Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα τελικά η επιστροφή του Ντισκάβερυ
  • [02] Ενώπιον της δικαιοσύνης αξιωματούχος του ΟΗΕ για το πρόγραμμα Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα
  • [03] Δημοσκόπηση: Σε χαμηλά επίπεδα η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς
  • [04] Επείγουσα συνεδρίαση της ΔΥΑΕ για το Ιράν
  • [05] Μουσουλμάνος κληρικός που κατηγορείται για προδοσία, εγκατέλειψε τη Βρετανία
  • [06] Δύο νεκροί από νέα έκρηξη στη Κωνσταντινούπολη
  • [07] Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε το νέο νόμο για θέματα ενέργειας
  • [08] Προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει η Αίγινα

  • [01] Σήμερα τελικά η επιστροφή του Ντισκάβερυ

    09-08-2005

    Το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερυ ετοιμάζεται για την δεύτερη απόπειρα επιστροφής του στην Γη, μετά την ακύρωση της προσγείωσης του τη Δευτέρα λόγω κακών καιρικών συνθηκών στη Φλόριντα. Οι ελεγκτές της πτήσης δήλωσαν ότι τα χαμηλά σύννεφα στη Φλόριντα δημιουργούσαν 'ασταθείς' συνθήκες για την προσγείωση του διαστημικού λεωφορείου. Πάντως συννεφιά αναμένεται και σήμερα στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ της Φλόριντα, αλλά η ΝΑΣΑ δήλωσε ότι εναλλακτικά σημεία προσγείωσης στη Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό θα τεθούν στην διάθεση του Ντισκάβερυ, το οποίο έχει προμήθειες για να παραμείνει στο διάστημα χωρίς πρόβλημα έως και την Τετάρτη.

    [02] Ενώπιον της δικαιοσύνης αξιωματούχος του ΟΗΕ για το πρόγραμμα Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα

    09-08-2005

    Μπενόν Σεβάν

    Ο πρώην αξιωματούχος των ΗΕ, Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ, δήλωσε ένοχος των κατηγοριών για συνομωσία, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε σχέση με το πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ, Πετρέλαιο για Τρόφιμα. Η είδηση αυτή ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, λίγες ώρες μετά την άρση, από τον γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν, της διπλωματικής ασυλίας του κ. Γιάκοβλεφ. Νωρίτερα τη Δευτέρα, ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά το πρόγραμμα, κατηγόρησε τον κ. Γιάκοβλεφ ότι έλαβε ένα εκατομμύριο δολάρια από επιχειρήσεις που εξασφάλιζαν συμβόλαια από τον διεθνή οργανισμό. Η επιτροπή κατηγόρησε επίσης τον επικεφαλής του προγράμματος, Μπενόν Σεβάν, για διαφθορά. Ο κ. Σεβάν αρνείται τις κατηγορίες.

    Στο μεταξύ, εξ αιτίας σφοδρής αμμοθύελλας στη Βαγδάτη, ακυρώθηκε η δεύτερη μέρα διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στο Ιράκ. Οι διαβουλεύσεις στόχευαν στην έγκαιρη επίλυση των διαφορών μεταξύ τους πάνω σε διάφορα θέματα, όπως τον ομοσπονδιακό τρόπο διακυβέρνησης, την εθνική ταυτότητα και το ρόλο του Ισλάμ, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν, έως τις 15 Αυγούστου, το κείμενο του νέου συντάγματος της χώρας.

    [03] Δημοσκόπηση: Σε χαμηλά επίπεδα η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς

    09-08-2005

    Νέα δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN και της εφημερίδας USA Today δείχνει την δημοτικότητα του προέδρου Μπούς να έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της προεδρίας του, ενώ όλο και περισσότεροι Αμερικανοί εκφράζουν αντίθεση με τον πόλεμο στο Ιράκ. Το 45% των ερωτηθέντων εξέφρασαν ικανοποίηση με την προεδρία Μπούς ενώ το 56% δήλωσε ότι η κατάσταση είναι άσχημη για τις ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Επίσης άλλη μια σφυγμομέτρηση του περιοδικού Newsweek δείχνει ότι το 61% των Αμερικανών διαφωνεί με τον τρόπο που ο πρόεδρος Μπούς χειρίζεται την κατάσταση στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ και μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του κ. Μπούς εξέφρασαν ανησυχία ότι η πτώση της δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανών στρατιωτών που σκοτώνονται στο Ιράκ, θα επηρεάσει αρνητικά το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του χρόνου.

