Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο τυφώνας Κατρίνα απειλεί τις νότιες ακτές των ΗΠΑ
  • [02] O πρόεδρος του Ιράκ αισιόδοξος ότι θα εγκριθεί το νέο σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου
  • [03] Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ, εξαιτίας της Κατρίνας
  • [04] Ο πρόεδρος Μπούς παροτρύνει τους Ιρακινούς να υποστηρίξουν το σχέδιο συντάγματος
  • [05] Πράκτορες ερευνούν την κατοικία του αντιπροέδρου της Νιγηρίας
  • [06] Επιστήμη: Μέθοδος διάγνωσης της νόσου των τρελών αγελάδων
  • [07] Στα βόρεια η 'Κατρίνα'
  • [08] Ιράκ: Διαδηλώνουν οι Σουνίτες για το νέο σύνταγμα

  • [01] Ο τυφώνας Κατρίνα απειλεί τις νότιες ακτές των ΗΠΑ

    29-08-2005

    Κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης προετοιμάζονται για την επέλαση του τυφώνα Κατρίνα.

    Ο τυφώνας Κατρίνα, που έχει εξελιχτεί σε μια από τις ισχυρότερες τροπικές καταιγίδες στην ιστορία, κατευθύνεται σταθερά προς τον Κόλπο του Μεξικού και τις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες βρέχονται από αυτόν. Οι άνεμοι της Κατρίνας ταξιδεύουν με ταχύτητα 257 χιλιόμετρα την ώρα. Χιλιάδες άτομα στη Νέα Ορλεάνη της Πολιτείας Λουϊζιάνα, που είτε δεν μπόρεσαν είτε δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν την άφιξη του τυφώνα, έσπευσαν την τελευταία στιγμή να βρουν προστασία σε ένα τεράστιο αθλητικό στάδιο με μόνιμο στέγαστρο, το οποίο έχει τώρα μετατραπεί σε καταφύγιο έκτακτης ανάγκης.

    Η Κατρίνα αναμένεται να χτυπήσει την ακτή κατά τη διάρκεια της νύχτας στο δυτικό ημισφαίριο, δηλαδή το πρωί της Δευτέρας στην Ελλάδα. Οι άνεμοί της υπολογίζεται ότι θα ανεβάσουν τη στάθμη της θάλασσας στην περιοχή μέχρι και οκτώμισι μέτρα. Μετεωρολόγοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την περιοχή της Νέας Ορλεάνης, μιας πόλης που είναι χτισμένη σε ύψος χαμηλότερο της θαλάσσιας στάθμης. Η ανησυχία έγκειται στο ότι τα συστήματα αντιπλημμυρικών αναχωμάτων και υδραντλιών της πόλης ίσως αποδειχτούν ανεπαρκή για την αντιμετώπιση μιας τόσο ισχυρής τροπικής θύελλας.

    Η Κατρίνα είναι τυφώνας κατηγορίας πέντε, δηλαδή της πιο φοβερής κατηγορίας, στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον.

    [02] O πρόεδρος του Ιράκ αισιόδοξος ότι θα εγκριθεί το νέο σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου

    29-08-2005

    O κ. Ταλαμπανί

    O ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί είπε ότι το νέο σύνταγμα της χώρας του είναι έτοιμο για να τεθεί σε δημοξήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος ότι το σύνταγμα θα εγκριθεί. Ο κ. Ταλαμπανί έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του τελικού σχεδίου του εγγράφου στην εθνοσυνέλευση, τερματίζοντας έτσι τις διενέξεις των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ Σιιτών, Κούρδων και Σουνιτών διαπραγματευτών σχετικά με το έγγραφο.

    Οι νομοθέτες είχαν ελπίσει ότι θα ψήφιζαν ενωμένοι αναφορικά με το σχέδιο του συντάγματος, όμως η ψηφοφορία ματαιώθηκε, όταν Σιίτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απορρίπτουν το έγγραφο, επειδή περιέχει προβλέψεις για την δημιουργία ομοσπονδίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτονομία των Σιιτών στο πλούσιο σε πετρέλαια νότιο Ιράκ.

