Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Θα καθυστερήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
  • [02] Και στην Ελλάδα κρούσμα της γρίπης των πτηνών
  • [03] Σεισμός ανοιχτά των ακτών της Σμύρνης
  • [04] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στη Κίνα
  • [05] Πακιστάν: Βοήθεια και σε σεισμοπαθείς αποκλεισμένων περιοχών
  • [06] Οι ΗΠΑ ζητούν απ' το Ισραήλ να εξετάσει τις συνέπειες των τεταμένων σχέσεων στη Δυτική Όχθη
  • [07] Εκτός Φέντ σε λίγους μήνες ο Άλαν Γκρήνσπαν

  • [01] Ιράκ: Θα καθυστερήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

    18-10-2005

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος του Σαββάτου θα καθυστερήσει, καθώς συνεχίζεται η εξακρίβωση ορισμένων στοιχείων. Η ανεξάρτητη εφορευτική επιτροπή του Ιράκ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διερευνάται η καταμέτρηση των ψήφων σε ορισμένες περιοχές λόγω 'ασυνήθιστα υψηλού αριθμού' ψήφων. Προηγουμένως τοπικοί αξιωματούχοι είχαν δώσει στη δημοσιότητα περιφερειακά αποτελέσματα που έδειχναν ότι εγκρίθηκε το σχέδιο συντάγματος. Από τη πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, συνεχάρη τους ιρακινούς για το θάρρος τους να πάνε να ψηφίσουν, αλλά τόνισε ότι δεν πιστεύει πως το δημοψήφισμα θα συντελέσει στον περιορισμό της βίας στο Ιράκ και ότι ήλπιζε πως η διαδικασία αυτή θα συντελούσε στην ενότητα των Ιρακινών, αλλά δεν φαίνεται πως συνέβη κάτι τέτοιο. Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 70 αντάρτες σκοτώθηκαν από αεροεπιδρομές κοντά στη Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ, αλλά αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι μισοί περίπου απ' τους νεκρούς ήταν άμαχοι.

    Άμρ Μούσα

    Εξάλλου, ο Αραβικός Σύνδεσμος πραγματοποιεί διάσκεψη στο Ιράκ που στοχεύει στον τερματισμό των διακοινοτικών εντάσεων μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών. Ο πρέσβης του Λιβάνου στο Ιράκ δήλωσε ότι στα πλαίσια της διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν και συνομιλίες με θέμα την διατήρηση της ενότητας του Ιράκ και την ανοικοδόμηση της χώρας, έτσι ώστε να επισπευσθεί η απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων. Αναμένεται ότι ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, θα μεταβεί σύντομα στο Ιράκ για να εκφράσει την υποστήριξη του προς τις προσπάθειες συμφιλίωσης. Ο κ. Μούσα δεν έχει μεταβεί ακόμη στο Ιράκ λόγω προβλημάτων ασφάλειας. Την περασμένη εβδομάδα αντάρτες επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αστυνομικοί.

    [02] Και στην Ελλάδα κρούσμα της γρίπης των πτηνών

    18-10-2005

    Η Ελλάδα συγκαταλέγεται από χθες στην ομάδα χωρών όπου έχει εντοπιστεί ο ιός της γρίπης των πτηνών. Οι Ελληνικές αρχές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι εντοπίστηκε κρούσμα του ιού σε εκτροφείο με γαλοπούλες στις Οινούσσες της Χίου. Εμπειρογνώμονες διενεργούν περαιτέρω τέστ για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για το φονικό στέλεχος H5Ν1 του ιού, που μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους. Στο μεταξύ, εμπειρογνώμονες της ΕΕ είπαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Τουρκία αποτελούν σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους. Οι τουρκικές αρχές θανάτωσαν χιλιάδες πουλερικά για να μη εξαπλωθεί η ασθένεια πέρα από το χωριό που εντοπίστηκε. Η γρίπη των πτηνών μεταδόθηκε στην Ευρώπη από την Ασία, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της νόσου στην Ρουμανία και τη Ρωσία. Πάνω από 60 άτομα πέθαναν από το 2003 στη νοτιοανατολική Ασία από τον θανατηφόρο ιό. Αξιωματούχοι των αρχών υγείας φοβούνται ότι ο ιός μπορεί να απειλήσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Ο αμερικανός υπουργός Υγείας, Μάικλ Λέβιτ, δήλωσε στην Ινδονησία την Δευτέρα ότι καμία χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία πανδημία γρίπης.

    [03] Σεισμός ανοιχτά των ακτών της Σμύρνης

    18-10-2005

    Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο σεισμικές δονήσεις συντάραξαν την τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, τη Σμύρνη. Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5 κόμμα 7 και 5 κόμμα 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχαν επίκεντρό τους το υπέδαφος του Αιγαίου, κοντά στις τουρκικές ακτές. Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε αρκετές άλλες τουρκικές αλλά και ελληνικές πόλεις. Τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημίες σε κτίρια, όμως μερικές καμινάδες κατέρρευσαν ενώ παρατηρήθηκαν ρωγμές σε τοίχους.

