Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικονομία: Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή της βενζίνης
  • [02] Ρωσία: Οι καμπάνες κτυπούν πένθιμα στο Μπεσλάν
  • [03] Ε.Ε.: Πιέσεις στην Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων της με όλες τις χώρες-μέλη
  • [04] Ο Πρόεδρος Μπους μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή
  • [05] Ημέρα πένθους στο Ιράκ
  • [06] Νέα Ορλεάνη: Εντείνονται οι προσπάθειες αρωγής
  • [07] Η διεθνής κοινότητα προσφέρει βοήθεια
  • [08] Συναυλία για την ανακούφιση των θυμάτων
  • [09] Ιράκ: Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του συντάγματος
  • [10] ΕΕ: Συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας

  • [01] Οικονομία: Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή της βενζίνης

    02-09-2005

    Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, αφού ήδη ξεπέρασε τα τρία δολάρια το γαλόνι, δηλαδή πάνω από 80 σέντς το λίτρο, μετά τις καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα. Η αύξηση των τιμών οφείλεται στις ζημίες που υπέστησαν σημαντικές εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου καθώς και διυλιστήρια.

    Η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου μειώθηκε κατά 10% και πλέον. Ήδη στις πολιτείες Τζώρτζια και Αλαμπάμα παρατηρούνται ελλείψεις βενζίνης στα πρατήρια πωλήσεώς της, ενώ οι ουρές αυτοκινήτων έξω από αυτά έχουν μήκος πολλών τετραγώνων. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας λέει ότι η εταιρία Εξον Μόμπιλ θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση, με τον δανεισμό της 6 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου από τα κρατικά στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, τα οποία θα επιστραφούν όταν η παραγωγή επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα. Το υπουργείο είπε επίσης ότι μελετά τον δανεισμό ακόμα μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου.

    [02] Ρωσία: Οι καμπάνες κτυπούν πένθιμα στο Μπεσλάν

    02-09-2005

    Συγγενείς των θυματων θρηνούν

    Οι καμπάνες κτυπούσαν πένθιμα την Πέμπτη στη νότια Ρωσική πόλη Μπεσλάν, καθώς οι πενθούντες συγκεντρώθηκαν στα απομεινάρια του σχολείου, το οποίο καταλήφθηκε από ενόπλους πριν από ένα χρόνο, που ζητούσαν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία.

    Οι πενθούντες πέρασαν από μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων πριν να μπουν στο κουφάρι του γυμναστήριου, όπου πριν από ένα χρόνο ένοπλοι κρατούσαν πάνω από 1.100 άτομα ως ομήρους. Ένας τοίχος ήταν σκεπασμένος με ένα κόκκινο πανό, με ζωγραφισμένα λευκά περιστέρια. Η ομήρεια των 1.100 έληξε μετά από δύο μέρες, με έφοδο της αστυνομίας. Πάνω από 330 άτομα σκοτώθηκαν, τα περισσότερα από αυτά, παιδιά. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε ένα λεπτό σιγής στην μνήμη των θυμάτων. Μιλώντας στη νότια πόλη Κρασνοντάρ, ο κ. Πούτιν επισήμανε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στη Ρωσία και όλο τον κόσμο ακόμα θυμούνται την τραγωδία.

    [03] Ε.Ε.: Πιέσεις στην Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων της με όλες τις χώρες-μέλη

    02-09-2005

    Τζακ Στρω

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρω δήλωσε ότι είναι σχεδόν σίγουρος ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ε.Ε. θα αρχίσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρά την σκληρή στάση της Αγκυρας έναντι της Κύπρου.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ άρχισαν διήμερη συνάντησή τους στην Ουαλία, για να συζητήσουν την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι υπουργοί θα εκπονήσουν δήλωσή τους με την οποία θα ασκείται μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες-μέλη της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Πάντως, η δήλωση δεν αναμένεται ότι θα καθυστερήσει τις ενταξιακές συνομιλίες, που η ΕΕ υποσχέθηκε ότι θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, η Τουρκία δήλωσε την Πέμπτη ότι τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της θα παραμείνουν κλειστά σε πλοία και αεροσκάφη προερχόμενα από την Κύπρο.

