Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πώς να βοηθήσετε τα θύματα της Κατρίνας
  • [02] Η Αμερική ευχαριστεί την Ελλάδα για την προσφορά βοήθειας
  • [03] Άρχισε η συλλογή πτωμάτων στη Νέα Ορλεάνη
  • [04] Κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών από λιμνάζοντα ύδατα
  • [05] Ιράκ: Τον Οκτώβριο η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [06] Πέθανε ο αρχιδικαστής των ΗΠΑ Γουΐλιαμ Ρένκουϊστ
  • [07] Αίγυπτος: Ολοκληρώθηκε η προεκλογική περίοδος
  • [08] Πακιστάν: Την παραίτηση του Περβέζ Μουσάραφ ζητά η αντιπολίτευση
  • [09] Η διεθνής κοινότητα προσφέρει βοήθεια στις ΗΠΑ
  • [10] Και δεύτερη περιοδεία Μπους στις πληγείσες περιοχές
  • [11] Τον Τζών Ρόμπερτς προτείνει ο πρόεδρος Μπους για την θέση του αρχιδικαστή Ουίλλιαμ Ρένκουιστ
  • [12] Γιορτάζεται η Ημέρα Εργασίας στις ΗΠΑ
  • [13] Γιορτάζεται η Ημέρα Εργασίας στις ΗΠΑ
  • [14] Η ισραηλινή κυβέρνηση διέψευσε τα σχέδια κατασκευής 3,000 νέων κατοικιών στη Δυτική Οχθη
  • [15] Η Ρωσία αντίθετη στην προσαγωγή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ

  • [01] Πώς να βοηθήσετε τα θύματα της Κατρίνας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    05-09-2005

    Με πρωτοβουλία και προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή έρανοι σε όλες τις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συγκέντρωση χρημάτων προς ενίσχυση των πλημμυροπαθών στις περιοχές γύρω από τον κόλπο του Μεξικού που χτύπησε βαριά ο τυφώνας Κατρίνα.

    Σε πολλές από τις ενορίες αυτές η προσέλευση των ομογενών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη για τη σημερινή θεία λειτουργία κατά την οποία και έγινε η περιφορά του έκτακτου δίσκου για τα θύματα της τραγωδίας. Δεν είναι ακόμα γνωστό τι ποσόν συγκεντρώθηκε από τις συνεισφορές των πιστών. Την ερχόμενη Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, θα γίνει και δεύτερος έρανος για τον ίδιο σκοπό σε όλες τις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες.

    Παράλληλα η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ συγκεντρώνει χρήματα για τους πληγέντες τόσο στην έδρα της στη Ουάσιγκτον όσο και στα χίλια και πλέον παραρτήματά της στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Το ίδιο κάνουν και άλλες οργανώσεις που αναπτύσσουν πανεθνική δράση, όπως για παράδειγμα, το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού που εδρεύει στο Σικάγο.

    Εάν θέλετε και εσείς να συμμετάσχετε στους εράνους της Αρχιεπισκοπής, της ΑΧΕΠΑ ή του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνισμού επικοινωνήστε μαζί τους κάνοντας κλικ σε έναν από τους τρείς ακόλουθους ηλεκτρονικούς κόμβους:

    www.goarch.org (Greek Orthodox Archdiocese of America)

    www.ahepa.org (American Hellenic Educational Progressive Association)

    www.hellasusa.com/hanc/ (Hellenic American National Council)

    Συνεισφορές για τα θύματα της Κατρίνας συγκεντρώνουν επίσης και πολλές εκτός ομογένειας Αμερικανικές οργανώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται:

    www.redcross.org (American Red Cross - Tel: 800 HELP NOW)

    www.salvationarmy.org (Salvation Army β Tel: 800-725-2769)

    www.operationblessing.org (Operation Blessing β Tel: 800-436-6348)

    www.catholiccharities.org (Catholic Charities, USA β Tel: 703-549-1390)

    www.unitedway.org (United Way β Tel: 1-800-272-4630)

