Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόσβαση σε μυστικά κρατητήρια των ΗΠΑ ζητά ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός
  • [02] Αθώος των κατηγοριών δηλώνει ο Λιούις Λίμπυ
  • [03] Υπέρ γεωτρήσεων στην Αλάσκα τάχθηκε η Γερουσία
  • [04] Σε Μέση Ανατολή και Ασία αυτό το μήνα η Κοντολίζα Ράις
  • [05] Ντε Βιλπέν: Η Γαλλική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στους ταραξίες
  • [06] Στην Αργεντινή ο πρόεδρος Μπούς
  • [07] Ιράκ: Αμερικανός αντιστράτηγος υπέρ νέου σχεδίου του Ιρακινού υπουργείου άμυνας
  • [08] Συνεδρίαση στην Ουάσιγκτον της ομάδας επαφών για το Κοσυφοπέδιο
  • [09] Σέφερ: Αναγκαία η σύσφιξη των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΟΑΣΕ

  • [01] Πρόσβαση σε μυστικά κρατητήρια των ΗΠΑ ζητά ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός

    04-11-2005

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζήτησε από τις ΗΠΑ πρόσβαση σε όλα τα μέλη της αλ Κάιντα που κρατά φυλακισμένα, ακόμα και αυτά που φέρονται ότι βρίσκονται σε μυστικές μονάδες κράτησης. Εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας των εν λόγω κρατουμένων.

    Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ανέφεραν την Τετάρτη ότι η CIA κρατά φυλακισμένα ανώτερα στελέχη της αλ Κάιντα σε μυστικά κέντρα εκτός των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, πάνω από 100 κρατούμενοι ανακρίθηκαν στα κέντρα αυτά, που βρίσκονται σε δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης, στην Ταϋλάνδη και αλλού. Η Ταϋλάνδη και πολλές ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν ότι διαθέτουν μυστικές φυλακές.

    Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κοινότητα θα διενεργήσει έρευνες σε σχέση με τις φυλακές αυτές και για το αν παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν παρέλαβε έγγραφο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που να ζητά την συνεργασία του υπουργείου για την διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

    [02] Αθώος των κατηγοριών δηλώνει ο Λιούις Λίμπυ

    04-11-2005

    Λιούις Λίμπυ

    Ο τέως ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, Λιούις Λίμπυ, δήλωσε αθώος ως προς τις κατηγορίες εναντίον του σε σχέση με την υπόθεση της αποκάλυψης της ταυτότητας μυστικής πράκτορα της CIA. Ο κ. Λίμπυ προσήλθε σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον την Πέμπτη το πρωί. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο δικαστήριο από την Παρασκευή, που απαγγέλθηκαν εναντίον του οι κατηγορίες ψευδορκίας, κατάθεσης ψευδών πληροφοριών και παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης. Στη συνέχεια, ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο κ. Λίμπυ θέλει να καθαρίσει το όνομά του στα πλαίσια δίκης ενόρκων, διαδικασία που θα απαιτήσει την κατάθεση του πρώην προϊσταμένου του, του αντιπροέδρου Ντίκ Τσέηνυ και άλλων ανώτερων αξιωματούχων. Ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Μπούς, Κάρλ Ρόουβ, που είναι και εκείνος αναμεμειγμένος στην υπόθεση, παραμένει υπό έρευνα.

    [03] Υπέρ γεωτρήσεων στην Αλάσκα τάχθηκε η Γερουσία

    04-11-2005

    Η αμερικανική γερουσία ψήφισε υπέρ των γεωτρήσεων για πετρέλαιο στον εθνικό δρυμό αγρίων ζώων στην Αλάσκα. Οι δημοκρατικοί προσπάθησαν να ακυρώσουν το σχέδιο, αλλά έχασαν με διαφορά τριών μόνο ψήφων. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας, Μπίλ Φρίστ, χαρακτήρισε τις γεωτρήσεις στον εθνικό δρυμό της Αλάσκας, κύριο εγχείρημα της χώρας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Πήτ Ντομένισι, που είναι επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του κογκρέσου, δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα επιφέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μειώσουν την αμερικανική εξάρτηση στο ξένο πετρέλαιο.

    Όμως οι αντίπαλοι του σχεδίου αυτού λένε ότι τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου θα κάνουν χρόνια να φθάσουν στην αγορά και ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μειώσουν την τιμή της βενζίνης μόνο κατά ένα τέταρτο του σέντ ανά λίτρο. Η γερουσιαστής, Μαρία Κάντγουελ, που πρωτοστάτησε των προσπαθειών καταψήφισης του νομοσχεδίου αυτού, δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις θα βλάψουν το φυσικό περιβάλλον και θα απειλήσουν την πανίδα. Η βουλή των αντιπροσώπων καλείται τώρα να αποφασίσει για το θέμα αυτό.

    [04] Σε Μέση Ανατολή και Ασία αυτό το μήνα η Κοντολίζα Ράις

    04-11-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή και την Ασία από τις 10 έως τις 21 Νοεμβρίου. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι η κ. Ράις θα έχει συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια προώθησης του οδικού χάρτη για την ειρήνη στην περιοχή και τόνισε ότι η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών θα πιέσει για το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου. Στη συνέχεια η κ. Ράις θα επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, πριν μεταβεί στη Νότια Κορέα για την διάσκεψη κορυφής του φόρουμ οικονομικής συνεργασίας των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Τέλος, μαζί με τον πρόεδρο Μπούς, θα επισκεφθεί την Κίνα και τη Μογγολία.

