Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπούς: "Θετικό πρώτο βήμα"
  • [02] Ιράκ: Εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για το νέο σύνταγμα
  • [03] Ισραήλ: Μαζική διαδήλωση κατά της απόσυρσης απ' τη Γάζα
  • [04] Μέχρι σήμερα το απόγευμα οι ακυρώσεις πτήσεων στο Χήθροου
  • [05] Βρετανία: Σχεδιάζεται η απέλαση ξένων υπηκόων
  • [06] Τουρκία: Άδικη η Ευρωπαϊκή πίεση για αναγνώριση της Κύπρου
  • [07] Η πολιτική ηγεσία του Ιράκ ακόμα δεν επέλυσε κύρια θέματα του νέου συντάγματος
  • [08] Aπαγορεύθηκε η είσοδος στη Βρετανία ακραίου ισλαμιστή κληρικού
  • [09] Eoρτασμοί Παλαιστινίων, εν όψει της ισραηλινής απόσυρσης από τη Γάζα
  • [10] Eληξε η απεργία των Βρετανικών Αερογραμμών
  • [11] Προσήλωση στη δημοκρατία, δηλώνει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • [12] Aρνούνται να μετακινηθούν οι Αφγανοί πρόσφυγες

  • [01] Μπούς: "Θετικό πρώτο βήμα"

    12-08-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα το ψήφισμα που απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες. Την Πέμπτη, μετά από σύσκεψη που είχε στο ράντσο του στο Κρώφορντ του Τέξας με την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και τον υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι το ψήφισμα που ενεκρίθη ομόφωνα από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, δείχνει ότι η παγκόσμια κοινότητα συμφωνεί πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά πρόσθεσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί τελικά άδεια εισόδου στις ΗΠΑ στον νέο πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, για να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο της γενικής συνέλευσης των ΗΕ τον άλλο μήνα στη Νέα Υόρκη. Πάντως οι ΗΠΑ συνεχίζουν διερευνούν καταγγελίες ότι ο κ. Αχμαντινετζάντ ήταν αναμεμειγμένος στην κρίση με τους αμερικανούς ομήρους στο Ιράν το 1979.

    Την Πέμπτη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας απαίτησε από το Ιράν να σταματήσει όλες τις πυρηνικές του δραστηριότητες, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Το διοικητικό συμβούλιο της διεθνούς υπηρεσίας ενέκρινε το ψήφισμα ομόφωνα την Πέμπτη, το οποίο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με την απόφαση του Ιράν να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα. Όμως το ψήφισμα, που εισηγήθηκαν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, δεν φθάνει στο σημείο παραπομπής της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων, αλλά ζητά από τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να επιβεβαιώσουν την συμμόρφωση του Ιράν, έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Ιρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν το ψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο.

    [02] Ιράκ: Εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για το νέο σύνταγμα

    12-08-2005

    Ιρακινοί πολιτικοί ηγέτες που εκπροσωπούν τις διάφορες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της χώρας, είχαν περαιτέρω διαβουλεύσεις την Πέμπτη, με στόχο την διευθέτηση καίριας σημασίας θεμάτων του νέου συντάγματος. Το σχέδιο του νέου συντάγματος θα πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι τη Δευτέρα, όμως παραμένουν άλυτα πολλά σοβαρά ζητήματα, όπως η ομοσπονδιακή μορφή της χώρας που ζητούν οι Κούρδοι για να προστατεύσουν την αυτονομία τους στο βόρειο Ιράκ. Οι Σιίτες είναι διχασμένοι επί του θέματος, ενώ οι Σουνίτες αντιτίθενται ξεκάθαρα. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ ανανέωσε για ένα χρόνο την βοηθητική του αποστολή στο Ιράκ. Η αποστολή αυτή βοηθά τους ιρακινούς να καταρτίσουν το σύνταγμά τους και να οργανώσουν εκλογές.

    [03] Ισραήλ: Μαζική διαδήλωση κατά της απόσυρσης απ' τη Γάζα

    12-08-2005

    Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι έποικοι και οι υποστηρικτές τους πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Τελ Αβίβ διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη αποχώρηση των Ισραηλινών απ' τη Λωρίδα της Γάζας. Οι έποικοι χαρακτήρισαν την απόσυρση που θα αρχίσει την άλλη εβδομάδα, απαρχή της καταστροφής του Ισραήλ. Αλλά ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε στην Ισραηλινή τηλεόραση ότι η απόφαση του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν να αποσυρθεί απ' τη περιοχή θα αποβεί προς όφελος του Ισραήλ. Ο κ. Μπούς τόνισε επίσης ότι η τελική λύση στα προβλήματα ασφάλειας του Ισραήλ θα δοθεί μόνο με την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά πλάι στο Ισραήλ.