    Εάν έχετε συγγενείς που αγνοούνται στις πολιτείες Λουϊζιάνα, Μισισιπή και Αλαμπάμα τηλεφωνήστε στην ειδική γραμμή του Ερυθρού Σταυρού 1-877-LOVED-1s. Σε περίπτωση που η γραμμή αυτή είναι για πολύ ώρα κατειλημμένη, λόγω των πολλών τηλεφωνημάτων που δέχεται αυτές τις ημέρες ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, επικοινωνήστε με την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής η οποία θα κάνει ότι μπορεί για να σας φέρει σε επαφή με πηγές που μπορεί να γνωρίζουν για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Η ηλεκτρονική διεύθυνσή μας είναι greek@voanews.com

    [02] Η Αμερική ευχαριστεί την Ελλάδα για την προσφορά βοήθειας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    05-09-2005

    Η Ουάσιγκτον εξέφρασε ευχαριστίες για την προσφορά βοήθειας από μέρους της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του ολέθρου που έσπειρε ο τυφώνας Κατρίνα σε Νότιες Αμερικανικές πολιτείες.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τομ Κέηση, δήλωσε: 'Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν βαθύτατα την προσφορά βοήθειας από μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της κατάστασης που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα. Το Στεητ Ντηπάρτμεντ και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συνεργάζονται για να διασφαλιστεί πως η προσφορά αυτή θα τύχει της δέουσας προσοχής και πως οι υπέροχες σκέψεις και ευχές του λαού και της κυβέρνησης της Ελλάδας θα φθάσουν τελικά σε εκείνους οι οποίοι και τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πάρα πολύ τους Έλληνες φίλους τους που, όπως πάντα, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τώρα ότι είναι εξαίρετοι σύμμαχοι και εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών'.

    [03] Άρχισε η συλλογή πτωμάτων στη Νέα Ορλεάνη

    05-09-2005

    Οι αρχές της Νέας Ορλεάνης άρχισαν να μαζεύουν τα πτώματα των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα, που εκφράζονται φόβοι, ότι μπορεί να είναι χιλιάδες άτομα. Ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Μάΐκλ Λέβιτ, λέει πως είναι έκδηλο πως χιλιάδες άνθρωποι έχουνε χάσει τη ζωή τους αν και δεν είναι ακόμα γνωστό πόσοι ακριβώς είναι οι νεκροί, παρά το ότι έχουν περάσει έξι μέρες από το φοβερό χτύπημα του τυφώνα.

    Ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Μάΐκλ Τσέρτοφ προειδοποίησε τον λαό πως θα δει ορισμένες 'άσχημες εικόνες' καθώς ανασύρονται τα πτώματα από τους πλημμυρισμένους δρόμους. Επίσης σωστικά συνεργεία επιδίδονται σε συστηματικές έρευνες για το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακόμα ζωντανά άτομα, παγιδευμένα σε κάποιο μέρος, τα οποία να χρειάζονται βοήθεια για να σωθούν. Ήδη τα συνεργεία ολοκλήρωσαν την μαζική εκκένωση του τεράστιου στεγασμένου γηπέδου ποδοσφαίρου και του συνεδριακού κέντρου της πόλης στο οποίο είχανε βρει προσωρινό καταφύγιο πολλές χιλιάδες κάτοικοι. Παράγοντες της Νέας Ορλεάνης όμως λένε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί πολίτες που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Ο Δήμαρχος Ρέη Νάγκιν δηλώνει πως οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες που έρχονται καθημερινά σε επαφή με την τραγική κατάσταση της πόλης έχουν γίνει ψυχολογικά ράκη και δύο από αυτούς αυτοκτόνησαν μη μπορώντας να ανεχθούν περισσότερο την οδύνη.

    Σε ξεχωριστά επεισόδια, αξιωματικοί της αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον τέσσαρα άτομα που άνοιξαν πυρ εναντίον παραγόντων της Υπηρεσίας Μηχανικών του Στρατού, οι οποίοι πήγαιναν να επισκευάσουν ένα προστατευτικό φράγμα.

    Καθώς αυξάνονταν οι επικρίσεις κατά του Προέδρου Μπους για την, όπως καταγγέλλουν ορισμένοι πλημμυροπαθείς, αργή ανταπόκρισή του στην τραγωδία, ο κύριος Τσέρτοφ, η Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, και ο Υπουργός Άμυνας. Ντόναλντ Ράμσφελντ, επισκέφθηκαν ξεχωριστά τις πληγείσες περιοχές.

