Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θαπατέρο: Η παράνομη μετανάστευση το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ
  • [02] Αίγυπτος: Συγκρούσεις αστυνομίας-ψηφοφόρων με ένα νεκρό
  • [03] Εξηγήσεις ζητά το Κογκρέσο για το θέμα των άρθρων αμερικανών στρατιωτών σε Ιρακινά μέσα ενημέρωσης
  • [04] Πέης: Δεν έχουν εξηγηθεί τα επιτεύγματα των ενόπλων δυνάμεων
  • [05] HE: Υπάρχουν ενδείξεις προόδου στη μάχη κατά του AIDS
  • [06] Έναρξη της εορταστικής περιόδου στην Ουάσιγκτον
  • [07] Στην Τουρκία ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν
  • [08] Ικανοποιητική η μετεγχειρητική πορεία Γαλλίδας στην οποία έγινε μεταμόσχευση προσώπου
  • [09] Δέκα Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ από έκρηξη βόμβας
  • [10] Ο Αλαν Γκρήνσπαν προειδοποιεί
  • [11] Εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση ο Κέννεθ Μπόυντ
  • [12] Αρχισε η δίκη σε δεύτερο βαθμό της 17 Νοέμβρη στην Αθήνα
  • [13] Μικρά μαχαίρια θα μπορούν να φέρουν μαζί τους οι επιβάτες αεροπορικών εταιριών
  • [14] H χρήση βασανιστηρίων συνεχίζει να είναι διαδεδομένη στην Κίνα, λέει ο Μάνφρεντ Νόβακ
  • [15] Aνάμεικτη εικόνα παρουσίασε η Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή

  • [01] Θαπατέρο: Η παράνομη μετανάστευση το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ

    02-12-2005

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, δήλωσε ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Το θέμα αυτό επικράτησε στις συνομιλίες στη Ρώμη την Πέμπτη, μεταξύ του κ. Θαπατέρο και του Ιταλού ομολόγου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα χάραξης ενιαίας πολιτικής της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και συνοριακού ελέγχου. Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από την Βόρεια Αφρική προσπαθούν να μπουν στην ΕΕ μέσω Ισπανίας ή Ιταλίας κάθε χρόνο. Πολλοί από αυτούς χάνουν ακόμα και τη ζωή τους στην προσπάθειά τους. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία σχεδιάζουν να υπογράψουν συμφωνία τον επόμενο μήνα για την περιπολία της Μεσογείου, ελπίζοντας να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, την τρομοκρατία και άλλα αδικήματα.

    Οι κ. Μπερλουσκόνι και Θαπατέρο δήλωσαν επίσης ότι μέχρι τώρα δεν εντόπισαν παράνομες δραστηριότητες της CIA στις χώρες τους. Η ΕΕ απαιτεί από την Ουάσινγκτον να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με καταγγελίες ότι η CIA χρησιμοποίησε τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για να μεταφέρει ύποπτους τρομοκράτες σε μυστικές φυλακές στην ανατολική Ευρώπη.

    [02] Αίγυπτος: Συγκρούσεις αστυνομίας-ψηφοφόρων με ένα νεκρό

    02-12-2005

    Στην Αίγυπτο, η αστυνομία συγκρούστηκε με ψηφοφόρους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο έξω από εκλογικό κέντρο στη πόλη Μπαλτίμ, κατά τον τελευταίο γύρο βουλευτικών εκλογών. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την αστυνομία για τον θάνατο του άνδρα, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το θύμα ήταν υποστηρικτής της κυβέρνησης που δολοφονήθηκε από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

    Ανταποκριτής της ΦτΑ μετέδωσε ότι η αστυνομία περικύκλωσε το εκλογικό κέντρο σε πόλη προπύργιο της αντιπολίτευσης αποτρέποντας σε πολλούς ψηφοφόρους να προσέλθουν για να ρίξουν την ψήφο τους. Τέτοια ανάμειξη της αστυνομίας παρατηρήθηκε και σε άλλες περιοχές προπύργια της αντιπολίτευσης. Εδώ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, εξέφρασε ανησυχία για τις βιαιότητες προσθέτοντας όμως ότι οι εκλογές αποτελούν σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την δημοκρατία στην Αίγυπτο.

