Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Άλλη μία μέρα διαπραγματεύσεων για το σύνταγμα
  • [02] ΗΠΑ: Μία μητέρα καταγγέλλει τον Πρόεδρο Μπους
  • [03] Ουάσινγκτον Ποστ: Χάκερς από την Κίνα εισέβαλλαν σε δίκτυα του υπουργείου Άμυνας
  • [04] Βιέννη: Συνάντηση ελ Μπαρεντέι με Λαριτζανί για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν
  • [05] Δηλώσεις Μουσάραφ ενισχύουν πεποιθήσεις των ΗΠΑ για τα πυρηνικά της Β. Κορέας
  • [06] Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών πετρελαίου
  • [07] Ευρώπη: Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης
  • [08] Έκθεση: 'Κακοποιήσεις και βασανιστήρια κρατουμένων σε ρωσικές φυλακές'

  • [01] Ιράκ: Άλλη μία μέρα διαπραγματεύσεων για το σύνταγμα

    26-08-2005

    Άραβες διαδηλώνουν κατά της σύστασης ομοσπονδιακής κυβερνησης.

    O πρόεδρος της ιρακινής εθνοσυνέλευσης Χατζίμ αλ Χασάνι είπε ότι παρατάθηκαν κατά μία μέρα οι διαπραγματεύσεις για το σύνταγμα μεταξύ Σιιτών, Κούρδων και Σουνιτών, με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Ο κ. αλ Χασάνι ανακοίνωσε την απόφασή του λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όταν εξέπνευσε η προθεσμία για την ψηφοφορία επί του συντάγματος στην εθνοσυνέλευση. Πάντως, ο κ. αλ Χασάνι είπε ότι η έγκριση της εθνοσυνέλευσης δεν είναι απαραίτητη και ότι αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε ορισμένα θέματα, θα μπορούσε ούτως ή άλλως να διενεργηθεί το δημοψήφισμα στις 15 Οκτωβρίου. Την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να υποβαθμίσει τις καθυστερήσεις, λέγοντας ότι ο ιρακινός λαός θεωρεί το σύνταγμα πολύ σημαντικό έγγραφο, το οποίο πρέπει να γραφεί πολύ προσεκτικά.

    Στο μεταξύ, η βία συνεχίστηκε στο Ιράκ. Οπλοφόροι επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή του ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, που είναι κουρδικής καταγωγής, σκοτώνοντας 6 σωματοφύλακές του. Ο κ. Ταλαμπανί δεν επέβαινε στην αυτοκινητοπομπή την ώρα της επίθεσης. Επίσης, νότια της Βαγδάτης, η αστυνομία εντόπισε τα πτώματα 36 ανδρών που είχαν εκτελεστεί.

    [02] ΗΠΑ: Μία μητέρα καταγγέλλει τον Πρόεδρο Μπους

    26-08-2005

    H Σίντυ Σήχαν, η μητέρα ενός πεσόντα αμερικανού στρατιώτη η οποία ξεκίνησε αντιπολεμική εκστρατεία έξω από το ράντσο του προέδρου Μπους στο Κρώφορντ του Τέξας, γύρισε ένα τηλεοπτικό σποτ, στο οποίο καταγγέλλει τον κ. Μπους ότι είπε ψέματα σε σχέση με, τον κάτω από αμερικανική ηγεσία, πόλεμο στο Ιράκ. Η κα Σήχαν, λέει στο τηλεοπτικό αυτό μήνυμα, που μεταδίδεται σε όλες τις ΗΠΑ, ότι ο πρόεδρος έκανε λάθος όταν είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής, ή ότι είχε διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα και κάνει επίσης έκκληση για την επιστροφή στις ΗΠΑ των αμερικανικών στρατευμάτων.

    Ο κα Σήχαν, της οποίας ο γιος σκοτώθηκε στο Ιράκ, ζητά από τον πρόεδρο Μπους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο για να του πει πόσο της έχει κοστίσει ο θάνατος του παιδιού της. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει το τηλεοπτικό σπορ. Στο μεταξύ, υποστηρικτές του πολέμου βρίσκονται καθοδόν προς το Τέξας για μία περιοδεία με λεωφορεία που έχει ονομαστεί 'Μην μιλάς εκ μέρους μου, Σίντυ.'

    Οι υποστηρικτές του πολέμου οργανώνουν διαδήλωση υπέρ του κ. Μπους την Κυριακή στο Κρώφορντ.

    [03] Ουάσινγκτον Ποστ: Χάκερς από την Κίνα εισέβαλλαν σε δίκτυα του υπουργείου Άμυνας

    26-08-2005

    Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ χάκερς μέσω ιστοσελίδων στη Κίνα απέκτησαν πρόσβαση σε δίκτυα πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας και άλλων κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Οι χάκερς δεν κατέφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητα δίκτυα, αλλά κατάφεραν να περάσουν σε εκατοντάδες άλλες μη-απόρρητες τράπεζες πληροφοριών. Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στη εφημερίδα ότι οι αρχές ανησυχούν γιατί πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι χάκερς μπορεί χρησιμοποιηθούν κατά των ΗΠΑ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι προσθέτουν ότι οι αναλυτές δεν έχουν ακόμα καταλήξει αν η Κινεζική κυβέρνηση είναι αναμεμειγμένη σ' αυτές τις ενέργειες.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στη ΦτΑ ότι δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες του άρθρου της Ποστ , αλλά ότι το Πεντάγωνο εργάζεται πυρετωδώς για την προστασία των δικτύων του και πρόσθεσε ότι μία τέτοια πράξη αποτελεί απειλή στην ασφάλεια των ΗΠΑ.