    Ο Πρόεδρος Μπους θα κάνει ένα δεύτερο ταξίδι στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού τη Δευτέρα και σχεδιάζει να σταθμεύσει στις πολιτείες Λουϊζιάνα και Μισισιπή. Επίσης διέταξε να κυματίζει η Αμερικανική σημαία μεσίστια σε όλες τις κρατικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, σε ένδειξη πένθους για τα θύματα της Κατρίνας.

    [04] Κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών από λιμνάζοντα ύδατα

    05-09-2005

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για τη πιθανότητα εξάπλωση επιδημιών σε περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα. Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι τα λιμνάζοντα ύδατα από τις πλημμύρες και η καταστραμμένη υποδομή είναι δυνατόν να συντείνουν στη εξάπλωση ασθενειών που δεν παρουσιάζονται συχνά στις ΗΠΑ, όπως η ηπατίτιδα, δυσεντερία, η χολέρα και ο τύφος, που αναπτύσσονται όταν το νερό μολύνεται με περιττώματα. Ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Μάηκλ Λέβιτ λέει ότι αποστέλλει 24 υγειονομικές ομάδες εμπειρογνωμόνων στο κόλπο του Μεξικού για να συνεργαστούν με τοπικούς αξιωματούχους.

    [05] Ιράκ: Τον Οκτώβριο η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    05-09-2005

    Στο Ιράκ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης λέει ότι ο έκπτωτος ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν θα δικαστεί στις 19 Οκτωβρίου, 4 μέρες μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για το νέο Ιρακινό σύνταγμα και ότι 7 από τους στενότερους πρώην συνεργάτες του θα δικαστούν μαζί του. Το πρώτο κατηγορητήριο αφορά στο μακελειό του 1982 στη πόλη Ντουτζαϊλ , όπου πάνω από 140 Σιίτες Μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν σε υποτιθέμενα αντίποινα για μία αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Σαντάμ Χουσεΐν. Αν κριθεί ο Χουσεΐν ένοχος θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ασσοσιετέντ Πρες φέρει δικηγόρο που αντιπροσωπεύει την οικογένεια του Σαντάμ Χουσεΐν να λέει ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τους δικηγόρους υπεράσπισης να προετοιμαστούν και ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ανακοίνωση για τη έναρξη της δίκης από το δικαστήριο.

    [06] Πέθανε ο αρχιδικαστής των ΗΠΑ Γουΐλιαμ Ρένκουϊστ

    05-09-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους διέταξε η Αμερικανική σημαία να κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους για τον Αρχιδικαστής των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουΐλιαμ Ρένκουϊστ, που πέθανε το Σάββατο το βράδυ σε ηλικία 80 χρονών.

    Ο Πρόεδρος Μπους είπε πως ο θάνατος του Αρχιδικαστή Ρένκουϊστ αποτελεί μεγάλη απώλεια τόσο για το δικαστικό σύστημα όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

    Η σορός του εκλιπόντος θα εκτεθεί στο μέγαρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέχρι την Τετάρτη και κατόπιν θα ενταφιαστεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον. Μόνον συγγενείς και στενοί φίλοι θα παραστούν στην κηδεία του.

    Ο Γουΐλιαμ Ρένκουϊστ υπηρέτησε επί 33 χρόνια στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ του οποίου και ήταν πρόεδρος από το 1986. Πέθανε στο σπίτι του, σε προάστιο της Ουάσιγκτον, με τα παιδιά του στο πλευρό του, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

    Η μακρά θητεία του χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά συντηρητικές πεποιθήσεις και απόψεις πάνω σε όλα τα συνταγματικά θέματα.

    Με τον θάνατό του χηρεύει μία ακόμα, η δεύτερη, από τις εννέα έδρες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πριν λίγους μήνες ένα άλλο μέλος του Αρείου Πάγου, η δικαστής Σάντρα Ντέη Ο'Κόνορ συνταξιοδοτήθηκε.

    Ο Πρόεδρος Μπους λέει ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλει να πληρωθούν και οι δύο χηρεύουσες θέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου γρήγορα και υποσχέθηκε ότι θα υποδείξει υποψήφιο αντικαταστάτη του Αρχιδικαστή Ρένκουϊστ το συντομότερο δυνατόν.