    Σε άλλες εξελίξεις, η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν έναν ηχολήπτη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρώυτερς, ενώ τραυμάτισαν έναν κάμεραμαν. Αμερικανοί αξιωματουχοι είπαν ότι οι στρατιώτες απαντούσαν σε πυρά που είχαν δεχθεί άνδρες της ιρακινής αστυνομίας και πρόσθεσαν ότι ο αμερικανικός στρατός διερευνά το περιστατικό.

    [03] Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ, εξαιτίας της Κατρίνας

    29-08-2005

    Εξαιτίας του επικείμενου τυφώνα και των επιπτώσεών του στις επιχειρήσεις ενέργειας στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού, οι τιμές του αργού πετρελαίου ξεπέρασαν τα 70 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές ανέβηκαν κατά 4 δολάρια ανά βαρέλι, όταν μαθεύτηκε ότι εταιρίες

    πετρελαίου έχουν διατάξει την εκκένωση των εγκαταστάσεών τους εν όψει του τυφώνα Κατρίνα, πράγμα που θα έχει σαν συνέπεια την σημαντική μείωση παραγωγής πετρελαίου στις πολιτείες Λουιζιάνα και Μισσισιπή. Οι αναλυτές λένε ότι η μείωση της παραγωγής θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των τιμών των καυσίμων στις ΗΠΑ.

    [04] Ο πρόεδρος Μπούς παροτρύνει τους Ιρακινούς να υποστηρίξουν το σχέδιο συντάγματος

    29-08-2005

    Ο κ. Μπούς

    Ο Πρόεδρος Μπούς παρότρυνε τους Ιρακινούς να ενωθούν και να υποστηρίξουν το σχέδιο συντάγματος που υποβλήθηκε στην εθνοσυνέλευση την Κυριακή, παρά την αδυναμία των διαπραγματευτών να διαμορφώσουν ένα έγγραφο που να είναι αποδεκτό από όλες τις εθνότητες και πολιτικές παρατάξεις της χώρας.

    Μιλώντας από το ράντσο του στο Τέξας, ο Πρόεδρος Μπους παραδέχθηκε ότι υπάρχει αντίθεση στο σχέδιο αυτό από τους Σουνίτες άραβες, στους οποίους δεν αρέσουν ορισμένες προβλέψεις του. Αλλά είπε ότι τα αντίθετα φρονήματα αποτελούν μέρος της πολιτικής διαδικασίας η οποία ενθαρρύνει τον διάλογο και τον συμβιβασμό.

    Ο κύριος Μπούς είπε επίσης ότι τόσο οι Ιρακινοί όσο και οι δυνάμεις του συνασπισμού θα πρέπει να αναμένουν τώρα αύξηση των ανταρτικών επιθέσεων επειδή, κατά την έκφρασή του, 'ο εχθρός γνωρίζει πως η τελική του ήττα θα είναι η ελεύθερη έκφραση του λαού στις κάλπες'.

    [05] Πράκτορες ερευνούν την κατοικία του αντιπροέδρου της Νιγηρίας

    29-08-2005

    Ομοσπονδιακοί πράκτορες πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι που διατηρεί στη Ουάσιγκτον ο Αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Ατίκου Αμπουμπακάρ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμαντ επιβεβαίωσε ότι η έρευνα έγινε στις 3 Αυγούστου, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Επίσης, το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που άλλοι ομοσπονδιακοί πράκτορες ερεύνησαν τα δύο σπίτια που διατηρεί στη Ουάσιγκτον και τη Νέα Ορλεάνη ο βουλευτής Γουίλιαμ Τζέφερσον, Δημοκρατικός από την πολιτεία Λουϊζιάνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της Νέας Ορλεάνης, οι πράκτορες έψαχναν να βρουν έγγραφα που να σχετίζονται με μια συμφωνία την οποία ο βουλευτής επιχειρούσε να πετύχει με την Νιγηρία.

    Κατά την ίδια πηγή, οι πράκτορες αποζητούσαν στοιχεία που να αποδεικνύουν παράνομες πληρωμές που είτε έκανε, είτε διευθέτησε να γίνουν ο βουλευτής Τζέφερσον προς τον Νιγηριανό Αντιπρόεδρο κ. Αμπουμπακάρ ή προς τον Αντιπρόεδρο της Γκάνας, Αλχατζί Αλιού Μαχάμα.

    [06] Επιστήμη: Μέθοδος διάγνωσης της νόσου των τρελών αγελάδων

    29-08-2005

    Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι έκαναν ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα που υπόσχεται να οδηγήσει στο να εξακριβώνεται κατά πόσον ένα άτομο ή ένα ζώο έχει προσβληθεί από τη λεγόμενη ασθένεια των τρελών αγελάδων.