    [03] Εξηγήσεις ζητά το Κογκρέσο για το θέμα των άρθρων αμερικανών στρατιωτών σε Ιρακινά μέσα ενημέρωσης

    02-12-2005

    Γερουσιαστής Γουώρνερ

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής γερουσίας, Ρεπουμπλικανός, Τζον Γουώρνερ, ζήτησε απ' το αμερικανικό Πεντάγωνο να απαντήσει για το θέμα των καταγγελιών ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρηματοδοτούσαν Ιρακινές εφημερίδες για να παρουσιάζουν φιλο-Αμερικανικά άρθρα γραμμένα από Αμερικανούς στρατιώτες σχετικά με το πόλεμο στο Ιράκ και παρουσιασμένα σαν να προέρχονταν από ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Ο γερουσιαστής Γουώρνερ τόνισε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει αυτές τις καταγγελίες και ζήτησε απ' το Πεντάγωνο να ενημερώσει την Επιτροπή του σήμερα.

    Στο μεταξύ τη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκωτ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι και η αμερικανική προεδρία ζητά περισσότερες πληροφορίες για το θέμα απ' το Πεντάγωνο. Επίσης το ίδιο το Πεντάγωνο δήλωσε ότι διερευνά το θέμα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου άμυνας, Μπράιαν Γουίτμαν, δήλωσε ότι έχει ζητήσει από στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Ιράκ εξηγήσει για τέτοιες καταγγελλόμενες δραστηριότητες και τόνισε ότι αν αληθεύουν, πρόκειται για κατάσταση που προβληματίζει.

    [04] Πέης: Δεν έχουν εξηγηθεί τα επιτεύγματα των ενόπλων δυνάμεων

    02-12-2005

    Στρατηγός Πέης

    O διοικητής του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός του σώματος των πεζοναυτών, Πήτερ Πέης, δήλωσε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ότι ο στρατός δεν εξήγησε επαρκώς στον αμερικανικό λαό την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, καθώς και τα επιτεύγματά του εκεί. Ο στρατηγός Πέης, μιλώντας μία μέρα μετά την ομιλία του προέδρου Μπούς, ο οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Ιράκ, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθούν καλύτερες εξηγήσεις. Η ομιλία του κ. Μπούς στόχευε στην αναχαίτιση της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στις ΗΠΑ από την πορεία του πολέμου στο Ιράκ. Ο πρόεδρος Μπούς είχε ζητήσει υπομονή, καθώς οι Αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν Ιρακινούς για να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας. Πάντως οι δημοκρατικοί δηλώνουν ότι η ομιλία του προέδρου δεν περιείχε νέα στοιχεία και δεν περιέγραφε την πραγματικότητα στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, αντάρτες στην ιρακινή δυτική πόλη Ραμάντι εξαπέλυσαν μικρής διάρκειας επίθεση εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης και κτιρίων της ιρακινής κυβέρνησης. Πρώτοι οι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν το περιστατικό, λέγοντας ότι πολλοί ένοπλοι μασκοφόροι, πιθανώς μέλη της αλ Κάιντα στο Ιράκ, εξαπέλυσαν οπλοβομβίδες και ρουκέτες στους δρόμους της πόλης, καθώς πραγματοποιούνταν συνομιλίες τοπικών ηγετών με αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού. Εκπρόσωπος του στρατού υποβάθμισε το περιστατικό, λέγοντας ότι μόνο μία οπλοβομβίδα εκτοξεύθηκε εναντίον συμμαχικού φυλακίου ελέγχου, και ότι δεν υπήρξαν θύματα. Αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα βρίσκονται στη Ραμάντι από την Κυριακή, εκτελώντας επιχειρήσεις κατά ανταρτών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Δεκεμβρίου. Όμως αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αναμένουν αύξηση των βίαιων περιστατικών από αντάρτες, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών.

    [05] HE: Υπάρχουν ενδείξεις προόδου στη μάχη κατά του AIDS

    02-12-2005

    Ο υπεύθυνος των ΗΕ για θέματα AIDS, Πήτερ Πάιοτ, δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου στην παγκόσμια μάχη κατά του AIDS, ακόμα και αν ο αριθμός των ατόμων που είναι φορείς της νόσου είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Σε μήνυμά του επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας για το AIDS, ο δρ. Πάιοτ είπε ότι τα νέα κρούσματα σε ενηλίκους σε πολλές χώρες έχουν ήδη μειωθεί, κυρίως στην Κένυα, την Ζιμπάμπουε και ορισμένες χώρες της Καραϊβικής, όπως την Αιτή και τις Μπαχάμες. Ο δρ. Πάιοτ απέδωσε την μείωση νέων κρουσμάτων στις αλλαγές σεξουαλικής συμπεριφοράς, όπως στην αυξημένη χρήση προφυλακτικών, στους λιγότερους ερωτικούς συντρόφους και στην καθυστέρηση σεξουαλικών εμπειριών στους νεώτερους.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς επανέλαβε την δέσμευση των ΗΠΑ να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα για την νόσο. Σε ειδική εκδήλωση για την Ημέρα την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι το αμερικανικό σχέδιο για επείγουσα βοήθεια εναντίον του AIDS έχει να επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ στόχος του είναι να σώσει και άλλες ζωές. Το σχέδιο αυτό, που είχε ανακοινωθεί πριν τρία χρόνια, χρηματοδοτείται με 15 δισεκατομμύρια δολάρια και επικεντρώνεται στις 15 χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αφρική, την Ασία και την Καραϊβική. Πάνω από 40 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο υποφέρουν από AIDS.

