της ΝΑΣΑ, Μάικλ Γκρίφφιν, επιβεβαίωσε ότι το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερυ θα είναι έτοιμο για εκτόξευση στις 13 Ιουλίου, δύο και πλέον χρόνια μετά την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια. Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ πήραν την απόφαση αυτή μετά από διήμερη μελέτη των δεδομένων πτήσης, ενώ δήλωσαν ότι η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί, εκτός και άν υπάρξουν προβλήματα με τον καιρό. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, συμβουλευτική επιτροπή είχε δηλώσει ότι η ΝΑΣΑ απέτυχε να εφαρμόσει τρεις από τις 15 προτάσεις για την βελτίωση της ασφάλειας, που έγιναν μετά από την τραγωδία του Κολούμπια.

    [03] Τετραήμερη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη Μόσχα

    01-07-2005

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καλωσόρισε την Πέμπτη στη Μόσχα τον Κινέζο ομόλογο του, Χου Ζιντάο, τονίζοντας την σημαντικότατη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και χαρακτηρίζοντας την τετραήμερη επίσκεψη του κ. Χού αφετηρία για περαιτέρω διεύρυνση αυτών των σχέσεων. Επίσης ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι σύντομα η Ρωσία και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες, εδώ και πολλά χρόνια, κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις. Αναμένεται ότι ο κ. Χού θα πιέσει για την κατασκευή Ρωσικού πετρελαιαγωγού, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες της Κίνας για πετρέλαιο και το Πεκίνο αναζητά εναλλακτικές λύσεις στο πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

    [04] Στο 3,25% το βασικό επιτόκιο δανεισμού στις ΗΠΑ

    01-07-2005

    Η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε και πάλι το κύριο διατραπεζικό επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, ανεβάζοντας το στο 3,25%. Πρόκειται για την ένατη κατά σειρά αύξηση του βασικού επιτοκίου της Φέντ, ενώ αξιωματούχοι της τράπεζας δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με 'σεβαστούς ρυθμούς', παρά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Την Τετάρτη το Αμερικανικό υπουργείο εμπορίου είχε ανακοινώσει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κυμάνθηκε στο 3,8%.

    [05] Πεντάγωνο: Βρέθηκαν τα πτώματα απ' το πλήρωμα του Σινούκ

    01-07-2005

    Kατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου εδώ στην Ουάσινγκτον, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν και τα 16 πτώματα του πληρώματος του αμερικανικού μεταγωγικού ελικοπτέρου που συνετρίβη την Τρίτη στο ανατολικό Αφγανιστάν, αφού επλήγη από εχθρικά πυρά. Ο αντιστράτηγος Τζέημς Κόνγουεϊ, δήλωσε ότι ορισμένα μέλη του πληρώματος ανήκαν στις Ειδικές αμερικανικές Δυνάμεις. Το ελικόπτερο συνετρίβη σε απόμακρη ορεινή περιοχή δυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Κουνάρ, Ασανταμπάντ, ενώ μετέφερε στρατιώτες για επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν και τρομοκρατών της αλ Κάιντα. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη κατάρριψης του ελικοπτέρου.

    [06] Αγνοείται η τύχη Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

    01-07-2005

    Eλικόπτερο Τσινούκ (φωτ. αρχείου)

    Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι πραγματοποιεί έρευνες με όλα τα μέσα που διαθέτει για τον εντοπισμό αναγνωριστικής ομάδας αμερικανών στρατιωτών, που εξαφανίστηκε στο Αφγανιστάν την Τρίτη. Η ομάδα εξαφανίστηκε λίγο πρίν την κατάρριψη του ελικοπτέρου Τσινούκ που μετέβαινε για να την ενισχύσει, στην ορεινή περιοχή της επαρχίας Κουνάρ που συνορεύει με το Πακιστάν. Το 16μελές πλήρωμα του ελικοπτέρου σκοτώθηκε.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναζητούν την ομάδα από την Τρίτη και ότι για την ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μέλη της ομάδας σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δήλωση των Ταλιμπάν, που είπαν ότι οι αντάρτες εκτέλεσαν 7 Αμερικανούς στρατιώτες, πριν τη κατάρριψη του ελικοπτέρου.

