Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ινδία και Πακιστάν παραμερίζουν τις διαφορές τουs
  • [02] Ιράκ: Εγκρίθηκε η διενέργεια τροπολογιών στο νέο σύνταγμα
  • [03] Μουσάραφ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επισπεύσει τις προσπάθειες αρωγής
  • [04] Κασνιέφσκι: Η Πολωνία θα διατηρήσει τα στρατεύματα της στο Ιράκ μέχρι και τον Ιανουάριο
  • [05] Μπερνς: Πρόταση ενοποίησης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
  • [06] Γκρήνσπαν: Ευέλικτη η αμερικανική οικονομία
  • [07] Απειλείται να εκδηλωθεί μεγάλη επιδημία γρίπης
  • [08] Η θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

  • [01] Ινδία και Πακιστάν παραμερίζουν τις διαφορές τουs

    13-10-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε στον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σίνγκ για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και για να ενημερωθεί σε σχέση με τις επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σαββάτου. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο κ. Μπους εξήρε τον κ. Σίνγκ επειδή έτεινε χείρα βοηθείας στο Πακιστάν. Λίγες ώρες νωρίτερα, το πρώτο ινδικό μεταγωγικό αεροσκάφος μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και κυρίως σκηνές, φάρμακα και τρόφιμα προσγειώθηκε σε στρατιωτική βάση κοντά στην Ισλαμαμπάντ.

    Στην πακιστανική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος Μουσάραφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη διεθνή κοινότητα για την αποστολή βοήθειας στα θύματα του σεισμού. ΣΕ τηλεοπτικό του μήνυμα προς το έθνος, ο κ. Μουσάραφ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον ιστορικό αντίπαλο της χώρας του, την Ινδία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σίνγκ είχε την καλοσύνη να του τηλεφωνήσει και να του προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια. Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι θα διπλασιάσει τα ποσά που είχε υποσχεθεί στο Πακιστάν, στα 40 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ υποσχέθηκε επιπλέον βοήθεια δεκαεπτάμιση εκατομμυρίων δολαρίων, πέραν των τρισήμιση εκατομυρίων δολαρίων που η Βρετανία είχε υποσχεθεί νωρίτερα. Οι ΗΠΑ είπαν ότι θα δώσουν σε πρώτη φάση βοήθεια ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα ΗΕ έχουν ζητήσει τη συγκέντρωση 272 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμοπαθείς του Πακιστάν και της Ινδίας.

    [02] Ιράκ: Εγκρίθηκε η διενέργεια τροπολογιών στο νέο σύνταγμα

    13-10-2005

    Ο Ιρακινός Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί και ανώτερο σιιτικό στέλεχος

    Το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε τροπολογίες στο σχέδιο του νέου συντάγματος την τελευταία στιγμή, οι οποίες στοχεύουν στην εξασφάλιση της υποστήριξης της σουνιτικής μειονότητας στο δημοψήφισμα του Σαββάτου. Ιρακινοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Τετάρτη για να συζητήσουν τις τροπολογίες αυτές, που αποτελούν μέρος του πολιτικού συμβιβασμού που επετεύχθη μεταξύ Κούρδων, Σιιτών και Σουνιτών ηγετών. Το μέτρο δίνει τη δυνατότητα στην εθνοσυνέλευση να μελετήσει την επιβολή αλλαγών στο σύνταγμα του χρόνου, εφόσον αυτό εγκριθεί κατά το δημοψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου.

    Ένα από τα κύρια κόμματα των Σουνιτών, το Ιρακινό Ισλαμικό κόμμα, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το νέο σύνταγμα, αν και άλλα σουνιτικά κόμματα συνεχίζουν να είναι αντίθετα προς αυτό.

    Ο σημαίνων Σιίτης κληρικός Μέγας Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί, πάντως, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν το σχέδιο.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρέτησε το συμβιβασμό, λέγοντας ότι αποτελεί θετικό βήμα.

    Πάντως, η βία συνεχίστηκε και την Τετάρτη στη χώρα. Η αστυνομία είπε ότι στην πόλη Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε μπροστά από ιρακινό κέντρο στρατολόγησης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 άτομα και τραυματίζοντας 35 άλλα.