    Την εβδομάδα αυτή η Αμερικανική Γερουσία αναμένεται ότι θα αρχίσει ακροάσεις για την επικύρωση του διορισμού του ομοσπονδιακού εφέτη Τζών Ρόμπερτς στο Ανώτατο Δικαστήριο, στη θέση που εκκένωσε με την συνταξιοδότησή της η κυρία Ο'Κόνορ.

    [07] Αίγυπτος: Ολοκληρώθηκε η προεκλογική περίοδος

    05-09-2005

    Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ολοκλήρωσε την Κυριακή τη προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των προεδρικών εκλογών της Τετάρτης, που είναι και οι πρώτες στη ιστορία της Αιγύπτου όπου συμμετέχουν πολλοί υποψήφιοι. Ο κύριος Μουμπάρακ μίλησε τη Κυριακή σε υποστηρικτές του στο Κάϊρο, στους οποίους υπενθύμισε ότι δίνεται στους Αιγυπτίους μία πραγματική ευκαιρία στις προεδρικές εκλογές με πολλούς υποψήφιους.

    Ο κύριος Μουμπάρακ αναμένεται να κερδίσει και πέμπτη κατά σειρά θητεία στο προεδρικό αξίωμα, καθώς οι περισσότεροι από του 9 αντιπάλους τους δεν είναι γνωστοί πολιτικοί και ο κύριος Μουμπάρακ έχει παρουσιάσει το εαυτό του σαν ισχυρό και σταθερό υποψήφιο. Οι εκλογές είναι αποτέλεσμα εκτεταμένων διαμαρτυριών. Ένα κίνημα που αυτοαποκαλείται 'κιφάγια' , που στα η αραβικά σημαίνει 'αρκετά', απαίτησε δομικές αλλαγές στη Αιγυπτιακή κυβέρνηση.

    [08] Πακιστάν: Την παραίτηση του Περβέζ Μουσάραφ ζητά η αντιπολίτευση

    05-09-2005

    Περβέζ Μουσάραφ

    Στο Πακιστάν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εθνική απεργιακή κινητοποίηση για την παραίτηση του Περβέζ Μουσάραφ από το αξίωμα του Προέδρου της χώρας και θέση του αρχηγού του επιτελείου στρατού.

    Ο επικεφαλής του Μουσουλμανικού Συνασπισμού δήλωσε την Κυριακή ότι η απεργία, που προγραμματίζεται για τις 9 Σεπτεμβρίου , θα σημάνει την αρχή του αγώνα για τον τερματισμό του στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Ο σκληροπυρηνικός συνασπισμός αντιτίθεται στη υποστήριξη του κυρίου Μουσάραφ για το πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας και καταδίκασαν την πρόσφατη συνάντηση του Πακιστανού υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογο του στη Τουρκία.

    [09] Η διεθνής κοινότητα προσφέρει βοήθεια στις ΗΠΑ

    05-09-2005

    Χώρες από ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν να προσφέρουν χρήματα και βοήθεια στις ΗΠΑ.

    Τη Κυριακή το Κουβέιτ είπε ότι θα δώσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα πετρελαίου και ανθρωπιστική βοήθεια. Ο υπουργός ενέργειας του Κουβέιτ χαρακτήρισε τη χειρονομία αυτή σαν ένα είδος υποχρέωσης προς ένα φίλο. Συμμαχία της οποίας ηγούνταν οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν το Κουβέιτ από την Ιρακινή κατοχή το 1991 κατά τον πόλεμο του Περσικού. Μία άλλη χώρα του Περσικού κόλπου, το Κατάρ προσέφερε 100 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια.

    Το Μπανγκλαντές, μία χώρα που επλήγη από επανειλημμένους κυκλώνες , ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσφέρει 1 εκατομμύριο δολάρια.

    Στο μεταξύ η ΕΕ λέει ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζήτησαν εφόδια όπως κουβέρτες, κιβώτια πρώτων βοηθειών, ντεπόζιτα για νερό και τρόφιμα. Πάνω από 50 χώρες προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στις ΗΠΑ από τη περασμένη Δευτέρα που κτύπησε την περιοχή του κόλπου του Μεξικού ο τυφώνας Κατρίνα, συμπεριλαμβανομένων και χωρών της Ασίας που πέρυσι επλήγησαν από τα τσουνάμι.