    [07] Διπλάσια βοήθεια προς την Αφρική, υπόσχεται ο πρόεδρος Μπούς

    01-07-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διπλασιάσουν έως το 2010 την οικονομική βοήθεια που προσφέρουν προς τις Αφρικανικές χώρες, ώστε να ανέρχεται σε 8.6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η καταπολέμηση της ελονοσίας αποτελεί σημαντικό στόχο του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας.

    Ο κ. Μπούς ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό την Πέμπτη, πρίν από την διάσκεψη των Οκτώ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Σκωτία. Ο κ. Μπούς πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν δωρεάν προγράμματα για την δημόσια υγεία που θα στοχεύουν στην μείωση των θανάτων από ελονοσία κατά 50% στην Αφρική. Επί του παρόντος, η νόσος σκοτώνει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, μεταξύ των οποίων πολλοί είναι μικρά παιδιά.

    [08] Αρχίζει η ετήσια διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Ουάσινγκτον

    01-07-2005

    Κοντολήζα Ράις

    Βουλευτές από τα 55 κράτη-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, άρχισαν την Παρασκευή πενθήμερη επίσκεψή τους στην Ουάσινγκτον. Οι βουλευτές από χώρες της βόρειας Αμερικής, την Ευρώπη, την κεντρική Ασία και την Καυκασία, λαμβάνουν μέρος στην 14η ετήσια διάσκεψη του οργανισμού.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την διάσκεψη θα εστιαστούν στην διεθνή ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την προώθηση της δημοκρατίας. Αρκετοί ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα μιλήσουν στην διάσκεψη, όπως η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις και ο ομόλογός της από την Σλοβενία, Ντιμίτρι Ρούπελ.

    [09] Eπίδοξος βομβιστής στην Τουρκία σκοτώθηκε από την αστυνομία

    01-07-2005

    Ο Εγιούπ Μπεγιάζ, στην προσπάθεια διαφυγής του, πριν πυροβοληθεί από την αστυνομία.

    Στην Τουρκία, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε αριστερό εξτρεμιστή, ο οποίος προσπάθησε να πυροδοτήσει βόμβα μέσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο επίδοξος βομβιστής προσπάθησε να μπεί μέσα στο υπουργείο το πρωί της Παρασκευής, όμως ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε πάνω στο σώμα του, εντοπίστηκε από τα ειδικά μηχανήματα συναγερμού. Η αστυνομία τον άρπαξε καθώς αποπειράθηκε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του και τελικά τον σκότωσε, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει.

    Ο εξτρεμιστής ονομαζόταν Εγιούπ Μπεγιάζ και φέρεται ότι ήταν μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού κόμματος, που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία, επειδή επιδιώκει την πτώση του κυβερνώντος κόμματος και την εγκαθίδρυση στην εξουσία Μαρξιστικού κόμματος. Η αστυνομία είπε ότι ο Μπεγιάζ κατεζητείτο σε σχέση με άλλη παλαιότερη επίθεση.

    [10] Eκρηξη βόμβας κοντά στα γραφεία του Ιρακινού πρωθυπουργού στη Βαγδάτη

    01-07-2005

    O κ. αλ Τζααφάρι

    Βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στα γραφεία του ιρακινού πρωθυπουργού Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο. Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι ένας φρουρός σκοτώθηκε από την έκρηξη της Παρασκευής και ότι τουλάχιστον ένα ακόμα άτομα τραυματίστηκε.

    Ο κ. αλ Τζααφάρι δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα στο γραφείο του που παλαιότερα ήταν η κατοικία του. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι οι συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν 12 ύποπτους τρομοκράτες και κατάσχεσαν όπλα, κατά την διάρκεια τριών ξεχωριστών επιχειρήσεων στη βόρεια πόλη Μοσούλη.