    [03] Μουσάραφ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επισπεύσει τις προσπάθειες αρωγής

    13-10-2005

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, σε διάγγελμά του προς το έθνος, εξέφρασε την λύπη του για τις καθυστερήσεις στην διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα του σεισμού του Σαββάτου και τόνισε ότι η τραγωδία είναι τόσο μεγάλη, που η κυβέρνησή του αδυνατεί να επισπεύσει τις επιχειρήσεις αρωγής. Σε μήνυμά του από την κρατική τηλεόραση, ο κ. Μουσάραφ είπε ότι μέρος του προβλήματος είναι οι κατεστραμμένοι δρόμοι.

    Το βράδυ της Τετάρτης, δυνατός μετασεισμός δόνησε την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και τις άλλες πληγείσες περιοχές, όμως δεν αναφέρθηκαν κι' άλλες ζημίες Πακιστανοί αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 50,000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές για να βοηθήσουν τους επιζώντες. Η περιοχή που υπέφερε το περισσότερο είναι το Κασμίρ, όπου Ινδοί στρατιώτες παραμέρισαν την παλαιά τους αντιπαράθεση με το Πακιστάν την Τετάρτη και πέρασαν τα ντε φάκτο σύνορα για να βοηθήσουν Πακιστανικά στρατεύματα, που ζήτησαν βοήθεια, όταν κατέρρευσαν οι στρατώνες τους.

    Στον Ινδικό Κασμίρ, οι αρχές είπαν ότι ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε πάνω από τους 1,400. Ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι περισσότερες από 40,000 κατοικίες καταστράφηκαν στην παραμεθόρια περιοχή, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού.

    [04] Κασνιέφσκι: Η Πολωνία θα διατηρήσει τα στρατεύματα της στο Ιράκ μέχρι και τον Ιανουάριο

    13-10-2005

    Αλεξάντερ Κασνιέφσκι και Πρόεδρος Μπους

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πολωνίας Αλεξάντερ Κασνιέφσκι δήλωσε ότι η Πολωνία θα διατηρήσει τα στρατεύματα της στο Ιράκ μέχρι και τον Ιανουάριο και μετά η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει για το αν θα παραμείνουν τα στρατεύματα στο Ιράκ. Ο κ. Κασνιέφσκι έκανε αυτές τις δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μπούς στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

    Ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι Η.Π.Α και η Πολωνία έχουν κτίσει μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία, υπό την ηγεσία του κ. Κασνιέφσκι και ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό για την συμβολή του στη μάχη για την προώθηση της ελευθερίας. Η Πολωνία διατηρεί 1,500 στρατεύματα στο Ιράκ και είναι μέλος της συμμαχίας, κάτω από της ηγεσία των ΗΠΑ, στο Ιράκ.

    Ο κ. Μπούς δήλωσε ότι ο διάδοχος του κ. Κασνιέφσκι θα πρέπει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο. Στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Πολωνία στις 23 Οκτωβρίου αντίπαλοι είναι ο συντηρητικός Λέκ Καζίνσκι έναντι του επιχειρηματία Ντόναλντ Τάσκ.

    [05] Μπερνς: Πρόταση ενοποίησης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

    13-10-2005

    Νίκολας Μπερνς

    O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικά Θέματα Νίκολας Μπερνς ζήτησε την ενοποίηση των Βοσνιακών κρατικών οργάνων που παραμένουν διαχωρισμένα με βάση τις εθνικές μειονότητες από του 1995 που υπεγράφη η Συμφωνία του Ντέιτον, η οποία έδωσε τέλος στις συγκρούσεις στην περιοχή.

    Ο κύριος Μπερνς δήλωσε σε δημοσιογράφου στο Σεράγεβο ότι η Συμφωνία του Ντέιτον έχει εκπληρώσει το σκοπό της και έχει έρθει η ώρα για την ενοποίηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επίσης ζήτησε την διενέργεια μεγάλων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για την δημιουργία της θέσης ενός Πρόεδρου της Βοσνίας, μίας ισχυρότερης κυβέρνησης και μιας αποτελεσματικής εθνοσυνέλευσης.

