Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βραβείο στον ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη
  • [02] Βρυξέλλες: Υπό συζήτηση ο προϋπολογισμός 2007-2013 της ΕΕ
  • [03] Έρευνα: Kατά 50% θα αυξηθεί η ρύπανση παγκοσμίως
  • [04] ΠΟΥ: Θέμα χρόνου να αποκτήσει η γρίπη των πτηνών διαστάσεις πανδημίας
  • [05] Μπους: Οι ΗΠΑ δεν επιδίδονται σε βασανιστήρια
  • [06] Ισραήλ: Δεν θα δοθεί βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή στις βουλευτικές εκλογές
  • [07] Βιλπέν: Ενδέχεται να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας για τον τερματισμό της βίας
  • [08] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπούς στη Νότια Αμερική
  • [09] Εκλογές σήμερα στις ΗΠΑ
  • [10] Ιράκ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στην Χουσάϊμπα
  • [11] Αυστραλία: Απετράπη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση

  • [01] Βραβείο στον ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    08-11-2005

    Tο ρόλο των ελληνοαμερικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όχι μόνο στην Ελληνική κοινωνία της Αμερικής αλλά στους αμερικανούς πολίτες γενικότερα, εξήρε ο Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης σε συνέντευξή του στην Ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής. Ο Πώλ Σαρμπάνης παρέλαβε το βραβείο Φειδιππίδης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κόσμος FM, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Εκπρόσωποι του σταθμού, φίλοι και υποστηριχτές έδωσαν το παρόν για να τιμήσουν τον ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή, γνωστό για τον πολιτικό και διπλωματικό του αγώνα για τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας.

    'Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός αυτό', δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής αμέσως μετά την τελετή απονομής του βραβείου 'νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος διότι η διάκριση αυτή δεν τιμά μόνο εμένα, αλλά τους γονείς μου που μου μετέδωσαν όλες αυτές τις μοναδικές αξίες, για την ελευθερία και την δικαιοσύνη. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι πολύ ισχυρή και το έργο που πράττει το ελληνοαμερικανικό ραδιόφωνο, ιδιαίτερα σημαντικό'.

    Σε ερώτηση για το αν η αποδοχή και αναγνώριση στο έργο κάποιου αποτελεί και δικαίωση, ο Πωλ Σαρμπάνης είπε χαρακτηριστικά: 'Το να δημιουργείς είναι σίγουρα πιο σημαντικό από το να αναγνωρίζεσαι. Πρέπει κανείς να αφοσιώνεται στο αντικείμενό του. Είναι ωραίο να αναγνωρίζεται η εργασία σου, αλλά εγώ πάντοτε ένιωθα ικανοποίηση και μόνο από το γεγονός ότι ήμουν ικανός να πραγματοποιήσω τον στόχο μου'.

    Τέλος σε ερώτηση της ΦτΑ για το αν θα μπορούσε να αλλάξει κάποιες πράξεις στην ζωή του, ο ελληνοαμερικάνος γερουσιαστής απάντησε χαριτολογώντας 'είχα μια πολύ όμορφη και γεμάτη ζωή , που ελπίζω να μην τελειώσει σύντομα, όσο για το αν θα άλλαζα καταστάσεις, δεν νομίζω, ίσως τώρα απλά με την πείρα να μπορούσα να τα αντιμετωπίσω λίγο καλύτερα'.

    [02] Βρυξέλλες: Υπό συζήτηση ο προϋπολογισμός 2007-2013 της ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    08-11-2005

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης

    Τέσσερις μήνες μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2007-2013, οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25 ξανάρχισαν στις Βρυξέλλες τις διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά πάνω σε ένα γενικό σχέδιο πλαίσιο της βρετανικής προεδρίας που στοχεύει να αναγνωρίσει και να καθορίσει τα προβλήματα πού είναι προς επίλυση, πριν ετοιμάσει τις νέες προτάσεις της για τα ερχόμενα συμβούλια. Φάνηκε όμως ότι ούτε αυτή τη φορά γεφυρώθηκαν οι ουσιαστικές διαφορές απόψεων.

    Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης που συμμετείχε στο Συμβούλιο, δήλωσε, ότι 'δύσκολα μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος ως προς τις πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου'.

    Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ένωσης θα απασχολήσουν και το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας την Τρίτη στην βελγική πρωτεύουσα. Εκτός από την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη που πρότεινε η επιτροπή, για ένα πλαίσιο ολοκληρωμένου εσωτερικού ελέγχου του προϋπολογισμού, οι 25, θα συζητήσουν το σχέδιο της προεδρίας για τις δυνατότητες μείωσης σε ορισμένες τοπικές υπηρεσίες του ΦΠΑ , όπως στα μικρά εστιατόρια, στα ενοίκια στα περιφερειακά μικρά ξενοδοχεία και σπίτια ,στις εταιρείες καθαριότητας, στις οικιακές μικροεπισκευές κλπ., ανάλογα με τις επιλογές της κάθε χώρας μέλος.

    Σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τον ΦΠΑ στην αγορά ακινήτων, και σύμφωνα με την ισχύουσα οδηγία, ο αρμόδιος επίτροπος κ. Κόβακς απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: ' Η Επιτροπή συζήτησε με τις ελληνικές φορολογικές αρχές το θέμα της εφαρμογής του ΦΠΑ στο τομέα της ακίνητης περιουσίας. Η φοροαπαλλαγή που εφαρμόζεται σήμερα από την Ελλάδα ,μπορεί είτε να διατηρηθεί υπό τις σημερινές προϋποθέσεις είτε να εφαρμοσθεί σε ένα πιο περιορισμένο τομέα. Είναι καθαρά ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης'.

    [03] Έρευνα: Kατά 50% θα αυξηθεί η ρύπανση παγκοσμίως

    08-11-2005

    Σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα η ρύπανση από την κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2030 εκτός και αν οι παραγωγοί καθώς και οι καταναλωτές ενέργειας προβούν σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και χρήσης ενέργειας αντιστοίχως.

    Η έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα, αναφέρει ότι θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια δολάρια, για να αναπτυχθούν ενεργειακές πηγές που να καλύπτουν την προσδοκώμενη ζήτηση.

    Η μεγαλύτερη ζήτηση για ενέργεια προέρχεται από βιομηχανικά αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου για την προώθηση καθαρότερων μορφών ενέργειας που δεν θα επηρεάζουν αρνητικά τις κλιματολογικές συνθήκες.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας λειτουργεί και ως σύμβουλος για τη διαχείριση θεμάτων ενέργειας κυρίως σε βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.

    [04] ΠΟΥ: Θέμα χρόνου να αποκτήσει η γρίπη των πτηνών διαστάσεις πανδημίας

    08-11-2005

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να αποκτήσει η γρίπη των πτηνών διαστάσεις πανδημίας. Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Λή Γιόνγκ Γούκ, δήλωσε σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων στη Γενεύη ότι αποδημητικά πτηνά μεταδίδουν τη νόσο σ' ολόκληρο τον κόσμο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μεταλλαγής του ιού και μετάδοσης του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι ειδικοί εξετάζουν το θέμα των ερευνών για την δημιουργία εμβολίου και την έγκαιρη διάγνωση σχετικής επιδημίας.

    Για την ώρα, η μετάδοση της νόσου από πτηνά σε ανθρώπους είναι σπάνια, όμως από τα 120 άτομα που μολύνθηκαν από την εν λόγω γρίπη στην Ασία, τα μισά πέθαναν. Δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα εκτός Ασίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε την Δευτέρα ότι μία παγκόσμια επιδημία της νόσου θα μπορούσε να κοστίσει 800 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου το 2% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Στο μεταξύ, η οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΕ ζήτησε περισσότερα κονδύλια για την καταπολέμηση της νόσου στα πουλερικά.

