Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχαρητήρια Μπούς για το δημοψήφισμα στο Ιράκ
  • [02] Ράις: Το Ιράν θα πρέπει να πάψει να υποστηρίζει εξτρεμιστές στο Ιράκ
  • [03] Μπαρόζο: Η ΕΕ έτοιμη να λάβει αυστηρά μέτρα για την γρίπη των πτηνών
  • [04] Πακιστάν: Τις 54.000 θα φτάσει ο αριθμός των νεκρών
  • [05] Αφγανιστάν: Απολύθηκαν 50 εκλογικοί υπάλληλοι
  • [06] Το Ιράν κατηγορεί τη Βρετανία για ανάμειξη σε διπλή βομβιστική επίθεση
  • [07] HE: 6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν φέτος από πείνα

  • [01] Συγχαρητήρια Μπούς για το δημοψήφισμα στο Ιράκ

    17-10-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη τους ιρακινούς για το επιτυχημένο δημοψήφισμα του Σαββάτου για το σχέδιο του νέου συντάγματος. Σε δηλώσεις του απ' το Λευκό Οίκο, ο κ. Μπούς τόνισε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου και εξήρε τις αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας που απέτρεψαν βίαια επεισόδια στα εκλογικά κέντρα. Δεν υπήρξαν σημαντικά βίαια επεισόδια το Σάββατο, αν και βόμβα που εξερράγη σε οδόστρωμα στη Ραμάντι, σκότωσε 5 αμερικανούς στρατιώτες. Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η καταμέτρηση των ψήφων σ' ολόκληρο το Ιράκ και την Κυριακή, ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εκλογείς ενέκριναν το σύνταγμα, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπαρί, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο συντάγματος θα εγκριθεί, λέγοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Σι Εν Εν ότι όλες οι ενδείξεις είναι μέχρι τώρα θετικές. Το σύνταγμα θα εγκριθεί με απλή πλειοψηφία, αλλά για να απορριφθεί θα πρέπει να καταψηφιστεί από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων σε τρεις ιρακινές επαρχίες.

    Στο μεταξύ, αρχίζει την Τετάρτη στο Ιράκ η δίκη του πρώην δικτάτορα της χώρας, Σαντάμ Χουσείν, για την δολοφονία 143 ιρακινών αμάχων το 1982. Η δίκη που αναβλήθηκε επανειλημμένα, έχει συγκεντρώσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Ο δικηγόρος του Σαντάμ δήλωσε ότι θα ζητήσει και πάλι την αναβολή της δίκης, για να του δοθεί περισσότερος χρόνος να προετοιμαστεί για την ακροαματική διαδικασία. Αν κριθεί ένοχος, ο πρώην ηγέτης του Ιράκ και επτά μέλη της κυβέρνησής του που δικάζονται μαζί του, μπορεί να καταδικαστούν σε θάνατο. Η βρετανική εφημερίδα, Σάνταιη Τέλεγκραφ, ανέφερε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ θα καταθέσει εναντίον του Σαντάμ Χουσείν, στα πλαίσια συμφωνίας του με τις αρχές. Όμως ο δικηγόρος του κ. Αζίζ διέψευσε την πληροφορία αυτή. Η δίκη αναμένεται ότι θα αποτελέσει σημαντικό τεστ για την νέα ιρακινή κυβέρνηση και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε άλλες ακροαματικές διαδικασίες. Ο Σαντάμ Χουσείν κατηγορείται και για άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως την δολοφονία με τοξικά αέρια Κούρδων στην Χαλάμπια.

    [02] Ράις: Το Ιράν θα πρέπει να πάψει να υποστηρίζει εξτρεμιστές στο Ιράκ

    17-10-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προειδοποίησε το Ιράν να πάψει να υποστηρίζει εξτρεμιστές στο νότιο Ιράκ. Η κ. Ράις δήλωσε την Κυριακή στο Λονδίνο ότι η Ουάσινγκτον προσπάθησε να περάσει το μήνυμά της στο Ιράν με διπλωματικά μέσα, τα οποία είχαν περιπέσει σε αδράνεια. Οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Η κ. Ράις τόνισε ότι τα μέσα αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων. Η Βρετανία κατηγόρησε το Ιράν ότι υποστηρίζει τους εξτρεμιστές στο Ιράκ που ευθύνονται για μία σειρά φονικών επιθέσεων κατά δυνάμεων της συμμαχίας στο νότιο Ιράκ. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

    Το Λονδίνο ήταν ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού της κ. Ράις στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Η κ. Ράις είπε ότι υποστηρίζει τις βρετανικές προσπάθειες με στόχο να πειστεί το Ιράν να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ιράν σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η κ. Ράις είπε επίσης ότι πιστεύει πως το ιρακινό σύνταγμα θα εγκριθεί και πρόσθεσε ότι η μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες αποτέλεσε πλήγμα για τους τρομοκράτες.

    [03] Μπαρόζο: Η ΕΕ έτοιμη να λάβει αυστηρά μέτρα για την γρίπη των πτηνών

    17-10-2005

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει δραστικά μέτρα για να προλάβει την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποφύγει την κινδυνολογία, αλλά δεν θα πρέπει να διστάσει να λάβει σοβαρότερα μέτρα αν κάτι τέτοιο συνιστάται από τους εμπειρογνώμονες. Οι ειδικοί λένε ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να μεταλλαχθεί και να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πράγμα που θα θέσει σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές. Ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε 60 άτομα στην Ασία. Ο ιός της γρίπης των πτηνών επιβεβαιώθηκε στη Ρωσία, το Καζακστάν, την Τουρκία και την Ρουμανία, όπου θανατώθηκαν χιλιάδες πουλερικά.

