Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Κ. Γιάνναρη
  • [02] Έκθεση : Ανεπαρκείς οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση πυρηνικής απειλής
  • [03] Ανησυχητική η αποψίλωση των δασών
  • [04] Γκρήνσπαν: Δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται το έλλειμμα
  • [05] Περιοδεία Μπους σε χώρες της Ασίας
  • [06] Παρατείνεται η επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [07] Συνεχίζονται συμμαχικές επιχειρήσεις στο δυτικό Ιράκ
  • [08] Και νέο διασυνοριακό άνοιγμα στο Κασμίρ για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

  • [01] Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Κ. Γιάνναρη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    15-11-2005

    Aπό την ταινία 'Όμηρος'

    Αφιέρωμα στον διεθνούς εμβέλειας έλληνα σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη, οργάνωσε το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα το πρόγραμμα νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου. Η εκδήλωση διήρκησε από τις 5 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και προβλήθηκαν οι ταινίες : 'Από την άκρη της πόλης' (παραγωγής του 1994), 'Δεκαπενταύγουστος' (παραγωγής του 2001) και 'Όμηρος' (παραγωγής του 2005). Ιδιαίτερα θερμά ήταν τα σχόλια και η κριτική των παρευρισκομένων καθηγητών και φοιτητών της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης.

    Το αφιέρωμα παρακολούθησαν επίσης πλήθος ελλήνων μέλη της ελληνικής κοινότητας ιδιαίτερα στην προβολή της πολυσυζητημένης ταινίας 'Όμηρος'. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης κ. Κωνσταντίνος Γιάνναρης ήταν παρών στις προβολές όπου και συμμετείχε σε συζήτηση μετά τις προβολές απαντώντας σε πολλές από τις ερωτήσεις του κοινού΄.

    Συντονιστής της εκδήλωσης αλλά και των συζητήσεων ήταν ο καθηγητής κ. Βαγγέλη Καλότυχος, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος των Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Είναι ο ίδιος που διοργάνωσε φόρουμ κατά το οποίο οι φοιτητές του Πανεπιστημίου είχαν την ευκαιρία να επικεντρωθούν και να εμβαθύνουν με τον κ. Γιάνναρη σε θέματα που αφορούν την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου, την πρόσληψη της καινούργιας του ταινίας 'Όμηρος' στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και τη σύγχρονη πολυπολιτισμική ελληνική πραγματικότητα, θεματική που είναι κεντρική στην κινηματογραφική γλώσσα του Κ. Γιάνναρη.

    [02] Έκθεση : Ανεπαρκείς οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση πυρηνικής απειλής

    15-11-2005

    Τόμας Κερνς και Λη Χάμιλτον

    Στις ΗΠΑ, μέλη της επιτροπής που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, επέκριναν ως ανεπαρκείς τις αμερικανικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρηνικών απειλών. Επίσης επέκριναν την μεταχείριση εκ μέρους των ΗΠΑ ξένων κρατουμένων μαχητών.

    Η διακομματική επιτροπή εξέδωσε έκθεση την Δευτέρα, με την οποία ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την διασφάλιση πυρηνικών υλικών σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Ο ένας από τους δύο προέδρους της επιτροπής, ο Λή Χάμιλτον τόνισε επίσης ότι ο μουσουλμανικός κόσμος εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τις ΗΠΑ και ότι οι εκθέσεις σε σχέση με τις κακοποιήσεις κρατουμένων στην φυλακή Αμπού Γκραίμπ του Ιράκ, ή στην βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας και αλλού, υπονομεύουν την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Ο κ. Χάμιλτον δήλωσε ότι η επιτροπή επανέλαβε τις προτάσεις της για βελτίωση των συνθηκών κράτησης βάσει της συνθήκης της Γενεύης, όμως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει τις προτάσεις της επιτροπής.

    [03] Ανησυχητική η αποψίλωση των δασών

    15-11-2005

    Ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων των Η.Ε., δήλωσε ότι η εξαφάνιση των δασών σε παγκόσμια κλίμακα λόγω αποψίλωσης συνεχίζεται ανησυχητικά, αν και η αναδάσωση έχει μειώσει τους ρυθμούς καταστροφής τους.

