Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λονδίνο: Bομβιστές αυτοκτονίας μάλλον υπεύθυνοι για τις επιθέσεις
  • [02] Λαχούντ: "Εχθροί του Λιβάνου" υπεύθυνοι για την επίθεση στη Βηρυτό
  • [03] Απερίφραστη καταδίκη απ' την Παλαιστινιακή Αρχή για την επίθεση στην Νετάνια
  • [04] Τζααφάρι: Οι συμμαχικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ όσο χρειαστεί
  • [05] Ιράν: "Απόλυτο δικαίωμα" της Τεχεράνης να αναπτύσει πυρηνική τεχνολογία
  • [06] Αντίθεση ΗΠΑ σε σχέδιο διεύρυνσης του ΣΑ του ΟΗΕ
  • [07] ΝΑΣΑ: Έτοιμο για εκτόξευση το Ντισκάβερυ
  • [08] Αποχαιρετιστήρια δεξίωση του Πρέσβη της Ελλάδας
  • [09] Η Ουάσιγκτον στο πλευρό των Βρυξελλών

  • [01] Λονδίνο: Bομβιστές αυτοκτονίας μάλλον υπεύθυνοι για τις επιθέσεις

    13-07-2005

    Πήτερ Κλάρκ και Άντι Χέϊμαν

    Στο Λονδίνο, εντείνονται οι υποψίες ότι οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί το πρώτο παράδειγμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Πήτερ Κλαρκ, δήλωσε ότι οι αρχές έχουν εντοπίσει 4 υπόπτους για τις επιθέσεις και ότι διερευνούν βίντεο που δείχνει τα άτομα αυτά να φτάνουν με τρένο στο σταθμό του Κινγκς Κρος κρατώντας σάκους, ενώ επιβιβάστηκαν σε 4 διαφορετικές γραμμές του μετρό λίγο πριν τις εκρήξεις. Ο κ. Κλάρκ δεν αποκάλυψε την ταυτότητα των υπόπτων, αλλά επεσήμανε ότι βρέθηκαν προσωπικά στοιχεία του καθενός απ' αυτούς στα τέσσερα σημεία των επιθέσεων.

    Με βάση αυτά τα στοιχεία η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε κυρίως μουσουλμανικές συνοικίες στη Βόρεια Αγγλία και συνέλαβε ένα άτομο.

    [02] Λαχούντ: "Εχθροί του Λιβάνου" υπεύθυνοι για την επίθεση στη Βηρυτό

    13-07-2005

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμιλ Λαχούντ, κατηγόρησε τους 'εχθρούς του Λιβάνου', όπως τους αποκάλεσε, για την βομβιστική επίθεση, με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βηρυτό απ' την όποια σκοτώθηκαν 2 άτομα, ενώ τραυματίστηκε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας.

    Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και ο γγ των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, καταδίκασαν την επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής του Υπουργού Άμυνας του Λιβάνου, Ελίας Μουρ, την στιγμή που περνούσε από πλούσια γειτονιά της Βηρυτού.

    Να υπενθυμίσουμε ότι από ανάλογη επίθεση το Φεβρουάριο είχε σκοτωθεί ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ραφίκ Χαριρι, ο οποίος αντιτιθετο στον συριακό παρεμβατισμό στο Λίβανο.

    [03] Απερίφραστη καταδίκη απ' την Παλαιστινιακή Αρχή για την επίθεση στην Νετάνια

    13-07-2005

    2 Iσραηλινοί σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής καμικάζι αυτοανατινάχτηκε έξω από εμπορικό κέντρο στην Ισραηλινή πόλη Νετάνια

