Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταστροφικές οι συνέπειες του τυφώνα Κατρίνα
  • [02] Παρέλυσαν και οι πετρελαϊκές εταιρίες
  • [03] Ιράκ: Επιδρομές και διπλωματία
  • [04] Η Ομογένεια στο πλευρό των πληγέντων από την Κατρίνα
  • [05] Β. Κορέα: Οι ΗΠΑ ζητούν την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών
  • [06] Μπους: Ομιλία υπέρ της εδραίωσης της δημοκρατίας και της ελευθερίας στο Ιράκ

  • [01] Καταστροφικές οι συνέπειες του τυφώνα Κατρίνα

    31-08-2005

    Οι αρχές της Νέας Ορλεάνης προσπαθούν να επιδιορθώσουν ρήγματα στα αντιπλημμυρικά αναχώματα της πόλης, ώστε να αναχαιτιστεί η άνοδος της στάθμης του νερού, ενώ άλλες αμερικανικές πόλεις της περιοχής του κόλπου του Μεξικού προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα Κατρίνα. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να ρίξει και άλλους σάκους άμμους στα ρήγματα των αναχωμάτων και τόνισαν ότι το 80% της πόλης βρίσκεται κάτω από το νερό.

    Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνας Καθλήν Μπλάνκο είπε ότι τα δεκαδες χιλιάδες άτομα που παραμένουν σε καταφύγια, θα πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη, αν η κατάσταση χειροτερέψει. Η πόλη έχει μείνει χωρίς πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνα, ενώ σημειώνονται λεηλασίες. Αξιωματούχοι στη Νέα Ορλεάνη και άλλες πληγείσες πόλεις λένε ότι ακόμα δεν άρχισαν την καταμέτρηση των θυμάτων, για να επικεντρωθούν στην διάσωση επιζώντων που είναι παγιδευμένοι στις στέγες των σπιτιών τους και σε οδικές γέφυρες.

    Στο μεταξύ, στην παραλιακή πόλη Μπιλόξι του Μισσισιπή, παλιρροϊκό ρεύμα ύψους 9 μέτρων έριξε πλωτά καζίνα στην ξηρά. Οι τοπικές αρχές λένε ότι μπορεί να έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άτομα.

    [02] Παρέλυσαν και οι πετρελαϊκές εταιρίες

    31-08-2005

    Εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου από τον κόλπο τον Μεξικού βρέθηκαν σε ακτή της Αλαμπάμα

    Ο τυφώνας Κατρίνα στάθηκε αιτία για την διακοπή όλων των επιχειρήσεων των πετρελαϊκών εταιριών κατά μήκος των ακτών του κόλπου του Μεξικού, όπου παράγεται το 30% του πετρελαίου που καταναλώνουν οι ΗΠΑ. Οι εταιρίες πετρελαίου εκκένωσαν πολλές από τις πλωτές εγκαταστάσεις τους, ενώ ένα κεντρικό λιμάνι της Λουϊζιάνας όπου τα σούπερ τάνκερ φορτώνουν πετρέλαιο έχει κλείσει. Επίσης, διυλιστήρια στην Λουϊζιάνα και την πολιτεία του Μισσισιπή παραμένουν κλειστά, γεγονός που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι, πριν πέσουν λίγο κατά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στα 67,25 δολάρια ανά βαρέλι.

    Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της τιμής της βενζίνης. Οι τιμές των καυσίμων θα ανέβουν ανάλογα με το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για τις εταιρίες πετρελαίου να ξαναρχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγή τους. Οι περισσότερες εταιρίες λένε ότι πρώτα πρέπει να επιστρέψει το προσωπικό τους στη βάση του, ώστε να μπορέσουν να κάνουν προβλέψεις για το πότε θα ξαναρχίσουν οι εργασίες τους.

    [03] Ιράκ: Επιδρομές και διπλωματία

    31-08-2005

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Ο αμερικανικός στρατός διενήργησε σειρά αεροεπιδρομών στο δυτικό Ιράκ, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας γνωστός τρομοκράτης και αρκετοί σύντροφοί του. Νωρίτερα την Τρίτη, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τρία κτίρια που ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ήταν άντρα τρομοκρατών, στις πόλεις Χουσαϊμπάχ και Καραμπίλα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ο στρατός είπε ότι σκοτώθηκαν αρκετοί αντάρτες, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό. Πάντως ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός αλ Τζαζήρα είπε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ Ζαλμάι Χαλιλζάντ είπε ότι θα μπορούσαν ακόμα να επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο συντάγματος που παρουσιάστηκε την Κυριακή στην εθνοσυνέλευση. Ο κ. Χαλιλζάντ, έχοντας στο πλευρό του σημαίνοντα Σουνίτη πολιτικό, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμα υποβληθεί. Το σχόλιο του κ. Χαλιλζάντ υποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι θα επιτύχουν την έγκριση των σουνιτών για το σύνταγμα.

