Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ισραήλ απειλεί για νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα
  • [02] Ιράκ: 5 νεκροί από νέα επίθεση καμικάζι
  • [03] Σφυγμομέτρηση: Αισιόδοξοι οι Ιρακινοί επιχειρηματίες για το μέλλον της χώρας τους
  • [04] Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή
  • [05] Σήμερα η ψηφοφορία στη Γερουσία για τον διορισμό Ρόμπερτς
  • [06] Τεχεράνη: Διαδηλώσεις κατά των πρεσβειών της Βρετανίας και των ΗΠΑ
  • [07] Αφγανιστάν: 9 νεκροί από επίθεση καμικάζι στη Καμπούλ
  • [08] Ε.Ε.:Εκκρεμεί ο κείμενο πλαισίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας
  • [09] Συνέδριο για το έργο του Γιάννη Ρίτσου

  • [01] Το Ισραήλ απειλεί για νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα

    29-09-2005

    Ο Ισραηλινός στρατός προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί θα βομβαρδίσει την πόλη Μπέιτ Χανούν στη Λωρίδα της Γάζας, για να σταματήσει τις επιθέσεις Παλαιστινίων με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Ο υποστράτηγος Γισραέλ Ζίβ, δήλωσε ότι θα διατάξει βομβαρδισμούς κατοικιών μετά την εκκένωση τους από τους ενοίκους, με στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, έχει ζητήσει και απ' τις δύο πλευρές να δώσουν τέλος στη βία. Και πρόσθεσε ότι αμερικανοί διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον και τη Μέση Ανατολή καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση της τάξης και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Τον επόμενο μήνα ο πρόεδρος Μπούς θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    [02] Ιράκ: 5 νεκροί από νέα επίθεση καμικάζι

    29-09-2005

    Στο Ιράκ, η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στη βορειοδυτική πόλη Ταλ Αφάρ, όπου βομβίστρια αυτοκτονίας σκότωσε 5 άτομα και τραυμάτισε 30 άλλα.

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση διενεργήθηκε έξω από κέντρο αποζημίωσης πολιτών που έχασαν συγγενείς, ή περιουσιακά στοιχεία από αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Στο μεταξύ, στη Νατζάφ, από έκρηξη κοντά σε σπίτι σωματοφύλακα του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκταντα αλ Σαντρ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 άτομα.

    Στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος Μπους προειδοποίησε ότι τρομοκράτες στο Ιράκ μπορεί να προσπαθήσουν να εντείνουν τα επεισόδια βίας για να διαταράξουν το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα, τον επόμενο μήνα. Επίσης ο διοικητής των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέισυ, υπαναχώρησε από προηγούμενες προβλέψεις του ότι σημαντικός αριθμός αμερικανών στρατιωτών θα μπορούσαν να αποσυρθούν απ' το Ιράκ απ' του χρόνου.

    [03] Σφυγμομέτρηση: Αισιόδοξοι οι Ιρακινοί επιχειρηματίες για το μέλλον της χώρας τους

    29-09-2005

    Νέα σφυγμομέτρηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Κέντρο Διεθνούς Επιχειρηματικότητας, που εδρεύει εδώ στις ΗΠΑ, δείχνει ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών επιχειρήσεων στο Ιράκ αισθάνονται αισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον. Συγκεκριμένα το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η οικονομία του Ιράκ θα αναπτυχθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά πολλοί εξέφρασαν ανησυχία για τις συνθήκες ασφάλειας στη χώρα. Πάντως ένα 57% των Ιρακινών επιχειρηματιών δήλωσαν ότι οι συνθήκες και οι προοπτικές είναι καλύτερες τώρα απ' ότι ήταν επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν. Εκφράστηκαν όμως ανησυχίες για θέματα διαφθοράς και έλλειψης βασικών υπηρεσιών. Στη σφυγμομέτρηση αυτή συμμετείχαν 640 ιδιοκτήτες και διευθυντές επιχειρήσεων στο Ιράκ, απ' τη Βαγδάτη, τη Χίλλα, το Αρμπίλ, τη Βασόρα και το Κιρκούκ.