    [04] Μέχρι σήμερα το απόγευμα οι ακυρώσεις πτήσεων στο Χήθροου

    12-08-2005

    Οι Βρετανικές αερογραμμές αποφάσισαν να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, λόγω διαμάχης με εταιρεία παρασκευής γευμάτων που εξυπηρετεί όλες τις πτήσεις και της απεργίας συμπαράστασης που εξαπέλυσε το προσωπικό εδάφους της British Airways. Η απεργία ξέσπασε όταν η εταιρεία παρασκευής γευμάτων Gate Gourmet με έδρα τις ΗΠΑ, απέλυσε την Τετάρτη εκατοντάδες υπαλλήλους της. Συνολικά η British Airways αναγκάστηκε να ακυρώσει 106 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού την Πέμπτη, ενώ έστειλε ορισμένες άλλες εισερχόμενες πτήσεις σε άλλα αεροδρόμια. Αυτά τα μέτρα είχαν σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν περίπου 20 χιλιάδες επιβάτες των Βρετανικών αερογραμμών. Η διεύθυνση της εταιρείας ζήτησε συγνώμη για τα προβλήματα και προσέφερε σε πολλούς επιβάτες κουπόνια για γεύματα και καταλύματα.

    [05] Βρετανία: Σχεδιάζεται η απέλαση ξένων υπηκόων

    12-08-2005

    O αρχές της Βρετανίας κρατούν και σχεδιάζουν να απελάσουν 10 ξένους υπηκόους που θεωρούνται απειλή στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών Τσάρλς Κλάρκ έκανε την ανακοίνωση την Πέμπτη, αλλά δεν αποκάλυψε την ταυτότητα των κρατουμένων. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ανάμεσά τους είναι ο Αμπού Κατάντα, που ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, λέγοντας ότι είχε υποστεί διώξεις στην πατρίδα του, την Ιορδανία. Οι βρετανικές αρχές είπαν ότι είναι ένας από τους κύριους στρατολόγους της αλ Κάιντα. Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ ανακοίνωσε δέσμη μέτρων κατά της τρομοκρατίας, μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις του Ιουλίου στο Λονδίνο. Μεταξύ αυτών είναι και η απέλαση αλλοδαπών που πιστεύουν στη βία. Στο μεταξύ, οι αρχές του Λιβάνου συνέλαβαν το ισλαμιστή κληρικό Ομάρ Μπάκρι Μωχάμεντ που κατηγορείται στη Βρετανία για ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    [06] Τουρκία: Άδικη η Ευρωπαϊκή πίεση για αναγνώριση της Κύπρου

    12-08-2005

    O κύριος διαπραγματευτής της Τουρκίας για τις ενταξιακές συνομιλίες της χώρας με την ΕΕ, υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπακάν, χαρακτήρισε άδικη την πίεση που υφίσταται η χώρα για να αναγνωρίσει την κυβέρνηση της Κύπρου. Ο κ. Μπαμπακάν δήλωσε στην Τουρκική τηλεόραση ότι η χώρα του εργάστηκε σκληρά για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού ζητήματος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου. Πάντως την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, είχε χαρακτηρίσει προκλητική την τουρκική θέση, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είχε δηλώσει ότι θα ήταν αδιανόητη η έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, από την στιγμή που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή κυβέρνηση.

    [07] Η πολιτική ηγεσία του Ιράκ ακόμα δεν επέλυσε κύρια θέματα του νέου συντάγματος

    12-08-2005

    Η ιρακινή ηγεσία συζητά για το νέο σύνταγμα.

    Οι πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ που εκπροσωπούν τις διάφορες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της χώρας, παραμένουν διαιρεμένοι αναφορικά με καίρια θέματα του νέου συντάγματος της χώρας, παρά την επικείμενη προθεσμία της Δευτέρας για την ολοκλήρωση του εγγράφου.

    Κατά τις προσευχές της Παρασκευής, Σουνίτες κληρικοί ζήτησαν από τους πιστούς να αποκηρύξουν το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης και να καταψηφίσουν ένα τέτοιο σύνταγμα, που να περιέχει άρθρα τα οποία "χωρίζουν τη χώρα". Την Πέμπτη, ο ηγέτης του μεγαλύτερου Σιιτικού κόμματος, ο Αμπντουλ Αζίζ Χακίμ, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει μία ιρακινή ομοσπονδία. Αλλά και οι Κούρδοι του Ιράκ υποστηρίζουν την ομοσπονδία, επειδή επιθυμούν να προστατευτεί η αυτονομία τους.

