Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γάζα: Έλλειξε η προθεσμία εθελοντικής αποχώρησης των Εβραίων εποίκων
  • [02] Βενεζουέλα: Είχε περάσει ελέγχους ασφαλείας το αεροσκάφος της West Caribbean
  • [03] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Ιρακινό σύνταγμα
  • [04] Παπαδόπουλος: Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την πλήρη διαλεύκανση του αεροπορικού δυστυχήματος
  • [05] Ιράν: Διαδήλωση υπέρ του πυρηνικού προγράμματος
  • [06] ΗΠΑ: Συνομιλίες για τις Κινεζικές κλωστοϋφαντουργικές εξαγωγές
  • [07] Δια της βίας απομάκρυνση εβραίων εποίκων

  • [01] Γάζα: Έλλειξε η προθεσμία εθελοντικής αποχώρησης των Εβραίων εποίκων

    17-08-2005

    Έληξε στη Λωρίδα της Γάζας η προθεσμία για την εθελοντική αποχώρηση των Εβραίων εποίκων από τη περιοχή, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την βίαιη απομάκρυνση όσων επέλεξαν να παραμείνουν. Πριν τη λήξη της προθεσμίας, ο συντονιστής των ισραηλινών δυνάμεων για την επιχείρηση της απόσυρσης, Εβάλ Γκιλάντι, δήλωσε ότι οι μισοί έποικοι είχαν φύγει. Νωρίτερα την Τρίτη, εκατοντάδες άοπλοι ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί μπήκαν στον μεγαλύτερο εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, τον Νέβε Ντεκαλίμ, ζητώντας από τους εποίκους να αποχωρήσουν εθελοντικά. Επίσης την Τρίτη, ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν οδοφράγματα που είχαν εγείρει έποικοι στο Νέβε Ντεκαλίμ, για να ανοίξουν το δρόμο σε φορτηγά. Τουλάχιστον 50 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Στο μεταξύ, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέηβιντ Ουέλτς, συναντήθηκε με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Γάζα και τους τόνισε την σπουδαιότητα συγκράτησης κάθε είδους Παλαιστινιακής βίας κατά την αποχώρηση των Ισραηλινών.

    [02] Βενεζουέλα: Είχε περάσει ελέγχους ασφαλείας το αεροσκάφος της West Caribbean

    17-08-2005

    Στην Κολομβία, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το αεροσκάφος της εταιρείας West Caribbean που εκτελούσε πτήση από τον Παναμά στην Μαρτινίκα και συνετρίβη στην δυτική Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 160 επιβαίνοντες, είχε περάσει επιθεώρηση ασφάλειας τη Δευτέρα. Στο μεταξύ, εντοπίστηκε το ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους τύπου MD-82, του οποίου ο πιλότος είχε πληροφορήσει το πύργο ελέγχου ότι αντιμετώπιζε προβλήματα και με τους δύο κινητήρες και ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας. Λίγη ώρα αργότερα το αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή Μασίκ, κοντά στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία. Και οι 152 επιβάτες του αεροσκάφους ήταν Γάλλοι πολίτες απ' την Μαρτινίκα, ενώ το πλήρωμα ήταν Κολομβιανοί. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    [03] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Ιρακινό σύνταγμα

    17-08-2005

    To ιρακινό κοινοβούλιο παρέτεινε για μία εβδομάδα την προθεσμία για την ολοκλήρωση του νέου σχεδίου συντάγματος της χώρας, αφού η επιτροπή κατάρτισής του δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο της έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ο υπουργός Προγραμματισμού του Ιράκ, Μπαρχάν Σαλέχ, δήλωσε ότι η παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη συμφωνίας δείχνει ότι οι ιρακινοί παίρνουν το σύνταγμα πολύ στα σοβαρά. Οι ΗΠΑ επίσης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από την καθυστέρηση με την έκδοση ανακοινωθέντος από τον πρόεδρο Μπούς, το οποίο εξαίρει τις προσπάθειες της επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς τες 'φόρο τιμής προς τη δημοκρατία'. Αν το σχέδιο του συντάγματος δεν είναι έτοιμο έως την επόμενη Δευτέρα, τότε η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ και το κοινοβούλιο θα πρέπει να διαλυθούν και να ξαναγίνουν εκλογές.

