Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράταση χρόνου απ' το Ιρακινό κοινοβούλιο
  • [02] Σαρόν: Οδυνηρή αλλά απαραίτητη η απόσυρση απ' τη Γάζα
  • [03] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Συλληπητήρια και συμπαράσταση των ΗΠΑ για τα θύματα του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος
  • [04] Έκκληση για περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, από δύο σημαίνοντες γερουσιαστές
  • [05] Βρετανία: Ανησυχίες για νέα τρομοκρατική επίθεση
  • [06] Το Πακιστάν κατά της χρήσης βίας σε βάρος του Ιράν
  • [07] Ελαφρά μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ
  • [08] 80 τραυματίες από ισχυρό σεισμό στη Βόρεια Ιαπωνία
  • [09] Παραμένουν τα ερωτήματα για την αεροπορική τραγωδία στην Αθήνα

  • [01] Παράταση χρόνου απ' το Ιρακινό κοινοβούλιο

    16-08-2005

    Το ιρακινό κοινοβούλιο έδωσε στην πολιτική ηγεσία της χώρας παράταση μίας εβδομάδας για την κατάρτιση του νέου συντάγματος, μετά την αποτυχία της να το ολοκληρώσει εντός της προθεσμίας της 15ης Αυγούστου. Το κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση λίγα λεπτά πριν την λήξη της προθεσμίας, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Τα μέλη της συνταγματικής επιτροπής απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ορισμένα καίρια θέματα, όπως το ρόλο του Ισλάμ στη χώρα και τον καταμερισμό της εξουσίας μεταξύ της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης. Ο πρόεδρος Μπούς σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι ιρακινοί έκαναν σημαντική πρόοδο για την κατάρτιση του συντάγματός τους και επισημαίνει ότι οι προσπάθειές τους δείχνουν ότι δύσκολα προβλήματα μπορούν να λυθούν ειρηνικά μέσω του διαλόγου και των συμβιβασμών. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως οι ιρακινοί θα ολοκληρώσουν την συνταγματική διαδικασία, ενώ ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί την γέννηση της δημοκρατίας στο Ιράκ.

    [02] Σαρόν: Οδυνηρή αλλά απαραίτητη η απόσυρση απ' τη Γάζα

    16-08-2005

    O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, παραδέχτηκε ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί οδυνηρό αλλά απαραίτητο μέτρο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο κ. Σαρόν δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να κρατήσει τις περιοχές αυτές επ' άπειρον, τονίζοντας ότι 8,500 εβραίοι έποικοι είναι περικυκλωμένοι στη Γάζα από ένα εκατομμύριο και πλέον Παλαιστινίους, πολλοί από τους οποίους ζούν σε συνωστισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ο κ. Σαρόν πρόσθεσε ότι είναι τώρα υπόθεση των Παλαιστινίων να ελέγξουν τους εξτρεμιστές και τόνισε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με κλάδους ελαίας στα ανοίγματα των Παλαιστινίων για ειρήνη. Όμως, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες σε ενδεχόμενες νέες επιθέσεις. Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα πρέπει να συνεργαστούν για την απόσυρση και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν ομάδες ειδικών στο Ισραήλ για να διαπιστωθεί το ύψος της αμερικανικής βοήθειας που θα πρέπει να χορηγηθεί στο Ισραήλ για την κατασκευή νέων κατοικιών για τους εκτοπισμένους εβραίους εποίκους.

    [03] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Συλληπητήρια και συμπαράσταση των ΗΠΑ για τα θύματα του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος

    16-08-2005

    'Οι ΗΠΑ θλίβονται για τον θάνατο των 121 ατόμων που επέβαιναν στην πτήση 522 της αεροπορικής εταιρείας Ήλιος και εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες των θυμάτων', αναφέρει σε ανακοίνωση του το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. 'Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε οποιανδήποτε βοήθεια μας ζητήσει η Ελλάδα ή η Κύπρος, με πνεύμα φιλίας και συμπαράστασης', καταλήγει η ανακοίνωση.

    Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρία Ήλιος δήλωσε ότι συνεργάζεται πλήρως με την αστυνομία για την διερεύνηση των αιτίων του αεροπορικού δυστυχήματος της Κυριακής. Αξιωματούχοι της εταιρίας διαψεύδουν πληροφορίες ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία της για να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενη εγκληματολογική έρευνα. Εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το σύστημα αποσυμπίεσης στο αεροσκάφος δεν λειτούργησε σωστά, με αποτέλεσμα την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και παροχής οξυγόνου. Ο επικεφαλής της εταιρίας Ήλιος, Ανδρέας Δράκος, διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι μία μέρα πρίν την μοιραία πτήση, μηχανικός της εταιρίας είχε δηλώσει ότι το αεροσκάφος ήταν ακατάλληλο για να εκτελεί δρομολόγια.

    [04] Έκκληση για περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, από δύο σημαίνοντες γερουσιαστές

    16-08-2005

    Τζον Μακέην

    Δύο εξέχοντες Αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν την αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ενώ πρόσθεσαν ότι οποιαδήποτε σχέδια για την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα αυτή, είναι πρόωρα. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζών Μακέην από την Αριζόνα και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζό Μπάιντεν από το Ντέλαγουερ, δήλωσαν σε ξεχωριστές τηλεοπτικές συνεντεύξεις ότι χρειάζονται περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ για να απωθήσουν τις επιθέσεις των ανταρτών, ενώ τόνισαν ότι δεν υπάρχουν αρκετές σωστά εκπαιδευμένες ιρακινές δυνάμεις που να μπορούν να αναπληρώσουν τους 138,000 Αμερικανούς στρατιώτες.

    Τζο Μπάιντεν

    Επίσης και οι δύο γερουσιαστές επεσήμαναν ότι δεν τρέφουν εμπιστοσύνη στον υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον οποίο κατηγορούν ότι δεν χειρίζεται καλά τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο γερουσιαστής Μακέην επισήμανε ότι οι αντάρτες δεν θα μπορούσαν τόσο εύκολα να επανακαταλάβουν περιοχές που ξεκαθάρισαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αν υπήρχαν περισσότεροι αμερικανοί στρατιώτες στη περιοχή, ενώ ο γερουσιαστής Μπάιντεν κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπούς ότι έβαλε νερό στο κρασί της αναφορικά με την εδραίωση της δημοκρατίας στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι λιγότεροι από 3,000 ιρακινοί στρατιώτες είναι αρκετά εκπαιδευμένοι για να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας.

    [05] Βρετανία: Ανησυχίες για νέα τρομοκρατική επίθεση

    16-08-2005

    Τσάρλς Κλάρκ

    Ο υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας, Τσάρλς Κλάρκ, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. Ο κ. Κλάρκ δήλωσε ότι παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για επικείμενη επίθεση, είναι 'ανόητο να πιστεύουμε' ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος και νέων βομβιστικών επιθέσεων. Νέα αυστηρότατα αντιτρομοκρατικά μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη Βρετανία μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του Ιουλίου στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων και απελάσεων Μουσουλμάνων κληρικών που υποστηρίζουν τέτοιες επιθέσεις αυτοκτονίας.

    [06] Το Πακιστάν κατά της χρήσης βίας σε βάρος του Ιράν

    16-08-2005

    Τo Πακιστάν δήλωσε ότι αντιτίθεται στη χρήση βίας για την άσκηση πίεσης στο Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι η χρήση βίας θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, χωρίς να επιλύσει το πρόβλημα. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Μπούς είχε δηλώσει ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο χρήσης βίας ενάντια στο Ιράν, αν αποτύγχαναν όλες οι άλλες προσπάθειες. Η Ισλαμαμπάντ τονίζει ότι το Ιράν έχει το νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