    Η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ο δράστης, ένας δεκαοκτάχρονος από τη βόρεια Δυτική Όχθη, είχε μόλις αποφοιτήσει από το γυμνάσιο.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντας την 'τρομοκρατική ενέργεια' και έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ενώ τόνισε ότι κανένας Παλαιστίνιος πατριώτης δεν θα προέβαινε σε μια τέτοια ενέργεια λίγες μόνο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ισραήλ απ' τη Λωρίδα της Γάζας. Την επίθεση καταδίκασε επίσης και ο Λευκός Οίκος.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε ότι θα λάβει σκληρά μέτρα κατά οποιουδήποτε στρατιώτη δεν υπακούσει τις εντολές απομάκρυνσης των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

    [04] Τζααφάρι: Οι συμμαχικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ όσο χρειαστεί

    13-07-2005

    O πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραxήμ Αλ Τζααφαρι, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη χώρα του έως ότου οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα συνεχιζόμενα επεισόδια βίας.

    Μιλώντας τη Τρίτη στη Ιρακινή εθνοσυνέλευση ο κύριος Τζααφάρι απέρριψε την ιδέα δημιουργίας χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα.

    Νωρίτερα ο Ιρακινός πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών, Ρομπερτ Ζέλλικ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να βοηθούν τις Ιρακινές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το ανταρτικό κίνημα. Στο μεταξύ, από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν 3 άτομα και τραυματίστηκαν15 άλλα στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ. Σε ξεχωριστή έκρηξη στην Ταλ Αφάρ σκοτώθηκε ένας πολίτης και τραυματίστηκαν 9 άλλοι.

    [05] Ιράν: "Απόλυτο δικαίωμα" της Τεχεράνης να αναπτύσει πυρηνική τεχνολογία

    13-07-2005

    Καμάλ Χαραζί

    Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι η χώρα του έχει το 'απόλυτο δικαίωμα', όπως είπε χαρακτηριστικά, να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς. Σε ομιλία του προς ξένους πρέσβεις στην Τεχεράνη, ο κ. Χαραζί τόνισε ότι οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στο Ιράν δεν θα επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική της Τεχεράνης. Πάντως ο νεοεκλεγής πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    [06] Αντίθεση ΗΠΑ σε σχέδιο διεύρυνσης του ΣΑ του ΟΗΕ

    13-07-2005

    Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν σε πρόταση στον ΟΗΕ που προβλέπει αύξηση του αριθμού των μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας. Αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι και η Γενική Συνέλευση των ΗΕ θα πρέπει να αντιταχθεί στην πρόταση της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας να διευρυνθεί το Συμβούλιο Ασφάλειας κατά 10 έδρες, 6 εκ των οποίων θα είναι μόνιμες. Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών δηλώνει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφάλειας, αλλά 'την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο', όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Στην διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφάλειας αντιτίθενται επίσης ο Καναδάς, η Κίνα και η Ρωσία.

    [07] ΝΑΣΑ: Έτοιμο για εκτόξευση το Ντισκάβερυ

    13-07-2005

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε επιτυχώς ελαφρά βλάβη του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερυ, που έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει στο διάστημα σήμερα. Πάντως η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος παρακολουθεί επισταμένως τα καιρικά φαινόμενα στη περιοχή και τις πιθανότητες καταιγίδων που ενδεχομένως να καθυστερήσουν την προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, ώρα Φλόριδας, εκτόξευση του Ντισκάβερυ, του πρώτου αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου που επιστρέφει στο διάστημα μετά από δύο και πλέον χρόνια απραξίας, λόγω του δυστυχήματος με το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια το 2003. Η ΝΑΣΑ δηλώνει ότι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας των διαστημικών λεωφορείων, έχουν προστεθεί αισθητήρες και έχουν αλλάξει οι διαδικασίες εκτόξευσης.

    [08] Αποχαιρετιστήρια δεξίωση του Πρέσβη της Ελλάδας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    13-07-2005

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιώργος Σαββαΐδης, αποχαιρέτισε φίλους και συνεργάτες του σε δεξίωση που παραχώρησε στην πρεσβευτική κατοικία, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της τριετούς θητείας του στην Ουάσιγκτον.