    [04] Ο Πρόεδρος Μπους μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή

    02-09-2005

    Ο πρόεδρος Μπους μεταβαίνει σήμερα στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού, για να επιθεωρήσει τις καταστροφές που υπέστησαν πολλές πόλεις από τον τυφώνα Κατρίνα. Ο κ. Μπους ζήτησε επίσης από τον πατέρα του, τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, καθώς και τον τέως πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να ηγηθούν των προσπαθειών για την συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Ο Λευκός Οίκος είπε την Πέμπτη ότι ο κ. Μπους θα επιθεωρήσει από αέρος πόλεις της Αλαμπάμας, της Λουϊζιάνας και του Μισισιπή, και σε ορισμένα σημεία, από το έδαφος.

    Ο κ. Μπους θα επισκεφθεί επίσης την πλημμυρισμένη πόλη της Νέας Ορλεάνης. Ο κ. Μπους είδε ορισμένες από τις εικόνες καταστροφής την Τετάρτη, όταν καθοδόν προς την Ουάσινγκτον από το ράντσο του στο Τέξας, πέταξε πάνω από πληγείσες περιοχές. Ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι ο τυφώνας Κατρίνα είναι μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα πάρει χρόνια. Είπε επίσης ότι οι προσπάθειες θα εστιαστούν στην διάσωση ζωών, στην διατήρηση της ζωής στις πληγείσες περιοχές και στην ανοικοδόμηση.

    Την Πέμπτη ο κ. Μπους είχε σύσκεψη με τους συμβουλους του σχετικά με το αντίκτυπο της καταστροφής στην αμερικανική οικονομία, καθώς ετοιμάζονταν αιτήματα στο κογκρέσο για έκτακτα κονδύλια. Ο κ. Μπους έιχε επίσης συνάντηση με τον διοικητή της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Αλαν Γκρήνσπαν, με τον οποίο συζήτησε την τιμή και τα αποθέματα βενζίνης στην ΗΠΑ, μετά την επέλαση του τυφώνα.

    [05] Ημέρα πένθους στο Ιράκ

    02-09-2005

    Οι ιρακινοί πραγματοποιούν κηδείες για τους εκαντοντάδες Σιίτες προσκυνητές που σκοτώθηκαν την Τετάρτη, καθώς ποδοπατήθηκαν πάνω σε γέφυρα της Βαγδάτης, καθ'οδόν προς ιερό τέμενος. Πολλά θύματα μεταφέρθηκαν στην σιιτική ιερή πόλη Νατζάφ για να κηδευτούν. Το ιρακινό υπουργείο Υγείας είπε ότι 965 άτομα σκοτώθηκαν και οι αρχές είπαν ότι κι άλλα πτώματα ανασύρονται από τον ποταμό Τίγρη, που περνά κάτω από τη γέφυρα.

    Όμως, ο ανταποκριτής της ΦτΑ στη Βαγδάτη είπε ότι μερικοί ιρακινοί αξιωματούχοι και μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αμφισβητούν τι ακριβώς συνέβη. Η ανταποκριτής μας λέει ότι τα ιρακινά υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών διενεργούν έρευνες για να το περιστατικό. Μερικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι μικρότερος στην πραγματικότητα. Οι αρχές είπαν ότι το ποδοπάτημα ξεκίνησε όταν κάποιος στο πλήθος των προσκυνητών φώναξε ότι υπήρχε βομβιστής αυτοκτονίας ανάμεσα στους προσκυνητές.