    [07] Ελαφρά μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ

    16-08-2005

    Η Οικονομική Υπηρεσία του Αμερικανικού Κογκρέσου δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει τα 331 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σε σύγκριση με 412 δισεκατομμύρια που ήταν το 2004. Το προβλεπόμενο αυτό έλλειμμα ευθυγραμμίζεται και με τα προγνωστικά του Λευκού Οίκου, που είχε δηλώσει ότι το έλλειμμα του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού θα κυμανθεί φέτος στα 333 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης η Οικονομική Υπηρεσία του Αμερικανικού Κογκρέσου υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα υποχωρήσει ελαφρά στα 314 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το οικονομικό έτος 2006.

    [08] 80 τραυματίες από ισχυρό σεισμό στη Βόρεια Ιαπωνία

    16-08-2005

    Ισχυρός σεισμός 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Βόρεια Ιαπωνία, ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Μιγιάτζι, περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Λόγω του σεισμού διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς και η λειτουργία πυρηνικού εργοστασίου της περιοχής. Επίσης περίπου 80 άτομα τραυματίστηκαν στην επαρχία Σεντάι, όταν κατέρρευσε η οροφή κλειστού κολυμβητηρίου. Υπάρχουν επίσης προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο τσουνάμι .

    [09] Παραμένουν τα ερωτήματα για την αεροπορική τραγωδία στην Αθήνα

    Μαρία Σπυριδωνάκου, Αθήνα

    16-08-2005

    Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη από τη πτώση του αεροσκάφους των αερογραμμών Ήλιος στο Γραμματικό, συμπαρίσταται στο πόνο των οικογενειών των θυμάτων και αναρωτιέται συνεχώς πως είναι δυνατόν να συμβεί ένα τόσο τραγικό ατύχημα που οδήγησε στο θάνατο 121 άτομα.

    Τα ερωτήματα για τη μοιραία πτώση πληθαίνουν και όλοι τώρα περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά και τις πληροφορίες που θα δώσουν τα δύο μαύρα κουτιά που βρίσκονται στα χέρια των εμπειρογνωμόνων.

    Το Kυπριακό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Γραμματικό, είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν βλάβη στο σύστημα κλιματισμού και στο σύστημα αποσυμπίεσης κατά τη διάρκεια προσγείωσης όπως τουλάχιστον προκύπτει από μαρτυρίες επιβατών.

    Ως σοβαρότερο περιστατικό αναφέρεται η αποσυμπίεση του θαλάμου των επιβατών σε ύψος 35.000 ποδών, όταν το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση Βαρσοβία - Λάρνακα στις 16 Δεκεμβρίου. Ενώ και τον Απρίλιο του 2005 υπήρξε ένα ακόμη περιστατικό αποσυμπίεσης.

    Παρόλα αυτά η αεροπορική εταιρεία Ήλιος με ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά την αεροπορική τραγωδία, διαβεβαιώνει ότι το αεροσκάφος ήταν τεχνικά πλήρως ελεγμένο και είχε επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά του για ταξίδι.

    Καθώς οι πληροφορίες για το ιστορικό του αεροσκάφους αυξάνονται μεγαλώνουν συνεχώς και οι απορίες. Οι χειριστές των δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 που προσέγγισαν το Kυπριακό αεροσκάφος πριν από τη πτώση του διαπίστωσαν ότι ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του και ο συγκυβερνήτης ήταν πεσμένος στο πιλοτήριο, ίσως λιπόθυμος. Διέκριναν επίσης δύο άτομα στο πιλοτήριο τα οποία φάνηκε να προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

    Τι ακριβώς είχε συμβεί; Εκτός από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες μεγαλύτερη απαίτηση για την αλήθεια διατυπώνουν με απόγνωση συντετριμμένοι οι συγγενείς των θυμάτων. Αυτοί που προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους μόνο μέσα από προσωπικά αντικείμενα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 17 August 2005 - 1:18:14 UTC