    Με βάση της Συμφωνία του Ντέιτον η Βοσνία διαθέτει ομοσπονδιακή προεδρία αποτελούμενη από Κροάτες, των Μουσουλμάνους και Σέρβους, ενώ η χώρα διαχωρίστηκε στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία και την Ομοσπονδία Μουσουλμάνων-Κροατών, η καθεμία με τη δική της διοίκηση και βουλή, κάτω από μία αδύναμη κεντρική κυβέρνηση. Το Σεράγεβο είναι ο πρώτος σταθμός του κυρίου Μπερνς στα Βαλκάνια, στη συνεχεία θα μεταβεί στην Πρίστινα και το Βελιγράδι.

    [06] Γκρήνσπαν: Ευέλικτη η αμερικανική οικονομία

    13-10-2005

    Άλαν Γκρήνσπαν

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των Η.Π.Α, Άλαν Γκρήνσπαν δήλωσε ότι οι Η.Π.Α έχουν αντιμετωπίσει δυναμικά τις συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και του φυσικού αερίου, τα τελευταία δύο χρόνια, και αυτό οφείλεται στην δυνατότητα της Αμερικανικής αγοράς να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα. Σε ομιλία του την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, ο κ. Γκρήνσπαν επίσης επαίνεσε τη προσαρμοστικότητα της αγοράς στη οποία οφείλεται η εντυπωσιακή πορεία της Αμερικανικής οικονομίας τα τελευταία 20 χρόνια.

    Οικονομικοί αναλυτές συχνά επαινούν τον κ. Γκρίνσπαν, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας από το 1987, για την νομισματική πολιτική που ακολούθησε καθώς και για τις ρυθμίσεις που έκανε σχετικά με τα επιτόκια, ρυθμίσεις που οδήγησαν σε μια πιο σταθερή Αμερικανική οικονομία.

    Την Τετάρτη, ο κ. Γκρήνσπαν δεν αναφέρθηκε στα επιτόκια, τα οποία τους τελευταίου μήνες είναι ιδιαίτερα υψηλά. Η θητεία του κ. Γκρήνσπαν στη Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας θα λήξει στις 31 Ιανουαρίου του 2005.

    [07] Απειλείται να εκδηλωθεί μεγάλη επιδημία γρίπης

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    13-10-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ για την γρίπη των πουλερικών- Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για την γρίπη των πουλερικών

    Σε μερικές περιοχές της Ευρώπης, όπως μεταδίδεται δημοσιογραφικά, εμφανίστηκαν την εβδομάδα αυτή, κρούσματα της γρίπης των πουλερικών που ήταν μέχρι τώρα συγκρατημένη μέσα στα σύνορα της Νοτιο-ανατολικής Ασίας. Η εξέλιξη ανησύχησε πολλούς αρμόδιους σε θέματα υγείας οι οποίοι άρχισαν αμέσως να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωσης της φοβερής ασθένειας σε ολόκληρο τον πλανήτη μας. Στη σοβαρή απειλή που διαγράφεται είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑZ:

    Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως η λεγόμενη γρίπη των πουλερικών, από την οποία πέθαναν 65 άτομα τα τελευταία δύο χρόνια στην Ασία, πρέπει να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά για να μην πάρει επιδημικές διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Την προειδοποίηση έλαβε σοβαρά υπ όψιν ο Σύνδεσμος Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας που αποφάσισε να επιδοθεί σε μια συντονισμένη περιφερειακή εκστρατεία κατά της θανατηφόρου αυτής ασθένειας.

    Ο ιός της γρίπης των πουλερικών φέρει την επιστημονική ονομασία Η-1-Ν-1 και έχει μέχρι τώρα προσβάλει μόνο άτομα τα οποία ήρθαν σε απ ευθείας επαφή με τα μολυσμένα κοτόπουλα. Αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο θανατηφόρος ιός θα μεταλλαχθεί σε μια ακόμα πιο επικίνδυνη μορφή, που θα επιτρέπει την μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάτι τέτοιο θα κλιμάκωνε γρήγορα τον αριθμό των κρουσμάτων.

    Ο δόκτωρ Άνθονι Φάουτσι

    Ο δόκτωρ Άνθονι Φάουτσι, Διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Μεταδοτικών Ασθενειών λέει: 'Οι συνθήκες που επικρατούν είναι τέτοιες που επιτρέπουν να προβλέψουμε ότι η νόσος μάλλον θα γίνει πανδημική'.