    Συγκεκριμένα, οι Aμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία καθίσταται δυνατό να επισημαίνονται οι ανώμαλες πρωτεΐνες στο αίμα, που συνδέονται με την ασθένεια των τρελών αγελάδων και μια παραλλαγή της που είναι γνωστή ως ασθένεια Κρώυτσφελντ-Γιάκομπ.

    Σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές, η μέθοδος απεδείχθη ακριβής στο 89% των περιπτώσεων που χρησιμοποιήθηκε σε πειραματόζωα, αλλά δεν έχει ακόμα δοκιμασθεί σε ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει σήμερα για να εξακριβώνεται κατά πόσον ανώμαλες πρωτεΐνες έχουν προσβάλει τον εγκέφαλο ενός ατόμου, είναι με νεκροψία, δηλαδή μετά τον θάνατό του.

    [07] Στα βόρεια η 'Κατρίνα'

    30-08-2005

    Κεντρικός δρόμος στη Νέα Ορλεάνη

    Καθώς ο τυφώνας Κατρίνα κινείται βόρεια, οι αρχές κατά μήκος των ακτών του κόλπου του Μεξικού, αναλογίζονται τις ζημίες και οργανώνουν σωστικές επιχειρήσεις για την διάσωση των πλημμυροπαθών. Ειδήσεις για καταστροφικές ζημίες φθάνουν από την περιοχή των ακτών. Ορισμένα τμήματα της πόλης Γκάλφπορτ του Μισισιπή έχουν καλυφθεί από τα νερά, που ανέρχονται περίπου στα 6 μέτρα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για άτομα που έχουν παγιδευτεί στις στέγες των σπιτιών τους και περιμενου να διασωθούν. Όμως κτίρια έχουν καταρρεύσει και ορισμένοι δρόμοι έχουν γεμίσει με συντρίμμια.

    Στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, οι αρχές διενεργούν έρευνες στις συνοικίες που επλήγησαν περισσότερο για άτομα που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε σκεπές και ψηλά δέντρα. Η κυβερνήτης της πολιτείας Καθλήν Μπλάνκο παρότρυνε τους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια και να μην προσπαθήσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους πριν απομακρυνθεί ο τυφώνας. Η κα Μπλάνκο είπε ότι οι δρόμοι πρέπει να είναι ανοικτοί για να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους τα σωστικά συνεργεία και πρόσθεσε ότι οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να διασώσουν άτομα που κινδυνεύουν.

    Πριν από λίγο, το επίκεντρο της Κατρίνας ήταν πάνω από το κεντρικό Μισισιπή, με ανέμους περίπου 120 χιλιομέτρων την ώρα.

    [08] Ιράκ: Διαδηλώνουν οι Σουνίτες για το νέο σύνταγμα

    30-08-2005

    Στο Ιράκ, εκατοντάδες Σουνίτες που αντιτίθενται στο σχέδιο του νέου συντάγματος, πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Τικρίτ την Δευτέρα, ενώ ηγέτες των Σουνιτών υποσχέθηκαν ότι θα καταψηφίσουν το σύνταγμα σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για το Οκτώβριο.

    Οι διαδηλωτές κατέβηκαν τη Δευτέρα στους δρόμους της Τικρίτ, μία μέρα αφού οι διαπραγματευτές παρουσίασαν προσχέδιο του συντάγματος στην Ιρακινή βουλή. Οι σουνίτες αντιτίθενται στο ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης που προτείνει το έγγραφο, .

    Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί παρότρυνε τους ιρακινούς να υποστηρίξουν το σχέδιο του συντάγματος, παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες.

    Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερς απαίτησε την άμεση απελευθέρωση ενός ιρακινού κάμεραμαν από τις αμερικανικές δυνάμεις, που τραυματίστηκε μέσα σε αυτοκίνητο την Κυριακή στη Βαγδάτη, όταν περίπολος της ιρακινής αστυνομίας υπέστη επίθεση. Ο αμερικανικός στρατός είπε στο Ρώυτερς ότι ακόμα ανακρίνει τον τραυματισμένο κάμεραμαν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 30 August 2005 - 1:18:18 UTC