Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρχομαι σαν φίλος από μια φίλη χώρα
  • [02] Σε δύο Αυστραλούς το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής
  • [03] Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για μια ακόμη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο
  • [04] Ινδονησία: Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον εντοπισμό υπόπτων
  • [05] Μονοήμερη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας
  • [06] Έναρξη ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Κροατίας
  • [07] Κλιμάκωση της έντασης στη Γάζα
  • [08] Τζωρτζ Μπους: Οι Έλληνες απέδειξαν ότι είναι πραγματικοί φίλοι

  • [01] Έρχομαι σαν φίλος από μια φίλη χώρα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    04-10-2005

    Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Τζώρτζ Μπους και ανέλαβε πλέον επίσημα τα καθήκοντά του στη Ουάσιγκτον.

    Στην σχετική τελετή που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο Λευκό Οίκο, ο νέος Πρέσβης διαβίβασε στον Αμερικανό ηγέτη τις ευχές τόσο του Προέδρου όσο και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για επιτυχία στην υψηλή αποστολή του καθώς επίσης και για την πρόοδο και ευημερία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών.

    'Έρχομαι σαν φίλος από μια φίλη χώρα' υπογράμμισε ο κύριος Μαλλιάς στον Πρόεδρο Μπούς, παρατηρώντας στη συνέχεια πως η επίδοση των πρεσβευτικών διαπιστευτηρίων του στο Λευκό Οίκο ήταν για τον ίδιο μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

    Ο Πρόεδρος Μπους, όπως πληροφορείται η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τον θετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει σε διάφορα δύσκολα θέματα στον χώρο των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, αναφέροντας ιδιαίτερα την υποστήριξη της Αθήνας προς το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης εξήρε τη συμβολή της Ελληνο-αμερικανικής κοινότητας στην ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πλήρες κείμενο των προεδρικών δηλώσεων αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

    Ο νέος αρχηγός της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Ουάσιγκτον, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους εξέφρασε τη συμπαράσταση του λαού της Ελλάδας προς όλους όσους επηρέασε το πρόσφατο πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα και επανέλαβε την προσφορά της κυβέρνησής του να συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης και περίθαλψης των πληγέντων από τη μεγάλη αυτή φυσική καταστροφή.

    Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο κ. Μαλλιάς, 'συνδέονται στενά από ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς Φιλίας, Συμμαχίας, Συνεργασίας και Αλληλεγγύης'. Πρόκειται για μια, όπως τη χαρακτήρισε 'δυναμική σχέση', η οποία στηρίζεται σε 'σταθερά θεμέλια αναγερμένα πάνω στις κοινές αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, που από κοινού αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίγο του Ελληνικού πολιτισμού'.

    Κατόπιν ο Έλληνας πρέσβης παρατήρησε ότι ο αγώνας ανεξαρτησίας της Αμερικής είχε σε μεγάλο βαθμό εμπνευστεί από τις αρχές και τις αξίες των φιλοσόφων της Κλασικής Ελλάδας. Παράλληλα εκτίμησε πως ο αγώνας ανεξαρτησίας της Ελλάδας, από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν εμπνευσμένος από τις αρχές της Αμερικανικής Επανάστασης. Ο διακαής αυτός πόθος για ελευθερία, τόνισε ο κύριος Μαλλιάς, αποτελεί ένα διαχρονικό κοινό χαρακτηριστικό τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ελλάδας.

    Κατά τον Έλληνα πρέσβη, οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες διευρύνονται και ενισχύονται από την παρουσία της επιτυχημένης και δυναμικής Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τα μέλη της οποίας 'είναι υπερήφανοι και καλοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών κι εξ ίσου υπερήφανοι για την Ελληνική καταγωγή τους'.

    Στη συνέχεια ο κύριος Μαλλιάς υπογράμμισε ότι 'η εξαίρετη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας επιβεβαιώνεται και από τον πρωτοφανή ρυθμό των διμερών υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεων' που 'ανοίγουν καινούργιες προοπτικές στην κοινή επιθυμία μας και στην κοινή προσήλωσή μας στην διάδοση της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε πολλά μέρη του κόσμου'. Παραδέχτηκε όμως στο σημείο αυτό πως 'χρειάζονται και άλλες κοινές προσπάθειες προκειμένου η στρατηγική αυτή συνεργασία να καταστεί πιο αποτελεσματική'.

    Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας είπε επίσης στον Πρόεδρο Μπους πως μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, 'δημιουργούνται πολλές νέες ευκαιρίες για συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς που αφορούν σε θέματα ασφάλειας'.