    Τα Ηνωμένα Έθνη διόρισαν στα μέσα Οκτωβρίου τον δόκτορα Ντέηβιντ Ναμπάρο ως ειδικό συντονιστή των προσπαθειών που θα καταβάλουν για να αντιμετωπίσουν την εκδήλωση μιας τέτοιας εκτεταμένης επιδημίας που, όπως λέει ο ίδιος, θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς. Κατά την έκφρασή του: 'Πιθανόν τα θύματα να είναι από 5 μέχρι 150 εκατομμύρια άτομα'.

    Η προειδοποίηση ήταν αρκετή για να εγκρίνει η Αμερικανική Γερουσία την διάθεση τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε τα νοσηλευτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα αντιγριπικά εμβόλια και φάρμακα και να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση της πιθανής επιδημίας.

    Σχετικά με το που ακριβώς βρίσκεται η όλη προετοιμασία, ο δόκτωρ Άνθονι Φάουτσι μας είπε: 'Έχουμε ήδη ένα εμβόλιο στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Αλλά δεν το έχουμε σε μεγάλες ποσότητες. Χρειάζεται χρόνος για να δημιουργήσουμε το απαιτούμενο απόθεμα εμβολίων'.

    Tamiflu

    Το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο για την αποτροπή της διάδοσης διαφόρων μορφών γρίπης μεταξύ ανθρώπων στις ΗΠΑ είναι το Tamiflu, το οποίο γιατροί στην Ασία χρησιμοποιούν τώρα για την θεραπεία των όσων έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πουλερικών. Όμως οι ποσότητες Tamiflu που είναι διαθέσιμες σήμερα στην Αμερική είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αρκούν μόνο για την θεραπεία κάπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα αυτή των 280 εκατομμυρίων πολιτών. Στόχος των Αμερικανικών υγειονομικών αρχών είναι να δημιουργηθεί απόθεμα φαρμάκων για τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άτομα.

    Αλλά διάφοροι επιστήμονες στο Χόνγκ Κόνγκ επισήμαναν τις τελευταίες ημέρες πως ο ιός της γρίπης των πουλερικών έχει αρχίσει να εμφανίζει δείγματα αντίστασης στο Tamiflu. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες παροτρύνουν τώρα τις φαρμακοβιομηχανίες να εντείνουν τις έρευνές τους για να αναπτύξουν ένα πιο αποτελεσματικό τύπο του φαρμάκου Relenza, το οποίο είναι το εναλλακτικό αντιγριπικό του Tamiflu.

    Ας ελπίσουμε ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα γρήγορα και αποτελεσματικά έτσι ώστε, αν πράγματι εκδηλωθεί επιδημία της γρίπης των πουλερικών διεθνώς, να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

    [08] Η θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

    13-10-2005

    Σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Τάιμς ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, επισημαίνει ότι η χώρα του συνεχίζει την πάγια πολιτική της και υποστηρίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, αν και, όπως λέει, θα είχε λόγους να προβάλει βέτο.

    Στους λόγους αυτούς, κατά τον Kύπριο αξιωματούχο, περιλαμβάνονται η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή κυβέρνηση, η διατήρηση στο βόρειο τμήμα του νησιού τουλάχιστον 35.000 Τούρκων στρατιωτών, η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεπάγεται η κατοχή αυτή, η παρεμπόδιση της εισόδου της Κύπρου σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς και η απαγόρευση σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη να έχουν πρόσβαση σε τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια.

    Ο κ. Ευρυβιάδης τονίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιλαμβάνεται ότι ή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο σε μία ασφαλέστερη και πιο οικονομικά εξελιγμένη Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε μία δικαιότερη επίλυση του Κυπριακού. Όπως εκτιμά ο ίδιος, τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την επανένωση του νησιού κάτω από σωστούς και δίκαιους όρους και τη δημιουργία μίας διζωνικής ομοσπονδίας, που να απαρτίζεται από τις δύο κοινότητες.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, καταλήγει το άρθρο του κ. Ευρυβιάδη, είναι αποφασισμένη να παραμείνει ανοικτή απέναντι στην Τουρκία, αλλά παράλληλα και η Τουρκία θα πρέπει τώρα να αποδείξει ότι θα τιμήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που συνεπάγονται οι ενταξιακές της συνομιλίες με την ΕΕ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 14 October 2005 - 1:18:14 UTC