    [04] Επείγουσα συνεδρίαση της ΔΥΑΕ για το Ιράν

    09-08-2005

    Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν επείγουσα συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας σήμερα, για να συζητηθεί η επανέναρξη πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Οι τρεις Ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να πείσουν το Ιράν να αναλάβει τη δέσμευση ότι δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα και προειδοποίησαν ότι θα υποστηρίξουν τις αμερικανικές προσπάθειες για την παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για την επιβολή πιθανών κυρώσεων, αφού το Ιράν δεν τήρησε υπόσχεσή του να εγκαταλείψει την μετατροπή πυρηνικών καυσίμων. Όμως, το πιθανότερο είναι ότι η ηγεσία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δεν θα προβεί σε παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη. Αντ' αυτού θα εκδώσει τελεσίγραφο προς την Τεχεράνη, ζητώντας την διακοπή των εργασιών στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισφαχάν.

    [05] Μουσουλμάνος κληρικός που κατηγορείται για προδοσία, εγκατέλειψε τη Βρετανία

    09-08-2005

    Ο Μουσουλμάνος κληρικός, Ομάρ Μπακρί, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποστήριξη τρομοκρατικών ενεργειών στη Βρετανία, διέφυγε στο Λίβανο. Σύμβουλος του κληρικού, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Μπακρί έφυγε απ' τη Βρετανία το Σάββατο μετά τη δήλωση του ότι δεν σκοπεύει να πληροφορήσει τις Βρετανικές αρχές για ενδεχόμενες επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις από μουσουλμάνους. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Μπακρί υποστήριξε επιθέσεις εναντίον Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επίσης άλλοι δύο Μουσουλμάνοι κληρικοί στη Βρετανία διερευνώνται για παρόμοιες δραστηριότητες.

    [06] Δύο νεκροί από νέα έκρηξη στη Κωνσταντινούπολη

    09-08-2005

    Η Τουρκική αστυνομία δήλωσε ότι έκρηξη σε πολυκατοικία της Κωνσταντινούπολης κόστισε τη ζωή σε δύο άνδρες που ετοίμαζαν βόμβα. Απ' την έκρηξη τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον 5 άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένου και μικρού κοριτσιού. Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί ένταση στη Τουρκία μετά από σειρά βομβιστικών επιθέσεων που η αστυνομία συνδέει με Κούρδους αντάρτες. Πάντως οι αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την τελευταία αυτή έκρηξη με κάποια συγκεκριμένη οργάνωση.

    [07] Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε το νέο νόμο για θέματα ενέργειας

    09-08-2005

    O πρόεδρος Μπούς υπέγραψε ενεργειακό νομοσχέδιο που, όπως ισχυρίζεται, θα ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, ο κ. Μπούς είπε ότι δεν πρόκειται να επιλύσει αμέσως τις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όμως θα χαράξει την ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ για τον 21ο αιώνα. Υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε ότι οι φοροαπαλλαγές, ύψους 11άμιση δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει ο νέος νόμος, θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο, καθώς και τις έρευνες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αντίθετα, οι πολέμιοι του μέτρου δηλώνουν ότι χαλαρώνει τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και δεν περιορίζει καθόλου την αυξανόμενη ζήτηση για καύσιμα στις ΗΠΑ.

    [08] Προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει η Αίγινα

    Μαρία Σπυριδωνάκου, Αθήνα

    09-08-2005

    Μεγάλα προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει η Αίγινα σε μια περίοδο, μάλιστα, τουριστικής αιχμής προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τόσο των δημοτών και επαγγελματιών όσο και των παραθεριστών.

    Ο αντιδήμαρχος του νησιού Χρήστος Λαμπαδάριος κατήγγειλε ότι κύριος υπεύθυνος του προβλήματος είναι ο ιδιώτης που έχει αναλάβει τη μεταφορά του νερού.

    Ο υδρομεταφορέας κύριος Ηλιακίδης, τόνισε ο αντιδήμαρχος, άφησε την Αίγινα χωρίς νερό για να εκβιάσει τη δημοτική αρχή να του καταβάλλει προηγούμενες οφειλές αλλά και για να την εμποδίσει να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης.

    Στην υπόθεση ο αντιδήμαρχος κύριος Λαμπαδάριος εμπλέκει και τον Λιμενάρχη κύριο Νικολάτο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "έχει ταχθεί στο πλευρό του υδρομεταφορέα βοηθώντας τον με κάθε τρόπο στις προσπάθειες που κάνει για να παραμείνει η Αίγινα χωρίς νερό". Οι προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να προμηθευτεί νερό το νησί είναι συνεχείς και επίμονες. Ηδη η Νομαρχία Πειραιά διέθεσε 500.000 ευρώ για τη κάλυψη μεταφοράς δαπανών νερού, ενώ στο νησί έφθασαν και υδροφόρα του πολεμικού ναυτικού με 400 τόνους νερό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 10 August 2005 - 1:18:11 UTC