    Ο κύριος Μαλλιάς δανείστηκε κατόπιν μια έκφραση του Αβραάμ Λίνκολν πού είχε πει πως 'τα δόγματα του ήσυχου παρελθόντος δεν είναι ικανοποιητικά για το θυελλώδες παρόν' για να τονίσει ότι 'η αντιμετώπιση των προκλήσεων της σημερινής εποχής, όπως των ασυμμετρικών απειλών, της παγκόσμιας τρομοκρατίας και των απειλών κατά της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, επιβάλει η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σαν καλοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να στέκονται η κάθε μία στο πλευρό της άλλης'.

    Ο νέος διπλωματικός εκπρόσωπος της Αθήνας στη Ουάσιγκτον είπε επίσης πως 'η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εξελιχθούν η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος σε περιοχή ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, ελευθερίας και συνεργασίας' καθώς επίσης και 'για να εξευρεθεί ένας δίκαιος, λειτουργικός και βιώσιμος διακανονισμός του Κυπριακού, στηριγμένος στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.'

    Ο κύριος Μαλλιάς είπε τέλος πως 'η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων' και ως εκ τούτου 'η Ελλάδα θα θεωρούσε ευπρόσδεκτη μια ενεργό Αμερικανική υποστήριξη στις προτάσεις και προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της επίσημης ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας'.

    Καταλήγοντας ο νέος Πρέσβης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Μπους ότι 'η Ελλάδα και οι Έλληνες στην μεγάλη πλειοψηφία τους εκτιμούν βαθύτατα τη προνομιακή σχέση τους και την στρατηγική συνεργασία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής' και υποσχέθηκε πως θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να προαγάγει, διευρύνει και ενισχύσει 'τους ιδιαίτερους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες μας και τους λαούς τους'.

    [02] Σε δύο Αυστραλούς το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

    04-10-2005

    Ο Μπάρι Μάρσαλ και ο Ρόμπιν Γουόρεν

    Δύο Αυστραλοί ερευνητές κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ ιατρικής για την ανακάλυψη τους ότι το στομαχικό και εντερικό έλκος προκαλείται από βακτήρια και όχι στρες. Ο Μπάρι Μάρσαλ και ο Ρόμπιν Γουόρεν γευμάτιζαν στην πόλη Πέρθ της Αυστραλίας όταν έμαθαν ότι η Σουηδική Ακαδημία τους επέλεξε για το βραβείο Νόμπελ.

    Οι δύο άνδρες αν και δεν συνεργάζονται πλέον, το 1982 σύμφωνα με την Ακαδημία Νόμπελ έκαναν μια εντυπωσιακή και αναπάντεχη ανακάλυψη ότι η γαστρίτιδα και το στομαχικό έλκος προκαλούνται από ένα μη γνωστό μέχρι τότε βακτήριο, το οποίο προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Το επιστημονικό δίδυμο είχε να αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στην προσπάθεια του να αποδείξει τα αποτελέσματα της έρευνας του. Ο καθηγητής Μάρσαλ δήλωσε ότι τους πήρε περίπου μια δεκαετία για να γίνει η ανακάλυψη τους πλήρως αποδεκτή στην επιστημονική κοινότητα. "Στην αρχή κανείς δεν μας πίστευε και φυσικά όλοι νόμιζαν πως το στρες ευθύνεται για το στομαχικό έλκος και δεν ήθελαν να ακούσουν για καμία άλλη πιθανή εκδοχή", είπε ο Δρ. Μάρσαλ.

    Η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ εντυπωσιάστηκε από τον ασυνήθιστο ζήλο που έδειξε ο Δρ. Μάρσαλ για την έρευνα του, ζήλος που τον έφθασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει τον εαυτό του σαν πειραματόζωο το 1985, έτσι ώστε να αποδείξει ότι το βακτήριο που είχε ανακαλύψει είναι αυτό που προκαλεί γαστρεντερίτιδα.

    Οι δύο επιστήμονες θα μοιρασθούν μια επιταγή 1,3ων εκατομμυρίων δολαρίων.

    [03] Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για μια ακόμη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο

    04-10-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς πρότεινε μία πιστή σύμβουλό του, την Χάριετ Μάγιερς, σαν διάδοχο της δικαστή Σάντρα Ντάιη Ο' Κόνορ στο Ανώτερο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε την Δευτέρα και ο κ. Μπούς είπε ότι η κ. Μάγιερς θα ερμηνεύσει κατά γράμμα το αμερικανικό σύνταγμα. Οι αντιδράσεις από φιλελεύθερους και συντηρητικούς για τον διορισμό Μάγιερς ήταν ανάμεικτες. Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη γερουσία Χάρρυ Ρήντ δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα ευεργετηθεί από την πείρα της κ. Μάγιερς. Αρκετές συντηρητικές οργανώσεις εξέφρασαν όμως δυσαρέσκεια, λέγοντας ότι ο διορισμός αυτός πρόδωσε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον κ. Μπούς κατά τις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές.