    [04] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στη Κίνα

    18-10-2005

    O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, φθάνει σήμερα στο Πεκίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης. Αναμένεται ότι στην Κίνα ο κ. Ράμσφέλντ θα έχει συνομιλίες για θέματα στρατιωτικών σχέσεων με τον ομόλογο του, στρατηγό Τσάο Γκανγκτσουάν και τον Πρόεδρο της χώρας Χού Ζιντάο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Ράμσφελντ στη Κίνα, που, σύμφωνα με αναλυτές, αποσκοπεί στην διεύρυνση της διαφάνειας και συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων ΗΠΑ-Κίνας. Αναμένεται ότι ο κ. Ράμσφλεντ θα επισκεφτεί την έδρα του Δευτέρου Σώματος Πυροβολικού που ελέγχει τους στρατηγικούς πυραύλους του Πεκίνου, αλλά Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν αίτημα για επίσκεψη στο εθνικό κέντρο στρατιωτικής διοίκησης στο Πεκίνο. Ο κύριος Ραμσφελντ πρόκειται επίσης να επισκεφτεί τη Νότια Κορέα, τη Μογγολία, το Καζακστάν και τη Λιθουανία.

    [05] Πακιστάν: Βοήθεια και σε σεισμοπαθείς αποκλεισμένων περιοχών

    18-10-2005

    Για πρώτη φορά άρχισε να καταφθάνει βοήθεια σε σεισμοπαθείς απομακρυσμένων περιοχών του Πακιστάν, ενώ σωστικά συνεργεία προειδοποιούν ότι χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες. Τη Δευτέρα σταμάτησαν οι βροχές επιτρέποντας σε δεκάδες ελικόπτερα να ξαναρχίσουν τις μεταφορές εφοδίων και τραυματιών. Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού δήλωσαν στη ΦτΑ ότι τα ελικόπτερα δεν έχουν ακόμη καταφέρει να πλησιάσουν ορισμένα σημεία του Πακιστανικού Κασμίρ, ενώ οι Πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 54 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και 40 χιλιάδων στο Κασμίρ. Επίσης τη Δευτέρα φορτηγά, εκσκαφείς και άλλα βαριά μηχανήματα μεταφέρθηκαν με δύο πλοία του αμερικανικού ναυτικού στο Καράτσι για να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις διάσωσης και αποκατάστασης.

    [06] Οι ΗΠΑ ζητούν απ' το Ισραήλ να εξετάσει τις συνέπειες των τεταμένων σχέσεων στη Δυτική Όχθη

    18-10-2005

    Oι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να σκεφτεί τις επιπτώσεις της επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις στη Δυτική Όχθη. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά τόνισε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί τους μακροπρόθεσμους στόχους για ειρήνη και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

    Τα σχόλια αυτά έγιναν μετά την απόφαση του Ισραήλ να άρει τις επαφές για θέματα ασφάλειας με την Παλαιστινιακή Αρχή, όταν εξτρεμιστές σκότωσαν τρεις εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη.

    Ισραηλινές δυνάμεις επίσης επέβαλλαν ξανά περιορισμούς στις μετακινήσεις των Παλαιστίνιων και έστησαν σημεία ελέγχου στη είσοδο της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας.

    Ο ανώτερος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Κυριακής από τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά, 'ατυχείς' όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά ανέφερε ότι αποσκοπούσαν στο να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Πρόσθεσε όμως ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που επέβαλε το Ισραήλ δεν θα προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    [07] Εκτός Φέντ σε λίγους μήνες ο Άλαν Γκρήνσπαν

    18-10-2005

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρήνσπαν, ο άνθρωπος που καθοδηγεί την αμερικανική οικονομία εδώ και 18 χρόνια, συνταξιοδοτείται στο τέλος Ιανουαρίου. Ο κ. Γκρήνσπαν χαίρει εκτίμησης από οικονομολόγους, πολιτικούς και επιχειρηματίες σ' όλο το κόσμο. Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Μπούς δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το ποιόν προορίζει για αντικαταστάτη του κ. Γκρήνσπαν, ή για το πότε θα αναγγείλει την απόφασή του. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον Μπέν Μπερνάνκι, τον πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών συμβούλων του κ. Μπούς, ως κύριο υποψήφιο για τη θέση. Ο κ. Μπερνάνκι είναι οικονομολόγος, με ειδικότητα στην νομισματική πολιτική και πρώην μέλος της κεντρικής επιτροπής της Φέντ. Άλλοι υποψήφιοι διάδοχοι του κ. Γκρήνσπαν είναι οι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι Γκλέν Χάμπαρντ και Μάρτιν Φέλντστάιν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 19 October 2005 - 1:18:11 UTC