    [04] Βιέννη: Συνάντηση ελ Μπαρεντέι με Λαριτζανί για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν

    26-08-2005

    O επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στη Βιέννη με τον ανώτερο διαπραγματευτή του Ιράν για πυρηνικές υποθέσεις Αλί Λαριτζανί, για να συζητήσουν τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, όπως δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται, καθώς οι διπλωμάτες περιμένουν να δουν αν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ζητήσουν έκτακτη σύσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στις αρχές του επόμενου μήνα, στην περίπτωση που το Ιράν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των ΗΕ για τον τερματισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του που ξανάρχισε πρόσφατα.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ υπερασπίστηκε το Ιράν, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ισλαμική Δημοκρατία παραβιάζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε όταν υπέγραψε την συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.

    [05] Δηλώσεις Μουσάραφ ενισχύουν πεποιθήσεις των ΗΠΑ για τα πυρηνικά της Β. Κορέας

    26-08-2005

    Περβέζ Μουσάραφ

    H κυβέρνηση Μπους είπε ότι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ενισχύουν την αμερικανική άποψη ότι η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Ο πρόεδρος Μουσάραφ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του προς το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Κιόντο αυτή την εβδομάδα ότι ένας πρώην ανώτερος Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας είχε προμηθεύσει την Βόρεια Κορέα με φυγοκέντρους και τα σχέδια κατασκευής τους.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ ειπε την Πέμπτη ότι τα σχόλια του κ. Μουσάραφ ενισχύουν την αμερικανική υποψία ότι η Πιονγιάνγκ αναπτύσσει πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικά όπλα.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, Κινέζος αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του πρότεινε να ξαναρχίσουν οι εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας στις 2 Σεπτεμβρίου, όμως ακόμα δεν έχουν οριστεί οι συγκεκριμένες ημερομηνίες.

    [06] Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών πετρελαίου

    26-08-2005

    Συνεχίστηκε και την Πέμπτη η άνοδος των τιμών του πετρελαίου που έφθασαν σε νέες τιμές ρεκόρ. Η τιμή του αργού με ημερομηνία παράδοσης τον Οκτώβριο, έφθασε τα 68 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας κατά τι λιγότερο από 67 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε την Πέμπτη ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάπτυξη των ασιατικών χωρών και να δημιουργήσου πληθωριστικά φαινόμενα στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

    Στο μεταξύ, οι καυτές τιμές των καυσίμων φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά την εμπιστοσύνη προς τις επιχειρήσεις στην Γερμανία που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Εξαιτίας των αυξημένων τιμών του πετρελαίου, οι επιχειρήσεις έχουν λιγότερα χρήματα για επενδύσεις, οι οποίες χρειάζονται για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 55% μέσα σε ένα χρόνο.

    [07] Ευρώπη: Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης

    26-08-2005

    Πλημμύρες στη Αυστρία

    Σωστικά συνεργεία στην κεντρική και νότια Ευρώπη προσπαθούν να διασώσουν κατοίκους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο και να απελευθερώσουν γέφυρες και φράγματα που απειλούνται να ξεχειλίσουν μετά από τις πρόσφατες ραγδαίες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή. Σε πολλά σημεία των Άλπεων, ελικόπτερα μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ προσπαθούν να απομακρύνουν παγιδευμένους κατοίκους, μετά από 4 συνεχείς μέρες βροχών που στάθηκαν αφορμή για κατολισθήσεις λάσπης και πλημμύρες.

    Η Ρουμανία επλήγη ιδιαίτερα, με 31 θύματα, τα περισσότερα των οποίων πνίγηκαν καθώς ασυγκράτητοι χείμαρροι όρμησαν μέσα στα σπίτια τους. Η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Ελβετία αναφέρουν 11 θανάτους, όμως υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς εντοπίζονται πτώματα αγνοουμένων. Η στάθμη του νερού έπεσε στα Βαλκάνια και τη Βουλγαρία, όπου 26 άτομα σκοτώθηκαν από τον Ιούνιο σε δυστυχήματα που οφείλονται στην κακοκαιρία.

    Στο μεταξύ, οι πυροσβέστες στην Πορτογαλία είπαν ότι έθεσαν υπό έλεγχο τις περισσότερες από τις μεγάλες πυρκαγιές. Δεκαπέντε άτομα πέθαναν από τις φλόγες.

    [08] Έκθεση: 'Κακοποιήσεις και βασανιστήρια κρατουμένων σε ρωσικές φυλακές'

    26-08-2005

    Στη Ρωσία, η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 'Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα', κατηγόρησε την κυβέρνηση Πούτιν ότι αγνοεί αυτό που αποκάλεσε 'διαδεδομένες κακοποιήσεις και βασανιστήρια κρατουμένων σε ρωσικές φυλακές'. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Λέβ Πονομαριώφ δήλωσε ότι οι φυλακές στη χώρα του είναι τόσο κακές, όσο ήταν και στην εποχή των σοβιετικών γκούλαγκ και πρόσθεσε ότι η πολιτική των σωφρονιστικών αρχών είναι να εξευτελίζουν συστηματικά τους κατάδικους ηθικά και συχνά σωματικά.

    Στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση αναφέρει ότι οι κακοποιήσεις στις φυλακές έχουν υπάρξει αφορμή για εξεγέρσεις εκ μέρους των κρατουμένων πέρυσι. Η οργάνωση έκανε έκκληση προς τις ρωσικές αρχές να απολύσει τον υπεύθυνο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων Γιούρι Καλίνιν και να θεσπίσει νομοθεσία που να επιτρέπει τον έλεγχο των φυλακών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 27 August 2005 - 1:18:11 UTC