    Στην σχετική του έκθεση για το 2005, ο οργανισμός αναφέρει ότι πάνω από 130,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους το χρόνο καταστράφηκαν κατά τα τελευταία 5 χρόνια. Πρόκειται για έκταση αντίστοιχη με αυτή χωρών όπως η Σιέρρα Λεόνα, ή ο Παναμάς. Εκατομμύρια ακόμα τετραγωνικά χιλιόμετρα αποψιλώνονται κάθε χρόνο, αλλά η αναδάσωση και η φυσική αποκατάσταση του περιβάλλοντος έχουν αρχίσει να αναστρέφουν τις τάσεις αυτές.

    Αξιωματούχοι του Οργανισμού δηλώνουν ότι η έκθεση αυτή, που κυκλοφόρησε την Δευτέρα, δίνει μία συνοπτική εικόνα του πώς η διεθνής κοινότητα χρησιμοποιεί ή αξιοποιεί τα δάση της και σε ορισμένες χώρες, φαίνεται ότι έχει υπάρξει βελτίωση. Ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ τονίζει ότι οι δασικές εκτάσεις έχουν διευρυνθεί στην Ευρώπη και την Ασία, όμως η νότια Αμερική και η Αφρική έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες δασικών περιοχών.

    [04] Γκρήνσπαν: Δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται το έλλειμμα

    15-11-2005

    Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Η.Π.Α, Άλαν Γκρήνσπαν, δήλωσε ότι το Αμερικανικό έλλειμμα δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει διεθνή αντίδραση. Σε ομιλία του μέσω δορυφόρου προς ακροατήριο Μεξικανών ο κ. Γκρήνσπαν επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής, οι Η.Π.Α δεν έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα στο να προσελκύουν επενδυτές παρόλο που το Εθνικό έλλειμμα ξεπέρασε το 6 τοις εκατό του Εθνικού Ακαθάριστου προϊόντος. Ο επικεφαλής της Φέντ τόνισε πάντως ότι η ευελιξία της Αμερικανικής οικονομίας θα βοηθήσει στο να αποφευχθεί οικονομική ύφεση.

    [05] Περιοδεία Μπους σε χώρες της Ασίας

    15-11-2005

    O Πρόεδρος Μπους πρόκειται να επισκεφτεί την Ιαπωνία, τη Κίνα , τη Νότιο Κορέα και τη Μογγολία και θα έχει επαφές με τους ηγέτες αυτών των χωρών καθώς και της Ινδονησίας και της Μαλαισίας.

    Ο Πρόεδρος Μπους συνεχίζει να αντεπιτίθεται εν μέσω διαρκώς εντεινόμενων επικρίσεων για το πόλεμο στο Ιράκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αεροπορική βάση Ελμεντορφ στη Αλάσκα, αργά τη Δευτέρα το βράδυ. Ο αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι οι δημοκρατικοί ενέκριναν τον πόλεμο φερόμενοι με ειλικρίνεια, αλλά τώρα κάνουν πολιτικούς ελιγμούς ασκώντας κριτική. Ο κύριος Μπους είπε ότι οι στόχοι του πόλεμου κατά της τρομοκρατίας είναι η απομάκρυνση όπλων μαζικής καταστροφής από τα χέρια παράνομων καθεστώτων, η αποφυγή στρατιωτικού ελέγχου οποιασδήποτε χώρας και η αποθάρρυνση προσηλυτισμού εξτρεμιστών.

    Αποκορύφωμα του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου θα αποτελέσει η σύνοδος κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού στη Νότιο Κορέα. Ηγέτες των 21 χωρών του οργανισμού αναμένεται να συζητήσουν θέματα περιφερειακής ασφάλειας, την απειλή της επιδημίας της γρίπης των πτηνών και τον επόμενο γύρο διεθνών εμπορικών συνομιλιών. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας Στήβεν Χάντλευ, δήλωσε ότι ο κύριος Μπους κατά τη συνάντηση αυτή θα επικεντρωθεί στη προώθηση του εμπορίου και τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ο κύριος Χάντλευ είπε επίσης ότι το ταξίδι του κυρίου Μπους σε χώρες της Ασίας στοχεύει στη προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε θέματα ενεργειακών πόρων, την προστασία διεθνών περιουσιακών δικαιωμάτων καθώς και την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας της γρίπης των πτηνών. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κιότο της Ιαπωνίας, ο κ. Μπούς θα αναφερθεί στο όραμα του για μία εποικοδομητική αμερικανική προσέγγιση στη Ασία και θα τονίσει την σπουδαιότητα της ελευθερίας για την περιοχή. Και ο κύριος Xαντλει τόνισε: 'Το ταξίδι του αμερικανού προέδρου στη περιοχή έρχεται μία χρονική περίοδο που οι σχέσεις μας με όλες τις χώρες της Ασίας ποτέ δεν ήταν καλύτερες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Πρόεδρος Μπους θα επαναδιαβεβαιώσει τη σπουδαιότητα και την προσήλωση του στις σχέσεις αυτές'.

