Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα αποστέλλουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς
  • [02] Καταστροφικός σεισμός σε Πακιστάν και Ινδία
  • [03] Γουατεμάλα: Δύο χωριά χάθηκαν μέσα στη λάσπη
  • [04] Ιράκ: Έκκληση για την έγκριση του συντάγματος απευθύνει η κυβέρνηση
  • [05] Μάλλον την Τρίτη η σύνοδος κορυφής μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [06] Τουρκία:Εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών
  • [07] Γερμανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, αλλά σχόλιο ουδέν
  • [08] Πολωνία: Επαναληπτικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου

  • [01] Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα αποστέλλουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς

    10-10-2005

    Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε στην έκκληση για βοήθεια των χωρών της Νότιας Ασίας που επλήγησαν από το σεισμό του Σαββάτου.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν χρήματα, εξοπλισμό και 8 ελικόπτερα στο Πακιστάν για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων περιοχών. Σε δηλώσεις στο Λευκό Οίκο την Κυριακή, κατόπιν τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ και ενημέρωσης από Πακιστανούς διπλωμάτες, ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε τα συλληπτήρια του για τα θύματα και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι αποστέλλονται ελικόπτερα γιατί το Πακιστάν εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη δυνατότητας διάσωσης δια αέρος στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό. Παράλληλα αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού θα μεταφέρουν κουβέρτες, σκηνές, πλαστικά καλύμματα και νερό για τους πληγέντες, ενώ αρχικά οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 100 χιλιάδες δολάρια σε έκτατη ανθρωπιστική βοήθεια.

    Στο Βατικανό ο Πάπας Βενέδικτος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τους νεκρούς και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα και γενναιόδωρα. Η Παγκόσμια Τράπεζα προσέφερε 20 εκατομμύρια δολάρια στο Πακιστάν, ενώ η Ε.Ε. δίνει 4 εκατομμύρια δολάρια.

    Η Ιαπωνία και η Τουρκία, δύο από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, στέλνουν ομάδες αρωγής στο Πακιστάν. Το Τόκιο επίσης στέλνει ιατρικό προσωπικό και εφόδια αξίας 200 και πλέον χιλιάδων δολαρίων.

    Η Αυστραλία επίσης δήλωσε ότι θα προσφέρει 400 χιλιάδες δολάρια σε βοήθεια, ενώ η Κίνα απέστειλε σωστικό συνεργείο 49 μελών με εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

    Η Βρετανία, η οποία διαθέτει μεγάλη κοινότητα από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, προσέφερε ομάδες υγειονομικής περίθαλψης και 175 χιλιάδες δολάρια σε βοήθεια.

    [02] Καταστροφικός σεισμός σε Πακιστάν και Ινδία

    10-10-2005

    Σωστικά συνεργεία ανασύρουν σορό από κτίριο που κατέρρευσε στην Ισλαμαμπάντ

    Οι αρχές του Πακιστάν αναφέρουν ότι από τον σεισμό του Σαββάτου ο απολογισμός των νεκρών ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 20 χιλιάδες άτομα, καθώς τα σωστικά συνεργεία αρχίζουν να φτάνουν σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν αποκλειστεί.

    Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ επισκέφτηκε την Κυριακή τις περιοχές που καταστράφηκαν από τον σεισμό και ζήτησε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, συγκεκριμένα ζήτησε περισσότερα ελικόπτερα για την προσέγγιση απομακρυσμένων περιοχών.

    Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαουκάτ Αζίζ δήλωσε ότι η πλειοψηφία των θυμάτων βρίσκεται στην ελεγχόμενη απ' το Πακιστάν περιοχή του Κασμίρ που ήταν και το επίκεντρο του σεισμού, ισχύος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Στη γειτονική Ινδία αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πάνω από 600 άτομα σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι στο Ινδικό Κασμίρ και εκεί αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών καθώς σωστικά συνεργεία προσεγγίζουν ορεινές περιοχές.

    Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Πρόεδρο Μουσάραφ και οι δυο ηγέτες προσέφεραν βοήθεια ο ένας στη χώρα του άλλου.

    [03] Γουατεμάλα: Δύο χωριά χάθηκαν μέσα στη λάσπη

    10-10-2005

    Αξιωματούχοι της Γουατεμάλας, χαρακτήρισαν 'νεκροταφεία' δύο χωριά που ετάφησαν από κατολισθήσεις λάσπης μετά τις καταρρακτώδεις βροχές απ' τον τυφώνα Σταν, ενώ πιστεύεται ότι οι νεκροί εκεί έφτασαν τους 1.400. Σωστικά συνεργεία δηλώνουν ότι αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις προσπάθειες τους στη περιοχή, γιατί οι συνεχιζόμενες βροχές έχουν καταστήσει την κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη. Τοπικοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι δεν έστειλε εγκαίρως στη περιοχή τα συνεργεία εκτάκτου ανάγκης.

    Συνολικά ο επίσημος αριθμός των νεκρών απ' τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις απ' τον τυφώνα Σταν στην Κεντρική Αμερική είναι 600 άτομα στην Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Μεξικό, τη Νικαράγουα και τις Ονδούρες.