    Η ηλικίας 60 ετών κ. Μάγιερς είναι η νομική σύμβουλος του Λευκού Οίκου και διετέλεσε προσωπική του δικηγόρος όταν εκείνος ήταν κυβερνήτης του Τέξας. Δεν έχει όμως χρηματίσει δικαστής.

    [04] Ινδονησία: Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον εντοπισμό υπόπτων

    04-10-2005

    Οι αρχές του Μπαλί έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες των κομμένων κεφαλιών τριών υπόπτων βομβιστών αυτοκτονίας, των οποίων οι συντονισμένες επιθέσεις είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 22 ατόμων το Σάββατο. Οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στις τοπικές εφημερίδες, σε μία προσπάθεια αναγνώρισης των τριών υπόπτων ώστε να εντοπιστούν οι εγκέφαλοι πίσω από τις επιθέσεις. Η αστυνομία έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει έναν από τους δράστες να φέρει σακίδιο λίγα δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη. Η αστυνομία είπε ότι εντόπισε μόνο τα κεφάλια και τα πόδια των καμικάζι, οπότε εικάζεται ότι έφεραν τα εκρηκτικά στο σώμα τους. Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον 100 άτομα, που είναι Ινδονήσιοι ή ξένοι τουρίστες. Υπάρχουν υποψίες ότι η εξτρεμιστική οργάνωση Τζεμαά Ισλαμίγια ευθύνεται για τις επιθέσεις.

    [05] Μονοήμερη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας

    04-10-2005

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα στο Λονδίνο με ηγέτες της ΕΕ στα πλαίσια μονοήμερης διάσκεψης κορυφής. Ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι η ενέργεια, αφού η Ρωσία είναι από τους κύριους εξαγωγείς πετρελαίου στην Ευρώπη. Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Πούτιν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκύ Φερχόφσταντ, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα σχέδια κατασκευής νέας μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Βέλγιο, για την εξυπηρέτηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ένα ακόμα θέμα προς συζήτηση θα είναι το ενδεχόμενο διευκόλυνσης της διαδικασίας παροχής βίζας προς Ρώσους υπηκόους. Η ΕΕ από την πλευρά της λέει ότι επιθυμεί διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία θα δέχεται πίσω παράνομους μετανάστες. Θα συζητηθούν επίσης οι προσπάθειες για την πάταξη της τρομοκρατίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ θα έχει ξεχωριστές διμερείς συνομιλίες με τον κ. Πούτιν την Τετάρτη.

    [06] Έναρξη ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Κροατίας

    04-10-2005

    Άρχισαν νωρίς σήμερα το πρωί οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την δήλωση της αρχιεισαγγελέα του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, ότι το Ζάγκρεμπ συνεργάζεται τώρα με το διεθνές δικαστήριο. Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρω, ηγήθηκε σύντομης τελετής, παρουσία και του πρωθυπουργού της Κροατίας, Ίβο Σαναντέρ, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ το 2009.

    [07] Κλιμάκωση της έντασης στη Γάζα

    04-10-2005

    Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας ανέβαλε ειρηνευτικές συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους λόγω εντατικοποίησης των επεισοδίων βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

    Μιλώντας τη Δευτέρα στο Αμάν εκπρόσωπος του Ιορδανού μονάρχη δήλωσε ότι οι συνθήκες ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας δεν ενδείκνυνται για ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Νωρίτερα, Παλαιστίνιοι βουλευτές ψηφίσαν σχέδιο που ζητά από τον πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, να απολύσει το υπουργικό του συμβούλιο επειδή απέτυχε να σταματήσει τα επεισόδια βίας μεταξύ εξτρεμιστών της Χαμάς και της αστυνομίας. Το σχέδιο επίσης ζητά από τον κύριο Αμπας τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μέσα σε δύο εβδομάδες, αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής.

    Η ψηφοφορία διενεργήθηκε μετά την εισβολή δεκάδων Παλαιστίνιων αστυνομικών στο κτίριο της Παλαιστινιακής Βουλής στη Γάζα απαιτώντας την εξουδετέρωση της Χαμάς.

    Τη Κυριακή, 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 άλλοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια μεταξύ εξτρεμιστών της Χαμάς και της αστυνομίας.