    [06] Νέα Ορλεάνη: Εντείνονται οι προσπάθειες αρωγής

    02-09-2005

    Νέα Ορλεάνη: Η Μιλβέρθα Χέντρικς, 84 ετών, κάθεται μέσα στη βροχή

    Χιλιάδες στρατιώτες της εθνοφρουράς βρίσκονται στην Νέα Ορλεάνη για την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για να βοηθήσουν στην εκκένωση χιλιάδων κατοίκων που παραμένουν εκεί σε κακές συνθήκες υγιεινής, που διαρκώς επιδεινώνονται. Φορτηγά διαπέρασαν πλημμυρισμένους δρόμους την Παρασκευή για να δώσουν τρόφιμα και προμήθειες, για πρώτη φορά από τότε που κτύπησε την περιοχή ο τυφώνας Κατρίνα, πριν από 4 μέρες. Πολλοί από τους πληγέντες είναι χωρίς τροφή, νερό και φάρμακα επί μέρες.

    Στη Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπους, προτού αναχωρήσει για περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, είπε ότι η ανταπόκριση των υπηρεσιών για τη αντιμέτωπης έκτακτων καταστάσεων ήταν απαράδεκτη. Αργότερα ο αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι αναφέρονταν συγκεκριμένα στη Νέα Ορλεάνη και ότι η αντίδραση των αρχών ήταν πολύ καλύτερη στο Μισισιπή και την Αλαμπάμα.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αλαμπάμα, ο κύριος Μπους ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στα σωστικά συνεργεία για τις προσπάθειες τους. Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε και με κατοίκους κατά την διάρκεια περιοδεία του στις κατεστραμμένες περιοχές του Μισισιπή.

    Εξάλλου, στη Ουάσιγκτον ηγέτες των αφροαμερικανικής κοινότητας καταδίκασαν αυτό που χαρακτήρισαν ως αργή και ανεπαρκή παροχή βοήθειας, λέγοντας ότι οι πτωχοί, μαύροι κάτοικοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο. Οι ίδιοι ηγέτες επίσης ζήτησαν από άλλες πολιτείες να κάνουν προσπάθειας παροιμίες με αυτές της του Τέξας , που άνοιξε το Αστροντόουμ, το γήπεδο ποδοσφαίρου του Χιούστον, για να βρουν κατάλυμα 12.000 πρόσφυγες από τη Νέα Ορλεάνη.

    Η ασφάλεια επίσης παραμένει ένα από τα μεγάλα προβλήματα στη Νέα Ορλεάνη, όπου μερικά κτίρια έπιασαν φωτιά και καίγονταν επί ώρες.

    [07] Η διεθνής κοινότητα προσφέρει βοήθεια

    02-09-2005

    Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται στις τραγικές σκηνές που διαδραματίζονται στο κόλπο του Μεξικού με προσφορές έκτατης βοηθείας και εμπειρογνωμοσύνης. Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να καταφτάνει σχεδόν απ' όλες τις ηπείρους, από τη Γαλλία, η οποία προσφέρει πλοία, αεροπλάνα και προμήθειες, μέχρι τη Σρι Λάνκα, που πρόσφατα κτυπήθηκε από τσουνάμι, και η οποία προσφέρει δωρεά 25 χιλιάδων δολαρίων.

    Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε τη Παρασκευή ότι 'όταν οι σύμμαχοι μας και σημαντικοί φίλοι μας' ζητούν βοήθεια, η συμμαχία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί.

    Ο επικεφαλής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα είπε ότι οι 25 χώρες-μέλη της ένωσης θα δώσουν ότι η Ουάσιγκτον ζητήσει.

    Η Ολλανδία, που και αυτή βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και προστατεύεται από φράγματα, προσφέρθηκε να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει στη ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης. Και πολλοί άλλοι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας λένε ότι περιμένουν από τη κυβέρνηση Μπους να τους ενημερώσει τί βοήθεια χρειάζεται.

    [08] Συναυλία για την ανακούφιση των θυμάτων

    02-09-2005

    Ο Αμερικανικός καλλιτεχνικός κόσμος άρχισε να κινητοποιείται για τη συγκέντρωση εισφορών προς ενίσχυση των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα. Το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC και δύο άλλα δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης που βρίσκονται κάτω από την ίδια ιδιοκτησία θα παρουσιάσουν την Παρασκευή το βράδυ μία 'Συναυλία για την ανακούφιση των όσων επηρέασε ο τυφώνας'.

    Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο και διακεκριμένοι μουσικοί από την πληγείσα πολιτεία της Λουϊζιάνα, συμπεριλαμβανομένων των Γουΐντον Μαρσάλις, Τιμ Μαγκρόου και Χάρη Κόννικ, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη πριν αυτή καταστραφεί από τον τυφώνα. Ο Χάρη Κόννικ λέει ότι η άμεση οικογένειά του έχει διασωθεί στη Νέα Ορλεάνη αλλά άλλοι συγγενείς του και πολλοί φίλοι από την ίδια πόλη δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατόν να εντοπιστούν για να ξέρει αν είναι καλά.

    Επίσης ο τιμημένος με Όσκαρ ηθοποιός Μόργκαν Φρήμαν και ο κωμικός Τζέρι Λούης διοργανώνουν άλλες εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον ίδιο σκοπό. Το ίδιο κάνουν επίσης το λεγόμενο τηλεοπτικό δίκτυο των μαύρων, με συμμετοχή του τραγουδιστή Στήβι Γουώντερ και άλλα δίκτυα όπως το ΜΤV και το κανάλι Αμερικανικής Λαϊκής Μουσικής.

    [09] Ιράκ: Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του συντάγματος

    02-09-2005

    Διαδήλωση σιιτών στη Μπάσρα

    Στο Ιράκ, χιλιάδες Σιίττες κατέβηκαν στους δρόμους τη Παρασκευή στη Μπάσρα για να δείξουν την υποστήριξή τους προς το νέο προσχέδιο του συντάγματος. Την πορεία οργάνωσαν τα δυο κύρια σιτικά πολιτικά κόμματα, το Ανώτερο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ και το Κόμμα Ντάουα, εν όψει του δημοψηφίσματος στις 15 Οκτωβρίου. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τα επεισόδια σε γέφυρα της Βαγδάτης από τα οποία σκοτώθηκαν σχεδόν χίλιοι Σι;iτες προσκυνητές που κατευθύνονταν σε ιερό τέμενος. Οι κηδείες των θυμάτων συνεχίστηκαν και τη Παρασκευή, ενώ η κυβέρνηση άρχισε να διερευνά τa επεισόδια.

    Στο μεταξύ, στο δυτικό Ιράκ , όπου επικρατεί το σουνιτικό στοιχείο, σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά του νέου συντάγματος, το οποίο οι σουνίτες πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της χώρας τους. Σε άλλες εξελίξεις, ο Αμερικανικός στρατός λέει ότι, 3 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στο κεντρικό Ιράκ, από τη Τετάρτη.

    [10] ΕΕ: Συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας

    02-09-2005

    Γιώργος Ιακώβου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου λέει ότι οι ομόλογοι του της ΕΕ συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν που απαντά στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κύριος Ιάκωβου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, που συναντιόνται άτυπα στο Νιούπορτ της Ουαλίας, άφησαν τους πρέσβεις των 25 χώρων της κοινότητας να συντάξουν το τελικό κείμενο της ανακοίνωσης.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε στο βρετανικό περιοδικό The Εconomist ότι η χώρα του θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η κοινότητα επιβάλει νέους όρους στην Άγκυρα, ή δεν της προσφέρει πλήρη ένταξη. Η Τουρκία επιμένει ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας έγκειται στην επίλυση του κυπριακού. Ο κύριος Γκιούλ φέρεται να λέει 'Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τη Τουρκία να κάνει συμβιβασμούς αυτή την στιγμή'.

    Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κυρίου Γκιούλ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την Παρασκευή αισιοδοξία ότι οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία θα αρχίσουν όπως έχει προγραμματιστεί στις 3 Οκτωβρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 3 September 2005 - 1:18:15 UTC