    [10] Και δεύτερη περιοδεία Μπους στις πληγείσες περιοχές

    06-09-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς μιλά σε κατοίκους της Νέας Ορλεάνης.

    O πρόεδρος Μπούς βρίσκεται καθ'οδόν πίσω στην Ουάσινγκτον, μετά από την δεύτερη περιοδεία που πραγματοποίησε σε περιοχές της χώρας που επλήγησαν σκληρά από τον τυφώνα Κατρίνα, ενώ οι δημοτικές αρχές της Νέας Ορλεάνης διέταξαν τους επιζήσαντες να εγκαταλείψουν αμέσως την πόλη.

    Ο κ. Μπούς επισκέφθηκε τη Λουϊζιάνα και την πολιτεία του Μισσισιπή, εν μέσω ευρέων επικρίσεων ότι η αντίδραση στην καταστροφή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν πολύ αργή.

    Ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Ορλεάνης Ουώρρεν Ράιλυ είπε ότι η πόλη είναι τελείως κατεστραμμένη και ότι δεν υπάρχει λόγος για κανέναν να παραμένει σ'αυτήν. Σωστικά συνεργεία ψάχνουν από πόρτα σε πόρτα για τυχόν επιζώντες, ενώ άρχισαν οι προσπάθειες περισυλλογής των πτωμάτων. Οι αρχές είπαν επίσης ότι έκλεισαν το ρήγμα ενός από τα προστατευτικά αναχώματα της πόλης και ότι άρχισε η άντληση του νερού.

    Στο μεταξύ, πολιτειακοί κυβερνήτες, προσωπικό έκτακτης ανάγκης και εθελοντές προσπαθούν να σιτίσουν, να ντύσουν και να προσφέρουν καταφύγιο σε πάνω από 250,000 άτομα, που έχουν εκκενωθεί από την περιοχή του κόλπου του Μεξικού. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε πάνω από 50,000 εθνοφρουρούς και εφέδρους στρατιωτικούς στην περιοχή για να βοηθήσουν την κατάσταση.

    [11] Τον Τζών Ρόμπερτς προτείνει ο πρόεδρος Μπους για την θέση του αρχιδικαστή Ουίλλιαμ Ρένκουιστ

    05-09-2005

    Οι κ.κ. Μπούς και Ρόμπερτς, στον Λευκό Οίκο.

    O πρόεδρος Μπούς πρότεινε τον ομοσπονδιακό εφέτη Τζών Ρόμπερτς για την θέση του επόμενου προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ. Ο κ. Μπούς δήλωσε την Δευτέρα ότι ο κ. Ρόμπερτς έχει ηγετικό ταλέντο και την φήμη ότι είναι καλοπροαίρετος και έντιμος άνθρωπος και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η διαδικασία διορισμού του θα προχωρήσει γρήγορα.

    Η θέση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου άνοιξε το Σάββατο, με τον θάνατο του 80άρχονου αρχιδικαστή Ουίλλιαμ Ρένκουιστ, που υπέφερε από από καρκίνο του θυροειδούς. Ο κ. Μπούς είxε νωρίτερα προτείνει τον κ. Ρόμπερτς για την θέση του μέλους του εν λόγω δικαστηρίου, της δικαστού Σάντρα Νταίη Ο΄Κόννορ, που συνταξιοδοτείται. Ο αμερικανός πρόεδρος θα προτείνει κάποιον άλλον υποψήφιο τώρα για την θέση της Κας Ο'Κόννορ.

    Όπως πιστεύεται ευρέως, ο Τζών Ρόμπερτς είναι συντηρητικός, σύμφωνα με το πρότυπο του αρχιδικαστή Ρένκουιστ. Ο ηγέτης της μειοψηφίας στην αμερικανική γερουσία, δημοκρατικός Λάρρυ Ρήντ, είπε ότι οι συνάδελφοί του θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν θα εξετάζουν την πρόταση διορισμού του κ. Ρόμπερτς.

    [12] Γιορτάζεται η Ημέρα Εργασίας στις ΗΠΑ

    05-09-2005

    Eκατομμύρια Αμερικανοί γιορτάζουν σήμερα την εθνική Ημέρα Εργασίας, με την οποία τιμάται την εργατική τάξη της χώρας.