    Ανάμεσα στους πολλούς παράγοντες οι οποίοι παραβρέθηκαν και ευχήθηκαν στον κύριο Σαββαΐδη, ότι το καλύτερο κατά την επιστροφή του στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, ήταν αξιωματούχοι της Αμερικανικής κυβέρνησης, μέλη του Κογκρέσου, πρέσβεις, εκπρόσωποι της ομογένειας και δημοσιογράφοι.

    Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε τον διακεκριμένο Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη, από την πολιτεία Μαίρυλαντ, τον εκδότη της εφημερίδας Ουάσιγκτον Πόουστ, Μπο Τζόουνς, τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου Τζέημς Μπίλλινγκτον, παράγοντες του Στέητ Ντιπάρτμεντ και άλλους.

    Τον κύριο Σαββαΐδη έχει οριστεί να αντικαταστήσει στη Ουάσιγκτον ο Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Μάλλιας.

    [09] Η Ουάσιγκτον στο πλευρό των Βρυξελλών

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσινγκτον

    13-07-2005

    Ο καθηγητής Τζον Χάλσμαν

    Ημερίδα με θέμα τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά την κρίση που προέκυψε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάληψη της Ευρωπαϊκής προεδρίας απ' τη Βρετανία, διοργάνωσε εδώ στην Ουάσιγκτον το Ίδρυμα Heritage, μια απ' τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψεις της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο καθηγητής Τζον Χάλσμαν, αναλυτής για θέματα Ευρω-Ατλαντικών σχέσεων του Ιδρύματος. Σε συνέντευξη του προς την Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ ο κ. Χάλσμαν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή ελίτ ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για την κρίση που προέκυψε στην Ευρώπη.

    Ο καθηγητής Χάλσμαν χαρακτηρίζει το σχέδιο του Ευρωπαϊκού συντάγματος 'ιδιαίτερα προβληματικό έγγραφο' που δεν διαφυλάσσει τα δικαιώματα των λαών που αποτελούν το ενιαίο Ευρωπαϊκό σύνολο και δεν διευκολύνει την κατανόηση του κοινού μέλλοντος απ' τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη. 'Η Ευρωπαϊκή ελίτ', είπε ο κύριος Χάλσμαν, 'είδε πλέον ξεκάθαρα ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν συμφωνούν καθόλου μ' αυτή τη διαδικασία και ότι θέλουν να συμμετάσχουν πολύ περισσότερο σ' αυτήν. Υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και διαφέρει ο τρόπος αντιμετώπισης τους από λαό σε λαό. Η Ευρώπη σαν σύνολο θα πρέπει να εγκαταλείψει τις διακηρύξεις για το πόσο υπέροχα είναι τα πράγματα και να κοιτάξει τον εαυτό της στο καθρέφτη αντιμετωπίζοντας κατάματα τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά και δημογραφικά της προβλήματα'.

    Η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλέαρ, για εκ θεμελίων αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής οικονομικής πραγματικότητας αποτελεί, κατά τον καθηγητή Χάλσμαν τον καλύτερο τρόπο για να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση απ' το σημερινό τέλμα. 'Το ζητούμενο', επισημαίνει ο κύριος Χάλσμαν, 'είναι πως μπορεί κανείς να προσαρμόσει τις δαπάνες για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης και γι' αυτό ο κ. Μπλέαρ έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τους στόχους της Λισσαβόνας, που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εφαρμοστούν κυρίως σε τοπικό επίπεδο, θα πρέπει να εφαρμοστεί ανταγωνιστική φιλελευθεροποίηση του εμπορίου μεταξύ των χωρών μελών για να διευρυνθούν τα οφέλη που έχουν δει χώρες της Ευρώπης που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις φιλελευθεροποίησης των οικονομικών τους τα τελευταία 15 χρόνια, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες καθώς και χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Θα πρότεινα λοιπόν ελεύθερο οικονομικό ανταγωνισμό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν γινόταν κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπερίσχυε το οικονομικό μοντέλο του κ. Μπλέαρ και όχι αυτό του κ. Σιράκ'.