    [04] Η Ομογένεια στο πλευρό των πληγέντων από την Κατρίνα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινκτον

    31-08-2005

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος απέστειλε εγκύκλιο στους κληρικούς και λαϊκούς φορείς των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες εν όψει των τραγικών θανάτων, των βαρύτατων καταστροφών και του ολέθρου που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα. Η εγκύκλιος επισημαίνει ότι το χθεσινό πέρασμα του τυφώνα σκόρπισε τη συμφορά σε πάμπολλες περιοχές του Αμερικανικού Νότου, όπου σήμερα χιλιάδες άτομα πενθούν για την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, των σπιτιών τους και των επιχειρήσεών τους στις πολιτείες Λουϊζιάνα, Μισισιπή και Αλαμπάμα.

    Ο Σεβασμιότατος καλεί το ποίμνιό του να προσευχηθεί για την αιώνια ανάπαυση των όσων έχασαν τη ζωή τους συνεπεία του τυφώνα και για να δώσει ο Θεός δύναμη και κουράγιο στους συγγενείς των θυμάτων. Παράλληλα με τις προσευχές ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ζητά από τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς να προσφέρουν γενναιόδωρα και υλική βοήθεια σε όσους την ζωή άγγιξε η τραγωδία της Δευτέρας για να μπορέσουν να ξεπεράσουν την ολέθρια καταστροφή που τους βρήκε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Με πρωτοβουλία και προτροπή του Σεβασμιότατου κ. Δημητρίου οι εκατοντάδες Ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Αμερική θα πραγματοποιήσουν έρανο, βγάζοντας ειδικό δίσκο για τα θύματα της Κατρίνας, στη Θεία Λειτουργία των επόμενων δύο Κυριακών, 4 και 11 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες λεπτομέρειες περιέχονται στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν κάνοντας κλικ στον ακόλουθο ηλεκτρονικό κόμβο: www.goarch.org

    Οι Ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή των τριών πολιτειών που δέχτηκαν τα σοβαρότερα χτυπήματα από τον τυφώνα Κατρίνα βρίσκονται κάτω από την δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Ατλάντα. Όπως πληροφορείται η 'Φωνή της Αμερικής', ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος και το επιτελείο του κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επικοινωνήσουν με τους πληγέντες και να τους παράσχουν βοήθεια. Μέχρι την ώρα όμως που γράφονταν η ανταπόκριση αυτή δεν είχε καταστεί δυνατή καμία επικοινωνία με τον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Ορλεάνη, της Λουϊζιάνας πού είναι και η πρώτη Ελληνορθόδοξη εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης δεν υπάρχει επαφή με την συνώνυμη εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Μπιλόξι του Μισισιπή.

    Η Νέα Ορλεάνη, που είναι χτισμένη σε επίπεδο χαμηλότερο της θαλάσσιας στάθμης, έχει κυριολεκτικά πλημμυρίσει στο τελευταίο εικοσιτετράωρο. Πάνω από το 80 τοις εκατό της πόλης βρίσκεται καλυμμένο από νερά. Οι αρχές προσπαθούν να επιδιορθώσουν ρήγματα στα αντιπλημμυρικά αναχώματα της Νέας Ορλεάνης για να σταματήσουν την άνοδο των υδάτων. Οι περισσότεροι κάτοικοι της έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη αλλά υπάρχουν ακόμα χιλιάδες άλλοι που παραμένουν σε καταφύγια και οι οποίοι, σύμφωνα με την Κυβερνήτη της Λουϊζιάνας, Καθλήν Μπλάνκο, θα πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν. Η Νέα Ορλεάνη έχει μείνει χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και βρίσκεται τηλεφωνικά αποκομμένη. Οι αρχές δεν έχουν ακόμα αρχίσει την καταμέτρηση των θυμάτων εκεί γιατί επικεντρώνουν την προσοχή στη διάσωση των επιζώντων που είναι παγιδευμένοι στις στέγες των σπιτιών τους, σε ψηλά δέντρα και σε οδικές γέφυρες. Δεν είναι γνωστό που βρίσκεται ο ιερέας του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας Νέας Ορλεάνης, Αντώνιος Στρατής. Κανένας από τα δεκάδες άτομα με τα οποία επικοινώνησε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής δεν έχει μιλήσει μαζί του αλλά ελπίζεται ότι βρίσκεται σε κάποιο καταφύγιο της πόλης,όπου από χθές δεν λειτουργούν ούτε σταθερά αλλά ούτε και κινητά τηλέφωνα.

    Ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος

    Όσον αφορά στην παραλιακή πόλη Μπιλόξι του Μισισιπή, και αυτή είναι σχεδόν εντελώς πλημμυρισμένη από την Δευτέρα που την έπληξε ένα παλιρροιακό κύμα ύψους 9 μέτρων, το οποίο παρέσυρε όλα τα φημισμένα πλωτά καζίνο της στην ξηρά. Οι τοπικές αρχές λένε ότι μπορεί να έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άτομα από αυτό το, όπως το χαρακτηρίζουν ορισμένοι, αμερικανικό τσουνάμι. Στο Μπιλόξι επικρατούν τώρα παρόμοιες συνθήκες με αυτές της Νέας Ορλεάνης και έτσι είναι αδύνατη η επικοινωνία με τη εκεί ελληνορθόδοξη εκκλησία και τον ιερέα της.

    Σε σχετική ερώτηση της 'Φωνής της Αμερικής', ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ατλάντα αιδεσιμότατος Γεώργιος Τσαχάκης είπε: 'Δεν έχουμε καμιά είδηση από τις εκκλησίες μας στη Νέα Ορλεάνη και το Μπιλόξι αλλά προσευχόμαστε να είναι όλοι τους εκεί ασφαλείς'. Η ίδια Μητρόπολη μας είπε επίσης πως έχει ήδη δεχτεί πολλές προσφορές βοήθειας από έλληνες και αμερικανούς στην περιοχή της δικαιοδοσίας της.

    Αλλά μια άλλη εκκλησία στην οποία λειτουργεί περιοδικά ο πατέρας Αντώνιος Στρατής του Καθεδρικού της Νέας Ορλεάνης, ο Ναός της Αγίας Τριάδας στο Μπατόν Ρούζ της Λουϊζιάνας, δεν φαίνεται να υπέστη καταστροφές. Όπως δήλωσε στη 'Φωνή της Αμερικής' ο Βασίλης Πολυζόπουλος, που μαζί με την σύζυγό του Ελπίδα φροντίζει την εκκλησία αυτή, το μάτι το τυφώνα πέρασε πιο μακριά από την περιοχή τους που χτυπήθηκε μόνο από συνοδευτικούς ανέμους. Βεβαίως, πρόσθεσε, οι άνεμοι αυτοί είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεριζωθούν πολλά δέντρα και να προκληθούν εκτεταμένες ζημίες στο Μπατόν Ρουζ αλλά δεν φαίνεται να προκάλεσαν θύματα. Από τον κ. Πολυζόπουλο μάθαμε ακόμα ότι οι δύο άλλες ελληνορθόδοξες εκκλησίες στη Λουϊζιάνα, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Σρήβερπορτ και ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μονρόε επίσης γλίτωσαν από την Κατρίνα.

    Όσον αφορά στην Πολιτεία Αλαμπάμα, η ανησυχία είχε επικεντρωθεί στην πόλη Μόμπιλ την οποία χτύπησε απευθείας ο τυφώνας. Αλλά η εκεί ελληνορθόδοξη εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως είπε στη 'Φωνής της Αμερικής' ο καταγόμενος από την Πάτμο ιερέας της Δημήτριος Κλεούδης, 'σώθηκε ως εκ θαύματος'. Ατυχώς όμως, πρόσθεσε ο πατέρας Δημήτριος, ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές σε σπίτια ενοριτών οι οποίοι και θα χρειαστούν τώρα βοήθεια. Ο ίδιος ιερέας μας είπε ακόμα ότι επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους ιερείς των άλλων ελληνορθόδοξων εκκλησιών της Αλαμπάμα, του Τιμίου Σταυρού και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Χάντσβιλ, του Ευαγγελισμού στο Μοντγκόμερι και της Αγίας Τριάδος και του Τιμίου Σταυρού στο Μπέρμιγχαμ και είναι όλοι τους καλά. Μια πρώτη εκτίμηση του πατέρα Δημητρίου είναι πως 'καμιά εκκλησία μας στην Αλαμπάμα δεν φαίνεται να έχει μεγάλες ζημιές'.