    [04] Πακιστάν: Τις 54.000 θα φτάσει ο αριθμός των νεκρών

    17-10-2005

    Σε τουλάχιστον 40,000 άτομα υπολογίζουν οι αρχές του Πακιστανικού Κασμίρ τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από το μεγάλο σεισμό στην περιοχή, που σημαίνει ότι συνολικά σ' ολόκληρο το Πακιστάν σκοτώθηκαν πάνω από 54,000 άτομα. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Πακιστάν δήλωσε ότι στο Κασμίρ ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, όταν τα ειδικά συνεργεία μπορέσουν να φθάσουν σε απομακρυσμένα χωριά. Την Κυριακή, οι καταρρακτώδεις βροχές σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν τις υπηρεσίες αρωγής να διακόψουν την αποστολή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στο Πακιστανικό Κασμίρ, όπου υπάρχουν εκατομμύρια άστεγοι, ενώ οι επιζώντες έχουν ακόμα μεγάλη ανάγκη βοήθειας και προμηθειών. Αξιωματούχοι του στρατού είπαν ότι από την κακοκαιρία θα υπάρξουν και άλλα θύματα ανάμεσα στους αστέγους, εν όψει του χειμώνα στην περιοχή των Ιμαλαΐων. Επίσης ένα ελικόπτερο του Πακιστανικού στρατού συνετρίβη στο έδαφος το Σάββατο, ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς απομακρυσμένες περιοχές, σκοτώνοντας και τους 6 στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι πτήσεις για την παροχή βοήθειας διακόπηκαν και στο Ινδικό Κασμίρ, όπου πάνω από 1,400 άτομα σκοτώθηκαν από το σεισμό.

    [05] Αφγανιστάν: Απολύθηκαν 50 εκλογικοί υπάλληλοι

    17-10-2005

    Στο Αφγανιστάν, απολύθηκαν 50 εκλογικοί υπάλληλοι κατηγορούμενοι για νοθεία των βουλευτικών εκλογών της 18ης Σεπτεμβρίου. Ο επικεφαλής της κοινής εφορευτικής επιτροπής ΗΕ-Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Άτγουντ, δήλωσε ότι πάνω από 650 κάλπες, δηλαδή περίπου το 3% των ψήφων, τέθηκαν εκτός καταμέτρησης λόγω καταγγελιών για νοθεία. Αλλά απέρριψε αιτήματα για νέα καταμέτρηση, λέγοντας ότι τα προβλήματα ήταν περιορισμένα. Ο κ. Άτγουντ παραδέχτηκε πάντως ότι η διαδικασία των αποτελεσμάτων απ' τις βουλευτικές εκλογές διεξήχθη με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, λόγω ακριβώς των καταγγελιών για νοθεία. Πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων σε δύο ακόμη επαρχίες και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

    [06] Το Ιράν κατηγορεί τη Βρετανία για ανάμειξη σε διπλή βομβιστική επίθεση

    17-10-2005

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατηγόρησε τη Βρετανία για ανάμειξη σε διπλή βομβιστική επίθεση στο νοτιοδυτικό Ιράν που κόστισε τη ζωή σε 5 άτομα και τραυμάτισε 100 άλλα. Το Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Ιράν, φέρει τον κ. Αχμαντινεντζάντ να δηλώνει ότι Ιρανοί αξιωματούχοι βρήκαν Βρετανικά 'αποτυπώματα', όπως είπε χαρακτηριστικά, στις επιθέσεις, ενώ τόνισε ότι η παρουσία Βρετανών στρατιωτών στο νότιο Ιράκ και κοντά στα σύνορα με το Ιράν αποτελεί παράγοντα αστάθειας και στις δύο χώρες. Η Βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη απέρριψε τις κατηγορίες και καταδίκασε τις επιθέσεις του Σαββάτου κοντά σε εμπορικό κέντρο στην επαρχία Κουζεστάν. Ανακοινωθέν της Βρετανικής πρεσβείας χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμη οποιαδήποτε σύνδεση της Βρετανικής κυβέρνησης με τρομοκρατικές επιθέσεις στη περιοχή.

    [07] HE: 6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν φέτος από πείνα

    17-10-2005

    Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων και της 60ης επετείου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του Επισιτιστικού Προγράμματος των ΗΕ, Τζέημς Μόρρις, δήλωσε σε ειδική διάσκεψη στη Ρώμη ότι η πείνα και οι σχετιζόμενες μ' αυτήν ασθένειες κόστισαν φέτος τη ζωή σε 6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, δηλαδή περισσότερους απ' ότι το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση μαζί. Από τη πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Ζακ Ντιούφ, τόνισε ότι η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει την πείνα και επεσήμανε ότι η προώθηση του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών θα συνεισέφερε σ' αυτή τη προσπάθεια. Από τη πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό χαρακτήρισε απογοητευτική την παρουσία στο συνέδριο του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που θεωρείται απ' τις ΗΠΑ υπεύθυνος για την επιδείνωση του επισιτιστικού προβλήματος στη χώρα του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 18 October 2005 - 1:18:14 UTC