    [11] Παραιτείται η Σάντρα Ντέη Ο'Κόννορ, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

    01-07-2005

    Η κ. Ο'Κόννορ

    Η Σάντρα Ντάιη Ο'Κόννορ, η πρώτη γυναίκα δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται. Με επιστολή της προς τον πρόεδρο Μπούς την Παρασκευή, η κ. Ο'Κόννορ του γνωστοποίησε την απόφασή της, αναφέροντας ότι θα αποχωρήσει από το δικαστήριο, όταν διοριστεί και επικυρωθεί ο αντικαταστάτης της. Η κ. Ο'Κόννορ τόνισε ότι υπήρξε γι'αυτήν 'μεγάλη τιμή' να υπηρετεί στο Ανώτατο Δικαστήριο τα τελευταία 24 χρόνια.

    Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς εξήρε την κ. Ο'Κόννορ για την πνευματική της διαύγεια και τις υπηρεσίες που προσέφερε στο έθνος και υποσχέθηκε να διορίσει τον αντικαταστάτη της έγκαιρα, προσθέτοντας ότι η χώρα αξίζει μία 'αξιοπρεπή διαδικασία επικύρωσης του νέου διορισμού,' όπως είπε.

    Η παραίτηση της κ. Ο'Κόννορ αναμένεται ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για έντονη πολιτική διαμάχη μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, σε σχέση με το ποιός θα την διαδεχθεί. Κατά την 24άχρονη θητεία της, η δικαστής Ο'Κόννορ είχε την αποφασιστική ψήφο σε επίμαχες περιπτώσεις, όπως αυτή των αμβλώσεων ή της θανατικής ποινής. Ο Λευκός Οίκος ετοιμαζόταν ήδη για την εξεύρεση νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφού ο δικαστής Ουίλλιαμ Ρένκουιστ πάσχει από καρκίνο του θυρεοειδούς, άν και ο ίδιος δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι σκοπεύει να παραιτηθεί.

    [12] Νέα σχέδια για τον 'Πύργο της Ελευθερίας'

    01-07-2005

    Ο αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσάιλντς παρουσιάζει τον 'Πύργο της Ελευθερίας'

    Ανώτερα στελέχη του δήμου της Ν. Υόρκης αποκάλυψαν ένα νέο ποιο ασφαλές αρχιτεκτονικό σχέδιο για το κτήριο το οποίο θα αντικαταστήσει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

    Τα καινούργια σχέδια του 'Πύργου της Ελευθερίας', όπως θα ονομαστεί το καινούργιο κτήριο, προβλέπουν την έγερση του οικοδομήματος μακριά από πολυσύχναστο δρόμο. καθώς οι αρχές, που απέρριψαν τα αρχικά σχέδια, έχουν εκφράσει φόβο για πιθανές επιθέσεις με βόμβες τοποθετούμενες μέσα σε φορτηγά.

    Τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία ενός γυάλινου ουρανοξύστη ο οποίος θα ξεπεράσει το ύψος των δίδυμων πύργων οι οποίοι καταστράφηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ-Κάϊντα την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

    Το τελικό ύψος του ουρανοξύστη θα αγγίζει τα 541 μέτρα, ή αλλιώς τα 1776 πόδια νούμερο συμβολικό της χρονιάς που οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

    Τα εγκαίνια της ανέγερσης του κτηρίου έγιναν πέρυσι και ήταν αφιερωμένα στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    [13] Η Βρετανία στο πηδάλιο της ΕΕ

    01-07-2005

    Η Βρετανία αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την, εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Επί την ευκαιρία αυτή, ο πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ ανακοίνωσε την διοργάνωση άτυπης διάσκεψης κορυφής, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν σχετικά με την μελλοντική πορεία της Ένωσης. Ο κ. Μπλέαρ δεν προσδιόρισε την ημερομηνία για την διάσκεψη, αλλά είπε ότι θα γίνει του χρόνου στο Λονδίνο.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη τύπου μετά από συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Μπλέαρ αναγνώρισε ότι η χώρα του αναλαμβάνει την προεδρία της κοινότητας σε μία δύσκολη στιγμή, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση εξαιτίας του προϋπολογισμού της.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 2 July 2005 - 1:18:25 UTC