    Από την έδρα της στη Ουάσιγκτον η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, που διαθέτει πάνω από χίλια παραρτήματα από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, επίσης ανακοίνωσε ότι διοργανώνει έρανο για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα. Ο Ύπατος Πρόεδρός της, Γκάς Τζέημς, κάλεσε όλα τα μέλη της οργάνωσης να συνεισφέρουν γενναιόδωρα 'σαν καλοί και υπεύθυνοι πολίτες ασπαζόμενοι το Ελληνικό πνεύμα της φιλανθρωπίας'. Οι συνεισφορές σας, τόνισε, 'θα διατεθούν για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από μια των μεγαλύτερων φυσικών καταστροφών οι οποίες έπληξαν ποτέ τη χώρα αυτή'.

    Η ΑΧΕΠΑ διατηρεί 10 Ιδρύματα Ευγηρίας, στα οποία στεγάζονται πολλοί ελληνοαμερικανοί που δεν έχουν συγγενείς να τους φροντίσουν. Και τα 10 αυτά ιδρύματα βρίσκονται στο Μόμπιλ της Αλαμπάμα, που όπως προαναφέρεται στην ανταπόκριση αυτή, χτυπήθηκε βαριά από την Κατρίνα. Επίσης στο Μόμπιλ βρίσκεται και το λεγόμενο 'Σπίτι της Πηνελόπης', που έχει ιδρυθεί από το παράρτημα γυναικών της ΑΧΕΠΑ, και στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο γυναίκες θύματα οικογενειακής βίας και τα νεαρά παιδιά τους.

    Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της ΑΧΕΠΑ και τον έρανό της προς ενίσχυση των θυμάτων της Κατρίνα περιέχονται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε κάνοντας κλικ στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ahepa.org

    [05] Β. Κορέα: Οι ΗΠΑ ζητούν την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών

    31-08-2005

    Σων Μακόρμακ

    Oι ΗΠΑ είπαν ότι θα επιζητήσουν την επανέναρξη το συντομότερο δυνατόν των εξαεθνών συνομιλιών, που στοχεύουν στο να πειστεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ είπε την Τρίτη ότι η 12η Σεπτεμβρίου είναι μία πιθανή ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά πρόσθεσε ότι ο ορισμός της ακριβούς ημερομηνίας εναπόκειται στην Κίνα.

    Την Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα είπε ότι δεν θα επέστρεφε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα όπως είχε προγραμματιστεί, επειδή είχε ενοχληθεί από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ. Στο μεταξύ, δύο αμερικανοί νομοθέτες, ο Τόμ Λάντος από την Καλιφόρνια και ο Τζέημς Λήτς από την Αϊόβα, αναχώρησαν για την Πιονγιάνγκ την Τρίτη, με σκοπό να παροτρύνουν την Βόρεια Κορέα να ξαναγυρίσει στις συνομιλίες.

    [06] Μπους: Ομιλία υπέρ της εδραίωσης της δημοκρατίας και της ελευθερίας στο Ιράκ

    31-08-2005

    Ο πρόεδρος Μπους ορκίστηκε και πάλι να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εδραίωση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στο Ιράκ, κατά την διάρκεια ομιλίας του την Τρίτη σε βάση του αμερικανικού ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο, της Καλιφόρνιας, με αφορμή την επέτειο της νίκης των συμμάχων κατά της Ιαπωνίας στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

    Ο κ. Μπους συνέκρινε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι σύμμαχοι πριν από 60 χρόνια και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται και πάλι σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ αντιμετώπισαν μία πολύνεκρη αναπάντεχη επίθεση, παραλληλίζοντας το Πέρλ Χάρμπορ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001. Η Ιαπωνία παραδόθηκε άνευ όρων στις 14 Αυγούστου του 1945, μετά τις πυρηνικές βομβιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον της Χιρόσιμα και του Ναγκασάκι.

    Ο κ. Μπους εξήρε το Ιράκ και το Αφγανιστάν για τις πρόσφατες εκλογές τους και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για την συντριβή των τρομοκρατών στο Ιράκ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μειώνεται η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την προεδρική πολιτική στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 1 September 2005 - 1:18:21 UTC