Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάϊερς: Πλήγμα για την Αλ Κάιντα στο Ιράκ
  • [02] Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε γραφεία εξτρεμιστών στη Γάζα
  • [03] Πολιτικές δονήσεις μετά τους τυφώνες "Ρίτα" και "Κατρίνα"
  • [04] Λονδίνο: Σύλληψη άλλου ενός συνεργού των βομβιστικών επιθέσεων του Ιουλίου
  • [05] Το Ιράν απειλεί με διακοπή εμπορικών συναλλαγών
  • [06] Σιούφας: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

  • [01] Μάϊερς: Πλήγμα για την Αλ Κάιντα στο Ιράκ

    28-09-2005

    Αμπού Αζάμ

    Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, δήλωσε ότι η δολοφονία του Αμπού Αζάμ, γνωστού και ως πρίγκιπα της Βαγδάτης, ενός απ' τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα στο Ιράκ θα επηρεάσει την οργάνωση, αλλά προειδοποίησε ότι η Αλ Κάιντα θα βρει αντικαταστάτη του. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια εφόδου του στη Βαγδάτη σκότωσε τον Αμπού Αζάμ, τον δεύτερο πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη στο Ιράκ, στενό συνεργάτη του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι και επιχειρησιακό αρχηγό της οργάνωσης και υπεύθυνο για το πρόσφατο κύμα βίας στη χώρα. Όμως ανακοίνωση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ στο διαδίκτυο, αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο του Αμπού Αζάμ, ενώ διαψεύδει ότι ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης. Σε άλλες εξελίξεις, βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε κέντρο στρατολόγησης της αστυνομίας στην Μπακούμπα την Τρίτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 25. Στην ανατολική πόλη Κούτ, η αστυνομία εντόπισε τις σορούς 22 ατόμων που είχαν σκοτωθεί δια πυροβολισμού.

    [02] Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε γραφεία εξτρεμιστών στη Γάζα

    28-09-2005

    Ισραηλινά τάνκς έξω απ' τη Γάζα

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τουλάχιστον τρεις στόχους στη Γάζα, προκαλώντας διακοπή ρεύματος σε διάφορα σημεία της πόλης. Επίσης Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι Ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν κτήριο γραφείων που χρησιμοποιούνταν από εξτρεμιστές της Φατάχ. Δεν υπήρξαν όμως θύματα. Την Τρίτη ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα πυρά αποτελούσαν αντίποινα σε Παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες. Πάντως ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσε ότι η οργάνωση θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Επίσης την Τρίτη το Παλαιστινιακό υπουργείο εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ιατροδικαστικό πόρισμα που αναφέρει ότι θραύσματα που βρέθηκαν στις σωρούς ατόμων που σκοτώθηκαν από έκρηξη σε συγκέντρωση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, προέρχονταν από αυτοσχέδιες ρουκέτες της ίδιας της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ επέρριπταν ευθύνες στο Ισραήλ για την έκρηξη και έτσι δικαιολόγησαν τις επιθέσεις τους με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ που προκάλεσαν το κύμα Ισραηλινών βομβαρδισμών τις τελευταίες μέρες.

    [03] Πολιτικές δονήσεις μετά τους τυφώνες "Ρίτα" και "Κατρίνα"

    28-09-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς μετέβη στο Τέξας και την Λουϊζιάνα την Τρίτη για να επιθεωρήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από το πέρασμα του τυφώνα Ρίτα, καθώς και για να ενημερωθεί σχετικά με τις επιχειρήσεις αποκατάστασης της περιοχής. Αρκετά διυλιστήρια παραμένουν κλειστά αφού επλήγησαν από δύο δυνατούς τυφώνες μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Ο κ. Μπούς είπε ότι είναι διατεθειμένος να δώσει το πράσινο φώς για την χρησιμοποίηση των εθνικών αποθεμάτων καυσίμων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μειωμένων διαθέσιμων καυσίμων στην αγορά.

    Στο μεταξύ, δεν έχει ακόμη κοπάσει ο πολιτικός αντίκτυπος από τον τυφώνα Κατρίνα. Παραιτήθηκε ο αστυνομικός διοικητής της Νέας Ορλεάνης, Έντυ Κόμπας, το σώμα του οποίου είχε επικριθεί δριμύτατα για τον τρόπο που χειρίστηκε τα τραγικά γεγονότα μετά την επέλαση του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα. Ο κ. Κόμπας δεν ανέφερε τους λόγους της παραίτησης του, είπε μόνο ότι κάθε άτομο σε ηγετικό ρόλο πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να αποχωρήσει. Πάντως αξιωματούχοι της Νέας Ορλεάνης διερευνούν το γιατί 250 αστυνομικοί της πόλης εγκατέλειψαν το πόστο τους μετά το πλήγμα του τυφώνα.