    [04] Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή

    29-09-2005

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων και στενός συνεργάτης του προέδρου Μπούς, Τόμ Ντηλαίη, παραιτήθηκε προσωρινά του αξιώματος του μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του την Τετάρτη από ειδικό δικαστήριο ενόρκων παραπομπής στο Τέξας, τη πολιτείας απ' όπου εκλέγεται, σε σχέση με παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο κ. Ντηλαίη χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του αβάσιμες και προϊόν συντονισμένης και εσκεμμένης εκστρατείας πολιτικής εκδίκησης, όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Ντηλαίη επισύρουν ποινή διετούς φυλάκισης. Οι κανόνες του ρεπουμπλικανικού κόμματος προβλέπουν την προσωρινή παραίτηση από το κογκρέσο βουλευτών ή γερουσιαστών εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο κ. Ντηλαίη θα διατηρήσει την έδρα του στη βουλή των αντιπροσώπων, αλλά ο βουλευτής Ρόυ Μπλάντ θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα ηγέτη της πλειοψηφίας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκότ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θεωρεί ακόμα τον κ. Ντηλαίη σύμμαχο και καλό φίλο.

    [05] Σήμερα η ψηφοφορία στη Γερουσία για τον διορισμό Ρόμπερτς

    29-09-2005

    Η αμερικανική γερουσία αναμένεται να επικυρώσει σήμερα το διορισμό του εφέτη Τζον Ρόμπερτς στο αξίωμα του προέδρου του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Για την επικύρωση προβλέπεται μόνο απλή πλειοψηφία στην 100 μελών γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, ενώ πολλοί Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Ρόμπερτς. Αναμένεται λοιπόν ότι θα επικυρωθεί ο διορισμός του κ. Ρόμπερτς και στη συνέχεια η προσοχή θα στραφεί στο ποιον ο πρόεδρος Μπούς θα προτείνει για την δεύτερη θέση που χηρεύει στο Ανώτατο Δικαστήριο, την θέση της δικαστή Σάντρα Ντέι Ο' Κόννορ. Η υποψηφιότητα γι' αυτή τη θέση θεωρείται κρίσιμη, γιατί θα καθορίσει την μελλοντική πολιτική ροπή του Δικαστηρίου.

    [06] Τεχεράνη: Διαδηλώσεις κατά των πρεσβειών της Βρετανίας και των ΗΠΑ

    29-09-2005

    Εκατοντάδες Ιρανοί σπουδαστές πετροβόλησαν την βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενοι για τις διεθνείς πιέσεις σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η αστυνομία διέλυσε την πορεία διαμαρτυρίας την Τετάρτη, αφού οι σπουδαστές είχαν ρίξει πέτρες, τομάτες και καπνογόνα κατά της πρεσβείας και είχαν βάλει φωτιά σε αμερικανικές και βρετανικές σημαίες. Η διαδήλωση σημειώθηκε καθώς το ιρανικό κοινοβούλιο άρχισε διαβουλεύσεις σχετικά με νομοσχέδιο που προβλέπει τον περιορισμό της συνεργασίας της Τεχεράνης με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και την απαγόρευση ορισμένων επιθεωρήσεων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Ιρανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν οργισμένα στην επιθυμία Ευρωπαίων και Αμερικανών διπλωματών να παραπέμψουν το Ιράν στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ για παραβιάσεις σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    [07] Αφγανιστάν: 9 νεκροί από επίθεση καμικάζι στη Καμπούλ

    29-09-2005

    Στο Αφγανιστάν, βομβιστής αυτοκτονίας που φορούσε στρατιωτική στολή αυτοανατινάχθηκε έξω από στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 9 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 28. Εκπρόσωπος του Αφγανικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι η έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς αξιωματικοί και οπλίτες έφευγαν από το κέντρο και περίμεναν τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν στα σπίτια τους. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη της φονικής επίθεσης και δήλωσε ότι ο βομβιστής ήταν ο κάτοικος της Καμπούλ, Σαρντάρ Μωχάμεντ. Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε έντονα την επίθεση και διέταξε την άμεση διεξαγωγή σχετικής έρευνας. Την Τετάρτη επίσης, 3 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 4 τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης στην επαρχία Κουνάρ, που συνορεύει με το Πακιστάν.

    [08] Ε.Ε.:Εκκρεμεί ο κείμενο πλαισίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    29-09-2005

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτη συνάντησή τους την Κυριακή το βράδυ στο Λουξεμβούργο θα οριστικοποιήσουν τελικά το διαπραγματευτικό πλαίσιο των συζητήσεων Τουρκίας β Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των 25, δεν κατάφερε να συμφωνήσει και να επικυρώσει το κείμενο του πλαισίου. H Αυστρία επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει αναφορά, πως το τέλος της διαπραγμάτευσης δεν θα οδηγήσει σε ένταξη αλλά σε μια ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ένωση.