    [06] Παρατείνεται η επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή

    15-11-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, παρατείνει την επίσκεψη της στη Μέση Ανατολή, για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει μεγαλύτερη ελευθερία μετακινήσεων για τους Παλαιστινίους.

    Η κ. Ράις είχε συνομιλίες αργά τη Δευτέρα το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους με στόχο την άρση των περιορισμών που έχουν θέσει οι Ισραηλινοί σε συνοριακά περάσματα. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα του ανοίγματος του συνοριακού περάσματος της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου.

    Επίσης τη Δευτέρα η κ. Ράις πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στην Ιορδανία όπου κατέθεσε στεφάνι για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας στο Αμάν. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών συναντήθηκε και με τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας και εξέφρασε την συμπαράσταση των ΗΠΑ στον αγώνα που διεξάγει η χώρα του κατά της τρομοκρατίας.

    [07] Συνεχίζονται συμμαχικές επιχειρήσεις στο δυτικό Ιράκ

    15-11-2005

    Στο Ιράκ, Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροεπιδρομές στην κοιλάδα του Ευφράτη ποταμού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 αντάρτες. Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι οι συμμαχικές αεροεπιδρομές έπληξαν 5 στόχους στην μικρή δυτική πόλη Ομπάιντι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Αξιωματούχοι είπαν ότι συνελήφθησαν 25 αντάρτες. Οι επιχειρήσεις της Δευτέρας, που αποτελούν συνέχεια άλλων που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, στοχεύουν στο να τερματιστεί η εισροή ανταρτών και πολεμοφοδίων δια μέσω των συνόρων με την Συρία, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

    Στο κέντρο της Βαγδάτης, οι αρχές είπαν ότι σκοτώθηκαν δύο Νοτιο-αφρικανοί φρουροί ασφάλειας, όταν βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη. Τρεις άλλοι τραυματίστηκαν. Σε άλλη εξέλιξη, στη δυτική πόλη Ραμάντι 5 άτομα σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα, λίγο μετά το πέρασμα από το σημείο εκείνο αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής.

    [08] Και νέο διασυνοριακό άνοιγμα στο Κασμίρ για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

    15-11-2005

    Η Ινδία και το Πακιστάν άνοιξαν ένα τέταρτο πέρασμα στο Κασμίρ για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς, όμως τα ντε φάκτο σύνορα παρέμειναν κλειστά για πολίτες των δυο χωρών. Η Ινδία και το Πακιστάν είχαν υποσχεθεί να ανοίξουν 5 περάσματα για να επισπευσθούν οι προσπάθειες αρωγής και για να επιτραπεί στον κόσμο να περνά για να επισκέπτεται συγγενείς του από την άλλη πλευρά των συνόρων. Όμως οι αρχές είπαν ότι ακόμα δεν έγινε η ανταλλαγή καταλόγων ονομάτων των ενδιαφερομένων.

    Στο μεταξύ, η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Κάρεν Χιούς, ηγήθηκε αντιπροσωπείας επιχειρηματιών και αξιωματούχων στο Πακιστάν για να αξιολογήσουν τις καταστροφές από τον πρόσφατο σεισμό στην περιοχή. Η Κα Χιούς επισκέφτηκε στην Μουζαφαραμπάντ μαθητές και δασκάλους που έκαναν μάθημα σε αντίσκηνα, αφού τα σχολικά τους κτίρια κατέρρευσαν από το σεισμό. Η κ. Χιούς και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι μοίρασαν στους σεισμοπαθείς μουσαμάδες για να προστατευθούν από τον επικείμενο χειμώνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 16 November 2005 - 2:18:14 UTC