    [04] Παπαδόπουλος: Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την πλήρη διαλεύκανση του αεροπορικού δυστυχήματος

    17-08-2005

    O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την πλήρη διερεύνηση της συντριβής του Κυπριακού αεροσκάφους σε ελληνικό έδαφος την Κυριακή. Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της κηδείας ορισμένων θυμάτων την Τρίτη, ο κ. Παπαδόπουλος υποσχέθηκε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των υπευθύνων της τραγωδίας, λέγοντας ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα συμβουλευθεί ξένους εμπειρογνώμονες, αν χρειαστεί. Ορισμένες κηδείες έγιναν την Τρίτη στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπου τηρήθηκε τρίλεπτη σιγή για τα θύματα. Η πτήση 522 της αεροπορικής εταιρείας Ήλιος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή κοντά στην Αθήνα την Κυριακή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το αεροσκάφος είχε προβλήματα αποσυμπίεσης, τα αίτια της οποίας παραμένουν μυστήριο, καθώς και το γιατί οι πιλότοι δεν αντέδρασαν.

    [05] Ιράν: Διαδήλωση υπέρ του πυρηνικού προγράμματος

    17-08-2005

    Εκατοντάδες Ιρανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν, απαιτώντας από την κυβέρνησή τους να συνεχίσει τον επίμαχο εμπλουτισμό ουρανίου. Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ήταν ισλαμιστές σπουδαστές, παρότρυναν την Τεχεράνη να διακόψει τις συνομιλίες της με Ευρωπαίους διαπραγματευτές που την πιέζουν να σταματήσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν ξανάρχισε την διαδικασία εμπλουτισμού, για την οποία οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Στην Τεχεράνη, ο νέος υπουργός για θέματα πυρηνικής πολιτικής, Αλι Λαριτζανί, είπε ότι θα συνεχιστεί η δραστηριότητα εμπλουτισμού ενώ διεξάγονται οι συνομιλίες με την ΕΕ.

    [06] ΗΠΑ: Συνομιλίες για τις Κινεζικές κλωστοϋφαντουργικές εξαγωγές

    17-08-2005

    Άρχισαν στο Σαν Φρανσίσκο διήμερες συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων με στόχο την διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τα Κινεζικά εισαγόμενα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, που το τελευταίο χρόνο έχουν κατακλύσει την αμερικανική αγορά μετά την εκπνοή των διεθνών εμπορικών ποσοστώσεων. Η αμερικανική πλευρά ζητά περιορισμούς σε 19 κατηγορίες Κινεζικών εξαγωγών και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,5% μέχρι το έτος 2008. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη καταλήξει σε παρόμοια συμφωνία με τη Κίνα, επιβάλλοντας περιορισμούς σε 10 κατηγορίες Κινεζικών εξαγωγών και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από 8,5 έως 12,5% μέχρι το έτος 2007.

    [07] Δια της βίας απομάκρυνση εβραίων εποίκων

    18-08-2005

    Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί απομακρύνουν δια της βίας Εβραίους έποικους από τη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν, αργά χθες το βράδυ, ότι η απόσυρση κινείται με ταχύτερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς και ότι το 60 τοις εκατό των εποίκων έχει ήδη απομακρυνθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Κοντά σε ένα οικισμό Ισραηλινά στρατεύματα εντόπισαν ζώνη εκρηκτικών τη οποία, λένε , σκόπευε να χρησιμοποιήσει η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ για να επιτεθεί σε Ισραηλινές δυνάμεις, ή πολίτες.

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ζήτησε από τους έποικους να μην επιτεθούν στην αστυνομία και τους στρατιώτες και χαρακτήρισε βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα της απόσυρσης 'σπαρακτικά'.

    Ισραηλινοί επίσης αποσύρονται από 4 μικρούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, όπου χθες ένας Ισραηλινός σκότωσε 4 Παλαιστίνιους. Ο κύριος Σαρόν καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την σαν 'εβραϊκή τρομοκρατική πράξη'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 18 August 2005 - 1:18:13 UTC