    Η πρώτη Ημέρα Εργασίας γιορτάστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1882 στη Νέα Υόρκη. Καθιερώθηκε σαν επίσημη ομοσπονδιακή γιορτή το 1894, μετά από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διασπάσει μία απεργία εργαζομένων στους σιδηροδρόμους. Ο τότε πρόεδρος Γκρόβερ Κλήβελαντ και οι αμερικανοί νομοθέτες θέσπισαν την μέρα εκείνη σαν εθνική αργία, με την ελπίδα ότι θα κατεύναζαν τους εργαζόμενους ψηφοφόρους.

    [13] Γιορτάζεται η Ημέρα Εργασίας στις ΗΠΑ

    05-09-2005

    Eκατομμύρια Αμερικανοί γιορτάζουν σήμερα την εθνική Ημέρα Εργασίας, με την οποία τιμάται την εργατική τάξη της χώρας.

    Η πρώτη Ημέρα Εργασίας γιορτάστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1882 στη Νέα Υόρκη. Καθιερώθηκε σαν επίσημη ομοσπονδιακή γιορτή το 1894, μετά από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διασπάσει μία απεργία εργαζομένων στους σιδηροδρόμους. Ο τότε πρόεδρος Γκρόβερ Κλήβελαντ και οι αμερικανοί νομοθέτες θέσπισαν την μέρα εκείνη σαν εθνική αργία, με την ελπίδα ότι θα κατεύναζε τους εργαζόμενους ψηφοφόρους.

    [14] Η ισραηλινή κυβέρνηση διέψευσε τα σχέδια κατασκευής 3,000 νέων κατοικιών στη Δυτική Οχθη

    05-09-2005

    Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν διέψευσε ότι ο κ. Σαρόν σκοπεύει να κατασκευάσει 3,000 νέες κατοικίεες στον εβραϊκό οικισμό Αριελ της Δυτικής Οχθης.

    Η διάψευση αντιβαίνει όμως στην δήλωση του υφυπουργού Αμυνας της χώρας Ζέεφ Μποίμ που είπε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι πρόκειται να κτιστούν 3,000 νέες κατοικίες. Το γραφείο του κ. Σαρόν είπε ότι έχει εγκριθεί μόνο η κατασκευή 117 κατοικιών και ότι δεν γνωρίζει πού βρήκε ο κ. Μποίμ τέτοιους αριθμούς. Η Παλαιστινιακή πλευρά εξέφρασε ανησυχία για την είδηση της κατασκευής των 3,000 κατοικιών.

    ΣΕ άλλες εξελίξεις, έκρηξη σε κατοικία της πόλης της Γάζας σκότωσε 4 άτομα το βράδυ της Δευτέρας. Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας είπαν ότι η έκρηξη κατέστρεψε το σπίτι ενός γνωστού υποστηρικτή της ισλαμικής Χαμάς. Ο Ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με την έκρηξη αυτή.

    [15] Η Ρωσία αντίθετη στην προσαγωγή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ

    05-09-2005

    Η Ρωσία λέει ότι είναι αντίθετη με την προσαγωγή του Ιράν στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ, εξαιτίας της διεθνούς διένεξης για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε την Δευτέρα ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας χειρίζεται το θέμα ενεργά και παραγωγικά, οπότε η ανάμειξη του συμβουλίου ασφαλείας δεν είναι αναγκαία.

    Η ΕΕ έχει απειλήσει ότι θα προσάγει την Τεχεράνη στο συμβούλιο ασφαλείας, εκτός και αν ξαναρχίσει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι σχεδιάζει τον εμπλουτισμό ουρανίου για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, Το Ιράν εμμένει ότι έχει αποκλειστικά ειρηνικές προθέσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Στο μεταξύ, ο κύριος πυρηνικός διαπραγματευτής του Ιράν Αλί Λαριτζανί ανέβαλε την προγραμματισμένη του επίσκεψη την Δευτέρα στο Πακιστάν, έως την Τετάρτη, χωρίς να δώσει εξηγήσεις για την αναβολή. Το Ιράν ζητά την υποστήριξη μη δυτικών χωρών για το πυρηνικό του πρόγραμμα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 6 September 2005 - 1:18:25 UTC