    Έτσι, η Βρετανική Προεδρία αποφάσισε να καλέσει το Έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Κυριακή, μία μέρα πριν από την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, που είναι η προγραμματισμένη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών κ. Γκιούλ δήλωσε αργά το βράδυ ότι δεν πρόκειται να έρθει στο Λουξεμβούργο πριν λάβει γνώση του κειμένου, τονίζοντας στις δηλώσεις του ότι 'οι χώρες μέλη γνωρίζουν ποια στοιχεία δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ η Τουρκία', μη αποκλείοντας μάλιστα το ενδεχόμενο να μην αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στην προγραμματισμένη ημερομηνία.

    Εν τω μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο παρόλ' ότι ανέβαλε την ψηφοφορία της έκθεσης για την επικύρωση της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη, εξέδωσε ψήφισμα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στέλνοντας ένα σκληρό μήνυμα στην Τουρκία, καθώς την καλεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία το ταχύτερο δυνατόν, γιατί αν αυτό δεν γίνει απειλείται με διακοπή η διαπραγματευτική διαδικασία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί ακόμη να αναγνωρισθεί από την Τουρκία η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και γίνεται ειδική μνεία στη σοβαρή και επίμονη παραβίαση των αρχών της δημοκρατίας της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα αυτή.

    Στην Αθήνα πάντως συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, όπου διαπιστώθηκε συμφωνία για την στρατηγική που ακολουθείται αλλά διαφωνία για τους τακτικούς χειρισμούς.

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος πάντως δήλωσε ότι σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο το διαπραγματευτικό πλαίσιο έχει κλείσει και ότι η θέση της Ελλάδας παραμένει ότι 'πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων, από την Τουρκία σημαίνει πλήρη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.

    [09] Συνέδριο για το έργο του Γιάννη Ρίτσου

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    29-09-2005

    Τον ποιητή της Ρωμιοσύνης, τιμά το μουσείο Μπενάκη και διοργανώνει συνέδριο αφιερωμένο στο έργο του με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων μελετητών. Μέσα από το συνέδριο, επιδιώκεται να αποτυπωθεί η πορεία του Γιάννη Ρίτσου, γιατί όπως πολύ σωστά ειπώθηκε από τους διοργανωτές του συνεδρίου 'στο Ρίτσο χρωστάμε ένα μεγάλο κομμάτι της αυτοσυνειδησίας μας ως λαός. Για αυτό ακριβώς οφείλουμε όχι μόνο να τον τιμήσουμε αλλά και να εμπνευστούμε ξανά απ' τη μεγάλη κληρονομιά που μας άφησε'.

    Στο Μουσείο Μπενάκη, φυλάσσεται σήμερα το αρχείο των αυτόγραφων έργων του Γιάννη Ρίτσου. Ημερολογιακές καταγραφές, σημειώσεις για ομιλίες, μεταφράσεις, μια σειρά που είχε και φυσικά οι πρώτες γραφές των έργων του. Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν πολυγραφότατος, όπως σημειώνουν οι μελετητές του έργου του, ο γραφικός του χαρακτήρας ήταν πάντοτε περιποιημένος αλλά άλλαζε από δεκαετία σε δεκαετία. Ο ποιητής, λένε όσοι τον γνώρισαν, παιδευόταν πολύ όταν έγραφε. Κυρίως όταν έγραφε την εποχή που ήταν εξορία, αυτά του τα ποιήματα θεωρούνται και τα πιο συγκινητικά. Πραγματεύονταν την Ειρήνη, την αδερφοσύνη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη αξίες που αναζητούσε τότε ολόκληρη η Ελλάδα.

    Παράλληλα με το συνέδριο το μουσείο Μπενάκη θα διοργανώσει και ένα κύκλο εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν στο τέλος Οκτωβρίου. Σ' αυτές υπολογίζεται ότι η σημαντικότερη θα είναι η έκθεση με τίτλό 'Ο ποιητής και ο πολίτης Γιάννης Ρίτσος', όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά συλλεκτικές εκδόσεις, εξαιρετικά χαρακτικά, φωτογραφίες από διάφορες περιόδους της ζωής του ποιητή αλλά και προσωπικά του αντικείμενα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 30 September 2005 - 1:18:16 UTC