    [04] Ιράκ: Έκκληση για την έγκριση του συντάγματος απευθύνει η κυβέρνηση

    10-10-2005

    Διανομή αντιτύπων του Ιρακινού συντάγματος

    Η Ιρακινή κυβέρνηση ζητά από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν το νέο σύνταγμα και τονίζει ότι ο Ιρακινός λαός πρέπει να αντισταθεί στους αντάρτες που προσπαθούν να σταματήσουν το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί το ερχόμενο Σάββατο.

    Μιλώντας την Κυριακή στη Βαγδάτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Λέιθ Κούμπα, παρομοίασε τους αντάρτες με ποντίκια, που προκαλούν ασθένειες και επιφέρουν το θάνατο. Πρόσθεσε επίσης ότι το Ιράκ ενθαρρύνει το διάλογο με αντιπροσωπεία από τον Αραβικό σύνδεσμο που επισκέπτεται τη χώρα.

    Σε άλλες εξελίξεις, στη Βαγδάτη ένοπλος σκότωσε δύο άτομα και ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκκριτικά στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ένα παιδί σκοτώθηκε από έκρηξη σε κτίριο που χρησιμοποιούσε η πολιτοφυλακή Ταξιαρχίες Μπαντρ, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

    Σε ξεχωριστά επεισόδια ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε αργά το Σάββατο στη Ραμάντι όταν βόμβα διαπέρασε το όχημα στο οποίο επέβαινε.

    [05] Μάλλον την Τρίτη η σύνοδος κορυφής μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    10-10-2005

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει στις τελικές λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συνεχίσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες και σήμερα αφού απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία την Κυριακή. Η σύνοδος έχει προγραμματιστεί για τη Τρίτη και θα είναι η πρώτη μετά την απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και περιοχές της Δυτικής Όχθης.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν 3 Παλαιστίνιους εφήβους που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Σε ξεχωριστό επεισόδιο Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη σκότωσαν ένοπλο Παλαιστίνιο.

    [06] Τουρκία:Εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών

    10-10-2005

    Οι αρχές της Τουρκίας και της Ρουμανίας θανάτωσαν χιλιάδες πουλερικά με στόχο τον τερματισμό της εξάπλωσης της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών. Την Κυριακή οι Τουρκικές αρχές επέβαλαν καραντίνα σε περίμετρο τριών χιλιομέτρων απ' την πτηνοτροφική μονάδα όπου βρέθηκαν τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Μπαλικεσίρ της δυτικής Τουρκίας. Επίσης οι Τουρκικές αρχές διερευνούν τώρα το κατά πόσο πρόκειται για τον τύπο του ιού της γρίπης των πτηνών που μπορεί να μεταδοθεί και στους ανθρώπους.

    Στο μεταξύ οι Ουγγρικές αρχές ανακοίνωσαν απαγόρευση των εισαγωγών κρέατος και ζωντανών ζώων από τη Ρουμανία, η οποία ενδεχομένως να αντιμετωπίζει και αυτή τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Οι Ρουμανικές αρχές δήλωσαν ότι τρεις νεκρές πάπιες που βρέθηκαν κοντά στο Ποταμό Δούναβη ενδεχομένως ψόφησαν απ' τον ιό. Επίσης διατάχθηκε η θανάτωση χιλίων πουλερικών που πιστεύεται ότι είχαν προσβληθεί απ' τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    [07] Γερμανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, αλλά σχόλιο ουδέν

    10-10-2005

    Άγγελα Μέρκελ

    Οι Γερμανοί ενδεχομένως να μάθουν μετά τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ των δύο κύριων κομμάτων, ποιος θα είναι ο νέος Καγκελάριος της χώρας τους. Ο Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Άγγελα Μέρκελ, ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους τη Κυριακή χωρίς κανένα σχόλιο.

    Αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να ανακοινωθεί σήμερα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που θα προβλέπει την ανάληψη της Καγκελαρίας απ' την κ. Μέρκελ και σε αντάλλαγμα την χορήγηση επιπρόσθετων υπουργικών χαρτοφυλακίων στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

    Πάντως ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία επί του συγκεκριμένου σχεδίου, τα δύο κόμματα δηλώνουν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    [08] Πολωνία: Επαναληπτικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου

    10-10-2005

    Λεχ Καζίνσκι και Ντόναλντ Τασκ

    Στην Πολωνία, τα πρώτα αποτελέσματα απ' τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής δείχνουν τον βουλευτή Ντόναλντ Τασκ να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αλλά να μην συγκεντρώνει το 50% της ψήφου που απαιτείται για να αποφευχθεί δεύτερος γύρος εκλογών. Σύμφωνα πάντα με τα πρώτα αποτελέσματα ο κ. Τασκ παίρνει ποσοστό 35%, και ακολουθεί ο συντηρητικός δήμαρχος της Βαρσοβίας, Λεχ Καζίνσκι, με ποσοστό περίπου 33%. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Πολωνία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου.

    Πάντως τα κόμματα των κ. Τασκ και Καζίνσκι βρίσκονται σε συνομιλίες για την σύμπηξη κυβερνητικού συνασπισμού, μετά την νίκη τους επί της κεντρο-αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές πριν δύο εβδομάδες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 11 October 2005 - 1:18:14 UTC