    Σε άλλη εξέλιξη, έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα νωρίς την Παρασκευή σκότωσε ένα Αμερικανό στρατιώτη στην πόλη Τικρίτ. Επίσης την Παρασκευή, Αμερικανοί στρατιώτες εντόπισαν και εξουδετέρωσαν μερικές βόμβες σε οδόστρωμα στη Βαγδάτη, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

    [08] Aπαγορεύθηκε η είσοδος στη Βρετανία ακραίου ισλαμιστή κληρικού

    12-08-2005

    Ο Ομάρ Μπάκρι Μωχάμεντ

    Oι βρετανικές αρχές απαγόρευσαν την επιστροφή στη χώρα στον ακραίο ισλαμιστή κληρικό Ομάρ Μπάκρι Μωχάμεντ, ο οποίος είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς τους τρομοκράτες βομβιστές, πρίν την αναχώρησή του την περασμένη εβδομάδα για το Λίβανο. Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι η παρουσία του Ομάρ Μπάκρι Μωχάμεντ στη Βρετανία 'δεν είναι εποικοδομητική για το δημόσιο συμφέρον'. Ο Μπάκρι κρατήθηκε μία μέρα στο Λίβανο για ανάκριση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή. Στο μεταξύ οι αρχές της Ιορδανίας ζήτησαν την έκδοση του Αμπού Κατάντα από τη Βρετανία. Ο Κατάντα, που συνελήφθη χθές για να απελαθεί από τη Βρετανία, είναι μουσουλμάνος κληρικός και καταζητείται για τρομοκρατικές ενέργειες στην Ιορδανία.

    [09] Eoρτασμοί Παλαιστινίων, εν όψει της ισραηλινής απόσυρσης από τη Γάζα

    12-08-2005

    Xιλιάδες Παλαιστίνιοι εόρτασαν την επικείμενη απόσυρση των ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια λαϊκής συγκέντρωσης την Παρασκευή. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μιλώντας προς το πλήθος, τόνισε: 'Σήμερα η Γάζα, αύριο η Ιερουσαλήμ!', αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό όνειρο της θέσπισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού

    Ο κ. Αμπάς

    Παλαιστινιακού κράτους.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν δήλωσε σε ισραηλινή εφημερίδα ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να αποσύρει περισσότερους εβραϊκούς οικισμούς από τη Δυτική Οχθη, από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Στην ίδια συνέντευξη, ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποσυρόταν και από άλλους μικρούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης, εκτός από τους τέσσερις κυρίους οικισμούς, ο κ. Σαρον απάντησε ότι δεν θα παραμείνουν όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί και ότι το θέμα θα συζητηθεί σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή πλευρά.

    Το Ισραήλ θα αρχίσει την απόσυρση από 21 οικισμούς του στη Γάζα την Τετάρτη.

    [10] Eληξε η απεργία των Βρετανικών Αερογραμμών

    12-08-2005

    Oι Βρετανικές Αερογραμμές ξανάρχισαν τις πτήσεις τους από το αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου την Παρασκευή, μετά την λήξη της απεργίας του προσωπικού εδάφους, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη. Εξαιτίας της απεργίας είχαν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από το Χήθροου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν πάνω από 100,000 επιβάτες. Και άλλες αεροπορικές εταιρίες, όπως η Κουάντας, η Σρι Λάνκαν Αιργουαιης και η Φινναιρ, που χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό εδάφους αναγκάστηκαν και εκείνες να ακυρώσουν τις πτήσεις τους.

    [11] Προσήλωση στη δημοκρατία, δηλώνει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    12-08-2005

    Ο κ. Ερντογάν

    O Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την προσήλωσή του προς την δημοκρατία, παρά την πρόσφατη έξαρση βίαιων περιστατικών από Κούρδους αντάρτες.

    Ο κ. Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον περίπου 1,000 ατόμων την Παρασκευή, στην κυρίως κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ. Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ο κ. Ερντογάν είπε στους παρισταμένους ότι η διένεξη με τους Κούρδους θα επιλυθεί με περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα πολιτικά δικαιώματα και μεγαλύτερη ευημερία.

    Η κυβέρνηση Ερντογάν υφίσταται πιέσεις για να λάβει περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας, ειδικά στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Η Τουρκία έχει ήδη χαλαρώσει τους πολιτιστικούς και γλωσσολογικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στην κουρδική κοινότητα, όμως ορκίζεται ότι θα συνεχίσει να μάχεται κατά των τρομοκρατών.

    [12] Aρνούνται να μετακινηθούν οι Αφγανοί πρόσφυγες

    12-08-2005

    Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες που ζούν σε καταυλισμούς στην παραμεθόριο περιοχή μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς τους και να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Οι ηγέτες των προσφύγων είπαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από τους καταυλισμούς, όπου πάνω από 100,000 Αφγανοί έζησαν και εργάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

    Η κυβέρνηση του Πακιστάν ζήτησε την απομάκρυνση των προσφύγων από τα σύνορα και την επιστροφή τους στα σπίτια τους έως το τέλος του μήνα. Μεγάλη αντιπροσωπία των προσφύγων μετέβη στη Καμπούλ για να πείσει τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι να μεσολαβήσει για να αποτραπεί η μετακίνησή τους από τους καταυλισμούς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 13 August 2005 - 1:18:17 UTC