    [05] Μπους: Οι ΗΠΑ δεν επιδίδονται σε βασανιστήρια

    08-11-2005

    Ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της αμερικανικής κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας και να εκδιώξει τρομοκράτες, αλλά οι ΗΠΑ δεν επιδίδονται σε βασανιστήρια. Ο κ. Μπους προέβη σ' αυτή τη δήλωση σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων ότι η CIA διατηρεί μυστικές φυλακές στην ανατολική Ευρώπη για ύποπτους τρομοκράτες. Μάλιστα η εφημερίδα Γουάσιγκτον Πόστ έγραφε τη Δευτέρα ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ, προσπάθησε να παρεμποδίσει μέλη του Κογκρέσου απ' το να επιβάλλουν περιοριστικούς κανόνες στον τρόπο χειρισμού υπόπτων τρομοκρατών.

    Στο μεταξύ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου συνεχίζουν να πιέζουν το Λευκό Οίκο για το θέμα καταγγελιών για κακοποίηση κρατουμένων.

    Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε σχέδιο που υπεβλήθη απ' τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, Τζον Μακέην και το οποίο απαγορεύει την βάναυση, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση ατόμων που κρατούνται απ' τις αμερικανικές αρχές. Όμως ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι θα ασκήσει βέτο στο μέτρο αν αυτό εγκριθεί και απ' την Αμερικανική Βουλή, με το αιτιολογικό ότι θα περιορίσει τις επιλογές της χώρας στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [06] Ισραήλ: Δεν θα δοθεί βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή στις βουλευτικές εκλογές

    08-11-2005

    Αριέλ Σαρόν

    Το Ισραήλ απείλησε και πάλι ότι δεν θα προσφέρει βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή κατά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αν επιτραπεί σε μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς θα θέσουν υποψηφιότητα. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του θα δημιουργήσει δυσκολίες στη Χαμάς στη διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού τόνισε ότι κάθε μέλος της Χαμάς που συμμετέχει σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο.

    Το Ισραήλ άρχισε να συλλαμβάνει υποψήφιους της Χαμάς τον περασμένο μήνα και τόνισε ότι δεν θα παράσχει τεχνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων εκλογικών μηχανών σε εκλογικά κέντρα που συμμετέχουν μέλη της οργάνωσης. Οι Παλαιστίνιοι με τη σειρά τους ζητούν από το Ισραήλ την απομάκρυνση όλων των κέντρων έλεγχου και των οδοφραγμάτων στα κατεχόμενα εδάφη για τη διευκόλυνση της διεξαγωγής των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

    [07] Βιλπέν: Ενδέχεται να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας για τον τερματισμό της βίας

    08-11-2005

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι ενδεχομένως να επιτραπεί στην αστυνομία να επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας με στόχο το τερματισμό των βίαιων επεισοδίων των τελευταίων ημερών που έχουν εξαπλωθεί από τα προάστια του Παρισιού σε περίπου 300 άλλες πόλεις της χώρας. Ο κ. Ντε Βιλπέν δήλωσε τη Δευτέρα στη Γαλλική τηλεόραση ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην αστυνομία να επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο Γάλλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις βιαιότητες απαράδεκτες και τόνισε ότι η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης. Είπε επίσης ότι η Γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις, κατά πολλούς Γάλλους, κύριες αιτίες των βιαιοτήτων, δηλαδή την ανεργία και τις διακρίσεις.

    Στο μεταξύ, υπέκυψε στα τραύματα του τη Δευτέρα, άνδρας 61ος ετών που είχε πέσει σε κώμα μετά από ξυλοδαρμό έξω απ' το Παρίσι. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο απ' τις βιαιότητες στη Γαλλία.