    [05] Ντε Βιλπέν: Η Γαλλική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στους ταραξίες

    04-11-2005

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλλεπέν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στους διαδηλωτές που έχουν προξενήσει μεγάλες ζημίες την τελευταία εβδομάδα σε προάστια του Παρισιού όπου διαμένουν πολλοί Βορειοαφρικανοί μετανάστες. Ο κ. ντε Βιλπέν έκανε τα σχόλια αυτά μετά από σύσκεψη που είχε με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και άλλους αξιωματούχους σχετικά με την κρίση που έχει προκύψει. Αστυνομικοί περιπολούν 9 προάστια του Παρισιού, καθώς έξαλλοι νεαροί έριχναν πέτρες σε αστυνομικούς και πυρπολούσαν αυτοκίνητα και καταστήματα. Η αστυνομία δήλωσε ότι διαδηλωτές πυροβόλησαν τουλάχιστον 4 φορές κατά αστυνομικών και πυροσβεστών, χωρίς όμως να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι αρχές είπαν ότι υπάρχουν 9 τραυματίες από το τελευταίο κύμα βίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν 23 συλλήψεις.

    [06] Στην Αργεντινή ο πρόεδρος Μπούς

    04-11-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς βρίσκεται στην Αργεντινή για την τέταρτη σύνοδο κορυφής των χωρών της Αμερικανικής ηπείρου, που αρχίζει σήμερα στο θέρετρο Μάρ ντελ Πλάτα. Όπως αναμένεται, η διάσκεψη θα συγκεντρώσει και δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. O κ. Μπους και 33 ηγέτες κρατών της Aμερικανικής ηπείρου θα συζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας, καθώς και τρόπους για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στο δυτικό ημισφαίριο. Αναμένεται επίσης ότι θα πραγματοποιηθούν μαζικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ και κατά της διεθνούς οικονομικής πολιτικής του κ. Μπούς. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα μιλήσει σήμερα σε μια απ' τις συγκεντρώσεις των διαδηλωτών.

    Αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας έχουν επιβληθεί για την σύνοδο κορυφής, με την συμμετοχή άνω των 7 χιλιάδων αστυνομικών. Αναμένεται ότι ο πρόεδρος Μπούς θα ασκήσει και πάλι πιέσεις για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στην Αμερικανική ήπειρο. Μετά την Αργεντινή, ο πρόεδρος Μπούς θα επισκεφθεί τη Βραζιλία και τον Παναμά, πριν την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα.

    [07] Ιράκ: Αμερικανός αντιστράτηγος υπέρ νέου σχεδίου του Ιρακινού υπουργείου άμυνας

    04-11-2005

    Τζέημς Κόνγουεη

    Ανώτερος αμερικανός στρατιωτικός ο αντιστράτηγος, Τζέημς Κόνγουεη, εξήρε σχέδιο του Ιρακινού υπουργείου άμυνας να προσκαλέσει πρώην στρατιωτικούς του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν να συμμετάσχουν στο νέο στράτευμα της χώρας. Ο κ. Κόνγουεη δήλωσε ότι μέχρι και 350 χιλιάδες αξιωματικοί θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον νέο στρατό του Ιράκ και τόνισε ότι πολλοί απ' αυτούς είναι Σουνίτες. Επίσης ο αντιστράτηγος Κόνγουεη δήλωσε ότι το Πεντάγωνο ενδέχεται να διορίσει ανώτερο στρατιωτικό για να ηγηθεί ομάδας εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση των ανταρτικών βομβιστικών επιθέσεων.

    Στο μεταξύ, η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε Αμερικανικό ελικόπτερο, σκοτώνοντας δύο πεζοναύτες κοντά στη Ραμάντι. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διερευνούν την υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου, που, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης. Επίσης στη Βαγδάτη η αστυνομία ανακάλυψε τα πτώματα 11 ανδρών που είχαν πέσει θύματα απαγωγής.

    [08] Συνεδρίαση στην Ουάσιγκτον της ομάδας επαφών για το Κοσυφοπέδιο

    04-11-2005

    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξέτασαν, εδώ στην Ουάσιγκτον, το θέμα των επερχόμενων συνομιλιών, υπό την αιγίδα των ΗΕ, για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου. Εκπρόσωποι απ' τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον νέο ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ για το Κοσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισάαρι. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι όλες οι πλευρές επανέλαβαν την δέσμευση τους να συμμετάσχουν ενεργά στην διαπραγματευτική διαδικασία. Ο κ. Μακόρμακ τόνισε επίσης ότι στόχος των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι η επίτευξη συμφωνίας για ένα ασφαλές και δημοκρατικό μέλλον για το λαό του Κοσυφοπεδίου και τους γείτονες του.

    [09] Σέφερ: Αναγκαία η σύσφιξη των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΟΑΣΕ

    04-11-2005

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ, ζήτησε σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της συμμαχίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη στα πλαίσια προσπαθειών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε σε συνεδρίαση του μονίμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη ότι ο οργανισμός θα πρέπει να θεωρήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό και συνεργάσιμο εταίρο και τόνισε ότι η συμμαχία έχει διευρύνει την ατζέντα της ευθυγραμμιζόμενη με τους στόχους του ΟΑΣΕ.

    Ο κ. Ντε Χουπ Σέφερ αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, πρόληψης διασυνοριακών συγκρούσεων και καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε χώρες των Βαλκανίων. Επίσης αναφέρθηκε στην συνεργασία ΝΑΤΟ-ΟΑΣΕ στην διεξαγωγή των τελευταίων εκλογών στο Αφγανιστάν. Ο κ. Ντε Χούπ Σέφερ τόνισε ότι καμία χώρα ή οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του όλες τις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 5 November 2005 - 2:18:14 UTC