    [06] Έναρξη της εορταστικής περιόδου στην Ουάσιγκτον

    02-12-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς άναψε τα φώτα στο εθνικό χριστουγεννιάτικο δένδρο του Λευκού Οίκου, σηματοδοτώντας την έναρξη της εορταστικής περιόδου στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πλήθος παρισταμένων ζητωκραύγασε καθώς ο πρόεδρος πάτησε το διακόπτη που άναψε τα φώτα του δένδρου, το οποίο βρίσκεται στο πάρκο νότια του Λευκού Οίκου.

    Κατά την τελετή, ο πρόεδρος Μπούς εξήρε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τονίζοντας ότι ο αμερικανικός λαός προσεύχεται για ειρήνη κατά την περίοδο των εορτών. Επίσης ο κ. Μπούς ευχαρίστησε τους εθελοντές που βοήθησαν τους πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα. Πλάι στον αμερικανό πρόεδρο και την κ. Μπούς βρίσκονταν κατά την διάρκεια της τελετής τρία νεαρά κορίτσια, τα οποία οργάνωσαν πρόγραμμα αποστολής σχολικού υλικού σε παιδιά περιοχών που επλήγησαν από την Κατρίνα.

    [07] Στην Τουρκία ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν

    02-12-2005

    Στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτακί, χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία για τη σταθερότητα της περιοχής.

    Ο κύριος Μοτακί συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ και τον πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Τουρκία και το Ιράν έχουν μερικές κοινές ανησυχίες στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατάσταση στο Ιράκ.

    Ο κύριος Μοτακί επίσης συναντήθηκε με τον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν, του οποίου η φιλο-μουσουλμανική κυβέρνηση εκδιώχθηκε από την εξουσία το 1997 μετά από παρέμβαση των στρατιωτικών.

    [08] Ικανοποιητική η μετεγχειρητική πορεία Γαλλίδας στην οποία έγινε μεταμόσχευση προσώπου

    02-12-2005

    Στην Γαλλία, οι ιατροί που έκαναν την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου σε 38άχρονη γυναίκα, είπαν ότι η ασθενής τους πηγαίνει πολύ καλά. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι ιατροί είπαν στους δημοσιογράφους ότι τα πρώτα λόγια της ανώνυμης γυναίκας μόλις συνήλθε από την νάρκωση της εγχείρησης ήταν 'Σας ευχαριστώ.'

    Οι γιατροί παραδέχθηκαν ότι υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο δημιουργία επιπλοκών για την ασθενή, που είχε παραμορφωθεί μετά από επίθεση σκύλου. Στις επιπτώσεις συμπεριλαμβάνεται η απόρριψη από τον οργανισμό του μοσχεύματος και η αυξημένη πιθανότητα καρκίνου, λόγω κυρίως της χορήγησης ορισμένων φαρμάκων για την καταστολή της απόρριψης. Παραδέχθηκαν επίσης ότι η επέμβαση για την μεταμόσχευση προσώπου εγείρει ορισμένα ηθικά ερωτηματικά, όμως δήλωσαν ότι η φύση των τραυμάτων της γυναίκας έκανε οποιαδήποτε άλλη λύση στο πρόβλημά της αδύνατη.

    [09] Δέκα Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ από έκρηξη βόμβας

    02-12-2005

    Aντάρτες σε επίθεση στη Φαλλούτζα.

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ υπέστη μία από τις χειρότερες απώλειές του την Πέμπτη, όταν έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα κοντά στην δυτική πόλη Φαλλούτζα σκότωσε 10 πεζοναύτες και τραυμάτισε 11, ενώ περιπολούσαν πεζή στην περιοχή. Η βόμβα είχε κατασκευαστεί από μερικά μεγάλα βλήματα πυροβόλου. Ο αμερικανικός στρατός διενεργεί επιχειρήσεις κατά των ανταρτών για την διασφάλιση της περιοχής πρίν τις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου. Ενας άλλος πεζοναύτης είχε σκοτωθεί στη Φαλλούτζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο 4 αμερικανών στρατιωτών. Οι τρείς σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα κοντά στη Μπαλάντ την Παρασκευή, ενώ ένας τέταρτος σκοτώθηκε την Πέμπτη από επίθεση ρουκέτας στη Ραμάντι. Αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα διενεργούν κοινές επιχειρήσεις στη Ραμάντι για να αναχαιτίσουν τρομοκράτες της αλ Κάιντα που δρούν στην περιοχή της κοιλάδας του Ευφράτη.