    Ο αναλυτής του Ιδρύματος Heritage παραδέχτηκε ότι μερίδα Αμερικανών αναλυτών αισθάνθηκε ικανοποίηση για την πολιτική ήττα ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, λόγω της διαμάχης του με την Ουάσιγκτον για το θέμα του Ιράκ. Όμως ο καθηγητής Χάλσμαν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την παραδοσιακή τους σύμμαχο την Ευρώπη σε διάφορα επίπεδα, ακόμη και με κάθε χώρα ξεχωριστά και για κάθε θέμα ξεχωριστά, αν χρειαστεί. 'Νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε την Ευρωπαϊκή ενοποίηση αναπόφευκτη' ανέφερε ο κύριος Χάλσμαν, 'και να αφήσουμε τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν για την φύση της ενοποίησης. Οι ΗΠΑ δεν θα έχουν πρόβλημα αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν ότι δεν θα ήθελαν πλήρη ενοποίηση. Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Ευρώπη υπό οιανδήποτε μορφή. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί απ' τους ίδιους τους Ευρωπαίους. Πάντως θα με εξέπληττε αν η πολιτική ενοποίηση προχωρούσε πέραν των σημερινών δεδομένων μετά τις εξελίξεις με τα δημοψηφίσματα'.

    Κατά τον κ. Χάλσμαν ένα απ' τα αναπάντητα ερωτήματα αυτή τη στιγμή είναι και το πως η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επηρεάσει την διεύρυνση και τις σχέσεις με χώρες όπως η Τουρκία. Ο αμερικανός αναλυτής πιστεύει ότι η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι αναπόφευκτη γιατί η διαδικασία βρίσκεται σε τελικό στάδιο, αλλά κατά τη γνώμη του η Τουρκία έχει ελάχιστες πιθανότητες για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη. 'Πιστεύω πως οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας είναι πραγματικά μηδαμινές' λέει ο κύριος Χάλσμαν. 'Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν, αλλά πιστεύω πως θα πρέπει να συζητηθεί εναλλακτικό σχέδιο για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και ο Γαλλικός λαός θα ψηφίσει για το θέμα και αν το δημοψήφισμα γινόταν σήμερα θα ήταν αρνητικό για την Τουρκία. O κ. Σαρκοζί ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία, αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας, ενώ η ηγεσία της αντιπολίτευσης στη Γερμανία έχει και αυτή ταχθεί κατά της Τουρκικής ένταξης. Δεν νομίζω ότι αυτές οι συνθήκες θα αλλάξουν, γι' αυτό πιστεύω ότι οι προοπτικές για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα πραγματικά δυσοίωνες'.

    Καταλήγοντας ο καθηγητής Χάλσμαν τόνισε ότι η σημερινή ατμόσφαιρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγκάσει πολλά μέλη να επανεξετάσουν το ρόλο τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέες συμμαχίες. 'Οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα αναγκαστούν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα των οικονομικών τους μεταρρυθμίσεων, αν δεν θέλουν να μείνουν πίσω σ' αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Όσο για τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα πολιορκηθούν από τη Βρετανική προεδρία, γιατί αν υποθέσουμε πως θα αλλάξει η Καγκελαρία στη Γερμανία, παρέχεται η δυνατότητα, με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που τρέφουν φιλο-Αμερικανικά αισθήματα και τάσσονται υπέρ της οικονομικής φιλελευθεροποίησης, να δημιουργηθεί μια συμμαχία Βρετανίας-Γερμανίας-Ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που θα προσπαθήσουν να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν ποιο φιλελεύθερο, από οικονομικής άποψης, προσανατολισμό'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 14 July 2005 - 1:18:25 UTC