    Εξάλλου, εδώ στην Ουάσιγκτον, σε ακροάσεις ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Αμερικανικής Βουλής, ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χειρισμού Κρίσεων, Μάικλ Μπράουν, αντιμετωπίζοντας σκληρές ερωτήσεις υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο η υπηρεσία του αντέδρασε μετά το πλήγμα του τυφώνα Κατρίνα, προκαλώντας τεράστιες καθυστερήσεις στη χορήγηση βοήθειας και στις προσπάθειες αποκατάστασης και διάσωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χίλιοι άνθρωποι.

    [04] Λονδίνο: Σύλληψη άλλου ενός συνεργού των βομβιστικών επιθέσεων του Ιουλίου

    28-09-2005

    Η Βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν ακόμη ύποπτο για την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης της 21ης Ιουλίου στο μετρό του Λονδίνου. Η αστυνομία είπε την Τρίτη ότι συνέλαβε έναν άνδρα 36 ετών, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησε έναν από τους κατηγορουμένους. Το όνομα του νεοσυλληφθέντος, ή περισσότερες πληροφορίες γι' αυτόν, δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα. Τέσσερις ακόμα ύποπτοι κρατούνται από τις βρετανικές αρχές. Ο ένας απ' αυτούς, ο Χουσείν Οσμάν, συνελήφθη στην Ιταλία και εκδόθηκε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα.

    [05] Το Ιράν απειλεί με διακοπή εμπορικών συναλλαγών

    28-09-2005

    Το Ιράν απειλεί ότι θα περιορίσει τις εμπορικές του συναλλαγές με χώρες που υποστηρίζουν τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προσπάθειες για την παραπομπή του στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ για την πιθανή επιβολή κυρώσεων εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. Στις απειλούμενες χώρες περιλαμβάνεται και η Ινδία, επειδή ενέκρινε το ψήφισμα που πέρασε το Σάββατο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραπομπή του Ιράν στο συμβούλιο ασφαλείας. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έκπληκτη για το ότι η Ινδία υποστήριξε το ψήφισμα, και πρόσθεσε ότι το Νέο Δελχί είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου. Τόσο η Ινδία, όσο και η Ιαπωνία, που υποστηρίζουν το ψήφισμα, εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

    [06] Σιούφας: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσινγκτον

    28-09-2005

    Εξαιρετικά παραγωγικές και δημιουργικές χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Δημήτρης Σιούφας τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα που είχαν ενημερωτικό χαρακτήρα.

    Ο κύριος Σιούφας συναντήθηκε με τον αμερικανό αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας Clay Sell και το βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας Paul Simons, και συζήτησε μαζί τους θέματα ενέργειας που απασχολούν τελευταία τη διεθνή κοινότητα. Ειδικότερα οι συνομιλίες με τον κύριο Simons επικεντρώθηκαν στο θέμα της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, και τις επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται.

    Άλλο θέμα που συζητήθηκε με τον αμερικανό βοηθό υπουργό εξωτερικών ήταν η υπογραφή της ενεργειακής συνθήκης 14 χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις 25 Οκτωβρίου. 'Αλλάζει όλο το τοπίο στο χώρο της ενέργειας', είπε ο κύριος Σιούφας, 'στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με κέντρο βέβαια την Αθήνα, που κατέβαλε τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουμε σ' αυτή τη συνθήκη. Δύο είναι τα συμπεράσματα, πρώτον ένα νέο ενεργειακό περιβάλλον με τα δίκτυα τα οποία δημιουργούνται στη χώρα μας, όπου καθίσταται ενεργειακός κόμβος, το νέο περιβάλλον των αγορών και συνεπώς οι προοπτικές επενδύσεων και στην Ελλάδα και στη ευρύτερη περιοχή για θέματα ενέργειας. Και βεβαίως όλα αυτά συμβάλλουν στο να παίζει η χώρα μας ένα σημαντικό ρόλο στη ασφάλεια εφοδιασμού των αγορών με πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το αγωγό Τουρκία-Ελλάδα και Ελλάδα-Ιταλία'.

    Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης θα επισκεφτεί το Σικάγο όπου θα είναι ο κύριος ομιλητής σε επιχειρηματικό συνέδριο με θέμα 'Τεχνολογία και Ανάπτυξη στη Ελλάδα' το οποίο διοργανώνει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

    Σε ερώτηση της Φωνής της Αμερικής για θέματα στα οποία θα ήθελε να τονίσει στο συνέδριο ο κ. Σιούφας είπε: 'Αποβλέπουμε στη δημιουργία διαδρόμων συνεργασίας των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στη Αμερική με τα ινστιτούτα και τα ερευνητικά κέντρα στη Ελλάδα, τα πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις. Και όπως κάνουμε πρωταθλητισμό και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ να κάνουμε πρωταθλητισμό σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Η Ελλάδα να γίνει κέντρο καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή. Για να δώσουμε μία τελείως άλλη εικόνα του πόσα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα'.

    Μετά το Σικάγο ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 29 September 2005 - 1:18:14 UTC