    [10] Ο Αλαν Γκρήνσπαν προειδοποιεί

    02-12-2005

    Ο κ. Γκρήνσπαν

    O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρήνσπαν, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εκτός και αν το κονγκρέσσο και ο Αμερικανός πρόεδρος λάβουν περισσότερα μέτρα για την μείωση των τεράστιων ελλειμμάτων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

    Ο κ. Γκρήνσπαν έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φιλαδέλφεια και τόνισε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των ατόμων που κοντεύουν να βγούν στην σύνταξη, καθώς και τα ογκούμενα έξοδα για ιατρική περίθαλψη, αυξάνουν σημαντικά το κόστος καίριων κυβερνητικών προγραμμάτων.

    Ο κ. Γκρήνσπαν επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε στην γενιά των 'μπέημπυ μπούμερς' περισσότερα ευεργετήματα από όσα έχει την δυνατότητα να δώσει. 'Μπέημπυ μπούμερς' αποκαλείται στις ΗΠΑ η μεγάλη φουρνιά παιδιών που γεννήθηκε αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σε λίγα χρόνια.

    Ο διοικητής της Φέντ προτείνει την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού με την περικοπή των εξόδων, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να μελετήσει το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων.

    [11] Εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση ο Κέννεθ Μπόυντ

    02-12-2005

    O ηλικίας 57 ετών καταδικασμένος σε θάνατο Κέννεθ Μπόυντ εκτελέστηκε την Παρασκευή με θανατηφόρα ένεση, σε φυλακή της Βόρειας Καρολίνας. Ο Μπόυντ, που είναι το χιλιοστό άτομο που εκτελείται στις ΗΠΑ από το 1976, που επανήλθε η θανατική ποινή στη χώρα, είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε την πρώην σύζυγό του και τον πατέρα της το 1988, αλλά είχε ζητήσει την μετατροπή της ποινής του σε ισόβια. Η έφεσή του απορρίφθηκε από τον κυβερνήτη της πολιτείας και το Ανώτερο δικαστήριο των ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ και ορισμένες χώρες της Καραϊβικής είναι τα μόνα δυτικά δημοκρατικά κράτη που επιτρέπουν την επιβολή θανατικής ποινής. Πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό των Αμερικανών που αντιτίθεται στην πρακτική αυτή έχει αυξηθεί, όμως η πλειοψηφία παραμένει υπέρ της θανατικής ποινής. Όμως η πολιτεία του Ιλλινόις έχει επιβάλλει μορατόριουμ των εκτελέσεων, μετά την καταδίκη και εκτέλεση αθώων και επειδή η εν λόγω ποινή συνήθως επιβάλλεται σε άτομα που ανήκουν σε μειονότητες ή που δεν έχουν οικονομική ευχέρεια. Πρόσφατα, το Ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε να άρει την θανατική ποινή για άτομα που είτε είναι ανήλικα, ή διανοητικά καθυστερημένα.

    [12] Αρχισε η δίκη σε δεύτερο βαθμό της 17 Νοέμβρη στην Αθήνα

    02-12-2005

    H δίκη σε δεύτερο βαθμό των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη άρχισε την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Πολλοί από τους 15 καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό το 2003 έλαβαν πολλαπλές ποινές ισόβιας φυλάκισης. Ενας από αυτούς, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, φώναξε προς τους δημοσιογράφους ότι η καταδίκη του είναι άδικη και βασισμένη σε πολιτικές σκοπιμότητες. Το δικαστήριο θα κρίνει την υποβολή εφέσεων υπέρ του νόμου από τις εισαγγελικές αρχές εναντίον δύο ατόμων που είχαν κριθεί αθώα πρωτοδίκως.