    [08] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπούς στη Νότια Αμερική

    08-11-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση πενθήμερης περιοδείας του στη Λατινική Αμερική που ήλπιζε ότι θα επικεντρωνόταν στην προώθηση εμπορικών σχέσεων, αλλά τελικά αμαυρώθηκε από διαδηλώσεις και την μη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στην διάσκεψη κορυφής στην Αργεντινή. Πάντως στην πόλη του Παναμά τη Δευτέρα ο κ. Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και ο Παναμάς συζητούν την επίτευξη διμερούς εμπορικής συμφωνίας, αλλά παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο αντιμετωπίζει την αντίθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου. Ο κ. Μπούς τόνισε πάντως ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την ενίσχυση των διακρατικών εμπορικών σχέσεων στην Αμερικανική ήπειρο.

    Επίσης τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε τη διώρυγα του Παναμά μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Μάρτιν Τορρίχος. Ο κ. Μπούς είπε ότι είναι κατάλληλη στιγμή για τον εκσυγχρονισμό της διώρυγας.

    [09] Εκλογές σήμερα στις ΗΠΑ

    08-11-2005

    Εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής για την ανάδειξη τοπικών αξιωματούχων. Ο πρόεδρος Μπούς εμφανίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Βιρτζίνια, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για το αξίωμα του κυβερνήτης της πολιτείας. Πολιτικοί παρατηρητές δηλώνουν ότι η μάχη για το κυβερνείο της Βιρτζίνια θεωρείται απ' τις σημαντικότερες πολιτικές αναμετρήσεις. Επίσης στο Νιου Τζέρσυ φαίνεται να επικρατεί ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Κορζάιν έναντι του πολυεκατομμυριούχου ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Νταγκ Φόρεστερ.

    Στην Καλιφόρνια, σε σχετικό δημοψήφισμα κρίνεται σήμερα το μέλλον των οικονομικών πρωτοβουλιών του κυβερνήτη Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, που ζητά διεύρυνση των δικαιοδοσιών του όσον αφορά στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος της πολιτείας.

    [10] Ιράκ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στην Χουσάϊμπα

    08-11-2005

    Στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε 4 αμερικανούς στρατιώτες σε φυλάκιο ελέγχου νότια της Βαγδάτης, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις συνέχισαν την επιχείρησή τους για τρίτη κατά σειρά μέρα εναντίον ανταρτών στην παραμεθόρια περιοχή με τη Συρία, κοντά στην πόλη Χουσάϊμπα. Σκοτώθηκαν επίσης και 36 αντάρτες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ των αμάχων. Η επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στοχεύει στο τερματισμό της εισροής όπλων και μαχητών από τη Συρία στο Ιράκ. Σε ξεχωριστές επιθέσεις κοντά στη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και 6 ιρακινοί αστυνομικοί.

    [11] Αυστραλία: Απετράπη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση

    08-11-2005

    Στην Αυστραλία, η αστυνομία δήλωσε ότι απέτρεψε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση με τουλάχιστον 16 συλλήψεις στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ύποπτος στην υπόθεση πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε από την αστυνομία έξω απ' το Σίδνεϋ. Δικηγόρος του μουσουλμάνου κληρικού, Αμπου Μπακρ, στη Μελβούρνη δήλωσε ότι ο πελάτης του ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες. Τον Αύγουστο ο Αμπου Μπακρ επαίνεσε τον Οσαμα Μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το κρατικό κανάλι της Αυστραλίας. Η αστυνομία λέει ότι οι συλλήψεις απέτρεψαν 'μεγάλη τρομοκρατική επίθεση' στην Αυστραλία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε μόνο ότι κατά τις εφόδους της αστυνομίας βρέθηκαν και υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βομβών.

    Οι συλλήψεις έγιναν μερικές μέρες μετά τη έγκριση συναγματικής τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία η αστυνομία έχει το δικαίωμα να συλλαμβάνει άτομα αναμεμειγμένα στα αρχικά στάδια σχεδιασμού επιθέσεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 9 November 2005 - 2:18:14 UTC