Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Έκκληση για ηρεμία
  • [02] ΗΠΑ: 1.500 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ για την ενίσχυση της ασφάλειας
  • [03] Γάζα: Αιγύπτιοι στρατιώτες θα αντικαταστήσουν τον αποσυρόμενο Ισραηλινό στρατό
  • [04] Νέα Υόρκη: Στο υψηλότερο σημείο οι τιμές πετρελαίου
  • [05] Ιράν: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη
  • [06] Κίνα: Επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών στις 2 Σεπτεμβρίου

  • [01] Ιράκ: Έκκληση για ηρεμία

    25-08-2005

    Ιμπραχήμ αλ Τζααφάρι

    O ιρακινός Πρωθυπουργός Ιμπραχήμ αλ Τζααφάρι εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, κάνοντας έκκληση για την επικράτηση ηρεμίας, μετά την σύγκρουση αντίπαλων ομάδων Σιιτών εθνοφρουρών στην ιερή πόλη Νατζάφ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 και τραυματιστούν αρκετά άλλα άτομα. Ο κ. αλ Τζααφάρι κατεδίκασε την βία που σημειώθηκε την Τετάρτη, η οποία ξέσπασε όταν οπαδοί του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ συγκρούστηκαν με Σιίτες αντιπάλους του, καθώς οι υποστηρικτές του αλ Σαντρ προσπάθησαν να ξανανοίξουν τα γραφεία του στην Νατζάφ. Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι οι εθνοφρουροί που είναι αντίθετοι με τον αλ Σάντρ είναι οι ταξιαρχίες Μπαντρ, που έχουν διασυνδέσεις με το μεγαλύτερο κόμμα σιιτών στη χώρα, το Ανώτατο Συμβούλιο για Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν ανάμεσα και δύο άλλες ομάδες στη Βαγδάτη.

    Οι υποστηρικτές του Μοκτάντα αλ Σάντρ στην εθνοσυνέλευση είπαν ότι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, θα απόσχουν από τα καθήκοντά τους, πράγμα που θα περιπλέξει τα σχέδια για ψηφοφορία για το συνταγμα στην εθνοσυνέλευση την Πέμπτη.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 40 τραυματίστηκαν, όταν αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον αρκετών φυλακίων της αστυνομίας στη δυτική Βαγδάτη.

    [02] ΗΠΑ: 1.500 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ για την ενίσχυση της ασφάλειας

    25-08-2005

    Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε την αποστολή 1.500 επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ, εν όψει των εκλογών στη χώρα τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που εκδόθηκε την Τετάρτη, λέει ότι δύο τάγματα αμερικανών πεζοναυτών από την 82η Μεραρχία θα μεταβούν στο Ιράκ για διάστημα 120 ημερών, για να επιβάλουν την ασφάλεια κατά την εκλογική περίοδο.

    Τον Οκτώβριο προγραμματίζεται δημοψήφισμα σχετικά με το νέο σύνταγμα, ενώ οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

    Προηγουμένως, ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε σε ομιλία του την Τετάρτη σε στρατιωτικές οικογένειες στην πολιτεία Άινταχο ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν νωρίτερα από το Ιράκ, λέγοντας ότι μία πρόωρη απόσυρση θα αποθρασύνει τους αντάρτες και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκτόξευση νέων επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στόχων.

    [03] Γάζα: Αιγύπτιοι στρατιώτες θα αντικαταστήσουν τον αποσυρόμενο Ισραηλινό στρατό

    25-08-2005

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς μετέβη στην Αίγυπτο την Τετάρτη για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, αναφορικά με την απόσυρση των ισραηλινών από τους εβραϊκούς οικισμούς της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Το Ισραήλ είπε ότι επέτυχε συμφωνία με την Αίγυπτο σχετικά με την ανάπτυξη 750 Αιγύπτιων στρατιωτών από την πλευρά των συνόρων της Γάζας, για να αντικαταστήσουν τους αποσυρόμενους ισραηλινούς στρατιώτες. Όμως και η Αίγυπτος και η Παλαιστινιακή Αρχή λένε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά θέματα που χρειάζονται διευθέτηση πριν την ανάπτυξη των Αιγύπτιων στρατιωτών.

    Αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ απέσυρε περίπου 8.500 εβραίους εποίκους από 25 οικισμούς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η κυβέρνηση είπε ότι στεγάζει προσωρινά τους εποίκους σε ξενοδοχεία του Ισραήλ και ότι αργότερα θα τους μεταφέρει σε μόνιμες κατοικίες. Η κάθε οικογένεια πρόκειται να λάβει ως αποζημίωση μεταξύ 200 και 300.000 δολάρια. Στην Ουάσινγκτον, ανώτερος αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η απόσυρση του Ισραήλ θα επανενεργοποιήσει τον υποστηριζόμενο από αυτές οδικό χάρτη για την ειρήνη.

    Μία μέρα μετά την ισραηλινή απόσυρση από 25 εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, 4 Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός σκοτώθηκαν σε βίαια περιστατικά. Οι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης όταν ισραηλινά στρατεύματα που αναζητούσαν εξτρεμιστές, αντάλλαξαν πυροβολισμούς με κατοίκους ενός σπιτιού στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης. Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού είπαν ότι τα άτομα που έψαχναν είχαν ανάμειξη σε δύο φονικές βομβιστικές επιθέσεις τον Ιούλιο στην ισραηλινή πόλη Νετάνια και σε νυκτερινό κέντρο του Τέλ Αβίβ τον Φεβρουάριο. Νωρίτερα, στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, δύο υπερδεξιοί Εβραίοι μαχαίρωσαν θανάσιμα Παλαιστίνιο που εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα, ενώ οι δράστες διέφυγαν.

    [04] Νέα Υόρκη: Στο υψηλότερο σημείο οι τιμές πετρελαίου

    25-08-2005

    Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν την Τετάρτη στο υψηλότερο σημείο στην ιστορία τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οi τιμές του αργού με ημερομηνία παράδοσης τον Οκτώβριο, έφθασαν τα 67 κόμμα 40 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας μικρή πτώση πριν το κλείσιμο. Οι αναλυτές λένε ότι για την αύξηση αυτή ευθύνεται η κακοκαιρία που πλήττει τα διυλιστήρια στις ακτές των ΗΠΑ, καθώς και η μείωση των αποθεμάτων καυσίμων στη χώρα. Κυβερνητική έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη αναφέρει ότι τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 195 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερο από ότι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα. Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν γενικά αυξηθεί φέτος κατά 49%.

    [05] Ιράν: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη

    25-08-2005

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    O Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, λέει ότι η κυβέρνηση του θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με του Ευρωπαίους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και ότι σύντομα θα καταθέσει νέα πρόταση για τη αποκλιμάκωση της διεθνούς αυτής κρίσης. Ο κύριος Αχμαντινετζάντ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τεχεράνη θέλει να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

    Την Τρίτη οι Ευρωπαίοι ακύρωσαν συνάντηση με Ιρανούς αξιωματούχους, που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, για να συζητηθεί η επανέναρξη πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης.

    Στο μεταξύ, η Ιρανική βουλή ενέκρινε 17 από 21 υποψήφιους για υπουργικές θέσεις που είχε προτείνει ο πρόεδρος. 4 υποψήφιοι, συμπεριλαμβανόμενου του υποψηφίου για τη θέση του υπουργού πετρελαίου απορρίφτηκαν.

    [06] Κίνα: Επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών στις 2 Σεπτεμβρίου

    25-08-2005

    Κινέζος απεσταλμένος φέρεται να λέει ότι η χώρα του εξετάζει την προοπτική επανέναρξης των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας στις 2 Σεπτεμβρίου.

    Το Ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο αναφέρει ότι ο ανώτερος διαπραγματευτής της Κίνας έκανε τη δήλωση αυτή σήμερα κατά την διάρκεια επίσκεψης του το Τόκιο.

    Οι εξαεθνείς συνομιλίες σταμάτησαν στις αρχές αυτού του μήνα κατόπιν διαφωνιών σχετικά με τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας ότι διατηρεί πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς.

    Η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους την Τρίτη στη Νέα Υόρκη για να προετοιμάσει τον επόμενο γύρο εξαθνών συνομιλιών.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες αυτές, αλλά τόνισε ότι οι βορειοκορεάτες διατηρούν μία 'επαγγελματική προσέγγιση', όπως την χαρακτήρισε, στις διαπραγματεύσεις, και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επανέναρξη των συνομιλιών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 26 August 2005 - 1:18:14 UTC