    Η οργάνωση ευθύνεται για την δολοφονία 23 ατόμων από τότε που δημιουργήθηκε, το 1975. Τα θύματά της ήταν Ελληνες επιχειρηματίες και πολιτικοί, καθώς και Αμερικανοί, Βρετανοί και Τούρκοι διπλωμάτες. Πολλά μέλη οικογενειών θυμάτων της οργάνωσης παρακολούθησαν τη δίκη, μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη, της οποίας ο σύζυγος, Παύλος Μπακογιάννης, είχε δολοφονηθεί από την 17 Νοέμβρη το 1989. Νομικοί κύκλοι, πάντως, πιστεύουν ότι είναι μάλλον απίθανο να μειωθούν από το εφετείο οι ποινές των καταδικασθέντων.

    [13] Μικρά μαχαίρια θα μπορούν να φέρουν μαζί τους οι επιβάτες αεροπορικών εταιριών

    02-12-2005

    Επιβάτες αεροπορικών εταιριών στις ΗΠΑ θα μπορούν σύντομα με φέρουν μαζί τους στο αεροσκάφος μικρά μαχαίρια, όμως θα διενεργούνται τυχαίοι έλεγχοι, καθώς οι αρχές μεταφέρουν το επίκεντρο της προσοχής τους σε κρυμμένα εκρηκτικά.

    Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας Μεταφορών, Κίπ Χώλευ, δήλωσε την Παρασκευή, ότι με το να επιτραπεί στους επιβάτες να φέρουν μαζί τους κατά την πτήση μικρά μαχαίρια, θα δώσει τους ελεγκτές επιβατών περισσότερο χρόνο να ψάχνουν για εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ο κ. Χώλευ πρόσθεσε ότι τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 22 Δεκεμβρίου. Οι ελεγκτές εξάλλου θα κάνουν λεπτομερέστερη σωματική έρευνα στους επιβάτες, για να εντοπίζουν τυχόν εκρηκτικά και μη μεταλλικά όπλα.

    Ορισμένοι εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρίες διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα που θα επιτρέπουν μικρά μαχαίρια και εργαλεία στα αεροσκάφη, τα οποία είχαν απαγορευθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά των ΗΠΑ. Αλλοι επικριτές λένε ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή, αφού οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες δεν ελέγχουν το κάργκο που μεταφέρουν.

    [14] H χρήση βασανιστηρίων συνεχίζει να είναι διαδεδομένη στην Κίνα, λέει ο Μάνφρεντ Νόβακ

    02-12-2005

    Ο κ. Νόβακ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

    Ο υπεύθυνος ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ Μάνφρεντ Νόβακ δήλωσε ότι η χρήση βασανιστηρίων παραμένει διαδεδομένη στην Κίνα και κατήγγειλε κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι παρακώλυσαν την διερευνητική του αποστολή.

    Μιλώντας την Παρασκευή στο Πεκίνο, ο κ. Νόβακ είπε ότι κατά την διάρκεια της 12ήμερης παραμονής του στη χώρα, διαπίστωσε ότι οι κρατούμενοι με τους οποίους μίλησε υπήρξαν πολύ φειδωλοί στα λεγόμενά τους, ενώ φαίνονταν να τελούν υπό το καθεστώς έντονου φόβου. Ο κ. Νόβακ δήλωσε στην ΦτΑ ότι o ίδιος ήταν συνέχεια υπό παρακολούθηση, ενώ στις συζητήσεις που είχε με δικηγόρους και μέλη οικογενειών κρατουμένων, ήταν παρόντες και κυβερνητικοί παράγοντες. Είπε επίσης ότι σε ορισμένα άτομα που προσπάθησαν να τον πλησιάσουν, οι αξιωματούχοι τους έκλεισαν κυριολεκτικά το δρόμο. Ο Μάνφρεντ Νόβακ είπε τέλος ότι αν και η χρήση βασανιστηρίων στην Κίνα έχει κάπως μειωθεί, το νομικό σύστημα της χώρας χρειάζεται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για να υπάρξει πραγματική βελτίωση της κατάστασης.

    Το ταξίδι του κ. Νόβακ στην Κίνα συμπεριέλαβε και σταθμούς στο Θιβέτ και την κυρίως μουσουλμανική περιοχή Σινγιάνγκ.

    [15] Aνάμεικτη εικόνα παρουσίασε η Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή

    02-12-2005

    Aνάμεικτα ήταν τα αποτελέσματα της Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή.

    Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε 35 μονάδες, κλείνοντας στις 10,878. Ο δείκτης Ες εντ Πή κέρδισε περίπου μία μονάδα, στις 1,265. Ο δείκτης Νάσντακ ενισχύθηκε 6 μονάδες, στις 2,273.

    Η τιμή του δολαρίου ήταν ενισχυμένη έναντι του ευρώ, αλλά μειωμένη έναντι του γιέν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 3 December 2005 - 2:19:42 UTC