    [08] Τζωρτζ Μπους: Οι Έλληνες απέδειξαν ότι είναι πραγματικοί φίλοι

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    04-10-2005

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους

    Εκτενείς δηλώσεις σχετικά με τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους κατά την εκδήλωση που έγινε στον Λευκό Οίκο για την επίδοση των διαπιστευτηρίων του Αλέξανδρου Μαλλιά ως του νέου Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι αποδέχεται με χαρά την διαπίστευση του κ. Μαλλιά τον οποίο και είπε ότι καλωσορίζει με θέρμη στη Ουάσιγκτον, σχεδόν δώδεκα χρόνια από τότε που ο νεοφερμένος διπλωμάτης είχε υπηρετήσει ως μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε την Τρίτη η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, στην τελετή του Λευκού Οίκου, ο κύριος Μπους ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Ελλάδας αλλά και τον, όπως τον χαρακτήρισε, υπέροχο και γενναιόδωρο Ελληνικό λαό, για την γρήγορη και αυθόρμητη προσφορά βοήθειας που έκαναν στους πληγέντες από τις καταστροφές του κυκλώνα Κατρίνα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρατήρησε στο σημείο αυτό ότι ο καλός φίλος στις δύσκολες ώρες φαίνεται και πως 'οι Έλληνες απέδειξαν πρόσφατα για μια ακόμη φορά πως είναι πραγματικοί φίλοι της Αμερικής'.

    Ο κύριος Μπους υποσημείωσε κατόπιν την αναφορά που έκανε λίγα λεπτά νωρίτερα ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς στα κοινά ιδεώδη και τις κοινές αξίες που χαρακτηρίζουν τις κοινωνίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, ιδιαίτερα την ελευθερία και την δημοκρατία. Από την δική του πλευρά ο Αμερικανός ηγέτης παρατήρησε ότι 'αυτές οι κοινές αρχές έχουν καταστήσει την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγικούς εταίρους που συνεργάζονται για την προώθηση της δημοκρατίας, της μεταρρύθμισης και της σταθερότητας στη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται η Ελλάδα και ακόμα πιο πέρα'. Ο κύριος Μπούς τόνισε πως 'η Ελληνο-Αμερικανική φιλία έχει ξεπεράσει τη δοκιμασία του χρόνου και των πιέσεων που ασκούνται καθημερινά από διεθνείς εξελίξεις επειδή οι αρχές αυτές εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της εθνικής μας ύπαρξης και τον πυρήνα της συνεργασίας μας'.

    Το ρεπορτάζ της Φωνής της Αμερικής αναφέρει ακόμα πως ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης πως η κοινή εμπειρία που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα από το εγχείρημα της δημοκρατίας οδηγεί και στη σφυρηλάτηση της κοινής επιθυμίας τους να βοηθήσουν και άλλους λαούς που διψούν να αποκτήσουν τις ίδιες ελευθερίες. Και στο σημείο αυτό ο κύριος Μπους τόνισε ότι εκτιμά την προσφορά της Ελλάδας να φιλοξενήσει του χρόνου μια υπουργική διάσκεψη για την προώθηση της δημοκρατίας, τη ς κοινωνικής δικαιοσύνης και της μεταρρύθμισης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κατά την έκφραση του κυρίου Μπους 'δεν θα μπορούσε να υπάρξει κανένα καλύτερο μέρος για την διάσκεψη αυτή από την Αθήνα, που είναι το λίκνο της δημοκρατίας'.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Μπους υπογράμμισε πως 'οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν ως κοινό στόχο να προωθήσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν και το Ιράκ' και ότι 'σαν πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στα σημαντικά αυτά θέματα'. Ο κύριος Μπους είπε επίσης πως μια άλλη κοινή επιθυμία των δύο χωρών είναι να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της ταλαιπωρημένης επαρχίας του Κοσόβου. Παράλληλα, είπε ο Αμερικανός ηγέτης 'θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να επουλωθεί η τραγική διαίρεση της Κύπρου' και παρότρυνε τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές να συνεργαστούν στα πλαίσια της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του επίσημου ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Τέλος ο Πρόεδρος Μπους ευχήθηκε στον Πρέσβη κ. Μαλλιά καλή επιτυχία στο έργο του στη Ουάσιγκτον στην περίοδο αυτή κατά την οποία, όπως είπε, οι 'χώρες μας εργάζονται για να διευρύνουν την παραδοσιακή φιλία μας και να επιτύχουν τους κοινούς μας στόχους'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 5 October 2005 - 1:18:16 UTC